kedlaw0 09.12.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Myślałem, że w mojej gminie będzie problem ze znalezieniem odpowiedniej liczby chętnych. Okazało się, że wnioski na PV i kolektory łącznie złożyło ponad 180 osób. Nie wszystkie wnioski przyjęto, liczyła się kolejność i trochę osób odeszło z kwitkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 09.12.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Witam jestem po spotkaniu w gminie , sprawa wygląda tak : - realna dotacja 74% -jeśli temat wypali realizacja w 2018 -przedmiot PV, PC i inne eko -możliwość kredytu w BOŚ na 1% na wkład własny Pomysł: Kalkulujemy ratę do średnich opłat miesięcznych za energię -czyli to co mamy płacić energetyce za prąd pójdzie do banku Jeśli dobierzemy instslację z pewną nadwyżką , to albo nic nie zapłacimy lub nie wiele- a po okresie kredytowania np 5 latach będziemy na czysto Rozliczenia wg ustawy OZE tj 0.8 lub 0.7 . Uwaga- powiedziano nam , że praktycznie tylko Tauron nie robi problemu z rozliczaniem energii z PV Przykład : Rocznie na cały dom ( np z PC) idzie ok 7 000kWh Bierzemy instalację o produkcji rocznej ok 9.9 kWp Uzysk 9 000kWh minus 20%=7200 kWh W rozliczeniu opłaty abonamentowe i inne , 200kWh przepada Koszt instalacji 55 000pln brutto x 26%=14 300 pln dzielimy przez 60 m-cy ok 240 pln Opłaty za prąd przy G12 W u mnie to 0.42 pln x 7000=2940 pln dzielę na 12 mcy=245 Wstępnie wychodzi ok- nie wiem tylko czy nie ma w tych kalkulacjach jakiegoś błędu Proszę o opinię Pzdr Czytając to widze niegdyś swoją naiwną osobę która jeszcze wierzyła że uzyska jakąś pomoc.. która nie nadeszła. Napisze jak to się prawdopodobnie skończy: okaże się że niema pieniążków, albo że gmina nie dostała pieniążków, albo że nie spełniacie jakiś tam wymyślonych wymagań albo (tu szansa 1 na xxxx) uzyskacie dotacje, ale jak już w to wejdziecie to szybko się okaże że lepiej było to zapłacić z własnej kieszeni ponieważ na każdym kroku będzie pod góre (nie chce mi się tłumaczyć o co chodzi, wystarczy poczytać fora, to zbyt obszerny temat). Mi w gminie też obiecywali złote góry, przyszło co do czego to skończyło się jak zwykle, chyba nie muszę pisać jak:). Jak masz już dom to zrób tą instalacje teraz, przynajmniej nie zmarnujesz 2 lat na coś co nie ma za wiele wspólnego z rzeczywistością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.12.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Spokojnie- jak dotacja upadnie , to w między czasie powinny tanieć PV.Jeśli nie będzie szybkiej stopy zwrotu i działającego rozliczania dla prosumentów wg OZE - to mam w nosie PV...Natomiast , może być tak -że może urzędnikom nie chce się chodzić koło tego , dlatego nie ma polityki informacyjnej.Wg mnie jest oczywiste , że jeśli są środki na te dotacje - to albo urzędnicy są :-niekompetentni-leniwi-j/w jednocześnieTyle w tym temaciePzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 10.12.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 W ubiegłym roku w łódzkiem gminy mogły sie starać o dotacje chyba 85% i dopiero od gminy szary kowalski, poszedłem i pytam czy można składać wnioski Pani odpowiedzialna popatrzyła na mnie jak na ufoludka o czym ja wogóle gadam, kazano mi przyść za tydzień.Nabór wniosków trwał tydzień czy dwa.I tyle z dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.12.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 W ubiegłym roku w łódzkiem gminy mogły sie starać o dotacje chyba 85% i dopiero od gminy szary kowalski, poszedłem i pytam czy można składać wnioski Pani odpowiedzialna popatrzyła na mnie jak na ufoludka o czym ja wogóle gadam, kazano mi przyść za tydzień.Nabór wniosków trwał tydzień czy dwa.I tyle z dotacji. To trzeba zacząć zadawać pytania wyżej , nad lokalnym urzędem- czy to jest taki problem z ogłoszeniami i czytelnym wyjaśnieniem tematu mieszkańcom? Z tego co słyszę i czytam - to właśnie jest taki problem ... Pzdr PS A jeśli nic już nie pomoże , to chyba pozostaje nasłać na tych "leniwców" przeciwników politycznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 12.12.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Potwierdzam bardzo poroniony pomysł... ale aby nie opierać się tylko na suchych słowach. Tu instalacja kolegi jak widać z opisu wsch-zach moc 3000W http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=136 w całym 2016r wyrobił 1510kWh porównany to do mojej instalacji któa na PVM jest od połowy kwietnia: http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=230 od połowy kwietnia do dziś 2493kWh a czytając dane od połowy lutego na inwerterze 3100kWh Tym samym zbyt optymistycznie zakładasz 70% produkcji, bo suche fakty wskazują że będzie to mniej niż 50% Nie wspominając już o informacji od Przewas że będzie to strata 15-20%. EDIT: wykres od połowy lutego: [ATTACH=CONFIG]375461[/ATTACH] Weźcie też pod uwagę że kolega ma 2 MPPT i każda strona działa niezależnie. Czy na tym portalu (pvmonitor) można w jakiś sposób wyfiltrować instalację wsch-zach? Myślę że jeden przykład to za mało na ostateczny osąd. Nie znamy wszystkich danych dotyczących tej konkretnej instalacji np. może występować zacienienie itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.12.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Hej u mnie też w grę wchodzi wschód i zachód -kiedy sprawdzałem sprawność w takim układzie w kilku symulatorach , to było to coś w okolicach 70% (dach mam ok 45st). Policzyłem sobie ,że potrzebuję około 21 kWp -aby pokryć roczne zapotrzebowanie na prąd (ostatni rok od 2.12.2015 do 2.12.2016 to na cały dom poszło ok 11 300kWh -razem z PC oczywiście)Przyjmując roczną produkcję (południe i kąt 30-45 st) max z 1kWp=1,1kWh stąd 23 100kWh - 30% strat z położenia= 16 170 kWh - 30% za "przechowanie" w sieci wg ustawy o OZE=11 319kWhCałe założenia ma sens przy wysokiej dotacji , aby max zmniejszyć koszty rachunków za energię (dom mam jaki mam i raczej tego nie zmienię...)-zastanawiam się jeszcze nad sprawnością ogniw , czy sprawność roczna 16-20% będzie fizyczna i czy zrekompensuje większe nakłady (zazwyczaj lepsza sprawność więcej kosztuje)W/w szacowanie nie uwzględnia odbioru na bieżąco energii-energia odebrana zimą powinna być bardziej opłacalna niż 30% od całości w kalkulacji (jakby to lepiej policzyć , to może się okazać-że wystarczy mniejsza instalacja)Proszę o opinie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 12.12.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/resort-energii-chce-walczyc-ze-smogiem,698983.html widzieli? Gdyby zrobili 15 gr za kWh to chyba odłączę piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.12.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/resort-energii-chce-walczyc-ze-smogiem,698983.html widzieli? Gdyby zrobili 15 gr za kWh to chyba odłączę piec A ja przestanę myśleć o fotowoltaice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 12.12.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Hej u mnie też w grę wchodzi wschód i zachód -kiedy sprawdzałem sprawność w takim układzie w kilku symulatorach , to było to coś w okolicach 70% (dach mam ok 45st). Policzyłem sobie ,że potrzebuję około 21 kWp -aby pokryć roczne zapotrzebowanie na prąd (ostatni rok od 2.12.2015 do 2.12.2016 to na cały dom poszło ok 11 300kWh -razem z PC oczywiście) Przyjmując roczną produkcję (południe i kąt 30-45 st) max z 1kWp=1,1kWh stąd 23 100kWh - 30% strat z położenia= 16 170 kWh - 30% za "przechowanie" w sieci wg ustawy o OZE=11 319kWh Całe założenia ma sens przy wysokiej dotacji , aby max zmniejszyć koszty rachunków za energię (dom mam jaki mam i raczej tego nie zmienię...)-zastanawiam się jeszcze nad sprawnością ogniw , czy sprawność roczna 16-20% będzie fizyczna i czy zrekompensuje większe nakłady (zazwyczaj lepsza sprawność więcej kosztuje) W/w szacowanie nie uwzględnia odbioru na bieżąco energii-energia odebrana zimą powinna być bardziej opłacalna niż 30% od całości w kalkulacji (jakby to lepiej policzyć , to może się okazać-że wystarczy mniejsza instalacja) Proszę o opinie pzdr a nie zastanawiałeś się nad posadowieniem tego na gruncie lub innym budynku. Wiadomo wyższy VAT ale może w Twoim przypadku byłoby to opłacalne bo mógłbyś wziąć mniejszą instalację.. Duże u Ciebie instalacje dotują. U mnie są tylko trzy tj, 2.1kW, 2,4kW i 3kW..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.12.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 a nie zastanawiałeś się nad posadowieniem tego na gruncie lub innym budynku. Wiadomo wyższy VAT ale może w Twoim przypadku byłoby to opłacalne bo mógłbyś wziąć mniejszą instalację.. Duże u Ciebie instalacje dotują. U mnie są tylko trzy tj, 2.1kW, 2,4kW i 3kW..... Na spotkaniu informacyjnym powiedziano,że nie planują wielkich ograniczeń w dotacjach na PV -zobaczymy co z tego wyjdzie , na razie zakładam max optymistyczny scenariusz.Co do umiejscowienia , to trochę psuje mi to krajobraz -mieszkam pod lasem od południowej strony i obawiam się gałęzi lub utraty działki jeśli odsunę się od lasu (no i widoku żal...) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 12.12.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 http://www.telegraph.co.uk/news/earth/energy/solarpower/10996273/Most-solar-panels-are-facing-the-wrong-direction-say-scientists.html kurcze, przeszukuje internet i widzę sporo opracowań stwierdzających że instalacja wschód-zachód jest efektywniejsza od południowej... Więcej jesteśmy w stanie tej energii bezpośrednio wykorzystać. Jeżeli zdecydujemy się na produkcję energii i jej magazynowanie w sieci a potem odbiór 1:0.8 to faktycznie instalacja południowa jest nam w stanie więcej tej energii wyprodukować (ok 20% - tak wynika z kilku kalkulatorów a nie 50% jak wspomniano)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 12.12.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 głupie pytanie.. w przypadku instalacji wschód-zachód, pracuje strona wschodnia, zachodnia czy obie naraz. Połączone są w jeden string czy dwa różne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.12.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Hej u mnie też w grę wchodzi wschód i zachód -kiedy sprawdzałem sprawność w takim układzie w kilku symulatorach , to było to coś w okolicach 70% (dach mam ok 45st). Policzyłem sobie ,że potrzebuję około 21 kWp -aby pokryć roczne zapotrzebowanie na prąd (ostatni rok od 2.12.2015 do 2.12.2016 to na cały dom poszło ok 11 300kWh -razem z PC oczywiście) Przyjmując roczną produkcję (południe i kąt 30-45 st) max z 1kWp=1,1kWh stąd 23 100kWh - 30% strat z położenia= 16 170 kWh - 30% za "przechowanie" w sieci wg ustawy o OZE=11 319kWh Całe założenia ma sens przy wysokiej dotacji , aby max zmniejszyć koszty rachunków za energię (dom mam jaki mam i raczej tego nie zmienię...)-zastanawiam się jeszcze nad sprawnością ogniw , czy sprawność roczna 16-20% będzie fizyczna i czy zrekompensuje większe nakłady (zazwyczaj lepsza sprawność więcej kosztuje) W/w szacowanie nie uwzględnia odbioru na bieżąco energii-energia odebrana zimą powinna być bardziej opłacalna niż 30% od całości w kalkulacji (jakby to lepiej policzyć , to może się okazać-że wystarczy mniejsza instalacja) Proszę o opinie pzdr Witam . Ja na twoim miejscu policzył bym czy nie lepiej postawić na gruncie mniejszej PV skierowanej na 0 południe pod optymalnym nachyleniem z uzyskiem 100% wydajności a nie z 70% ,lecz z vat 23% a nie 8%. Z punktu ekonomicznego i lat pracy PV chyba to szybko odbijesz, ponieważ już sama instalacja będzie o 30% mniejsza w stosunku do kierunku wschód zachód. Musisz to sam przemyśleć. POWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.12.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 głupie pytanie.. w przypadku instalacji wschód-zachód, pracuje strona wschodnia, zachodnia czy obie naraz. Połączone są w jeden string czy dwa różne?? Witam ! Jeśli słońce pozwoli i jest odpowiednio wysoko to oczywiście mogą pracować razem, ale montuje się je na osobnych stringach, w taki sposób aby każda strona kontrolowała swój maksymalny punkt pracy. W innym przypadku nie zda to zbytnio egzaminu. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.12.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Czy na tym portalu (pvmonitor) można w jakiś sposób wyfiltrować instalację wsch-zach? Myślę że jeden przykład to za mało na ostateczny osąd. Nie znamy wszystkich danych dotyczących tej konkretnej instalacji np. może występować zacienienie itp.. Gdyby było można to bym się na nie powołał, a nie zaprezentował przykładową jedną. Na symulatorach to niektórym wyszło że były kontrolowane wybuchy na skrzydłach i eksperci się pod tym podpisali. Więc symulacje to pozostawmy komu innemu - moim zdaniem. Witam ! Jeśli słońce pozwoli i jest odpowiednio wysoko to oczywiście mogą pracować razem, ale montuje się je na osobnych stringach, w taki sposób aby każda strona kontrolowała swój maksymalny punkt pracy. W innym przypadku nie zda to zbytnio egzaminu. Ale nasówa się pytanie jak długo pracują razem? Gdy słońce jest w zenicie faktycznie będzie oświetlało jedną i drugą połać ale żadna nie będzie ustawiona prostopadle do słońca = straty. Przykład znów na moim przykładzie słońce jest bardzo nisko instalacja pod kątem 23o wczoraj max co zanotowałem na inwerterze do 1710W (MAX!!!) z 3,3kW więc instalacja pracowała na pół gwizdka. A tylko przypomnę że panele mam ustawione prawie na południe około 200o pd-zach. W instalacji wsch-zach instalacja będzie też pracowała na pół gwizdka z 3kW zrobi się 1,5kW a nie 3kW jak byście chcieli słońce NIGDY nie będzie padało prostopadle na obie połacie dachu. Edytowane 13 Grudnia 2016 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kratex7 13.12.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Na dzień 2016-12-13. Mój brat ma działającą elektrownię solarną, której koszt wyniósł 34 tys. zł. Panele wyprodukują przez rok 4000 kWh o wartości 2 tys. zł. Czyli zwrot inwestycji to 17 lat, o ile nic się nie zepsuje. Jeśli po 5 latach zepsuje się inwerter, to aby instalacja dalej działała, trzeba kupić nowy za 6 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 13.12.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Na dzień 2016-12-13. Mój brat ma działającą elektrownię solarną, której koszt wyniósł 34 tys. zł. Panele wyprodukują przez rok 4000 kWh o wartości 2 tys. zł. Czyli zwrot inwestycji to 17 lat, o ile nic się nie zepsuje. Jeśli po 5 latach zepsuje się inwerter, to aby instalacja dalej działała, trzeba kupić nowy za 6 tys. zł. Witam ! Jaka moc zainstalowana jest tej instalacji ? Po rocznym uzysku 4000kWh mogę domniemywać, że jest to ok 4KW, natomiast w takim przypadku koszt za KWp wydaje się być przesadzony- ponad 8000zł/kwp. Co do wartości 2 tys to niestety muszę Cię zmartwić, że obowiązujące przepisy wprowadziły system upustów, dlatego fizycznie pieniędzy nie zobaczysz, ale na pewno dobrze Ci się to odbije na rachunku jeśli masz duże zużycie energii. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.12.2016 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Na dzień 2016-12-13. Mój brat ma działającą elektrownię solarną, której koszt wyniósł 34 tys. zł. Panele wyprodukują przez rok 4000 kWh o wartości 2 tys. zł. Czyli zwrot inwestycji to 17 lat, o ile nic się nie zepsuje. Jeśli po 5 latach zepsuje się inwerter, to aby instalacja dalej działała, trzeba kupić nowy za 6 tys. zł. Ja pierdziu... na wypasie bym powiedział instalacja 4kW za 34k PLN. 34 / 4 = 8,5k PLN/kWp Moje kosztowały 15k PLN za 3,3kW 15 / 3,3 = 4,5k PLN/kWp A wiem że można to zrobić jeszcze taniej. Jednym słowem brat trochę przekombinował, a może miał za dużo gotówki - nie mnie to oceniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 14.12.2016 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 http://easysolar.pl/systemy-fotowoltaiczne-we#post-entry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts