Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

O dotacjach na tym forum było już sporo . Ale powiem jedno wydaje mi się że wysokość dotacji zależy skąd są pozyskane środki i widzimisię gminy . Przykład u mnie było 10 procent wkładu własnego plus wat a obok w gminie już chcieli 40 procent ale bez watu a to już sporo więcej . Pieniądze były z tego samego żródła Urzędu Marszałkowskiego . Po prostu jak gmina chce więcej skubnąć to skubie a ma to duże znaczenie bo ceny instalacji z dotacji są wyśrubowane bo każdy musi zarobić.

To nie jest widzimisię gminy. Pieniądze pochodzą z urzędu marszałkowskiego. W drodze konkursu wybierane są gminy które dostaną Dotacje. Wnioski z gmin są punktowane. Jednym z kryteriów jest wysokość wkładu własnego mieszkańców danej gminy. Im ten wkład jest wyższy tym więcej punktów dostanie Gmina i zwiększy swoją szansę na Dotacje. ..u nas w drodze ankiety zdecydowano na wkład własny na poziomie 30%...

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Więc porównując moje 200o pd-zach do tej instalacji

3480kWh / 4,5 = 773kWh/kWp

3123kWh/3,3 = 946kWh/kWp

Pomijając ten jeden miesiąc lutego-marca z którego zebrało by się pewnie ze 100-150kWh. ++ te 3 tyg napraw szacuję że w zależności od miesiąca wpadło by 200-400kWh krakowskim targiem 300kWh + 125 luty marzec

3480 + 425 = 3905 / 4,5 = 867kWh/kWp

Pozostaje zapytać o koszt instalacji instalacji opartej na optymizerach?

Oraz mieć w pamięci że to instalacja pd-wsch i pd-zach, a nie wsch-zach która nas interesuje

Witam . Jeśli mamy porównywać to mogę podrzucić coś takiego . Dzisiaj mój najlepszy panel wytworzył 530wh ale mam porównanie do instalacji która jest niedaleko mnie tam większość paneli miała 800wh na tych samych komponentach co moja . Z tym że jest ona na gruncie skierowana na płd. i o odpowiednim kącie nachylenia oraz bez żadnego zacienienia . Moja niestety ma za mały kąt .

Witam . Jeśli mamy porównywać to mogę podrzucić coś takiego . Dzisiaj mój najlepszy panel wytworzył 530wh ale mam porównanie do instalacji która jest niedaleko mnie tam większość paneli miała 800wh na tych samych komponentach co moja . Z tym że jest ona na gruncie skierowana na płd. i o odpowiednim kącie nachylenia oraz bez żadnego zacienienia . Moja niestety ma za mały kąt .

530 / 800 *100% = 66%

I jak to się ma do tych 10-15% strat o których wspominaliście?

Z kolejnego przykładu doskonale wynika że strata wynosi około 33% ale to jak kolega wspomniał instalacja pd-wsch i pd-zach. Można by powiedzieć że prawie optymalnie ustawiona. A my tu dyskutujemy o wyższości instalacji wsch-zach nad tą skierowaną tylko na pd.

Wieczorem podliczymy moje panele ile miały średnio.

na tę chwilę produkcja 2322Wh / 12 paneli = 193Wh/panel

Edit:

Więc mamy wyliczenie przy kiepskim dniu z chmurami

dzisiejsza produkcja 5kWh

5 / 12 =416Wh / panel

Te 530Wh z NAJLEPSZEGO panela to dość słabo wypada.

28.JPG

Edytowane przez marcinbbb

Tak jak pisałem mały kąt . Panowie jeśli chodzi o instalacje skierowaną na zachód wezcie też pod uwagę śnieg bo w przypadku małego nachylenia paneli wcale tak szybko nie zjeżdza . Popatrzcie na dachy że podczas odwilży pierwsza jedzie strona południowa , wschodnia a zachodnia już gorzej o północnej już nawet nie wspomnę . A jest trochę tej zimy mimo wszystko .

530 / 800 *100% = 66%

I jak to się ma do tych 10-15% strat o których wspominaliście?

Z kolejnego przykładu doskonale wynika że strata wynosi około 33% ale to jak kolega wspomniał instalacja pd-wsch i pd-zach. Można by powiedzieć że prawie optymalnie ustawiona. A my tu dyskutujemy o wyższości instalacji wsch-zach nad tą skierowaną tylko na pd.

Wieczorem podliczymy moje panele ile miały średnio.

na tę chwilę produkcja 2322Wh / 12 paneli = 193Wh/panel

Edit:

Więc mamy wyliczenie przy kiepskim dniu z chmurami

dzisiejsza produkcja 5kWh

5 / 12 =416Wh / panel

Te 530Wh z NAJLEPSZEGO panela to dość słabo wypada.

[ATTACH=CONFIG]376912[/ATTACH]

A ja ze swojej 5,72kW po 9 miesiącach pracy mam 5700kWh uzysku. Jak by październik był choć w 30% słoneczny było by ponad 6000kWh przez 9 miechów. A rok końcem marca.

Tak jak pisałem mały kąt . Panowie jeśli chodzi o instalacje skierowaną na zachód wezcie też pod uwagę śnieg bo w przypadku małego nachylenia paneli wcale tak szybko nie zjeżdza . Popatrzcie na dachy że podczas odwilży pierwsza jedzie strona południowa , wschodnia a zachodnia już gorzej o północnej już nawet nie wspomnę . A jest trochę tej zimy mimo wszystko .

Mam jeszcze mniejszy kąt bo tylko 23o i żyje. Śnieg nie zjeżdża ale go nie ma ;) Jaka zima -4,4oC to najniższa temperatura jaką zanotowałem...dzisiejszej nocy. Można powiedzieć najzimniejszy dzień w roku, puki co.

A ja ze swojej 5,72kW po 9 miesiącach pracy mam 5700kWh uzysku. Jak by październik był choć w 30% słoneczny było by ponad 6000kWh przez 9 miechów. A rok końcem marca.

Wiesz grudzień, styczeń, luty będzie bieda ze słońcem. A poza tym krótki dzień więc nie spodziewał bym się jakiś kosmicznych wartości. Ale pisząc gdyby, gdyby... dodam od siebie gdybym miał 180o i 35o zamiast 200o i 23o pewnie napisał bym dokładnie to samo. I zamiast 3,2MWh z 3,3kW było by więcej i gdyby słońca było więcej też było by więcej ale wszędzie: ale, i gdyby...

Edytowane przez marcinbbb

Dużo się teraz mówi o energii odnawialnej i wydaje mi się że ten sposób na jej odzyskiwania jest trafiony. Szczerze to coraz bardziej interesuje się tym tematem, dużo ciekawych informacji jest na portalu Inżynieria - http://www.inzynieria.com/farma-fotowoltaiczna myślę, że każdemu takie informacje się przydadzą.

Witam, chętnie podepnę się pod temat.

Zastanawiam się nad montażem instalacji PV, no i po głowie tłucze się pytanie zasadnicze - warto czy nie warto? Sytuację mam taką:

- roczne zużycie prądu między 1400 a 1500kWh (dom jednorodzinny 100m2)

- południowa połać dachu - kąt nachylenia 35 st, odchylenie 20 st na zachód (chociaż mam możliwość montażu na wiacie garażowej - dach idealnie na południe, kąt 33 st)

- oferty, które do tej pory zebrałem są w zakresie 17 do 20 tys. brutto za instalacje ok. 3kW z inwerterem 3-fazowym (panele w ofertach różne: Amerisolar, Q.Cells, SHARP, Bauer, Selfa, Winaico), inwerter Fronius albo Steca

- składam wniosek o dofinansowanie z WFOŚiGW - do 100% finansowania w formie pożyczki, oprocentowanie 1%, przy regularnych spłatach ostatnie 30% umażane

Niby ma to ręce i nogi, ale doświadczenie z PV mam zerowe więc jak ktoś bardziej w temacie oblatany może się wypowiedzieć na temat sensowności inwestycji - będę wdzięczny.

Edytowane przez lkk.

Zapytałem w mojej gminie jak się ma sprawa dotacji i taką otrzymałem odpowiedz :

DZIEŃ DOBRY,

wniosek został oceniony pozytywnie pod względem formalnym, jest w trakcie oceny merytorycznej na podstawie której powstanie lista rankingowa projektów skierowanych do dofinansowania, czekamy na ocenę o wynikach będziemy Państwa informować

Witam, chętnie podepnę się pod temat.

Zastanawiam się nad montażem instalacji PV, no i po głowie tłucze się pytanie zasadnicze - warto czy nie warto? Sytuację mam taką:

- roczne zużycie prądu między 1400 a 1500kWh (dom jednorodzinny 100m2)

- południowa połać dachu - kąt nachylenia 35 st, odchylenie 20 st na zachód (chociaż mam możliwość montażu na wiacie garażowej - dach idealnie na południe, kąt 33 st)

- oferty, które do tej pory zebrałem są w zakresie 17 do 20 tys. brutto za instalacje ok. 3kW z inwerterem 3-fazowym (panele w ofertach różne: Amerisolar, Q.Cells, SHARP, Bauer, Selfa, Winaico), inwerter Fronius albo Steca

- składam wniosek o dofinansowanie z WFOŚiGW - do 100% finansowania w formie pożyczki, oprocentowanie 1%, przy regularnych spłatach ostatnie 30% umażane

Niby ma to ręce i nogi, ale doświadczenie z PV mam zerowe więc jak ktoś bardziej w temacie oblatany może się wypowiedzieć na temat sensowności inwestycji - będę wdzięczny.

Witam !

Zastanawia mnie moc inwertera 3KW trochę mała jak na instalację trójfazową. Moc PV będzie ona lekko przewymiarowana do Twoich potrzeb, ale odchylenie dachu nie powinno w Twoim przypadku znacząco zmienić uzysków w porównaniu do kierunku południowego.

Pozdrawiam !