Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Fronius ma wszystko co niezbędne funkcję Push możesz statystyki wysyłać na pvmonitor.pl i wraz z SMA to chyba najczęściej kupowane inwertery. Sam co prawda nie mam Froniusa, ale słyszy się o nim same pozytywne rzeczy.

Nie ma czegoś takiego jak lepsze parametry słońce świeci tak samo MPPT też działa tak samo, z jednego i drugiego uzyskasz bardzo porównywalne wyniki.

3 przyłącza prądu stałego oznaczają tyle że panele możesz połączyć w 3 stringach i tu może być też 3 MPPT czyli 3 jeśli panele rozkładasz na 3 różne połacie dachu np. Wsch, pd i zach. Każdy MPPT będzie dbał o to aby uzysku z paneli było jak najwięcej.

Tak patrzę na kartę specyfikacji tych inwerterów i nijak nie mogę znaleźć 3 MPP trackerów. Najwyżej 2 dla 3-M. No ale mogłem się pomylić w końcu nie jestem elitą na forum.

Lepiej poszukać na stronach producentów ...

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jestem nowy także proszę o wyrozumiałość jak by co.

Mam dylemat,w tej chwili mam założone 4panele 250w,i inwerter growatt1000tl a docelowo ma być 11paneli i growatt jakiś odpowiedni do ilości paneli.natomiast chcę zgłosić już instalację do PGE,ale gdzieś coś kiedyś przeczytałem żeby zgłosić od razu większą moc żeby drugi raz nie przechodzić przez papierologie.można tak?co mam wpisać w zgłoszeniu że 11 paneli i inwerter na przykład growatt 4000tl?a w tej chwili wisi 1000tl,oczywiście zaznaczam ze będzie też takiej samej firmy co jest teraz.ogólnie mam jeszcze 2panele 250 i będę je zakładał w najbliższym czasie czyli na dachu będzie 6 z tym ze podłączonych będzie chyba 5bo to max dla 1000tl chociaż myślałem żeby wpiąć mu 6 bo i tak licha produkcja będzie przez jakis czas jeszcze także chyba nic by się nie stało.

Proszę o wskazówki co mam zrobić.

kurna gdyby wysłał w poniedziałek kurierem do Anglii Bristol, to kuzynka by mi go przywiozła bo będzie w czwartek. Jednak domyślam się że same przelewy będą szły dłużej. Inwertery są nówki sztuki nie śmigane, mają jakąś gwarancję coś te sprawy?

Inwertery są nowe. Gwarancja 5 lat, w razie awarii zgłasza się do producenta a on podaje najbliższy serwis.

P.S. Przesyłka na terenie Anglii będzie niewiele tańsza niż ta z Anglii do Polski.

Jeden inwerter waży 19kg, pudełko 56cmx49cmx26cm.

Inwertery są nowe. Gwarancja 5 lat, w razie awarii zgłasza się do producenta a on podaje najbliższy serwis.

P.S. Przesyłka na terenie Anglii będzie niewiele tańsza niż ta z Anglii do Polski.

Jeden inwerter waży 19kg, pudełko 56cmx49cmx26cm.

OK w takim razie biorę 2 szt. Zamawiać przez Ciebie czy dasz mi jakiś kontakt do angola?

Przelew te sprawy?

@marco2602

Zgłaszasz co masz, nie ma grwata 4000 i nie masz do niego papierów! U mnie robili dokumentację fotograficzną wszystkiego, paneli inwertera, zabezpieczenia, itd.

To nie takie łatwe jak Tobie się wydaje.

Edytowane przez marcinbbb

Papiery to nie problem bo do growatta są uniwersalne że tak powiem,karta katalogowa i certyfikat mam do wszystkich modeli.natomiast zdjęcia to już problem.chyba to różnie jest bo u niektórych nic nie sprwadzali,pisałem z jednym gościem i nie podpisywał mu żaden elektryk ani nic i poszło.może niech się większe grono wypowie na ten temat,czy właśnie elektryk był potrzebny,oczywiście elektryk żaden problem ale po co mam płacić za pieczątkę dodatkowom

Wysyłając CV do pracodawcy też wpisujesz dr. zwyczajny marco2602?

Mnie to lotto, zgłosisz jak chcesz. Ale właśnie z powodu takich jak ty ta biurokracja jest niezbędna. Kontrola na każdym kroku, po co w ogóle zgłaszać jak można na jelenia jechać. Elektryk żaden problem, instalacja żaden problem.

pomyśl zanim coś napiszesz na przyszłość!

Przez takich jak ja biurokracja,daj spokój,gdzie się coś nie zapytasz to jakbyś komuś krzywdę zrobił,po co jest forum,chyba po to żeby sie wymądrzali ci co wszystkie rozumy już zjedli.co do biurokracji to chyba fakt że trzeba zgłaszać zamontowanie choćby jednego panela,albo jeden rąbnie i co też zgłosić że odłączony jeden.najlepiej by było ze montujesz inwerter 4000 i startujesz z 6panelami i to meldujesz a masz kasę dokladasz kolejne do tylu ile inwerter pociągnie .już nie będę pytał ile można max na jedną fazę bo zostanę zlinczowany.

Zadawaj pytania a nie informuj że chcesz obejść system.

Na fazę możesz podłączyć 1/3 tego co masz napisane w przyłączeniu. ja mam 16kW więc na fazę mogę wpiąć max 5,3kW. tylko nie patrz na bezpieczniki bo u niektórych montują 25A a u innych 32A, bo patrząc na to można stwierdzić że 32 * 230V = 7,3kW.

Czyli w końcu wielka niewiadoma,bo gość od którego biorę elementy twierdzi ze mogę podpiąć 4,6 kW na jedną fazę,a on zajmuje się masowo tym.nie to że chce mnie nakręcić na jakiś inwerter bo ma tego kilkadziesiąt sztuk.ja mam 10kW na jednym przyłączu i 6 chyba na drugim.tak dziwne mam dwa przyłącza jedno trójfazowe drugie,jedno fazowe.,jedna posesja.to jak to zrobic bo juz sam nie wiem,na jedną fazę chciałem dać max,potem drugi inwerter na druga i na tym koniec,potrzebuje ze 6-8kW.czyli konkretnie zgłosić tego growatta 1000 i te 6paneli? Z tym ze 5będzie podpietych naprzyklad,albo jeszcze inaczej w tym roku będzie 11 i jak uda mi sie to na przykład założę je do końca lutego ale z inwerterem mogę nie dać rady(finansowo)to co zgłaszać 11.dobra wiem ,po co zakładać te resztę teraz,a no po to że teraz mam czas potem jest ciężko.albo na odwrót będzie te 6paneli i inwerter większy,to pisać ze 6 czy 11.nastepny gość który założył i zgłosił bez elektryka namawia mnie żebym koniecznie pisał odrazu więcej.u niego nikt nic nie sprawdzał nawet nie widzieli inwertera na oczy.papiery widziałem ze bez podpisu elektryka.mogło by się wypowiedzieć większe grono,ci co już przeszli papiero-logie.

Tomek B. Wstrzymujemy całą akcje zakupową.

Ok właśnie miałem pisać do Ciebie na priv.

Są jeszcze 4 inwertery, jeden był otwierany bo papiery do inwertera były potrzebne, więc fabryczna plomba jest zerwana.

Cena 100f za sztukę plus koszty przesyłki.

Edytowane przez Tomek B..

U mnie w gminie dofinansowanie do 70 % (pytałam w gminie to moze sie obnizyc troszke, ale raczej bedzie to 70%). Reszta wkład własny. Warunek przez 5 lat właścicielem gmina, po 5 latach przechodzi na uzyczajacego grunt lub dach. Czyli orientacyjnie wyliczyli: na 3 kw wpłacamy 6000 zł, reszta z dofinansowania. Wchodzic w to czy nie?

U mnie w gminie dofinansowanie do 70 % (pytałam w gminie to moze sie obnizyc troszke, ale raczej bedzie to 70%). Reszta wkład własny. Warunek przez 5 lat właścicielem gmina, po 5 latach przechodzi na uzyczajacego grunt lub dach. Czyli orientacyjnie wyliczyli: na 3 kw wpłacamy 6000 zł, reszta z dofinansowania. Wchodzic w to czy nie?

Witam !

Nie ma co się zastanawiać, jeśli jesteś zainteresowana zakupem fotowoltaiki to większego dofinansowania na pewno nie uzyskasz nigdzie indziej, jednak minusem jest brak możliwości wyboru dostawcy sprzętu/wykonawcy, który jest wybierany drogą przetargu. Inna sprawa to sprawdź czy warunkach/umowie nie ma zapisu ograniczającego możliwość eksportu nadwyżek produkcji energii elektrycznej do sieci, bo wtedy jedyne Twoje oszczędności to własna autokonsumpcja produkcji z PV.

Pozdrawiam !

Gość TwojPan

Witam.

Czy jest ktoś kto użytkuje panele Solar Frontier?Chciałem założyć na dach 3,57kW za ok 24k brutto,bez dotacji.Warte są tej ceny?Technologicznie te CIS-y biją na głowę konkurencję,no może nie są to CIGS-y,ale wygląda to dobrze...

No i mamy informację, że ENEA niby bilansuje międzyfazowo, a tak naprawdę to nic nie bilansuje.

http://gramwzielone.pl/trendy/25195/enea-bez-potrzeby-wymiany-licznikow-dla-celow-bilansowania-miedzyfazowego

Tym samym ENEA działa wbrew dyrektywie enijnej:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32004L0022

Ktoś się orientuje gdzie w tym wszystkim jest jakaś logika i prawda?

Witam !

Nie ma co się zastanawiać, jeśli jesteś zainteresowana zakupem fotowoltaiki to większego dofinansowania na pewno nie uzyskasz nigdzie indziej, jednak minusem jest brak możliwości wyboru dostawcy sprzętu/wykonawcy, który jest wybierany drogą przetargu. Inna sprawa to sprawdź czy warunkach/umowie nie ma zapisu ograniczającego możliwość eksportu nadwyżek produkcji energii elektrycznej do sieci, bo wtedy jedyne Twoje oszczędności to własna autokonsumpcja produkcji z PV.

No właśnie niektórzy straszą, że to chińskie i pochodzi ze 3 lata. Tu jest ten minus ze to firma z przetargu i nie ma mozliwosci sprzedazy przez 5 lat, kiedy to gmina jest włascicielem. Mi bardziej zalezy, aby ten prad z paneli prawie w 100% był na moje potrzeby

Mi bardziej zalezy, aby ten prad z paneli prawie w 100% był na moje potrzeby

Musisz tylko zauważyć , że największy uzysk energetyczny z paneli masz latem, kiedy masz małe zapotrzebowanie na energię a zimą gdy masz duże zapotrzebowanie na energię to uzysk z paneli jest najmniejszy