agusia59 31.01.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 No jesli bedzie rozliczanie z zakładem energetycznym co pół roku i np od lipca do grudnia włacznie to bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrówkojad 1 01.02.2017 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Witam wszystkich . Mam pytanie do tych co już mają dłużej instalacje . Dostałem pit od tauronu za rok 2016 za sprzedaż wytworzonej energii . Nie jest to jakaś duża kwota .Jak to jest w przypadku instalacji taka jak moja jeżeli ja nie sprzedaję energii tylko korzystam z opustów . A jeżeli trzeba to do którego miesiąca ? Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2017 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Musisz tylko zauważyć , że największy uzysk energetyczny z paneli masz latem, kiedy masz małe zapotrzebowanie na energię a zimą gdy masz duże zapotrzebowanie na energię to uzysk z paneli jest najmniejszy Odpowiednim watt routerem da się dość znaczną ilość energii rozparcelować na bieżąco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 03.02.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Witam. Czy jest ktoś kto użytkuje panele Solar Frontier?Chciałem założyć na dach 3,57kW za ok 24k brutto,bez dotacji.Warte są tej ceny?Technologicznie te CIS-y biją na głowę konkurencję,no może nie są to CIGS-y,ale wygląda to dobrze... Co do wyglądu- są śliczne.W odróżnieniu od niemal wszystkich krzemowych. I wydajne. Niestety odstają w warunkach uzysk/koszt od polikrystalicznych jakieś 20% Są jeszcze inne śliczności Eterbright- te kasują całą konkurencję, Tylko brak ich na polskich rynku Są jeszcze śliczności First Solar -produkują klasowe Cdte, niestety bez ramki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 05.02.2017 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Gdy dopytywałem się w grudniu kiedy będzie wiadomo czy moja gmina została zakwalifikowana do programu dofinansowania to otrzymałem informację, że będzie wiadomo w styczniu 2017. Jest już luty i dalej nic nie wiadomo. Czy ktoś ma inne informacje? Czy w Waszych gminach już są jakieś decyzje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 05.02.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Gdy dopytywałem się w grudniu kiedy będzie wiadomo czy moja gmina została zakwalifikowana do programu dofinansowania to otrzymałem informację, że będzie wiadomo w styczniu 2017. Jest już luty i dalej nic nie wiadomo. Czy ktoś ma inne informacje? Czy w Waszych gminach już są jakieś decyzje? Na Podkarpaciu gminy maja czas do marca aby zgłosić wnioski do urzędu marszałkowskiego. Dopiero kwiecień/maj ma być decyzją.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.02.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Mam pytanko ...W jaki sposób mieszkańcy gminy są informowani o tym że będzie dotacja na jakieś OZE i do kiedy jest zgłaszanie wniosków ...Wysyłają jakieś pisma czy to idzie "na gębę" pocztą pantoflową ...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.02.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Mam pytanko ... W jaki sposób mieszkańcy gminy są informowani o tym że będzie dotacja na jakieś OZE i do kiedy jest zgłaszanie wniosków ... Wysyłają jakieś pisma czy to idzie "na gębę" pocztą pantoflową ...?? U mnie znalazłem informację na stronie UG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 06.02.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Mam pytanko ... W jaki sposób mieszkańcy gminy są informowani o tym że będzie dotacja na jakieś OZE i do kiedy jest zgłaszanie wniosków ... Wysyłają jakieś pisma czy to idzie "na gębę" pocztą pantoflową ...?? Witam ! Taka informacja powinna pojawić się na stronie internetowej gminy (jeśli taka istnieje) lub przynajmniej w ogłoszeniach gminnych , jednak z tego co się orientuje częściej ludzie dowiadują się tą drugą opcją, czyli pocztą pantoflową. Warto śledzić co się aktualnie dzieje w gminie (dopytywać), taki nabór trwa ok miesiąca, także nie powinno się go przegapić. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 18.02.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Mam pytanie do fachowców:Jak podłączyć inwerter który wymaga uziemienia w starym domu gdzie instalacja nie ma uziemienia?. Da sie bez dorabiania uziomu?Z gory dzieki za przydatne odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 23.02.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Musisz tylko zauważyć , że największy uzysk energetyczny z paneli masz latem, kiedy masz małe zapotrzebowanie na energię a zimą gdy masz duże zapotrzebowanie na energię to uzysk z paneli jest najmniejszy To często powtarzany mit, nie jest tak do końca. Po pierwsze sporo ludzi mylnie łączy panele fotowoltaiczne z ogrzewaniem domu a tu nie ma znaku równości. Prąd owszem zużywamy w zimie głównie do grzania (jeśli grzejemy prądem) ale też zasilamy wszystkie odbiorniki elektryczne. Prąd z paneli jest przecież wykorzystywany tak samo w zimie jak i w lecie do prania, gotowania, prasowania, oświetlenia. W lecie dojdzie kosiarka, piła, grill elektryczny, myjka ciśnieniowa, pompa i filtry przy basenie, system nawadniania itp. A więc nie jest tak, że w lecie mamy małe zapotrzebowanie na energię. Nieprawdą jest też to, że w zimie mamy zbyt mało tej energii ze słońca. Chociażby ten rok, było bardzo mroźno ale i słonecznie. Były dni gdzie z moich 7kWp produkowało się dziennie ok 30kWh więc raczej niemało. Owszem, były też dni kiedy produkcja wynosiła 1 czy 2kWh ale były to najkrótsze dni w roku, z opadami śniegu, który przykrywał panele. Jednak nie było to regułą dla całego okresu zimowego. Podsumowując: nie powinno się powielać tych mitów o małej produkcji zimą i rzekomym małym zapotrzebowaniu latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.02.2017 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 To może parę konkretów ; http://www.andretti.pl/wxsolarkwhsummary.php?r=wxsolarkwhsummary.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 23.02.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 To może parę konkretów ; http://www.andretti.pl/wxsolarkwhsummary.php?r=wxsolarkwhsummary.php Które potwierdzają to co napisałem powyżej: nie powielajmy mitów o małych uzyskach w zimie. No chyba, że źle doczytałem i nie rozmawiamy o instalacji fotowoltaicznej mającej zasilać dom tylko o takim ogniwie przymocowanym do plecaka w celu ładowania telefonu komórkowego. Domu tym nie ogrzejemy, fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.02.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 te kwh na stacji andretti.pl są liczona na powierzchni płaskiej, więc automatycznie wychodzi ich zimą mniej. panale PV nie leżą płasko, więc w okresach przejściowych czy zimą pada na nie więcej promieniowania niż wg tej strony. u mnie widać to po południowych oknach. w lutym, marcu czy kwietniu przy słonecznych dniach dom ma mniejsze skłonności do przegrzewania niż w styczniu pomimo tego że stacja meteo twierdzi coś innego na temat nasłonecznienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 28.03.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Znalazłem w Krakowie taką ofertę; http://solgen.pl/oferta-dla-domu/ Czy warto iść w ofertę Smart zamiast Stndart + dla 3-4 kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 28.03.2017 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Znalazłem w Krakowie taką ofertę; http://solgen.pl/oferta-dla-domu/ Czy warto iść w ofertę Smart zamiast Stndart + dla 3-4 kWp Trochę drogo mają ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.03.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 To poproszę namiary na kogoś, kto zrobi 4 KW za 20 000 zł, będzie taniej niż z linka powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.03.2017 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Pytanie moje dotyczy parametrów technicznych ofert a nie ceny . Proszę o wypowiedzi konstruktywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kyhu 29.03.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Dołączam do pytania Andrzeja. Czy warto inwestować w Solaredge i te optymalizatory? Czy ma ktoś taki zestaw i może napisać coś ciekawego,jak dział w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.03.2017 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 To poproszę namiary na kogoś, kto zrobi 4 KW za 20 000 zł, będzie taniej niż z linka powyżej. za 23000 PLN, można zainstalować 5,3kW na inwerterze 3 fazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts