stanley79 17.04.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Przy jakiej mocy przylaczeniowej i jaka (gdzie ta) stawka mnozna za kazdy kilowat?. W tauronie na 9 kw miesieczna stala oplata to ponad 32zl, dodatkowo 4zl za kazdy kilowat wiecej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 17.04.2017 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 A gdzie oplata oze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 17.04.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Przy okazji, zastanawiam się nad instalacją PV, roczne zapotrzebowanie ok 3900kWh, jednak planuję remont kuchni, gdzie dojdzie nam zmywarka, płyta indukcyjna 3-fazowa oraz lodówka Side By Side z kostkarką. Proszę o info, o ile może zwiększyć się zapotrzebowanie na energię i jakiej mocy instalację założyć? Zmywarka to mniej więcej 0,8 kWh na mycie (zależy od modelu), rocznie ok. 220 kWh. Lodówka side by side moja zużywa 500 kWh, teraźniejsze mniej, ok. 350 kWh (model też ma znaczenie). Płyta nie mam, więc nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 17.04.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Na rachunku Tauron jest:G11 moc umowna: 4,5 kWopłata dystrybucyjna stała: 1,57 nettoopłata przejściowa: 3,15 nettoopłata abonamentowa: 0,80 nettoReszta zależna od zużyciaenergia: 0,25460 za kWhdystrybucja: 0,17830 za kWhopłata OZE: 0,00251 za kWhwszystko netto Tylko, że ja mam zwykłą umową, nie mam paneli. Nie wiem czy wtedy nie jest co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 17.04.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Co za zbieg okolicznosci, wszyscy maja jednak jakies opłaty. Na koniec zycze wszystkim opłat 0PLN jak u poprzednika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimar 17.04.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Przy jakiej mocy przylaczeniowej i jaka (gdzie ta) stawka mnozna za kazdy kilowat?. W tauronie na 9 kw miesieczna stala oplata to ponad 32zl, dodatkowo 4zl za kazdy kilowat wiecej... Moc 12kW, PGE Opłata za OZE wynika z pobranych kWh, przy niepobranych z sieci lub pobranych w ilości szcżatkowej opłatę można pominąć (0,00251 zł kWh) Nie mam instalacji OZE, opłaty podałem dla taryfy G12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.04.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Składniki stałe rachunku PGE (miesięcznie): 7,09 - składnik stały stawki sieciowej 0,85 - opłata abonamentowa 3,15 - opłata przejściowa 11,09 - Razem netto, 13,65 Razem brutto ROCZNIE 164 zł Przy okazji, zastanawiam się nad instalacją PV, roczne zapotrzebowanie ok 3900kWh, jednak planuję remont kuchni, gdzie dojdzie nam zmywarka, płyta indukcyjna 3-fazowa oraz lodówka Side By Side z kostkarką. Proszę o info, o ile może zwiększyć się zapotrzebowanie na energię i jakiej mocy instalację założyć? Rozumiem że całą wyprodukowaną energię będziesz zużywał na bieżąco więc opłaty przesyłowe ciebie nie dotyczą...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 17.04.2017 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Rozumiem że całą wyprodukowaną energię będziesz zużywał na bieżąco więc opłaty przesyłowe ciebie nie dotyczą...? Z tego co wiem, to opłaty przesyłowe również podlegają bilansowaniu, czyli mając odpowiednią nadwyżkę, można mieć 0 zł za opłaty przesyłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.04.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 No i tyle w temacie 500 PLN rocznie opłat stałych, a stanley79 cały czas się upiera przy swoim. A ja miałem zapłacić tylko za 6 miesięcy widać moje 130 PLN pokryło te opłaty stałe i rachunek wynosił 0 PLN a nawet z kalkulacji wynika że jestem na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimar 17.04.2017 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Rozumiem że całą wyprodukowaną energię będziesz zużywał na bieżąco więc opłaty przesyłowe ciebie nie dotyczą...? Tak właśnie planuję Opłaty przesyłowe się bilansują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 17.04.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Widzę że każdy wyłapuje z forum to co chce usłyszeć. Marcinbbb ciagle rachunkow nie pokazał, pol roku mu sie za darmo udalo na fotowoltaice przejechac i trąbi ze rachunkow sie nie płaci, bzdury bez poparciaZimar, skladniki stawki sieciowej i przejsciowej podales dobrze, zapomniale tylko dopisac zł/kw/m-ąc, a to spora roznica - jesli sie myle przeslij prosze zdjecie faktury. Jasiek71, niema co z nimi dyskutować oni sa wyjeci z pod prawa, maja swoje rachunki i racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.04.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Widzę że każdy wyłapuje z forum to co chce usłyszeć. Marcinbbb ciagle rachunkow nie pokazał, pol roku mu sie za darmo udalo na fotowoltaice przejechac i trąbi ze rachunkow sie nie płaci, bzdury bez poparcia Zimar, skladniki stawki sieciowej i przejsciowej podales dobrze, zapomniale tylko dopisac zł/kw/m-ąc, a to spora roznica - jesli sie myle przeslij prosze zdjecie faktury. Jasiek71, niema co z nimi dyskutować oni sa wyjeci z pod prawa, maja swoje rachunki i racje Nie twierdzę, że całkowicie nie masz racji.Ale chyba sam też czytasz, to co chcesz usłyszeć. Zimar napisał, że są to opłaty miesięczne. I nie zależą one od kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 17.04.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Wiem, które opłaty zalezą od zużytych kw, jeśli te występują. Zimar nie podał tylko które z nich mnoży się przez kw przydzielonej mocy, jeśli oni w ogóle wiedzą co to znaczy:http://www.gkpge.pl/media/pdf/oferta_obrot/wyciag_z_taryfy_dla_uslug_dystrybucji_energii_elektrycznej_dystrybucja_25012016.pdfStrona 32, pierwsze pozycje tabeli...Niech ktoś wrzuci na forum fakturę na 13,65 zl (bo tej na zero na pewno nie będzie) za miesiąc i bezsensowna dyskusja sie zakończy.Nadal zycze wszystkim posiadaczom fotowoltaiki zerowych faktur od ZE Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez stanley79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.04.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Nie wiem czemu edytowałeś posta i zmieniłeś stronę 33 na 32, bo ta zawiera taryfy grupy C i R... Natomiast taryfy grupy G nie mają opłat od przydzielonej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 17.04.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Nie wiem z kąd jest zimar, jaką ma taryfę - cennik ma 46 stron. Niech zimar zrobi zdjęcie swojej fa i wrzuci na forum to mu pogratulujemy....Całkiem szczerze i z życzliwości lub szczerości podaje do ogólnej informacji opłaty tauronu (sprzedaż i dystrybucja): 230zł za okres sześciu miesięcy przy zerowym zużyciu energii - ta została pokryta z nadprodukcji która notabene poszła gratis w sieć tauronu. Poproszę sąsiada (posiadacza szczęśliwej przewymiarowanej mikroinstalacji) o fa i ją tu zamieszczę. obiecuję i zrobię w przeciwieństwie do innych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 17.04.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Nie wiem czemu edytowałeś posta i zmieniłeś stronę 33 na 32, bo ta zawiera taryfy grupy C i R... Natomiast taryfy grupy G nie mają opłat od przydzielonej mocy.O co wy pianę bijecie. Rachunki są zawsze niezerowe. Nie ma czegoś takiego jak rachunek 0 zł. Są opłaty stałe miesięczne. W taryfach G... niezależne od mocy umownej (przydzielonej). Płaci się za zmianę mocy umownej, na pewno gdy się ją zwiększa. Podobnie z resztą jak przy nowym przyłączu. stanley79 na pewno przesadził z tym 500 zł, ale nie jest to na pewno 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.04.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 To są same opłaty w PGE za 5 msc z prognozy. Kwoty netto Opis/ilość/jednostka/ilość m-c/cena jedn. netto/wartość netto.opłata przejściowa m-c 5 1,9000 9,50opł. stała za przesył m-c 5 7,7000 38,50opłata abonamentowa m-c 5 0,8500 4,25 Łącznie jakieś 50zł + 1,14zł opłaty OZE. Ale ta zależy od kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.04.2017 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 O co wy pianę bijecie. Rachunki są zawsze niezerowe. Nie ma czegoś takiego jak rachunek 0 zł. Są opłaty stałe miesięczne. W taryfach G... niezależne od mocy umownej (przydzielonej). Płaci się za zmianę mocy umownej, na pewno gdy się ją zwiększa. Podobnie z resztą jak przy nowym przyłączu. stanley79 na pewno przesadził z tym 500 zł, ale nie jest to na pewno 0. Oczywiście, że nie są, tylko przydałyby się jakieś konkrety. To 500zł za rok, to opłata od mocy przyłączeniowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 17.04.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Wszyscy grzecznie płacą, ale nikt nie wie ile? Opłaty zależą od mocy przyłączeniowej i to baaaaardzo. Kolega posiadający mikroinstalację o mocy 40 kW (miejscowość Osieczany, k/ Myslenic) musiał zwiększyć moc przyłączeniową do 40 kw aby taką mikroinstalację podłączyć i co miesiąc buli niecałe 200zł (właśnie przez moc). Oczywiście za energię nic nie płaci, tej ma nadmiar.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.04.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 A brat sąsiada szwagra stryja kuzyna ile płaci? Mało konkretów podajesz... Wskaż, w którejkolwiek taryfie G punkt, który mówi o opłacie zależnej od mocy przyłączeniowej. Nie w taryfie C, czy R tylko G, bo o takich instalacjach tutaj mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts