Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Jak uzyskać dofinansowanie na panele?

Co roku, w małopolskim, dla osob prywatnych, moznabylo dostac dotacje 50%,40%,30% a w tym roku nie dali nic:

https://www.wfos.krakow.pl/srodki-krajowe/formy-pomocy-finansowej/doplaty-do-czesciowej-splaty-kredytow-bankowych

Zostaje jeszcze (tylko) twoja gmina, w ktorej poprostu zapytaj. Chyba ze ktos jeszcze cos wie...

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli nici z dofinansowania. Obeszliśmy się smakiem.

W tym przypadku byłem pesymistą, z opcją, że mogę się miło rozczarować. No cóż, moje " koszty " to trochę czasu i 345,6 zł. Wiem teraz, że jak starczy środków to w przyszłym roku składam wniosek na dotację z WFOŚiGW o ile będzie, na PC otrzymałem.

No i wydarzyła się katastrofa...

Instalację fotowoltaiczną wraz ze wszystkimi wynalazkami mam na i w garażu na podwórku, z domem było to podłączone przewodami przeciągniętymi przez rurę PE 32 ( od tablicy do tablicy...)

Aby dołączyć kolejny inwerter brakowało mi przewodu zasilającego łączącego go z domem...

Postanowiłem że wyciągnę dotychczasowe kable mocując do nich " pilota" ...

Wszystko poszło sprawnie umocowałem do tej wiązki dodatkowy przewód i jazda z powrotem a że nie było lekko to postanowiliśmy sobie pomóc wyciągarką no iiii....

Pod koniec przeciągania urwaliśmy przewody ...:bash::bash::bash:

Nie ma możliwości cofnięcia kabli ani jakiegokolwiek sposobu udrożnienia tej rury więc pozostało tylko płakać ...

Obecnie instalacja stała się tylko bezużytecznym gadżetem ...

Mam dwie możliwości wybrnięcia z tej sytuacji abo puszczę " wieśniacko" kable na powietrzu i zdemoluję część domu aby jakoś je podłączyć do tablicy ..., Albo wszystkie zabawki przenieść na strych domu z którego mam połączenie do tablicy a same panele umocować pionowo na południowej ścianie...

No ładnie, nie chcący naddałeś sobie sporo pracy. Miejmy nadzieję, że szybko upraszcza się z dodatkowym frontem robót.

Wychodzi na to, że mniej inwazyjnie dla budynku będzie przenieść wszystko na strych. Pytanie czy łatwiej?

"Przespałem się" z tym problemem i bardziej sensowne jest przepuścić nowe kable niż przenosić wszystko...

Wzdłuż miedzy pomiędzy domem a garażem biegnie taki bylejaki murek oporowy który jest do remontu więc puszczę po nim kable w rurze osłonowej...

W domu zrobi się kilka dziur w sufitach podwieszanych aby przejść z okablowaniem do tablicy i będzie git...

Żona oczywiście nie jest zachwycona ale jakoś to przełknęła bo za bardzo nie ma wyjścia...:cool:

Nie bardzo też chcę zrezygnować z garażu bo po remoncie i przebudowie dachu będzie na nim możliwość zamontowania sześćdziesięciu paneli a więc docelowej mocy jaka zrównoważy nasze potrzeby...

Po drugie jeżeli chodzi o akumulatory to stwierdzam fakty. Po trzecie ani wattrouter ani bilansowanie nie jest idealnym rozwiązaniem. Wolę systemy off-grid, a Ty taki masz więc pytam, a wiem, że jesteś kumaty. To wszytsko.

Mylisz się. Off grid jest do chrzanu bo amortyzacja akumulatorów zabija ideę / sens ekonomiczny. Przerabiali to ludzie i opisują na elektrodzie. Bilansowanie nawet z 20%-ową prowizją to zbawienie :-)

Mylisz się. Off grid jest do chrzanu bo amortyzacja akumulatorów zabija ideę / sens ekonomiczny. Przerabiali to ludzie i opisują na elektrodzie. Bilansowanie nawet z 20%-ową prowizją to zbawienie :-)

Jeśli komuś zależy aby nie polegać na bilansowaniu powinien iść w kierunku maksymalnej autokonsumpcji. Niestety też nie będzie tanio - bo wtedy, kiedy np. można by ładować bufor na cele CO/CWU to tego słońca jest mało, a wtedy, kiedy jest go dużo potrzeby CO/CWU są niewielkie, a prądu bytowego zużywamy za mało.

Jedyne co byłoby warte przemyślenia, to zasilanie kilku domów z jednej większej instalacji. Tylko w naszym kraju nie wolno Kowalskiemu sprzedawać energii...

Trzeba założyć związek wyznaniowy.

Np wielkiego energo.

A potem sobie ten prąd wielbić i dzielić się nim po równo, czy po uważaniu.

:lol:

Adam M.

"amortyzacja akumulatorów zabija ideę "

Pokaż mi takiego burżuja, rządzącego czy fabrykanta, któremu zależy na tym, aby było inaczej.

Tych akumulatorów, co się sprawdzają i mają trwałość 100 lat dziś się nie produkuje.

(Mimo faktu, ze w produkcji są tanie)

Chcesz je mieć - to se zrób!

Tylko nie każdy umie, czy ma jak...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Trzeba założyć związek wyznaniowy.

Np wielkiego energo.

A potem sobie ten prąd wielbić i dzielić się nim po równo, czy po uważaniu.

:lol:

Adam M.

"amortyzacja akumulatorów zabija ideę "

Pokaż mi takiego burżuja, rządzącego czy fabrykanta, któremu zależy na tym, aby było inaczej.

Tych akumulatorów, co się sprawdzają i mają trwałość 100 lat dziś się nie produkuje.

(Mimo faktu, ze w produkcji są tanie)

Adam M.

Powiedzmy, że mamy 30k do wydania. Dom o zużyciu:

- CO - 4000 kWh,

- CWU - 2500 kWh,

- bytowe - 2500 kWh.

Co zaproponujesz w PV spośród sprzętu normalnie dostępnego w sklepie aby "stopa zwrotu" była najlepsza?

Adam M.

Nie chcę być niegrzeczny, ale dość długo już czytam o tym, że można, że nie każdy umie. Z tego co już wyczytałem, Ty potrafisz. Jednak nie pokazałeś niczego działającego. Niby nie mam podstaw Ci nie wierzyć, ale sam musisz przyznać, że parę już lat o tym piszesz. Poza tym skoro to tanie to chyba powinieneś na tym sporo zarobić, jak nie chcesz się w to bawić, sprzedaj pomysł inwestorowi, skorzysta więcej ludzi.

Przy okazji, kiedyś gdzieś pisałeś o wykorzystaniu wody lodowej, czy jakoś tak. Chodziło o ciepło ukryte przemiany wody w lód. Mógłbyś coś więcej o tym napisać lub odesłać gdzie mogę o tym poczytać, w szczególności o działającym urządzeniu, które daje ciepło wykorzystując w sumie zimną wodę.

N

Taki malutki panelik do ładowania telefonu komórkowego.

Widziałem - są takie i nie są drogie.

Konsumujesz 100% tego co nałapiesz.

Dom trzeba zbudować DOBRZE, aby mało potrzebował a komfort oferował.

Można go wesprzeć siłami Natury i wcale nie musi to być akurat łan paneli PV.

Są też inne sposoby.

Adam M.

Nie - zimną wodę, tylko ciepło zamarzania wody.

"Ty potrafisz. Jednak nie pokazałeś niczego działającego. "

Pokazałem.

Ale to nie jest to forum.

Chcesz zobaczyć więcej to zajrzyj do mnie.

"jak nie chcesz się w to bawić, sprzedaj pomysł inwestorowi, skorzysta więcej ludzi."

Bajki...

Ktoś kupi pomysł i darmo go porozdaje każdemu potrzebującemu?

Panele też dają prawie darmo i z dopłatą?

Jest dokładnie tak, jak pisałem.

Chcesz mieć - to se zrób, albo zapłać tyle, ile zażądają.

(tylko wtedy zaczynają się jęki - że to takie drogie)

Tak jest w każdej dziedzinie.

Adam M.

Taki malutki panelik do ładowania telefonu komórkowego.

Widziałem - są takie i nie są drogie.

Konsumujesz 100% tego co nałapiesz.

Dom trzeba zbudować DOBRZE, aby mało potrzebował a komfort oferował.

Można go wesprzeć siłami Natury i wcale nie musi to być akurat łan paneli PV.

Są też inne sposoby.

Adam M.

DOBRZE zbudowany dom to już taki 30kwh/rok czy lepszy?

A jak zbudować dom żeby było jeszcze mniejsze zużycie CWU albo prądu bytowego?

Podrzucisz nam jakiś pomysł?

Bo ja też czytam tutaj z górką 10 lat, że podobno się da ale niestety przykładów brak.