stanley79 20.04.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Jak uzyskać dofinansowanie na panele? Co roku, w małopolskim, dla osob prywatnych, moznabylo dostac dotacje 50%,40%,30% a w tym roku nie dali nic: https://www.wfos.krakow.pl/srodki-krajowe/formy-pomocy-finansowej/doplaty-do-czesciowej-splaty-kredytow-bankowych Zostaje jeszcze (tylko) twoja gmina, w ktorej poprostu zapytaj. Chyba ze ktos jeszcze cos wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 20.04.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 No i ku.a z dofinansowaniem na panele: https://www.funduszedlamazowsza.eu/nabory-wnioskow/4-1-odnawialne-zrodla-energii-typ-projektow-infrastruktura-do-produkcji-i-dystrybucji-energii-ze-zrodel-odnawialnych.html Tylko 5 gmin się załapało. Moja gmina na 27 miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 20.04.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 I jeszcze 3 kwartał br w malopolsce:http://www.rpo.malopolska.pl/download/program-regionalny/o-programie/Harmonogram-naborow/Harmonogram_naborow_30032017.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 20.04.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Punkt 4.1.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parys01 20.04.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Moja gmina na 27 miejscu Czyli nici z dofinansowania. Obeszliśmy się smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parys01 20.04.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Też się nie załapałem bo środków starczyło tylko dla pierwszych 5 gmin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 21.04.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Czyli nici z dofinansowania. Obeszliśmy się smakiem. W tym przypadku byłem pesymistą, z opcją, że mogę się miło rozczarować. No cóż, moje " koszty " to trochę czasu i 345,6 zł. Wiem teraz, że jak starczy środków to w przyszłym roku składam wniosek na dotację z WFOŚiGW o ile będzie, na PC otrzymałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 No i wydarzyła się katastrofa... Instalację fotowoltaiczną wraz ze wszystkimi wynalazkami mam na i w garażu na podwórku, z domem było to podłączone przewodami przeciągniętymi przez rurę PE 32 ( od tablicy do tablicy...) Aby dołączyć kolejny inwerter brakowało mi przewodu zasilającego łączącego go z domem... Postanowiłem że wyciągnę dotychczasowe kable mocując do nich " pilota" ... Wszystko poszło sprawnie umocowałem do tej wiązki dodatkowy przewód i jazda z powrotem a że nie było lekko to postanowiliśmy sobie pomóc wyciągarką no iiii.... Pod koniec przeciągania urwaliśmy przewody ...:bash: Nie ma możliwości cofnięcia kabli ani jakiegokolwiek sposobu udrożnienia tej rury więc pozostało tylko płakać ... Obecnie instalacja stała się tylko bezużytecznym gadżetem ... Mam dwie możliwości wybrnięcia z tej sytuacji abo puszczę " wieśniacko" kable na powietrzu i zdemoluję część domu aby jakoś je podłączyć do tablicy ..., Albo wszystkie zabawki przenieść na strych domu z którego mam połączenie do tablicy a same panele umocować pionowo na południowej ścianie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.04.2017 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 No ładnie, nie chcący naddałeś sobie sporo pracy. Miejmy nadzieję, że szybko upraszcza się z dodatkowym frontem robót. Wychodzi na to, że mniej inwazyjnie dla budynku będzie przenieść wszystko na strych. Pytanie czy łatwiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.04.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 No ładnie, nie chcący naddałeś sobie sporo pracy. Miejmy nadzieję, że szybko upraszcza się z dodatkowym frontem robót. Wychodzi na to, że mniej inwazyjnie dla budynku będzie przenieść wszystko na strych. Pytanie czy łatwiej? "Przespałem się" z tym problemem i bardziej sensowne jest przepuścić nowe kable niż przenosić wszystko... Wzdłuż miedzy pomiędzy domem a garażem biegnie taki bylejaki murek oporowy który jest do remontu więc puszczę po nim kable w rurze osłonowej... W domu zrobi się kilka dziur w sufitach podwieszanych aby przejść z okablowaniem do tablicy i będzie git... Żona oczywiście nie jest zachwycona ale jakoś to przełknęła bo za bardzo nie ma wyjścia... Nie bardzo też chcę zrezygnować z garażu bo po remoncie i przebudowie dachu będzie na nim możliwość zamontowania sześćdziesięciu paneli a więc docelowej mocy jaka zrównoważy nasze potrzeby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
energetykmechanik 23.04.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 60 paneli? Sporo, biorąc pod uwagę standardową moc panelu, to masz naprawdę spore potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.04.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 60 paneli? Sporo, biorąc pod uwagę standardową moc panelu, to masz naprawdę spore potrzeby Na potrzeby bytowe, ogrzewanie, CWU zużywamy ok 14-15tys kWh rocznie więc taka wielkość instalacji fotowoltaicznej powinna być Ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 25.04.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Po drugie jeżeli chodzi o akumulatory to stwierdzam fakty. Po trzecie ani wattrouter ani bilansowanie nie jest idealnym rozwiązaniem. Wolę systemy off-grid, a Ty taki masz więc pytam, a wiem, że jesteś kumaty. To wszytsko. Mylisz się. Off grid jest do chrzanu bo amortyzacja akumulatorów zabija ideę / sens ekonomiczny. Przerabiali to ludzie i opisują na elektrodzie. Bilansowanie nawet z 20%-ową prowizją to zbawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.04.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Mylisz się. Off grid jest do chrzanu bo amortyzacja akumulatorów zabija ideę / sens ekonomiczny. Przerabiali to ludzie i opisują na elektrodzie. Bilansowanie nawet z 20%-ową prowizją to zbawienie Jeśli komuś zależy aby nie polegać na bilansowaniu powinien iść w kierunku maksymalnej autokonsumpcji. Niestety też nie będzie tanio - bo wtedy, kiedy np. można by ładować bufor na cele CO/CWU to tego słońca jest mało, a wtedy, kiedy jest go dużo potrzeby CO/CWU są niewielkie, a prądu bytowego zużywamy za mało. Jedyne co byłoby warte przemyślenia, to zasilanie kilku domów z jednej większej instalacji. Tylko w naszym kraju nie wolno Kowalskiemu sprzedawać energii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.04.2017 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Trzeba założyć związek wyznaniowy. Np wielkiego energo. A potem sobie ten prąd wielbić i dzielić się nim po równo, czy po uważaniu. Adam M. "amortyzacja akumulatorów zabija ideę " Pokaż mi takiego burżuja, rządzącego czy fabrykanta, któremu zależy na tym, aby było inaczej. Tych akumulatorów, co się sprawdzają i mają trwałość 100 lat dziś się nie produkuje. (Mimo faktu, ze w produkcji są tanie) Chcesz je mieć - to se zrób! Tylko nie każdy umie, czy ma jak... Adam M. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.04.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Trzeba założyć związek wyznaniowy. Np wielkiego energo. A potem sobie ten prąd wielbić i dzielić się nim po równo, czy po uważaniu. Adam M. "amortyzacja akumulatorów zabija ideę " Pokaż mi takiego burżuja, rządzącego czy fabrykanta, któremu zależy na tym, aby było inaczej. Tych akumulatorów, co się sprawdzają i mają trwałość 100 lat dziś się nie produkuje. (Mimo faktu, ze w produkcji są tanie) Chcesz je mieć - to se zrób! Tylko nie każdy umie, czy ma jak... Adam M. Powiedzmy, że mamy 30k do wydania. Dom o zużyciu: - CO - 4000 kWh, - CWU - 2500 kWh, - bytowe - 2500 kWh. Co zaproponujesz w PV spośród sprzętu normalnie dostępnego w sklepie aby "stopa zwrotu" była najlepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 25.04.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Chcesz je mieć - to se zrób! Tylko nie każdy umie, czy ma jak... Adam M.Nie chcę być niegrzeczny, ale dość długo już czytam o tym, że można, że nie każdy umie. Z tego co już wyczytałem, Ty potrafisz. Jednak nie pokazałeś niczego działającego. Niby nie mam podstaw Ci nie wierzyć, ale sam musisz przyznać, że parę już lat o tym piszesz. Poza tym skoro to tanie to chyba powinieneś na tym sporo zarobić, jak nie chcesz się w to bawić, sprzedaj pomysł inwestorowi, skorzysta więcej ludzi. Przy okazji, kiedyś gdzieś pisałeś o wykorzystaniu wody lodowej, czy jakoś tak. Chodziło o ciepło ukryte przemiany wody w lód. Mógłbyś coś więcej o tym napisać lub odesłać gdzie mogę o tym poczytać, w szczególności o działającym urządzeniu, które daje ciepło wykorzystując w sumie zimną wodę. N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.04.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Taki malutki panelik do ładowania telefonu komórkowego.Widziałem - są takie i nie są drogie.Konsumujesz 100% tego co nałapiesz. Dom trzeba zbudować DOBRZE, aby mało potrzebował a komfort oferował.Można go wesprzeć siłami Natury i wcale nie musi to być akurat łan paneli PV.Są też inne sposoby. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.04.2017 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Nie - zimną wodę, tylko ciepło zamarzania wody. "Ty potrafisz. Jednak nie pokazałeś niczego działającego. " Pokazałem.Ale to nie jest to forum.Chcesz zobaczyć więcej to zajrzyj do mnie. "jak nie chcesz się w to bawić, sprzedaj pomysł inwestorowi, skorzysta więcej ludzi." Bajki...Ktoś kupi pomysł i darmo go porozdaje każdemu potrzebującemu?Panele też dają prawie darmo i z dopłatą? Jest dokładnie tak, jak pisałem.Chcesz mieć - to se zrób, albo zapłać tyle, ile zażądają.(tylko wtedy zaczynają się jęki - że to takie drogie)Tak jest w każdej dziedzinie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.04.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Taki malutki panelik do ładowania telefonu komórkowego. Widziałem - są takie i nie są drogie. Konsumujesz 100% tego co nałapiesz. Dom trzeba zbudować DOBRZE, aby mało potrzebował a komfort oferował. Można go wesprzeć siłami Natury i wcale nie musi to być akurat łan paneli PV. Są też inne sposoby. Adam M. DOBRZE zbudowany dom to już taki 30kwh/rok czy lepszy? A jak zbudować dom żeby było jeszcze mniejsze zużycie CWU albo prądu bytowego? Podrzucisz nam jakiś pomysł? Bo ja też czytam tutaj z górką 10 lat, że podobno się da ale niestety przykładów brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts