Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

W mojej gminie miał być taki program z 80% dotacją i za instalację 3KW na gruncie moje "20%" miało wynosić 9 tyś.

9000 / 0.2 = 45000

3kW można mieć za znacznie mniej niż 45000.

45000 k B dużo jak za 3 kW . Chyba rekord kraju . Ale co tam.

To nie tak trzeba liczyć. Skoro dofinansowanie jest kosztów kwalifikowanych, a VAT nie jest takim kosztem, to trzeba zapłacić cały VAT. W tym przypadku (na gruncie) wynosi on 23%. Więc wychodzi 9000 / 43% (23% VAT + 20% wkład własny) czyli jakieś 20 930 zł netto. Co i tak jest ogromną sumą za 3kW.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Potrzebuję instalacji która normalnie będzie pracowała ON-GRID ale w momentach braku zasilania z sieci dostarczy mi prąd albo ze słońca albo z generatora spalinowego.

Pytanie jest następujące.

Czy inwerter hybrydowy i generator spalinowy wystarczy czy muszę mieć też mieć akumulatory?

Z czasem pewnie akumulatory bym dorzucił ale nie Pb tylko Fe-Ni.

Wystarczy zwykły inwerter sieciowy i dobry agregat prądotwórczy, hybryda nic nie pomoże...

Funkcjonowanie z instalacją bateryjną wymaga pewnej determinacji i wyrzeczeń czego na ogół pani domu nie może zrozumieć...:p

Samowystarczalność jest dobra na reklamach ale w normalnym życiu to nie takie proste...

Instalacja jest i działa.

KTOŚ zarobił...

Adam M.

Oczywiście że zarobił każdy po kolei ale zapewne znając twoje nastawienie Adamie M. chodzi ci o moje tzw. zarobki ? A więc tak moje rachunki bez instalacji były na poziomie 230 , 250 zł za miesiąc a więc około 3000 zł na rok . Po założeniu instalacji przez tamten rok płaciłem co miesiąc tzw prognozy (chociaż powinni mnie rozliczać już co pół roku jak jest już w tym roku ) było to raz 20 zł na miesiąc w sezonie z dużą produkcją a z małą 50 zł . Przyjmijmy 40 zł miesięcznie a na końcu roku miałem 180 zł nadpłaty . A więc 300 zł na rok to chyba mniej jak 3000 zł . Będę się upierał że wszystko zależy od wysokości dotacji czyli wkładu . Pozdrawiam .

Ja tego nie neguje.

Jeśli za całość zapłaciłeś 5400 to oznacza że te 30k, za instalację 4.5kW, to było netto.

A więc:

30000x1.08/4.5=7200 za 1kW instalacji PV o mocy 4.5.

Jest to dużo bo taką moc (z instalacją) można mieć za ok 21000 brutto.

Zwłaszcza że gmina zazwyczaj zamawia kilkadziesiąt instalacji i cena za jedną z kilkudziesięciu powinna być niższa niż gdy się zamawia tylko jedną.

No właśnie ja też mówiłem że cena instalacji z dotacją jest zawyżona dlatego trzeba zwracać uwagę na jej wysokość i rachunki żeby się w miarę szybko zwróciła. U mnie naprawdę gmina stanęła na wysokości zadania . Jestem z małopolski i z tego co mi wiadomo w tamtym roku tylko 3 gminy załapały się na dotacje w tym moja . Zresztą temat dotacji był na tym forum wałkowany i różnica w jej wysokości jest różna patrząc na posty różnych użytkowników . I odwieczne pytanie czy się opłaca ? Jak popracuje z 10 lat to Wam powiem ;). Pozdrawiam.

Próba naprawy mojego inwertera się nie powiodła, po wlutowaniu nowych elementów i podłączeniu wszystkiego z powrotem wali korki przy próbie włączenia do sieci ...:bash:

Generalnie to jestem w kropce bo 2,5kWp na dachu i nie mam do czego podłączyć...

Tak się zastanawiam czy pchać dalej kasę i próbować coś udowodnić czy po prostu sprzedać cały ten śmietnik za pół darmo i nie zawracać sobie gitary ...

Przepnij połączenia paneli.

Daj tam przetwornice DC-DC i ładuj te kilka akumulatorów, które masz.

Zapnij na nich jakiego UPSa z Allegro. Wybierz takiego z zimnym startem.

Wydziel obwody sieci wyspowej i ciesz się darmowym prądem.

Aha... Separuj panel od panela (string go stringa) jakimi sensownymi diodami.

Adam M.

O tym, ze UPS z siecią współpracuje, to wiesz... Przełącznik siec-agregat Ci w tablicy będzie potrzebny...

http://www.cdr.pl/p4753,przetwornica-dc-dc-48v-24v-4-2a.html

Np. ta zabawka ma 200W i może ładować dwa aku naraz.

Są i inne, ale ta jest tania.

Ma PEŁNĄ separację elektryczną w każdą stronę a to jest wygodne.

A.M.

Edytowane przez adam_mk

Oczywiście MOŻESZ sobie tego UPSa sprawić nawet i 10kW !

Te 2,5Kwp na dachu nic nie przeszkadza.

Najwyżej po dniu całym te 10kW będzie dostępne przez krótki czas (pojemność aku).

Za to te 2,5-3kW masz non-stop.

Adam M.

Oczywiście MOŻESZ sobie tego UPSa sprawić nawet i 10kW !

Te 2,5Kwp na dachu nic nie przeszkadza.

Najwyżej po dniu całym te 10kW będzie dostępne przez krótki czas (pojemność aku).

Za to te 2,5-3kW masz non-stop.

Adam M.

Problem z akumulatorami jest taki że one pracują na ułamku swojej pojemności...