adam_mk 23.05.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Te przetwornice (linkowałem przykład po 140zł) są izolowane w każdą stronę.Moc po 200W8 x 200 = 1600WTaka jest moc ładowania i ona naprawdę JEST!10 godzin z tą mocą MOGŁOBY naładować 16kWh aku.Tyle NAPRAWDĘ nie jest potrzebne aby spokojnie być off-grid. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.05.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 " Inwerter wisi na ścianie zewnętrznej domu, bo w środku żona go nie chciała " Pilnuj, aby Ci go jaka szczotą z detergentem nie wyszorowała jak się zakurzy... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.05.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Do wścieku doprowadzają mnie takie "chciejstwa".Albo coś ma działać lata całe i montujemy to tam gdzie trzeba, albo WCALE o tym nie myślimy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.05.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 http://www.cdr.pl/p4753,przetwornica-dc-dc-48v-24v-4-2a.html Taka na przykład.Są i inne, ale ta nie jest zła. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.05.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Też niezły i tani.Jest takich klocków sporo.Zawsze coś się dobierze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.05.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 " Inwerter wisi na ścianie zewnętrznej domu, bo w środku żona go nie chciała " Pilnuj, aby Ci go jaka szczotą z detergentem nie wyszorowała jak się zakurzy... Adam M. Adam monitoring włączony 24/7 zresztą kto pomyśli że przy odłączaniu może się zrobić łuk. Poza tym jest tak sprytnie zrobione jego zdejmowanie ze ściany że nikt nie ogarnie jak wyrwać 14 cm kołki ze ścian, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.05.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Mnie chodzi o to, ze hermetyczny to on nie jest i być nie może.Choćby z powodu konieczności chłodzenia elementów mocy.Zabudowanie go w miejscu, gdzie może dochodzić do kondensacji pary wodnej mnie się nie podoba - jako pomysł.Jak jest bryzgoszczelny (ma odpowiednie IP) to deszczu się nie boi.A mgły?To powinna być konstrukcja, którą się stawia i zapomina o niej na wiele lat. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.05.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Na jakiej zadzie dobierać kable do solarów?? Za jakiś czas planuję na szopie postawić ok 0,5-1kW paneli do off-grida jednak kabel muszę wkopać teraz przed pol brukiem. Jaką średnicę wybrać 2x2,5 wystarczy?? Długość instalacji DC ok 20m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.05.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 (edytowane) Panowie ma IP65 więc deszcz mu nie straszny, jest zamontowany od pn-wsch więc słońce na niego świeci do około 11:00. Chłodzeniem zajmuje się takiej samej wielkości radiator co sam inwerter jednak prawie w ogóle sie nie rozgrzewa max co widziałem to chyba 39oC w porównaniu do tego który jest w gospodarczym to nic, tamten grzeje się do 55oC. jeszcze wykres temperatury tego na zewnątrz: A ten większy zamontowany w budynku, w całkowitej ciemności: Edytowane 24 Maja 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.05.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Wszystko pięknie ruszyło bez najmniejszych problemów, na razie tylko 1 podłączony. Aha antenkę od wi-fi można troszkę wysunąć bo schowana strasznie słabo łapie wifi. Inwerter wisi na ścianie zewnętrznej domu, bo w środku żona go nie chciała Poza tym żadnych problemów, zapięty już jest do monitoringu na solarmanpv, a może i uda się wpiąć je do pvmonitora skryptem. Do inwertera zapięte 6 paneli 265 czy 270W, inwerter o wiele lepiej radzi sobie ze słabym oświetleniem duża instalacja wyłączy się a ta na Solax`ie jeszcze godzinę kręci co prawda małą mocą około 30W ale to zawsze godzina dłużej. [ATTACH=CONFIG]389809[/ATTACH] Takie małe inwertery mają to do siebie, że wyłapują każde najmniejsze nasłonecznienie, a to jest bardzo ważne w małych instalacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.05.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 No i rosy to się wcale nie boją? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.05.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 No i rosy to się wcale nie boją? Adam M. Liczniki energetyczne mają taką samą ochronę IP i jakoś nie awariują w skrzynkach:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.05.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 (edytowane) Dałem ogłoszenie montażu instalacji pv i pierwszy napaleniec odpisał mi tak:,,WitamPrzykro mi, ale nie zajmujemy się montażem "obcych" zestawów. Nasza oferta obejmuje instalacje "od A do Z", czyli nasz sprzęt, montaż i dokumentacja" Edytowane 24 Maja 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.05.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 @Tomek No bo zarabiają dodatkowo na inwerterze, panelach i okablowaniu. Będziesz miał problem z firmą daj znać, dostaniesz dobrą cenę i nie będą pytali skąd masz inwerter. Ale to na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.05.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 @Tomek No bo zarabiają dodatkowo na inwerterze, panelach i okablowaniu. Będziesz miał problem z firmą daj znać, dostaniesz dobrą cenę i nie będą pytali skąd masz inwerter. Ale to na prv. Wiadomość priv wysłana. Czyli śmiało można napisać, że mało firm zainteresowanych jest uczciwym zarabianiem pieniędzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.05.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Wiesz to trochę tak jak z naszymi inwerterami wiemy za ile je kupiliśmy i wiemy za ile możemy je w PL. sprzedać, zarabiając na tym. Gdyby chcieć je ściągać od dystrybutora 1 szt. kosztowała by 230e netto. Widzisz to działa trochę inaczej, gdy kupujesz sprzęt ode mnie ja jestem gwarantem tego sprzętu, i ja wymieniam Ci inwerter jeśli się uwali. A jeśli masz swój inwerter zapięte do moich paneli mogę powiedzieć że to Twój inwerter uwalił panele. Więc odeślij go do producenta na testy.I w tym przypadku słowo przeciwko słowu Ty mówisz że inwerter jest OK a że uważam inaczej.Dlatego ja panele wziąłem tam gdzie Ci pisałem - znam ich i ufam w 100% wiem że w razie "W" nie będzie najmniejszych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.05.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Wiesz to trochę tak jak z naszymi inwerterami wiemy za ile je kupiliśmy i wiemy za ile możemy je w PL. sprzedać, zarabiając na tym. Gdyby chcieć je ściągać od dystrybutora 1 szt. kosztowała by 230e netto. Widzisz to działa trochę inaczej, gdy kupujesz sprzęt ode mnie ja jestem gwarantem tego sprzętu, i ja wymieniam Ci inwerter jeśli się uwali. A jeśli masz swój inwerter zapięte do moich paneli mogę powiedzieć że to Twój inwerter uwalił panele. Więc odeślij go do producenta na testy. I w tym przypadku słowo przeciwko słowu Ty mówisz że inwerter jest OK a że uważam inaczej. Dlatego ja panele wziąłem tam gdzie Ci pisałem - znam ich i ufam w 100% wiem że w razie "W" nie będzie najmniejszych problemów. Zgadza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.05.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 (edytowane) PO CO Ci aż tyle paneli? Za bogaty jesteś? 5kW x 10 godzin dnia to 50kWh energii. TYLE codziennie zużyjesz? Normalne potrzeby domu (nie wliczając warsztatu czy jakiej PC) to kilka kWh. 1kW tych CIGS to 18m2. 5kW to 90m2 Oszacowałeś moc chwilową a nie zapotrzebowanie energii, jak mi się wydaje. 2kW na dachu to aż dość... Adam M. Adam. Co ty bredzisz? Energię magazynuję na zimę . Fakt 80% oddanej(opusty) .Te 50 kW oddanej daje 40kW do odbioru-(wszyscy chyba to wiedzą).Postów nie czytałem dokładnie to Fakt. Ale jak piszesz że 5kW PV potrzebuje 90m2, to mnie ruszyło. No chyba że chodzi o te akumulatory to sorry. Te posty z akumulatorami omijam .Jak przeczytałem (nie wiem kto to napisał) że potrzebuje OFF-Grid aby zasilić lodówkę i serwer . Pytam po co te kombinacje jak są opusty? No chyba że prąd wyłączają wam co 2 dni ,ale i tak nie załatwia to sprawy. To co piszecie jest dobre jak jadę na ryby i nie widzę jak założyć robaka na haczyk to sobie zaświecę. Edytowane 24 Maja 2017 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.05.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 (edytowane) Adam wychodzi z założenia że przez 10h słońce świeci idealnie pod kątem prostym do paneli w lato 10h i w zimie też 10h. i Stąd mamy 50kWh na instalację 5kWp/ dobowo. Więc skąd u mnie dziś w trakcie deszczu znalazło się tylko:z dużej instalaci 3,3kW tylko 2,6kWha z mniejszej jeszcze nie mam danych ale podejrzewam że mniej niż połowę teo. Całe 4kWh z 5kWp i w czasie 10h słońca... Adam mówił że będzie 50kWh... gdzie się pytam Adam... ADAM???http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=230 Edytowane 24 Maja 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.05.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Adam. Co ty bredzisz? Energię magazynuję na zimę . Fakt 80% oddanej(opusty) .Te 50 kW oddanej daje 40kW do odbioru-(wszyscy chyba to wiedzą).Postów nie czytałem dokładnie to Fakt. Ale jak piszesz że 5kW PV potrzebuje 90m2, to mnie ruszyło. No chyba że chodzi o te akumulatory to sorry. Te posty z akumulatorami omijam .Jak przeczytałem (nie wiem kto to napisał) że potrzebuje OFF-Grid aby zasilić lodówkę i serwer . Pytam po co te kombinacje jak są opusty? No chyba że prąd wyłączają wam co 2 dni ,ale i tak nie załatwia to sprawy. To co piszecie jest dobre jak jadę na ryby i nie widzę jak założyć robaka na haczyk to sobie zaświecę. To tylko taka dziwna ustawa która dzisiaj jest a jutro może jej już nie być... Albo "dadzą" ci z powrotem np 30%... Pchasz do sieci energetycznej energię której tak naprawdę nikt nie potrzebuje a muszą ci ją oddać spalając węgiel ..., taki układ długo nie pociągnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts