Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Dla tych którzy się zastanawiają, mam taki zestaw:

pompa 11,2 kw ma max pobór 2,4kw (trójfazowa)

pv 3kw monokrystaliczne - (inwerter też trójfazowy)

Nie mam buforów, wodę użytkową trzymam w 300l baniaku - po kąpieli wszystkich 4 domowników pompa załącza się na jakieś15min ( z dodatkowągrzałką3kw) i dogrzewa baniak do 50 st

w pochmurne lub śnieżne dni mikroinstalacja daje ok 200Watt to oczywiście za mało w słoneczne wykręca powyżej 2kw. Grudzień - styczeń pompa grzała tylko podłogówkę w niezamieszkanym domu (pow po podłodze ok 220m), tylko w ciągu dnia, 6 do 8 godzin, rachunek za energię elektryczną w taryfie budowlanej - 163zł, sam wyprodukowałem wtedy około 170 kW, praktycznie nic nie odsprzedając tauronowi)

Jeśli chodzi o ujemne temp to lektura podaje że przy minus 7 st sprawność spada do 2,88, pobór prądu nie wzrasta więcej niż wspomniane 2,4kw ale moc grzewcza pompy nie jest już 11,2 kW.

Taki zestaw zamierzam rozbudować do 5 kw. Nie tylko z ekonomicznego punktu widzenia wydaje mi się że taki zestaw (PV+PC) ma sens - jedyne co robię to odgarniam panele ze śniegu,

Nie namawiam, nie odradzam - drugi raz wybrał bym taki sam sposób ogrzewania domu

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ruskie sto lat temu robili PC ze składanych sprężarek.

Bierzesz cztery małe, spinasz im obieg olejowy i załączasz tyle z nich na ile masz zasilania.

Najlepszy sposób sterowania mocą, zasilaniem, obciążeniem, dopasowaniem do źródła ciepła...

Chcesz tanio?

Zrób układ pędzony siłami Natury.

Będzie tyle ile Natura da w danej chwili.

Nocą niewiele.nic a w południe dużo.

Wtedy jakim buforkiem przenosisz chwile obfitości na czas potrzeb.

Trudniej jest, ale się da.

Oj. To już jest rzeźbienie. Tego nie umiem, a i nie znam jakiś magików coby mi takie coś poskładali. I jeszcze na dokładkę mój dom i brak miejsca w nim na takie wynalazki uniemożliwia takie rzeczy. Takie toto nowoczesne podejście do życia mści się ;)

A taki bufor 1000 l by mi się teraz przydał, tylko co z tego, jak nie ma gdzie postawić.

Ale pomysł dobry.

" PC-PW potrzebował bym ze 12kW "

RAZY COP czy 12kW/COP ?

Bo albo 3x12 = 36kW (pałac masz?!)

Albo 12/3 = 4kW (to 6kW UPS pozwoli to uruchomić, jak paneli będzie na jakie 10kW)

Adam M.

Coś pokoju tego :

PANASONIC Pompa Ciepła T-Cap AQUAREA 12 kW

http://allegro.pl/panasonic-pompa-ciepla-t-cap-aquarea-12-kw-20-i5033289685.html

Mam ponad 400m2 do ogrzewania ,ale duża część to pomieszczenia na dzialalnosc .

http://www.ardom.8p.pl/climacenter/klimatyzacja_allegro/panasonic/PC/p34%20t-cap%20%2012%20kw.png

Ile gabartowo m2 potrzebuję dachu zeby mozna bylo napedzac taką pompkę ?

Bufor im większy tym lepszy :) 1000 l to najmarniej. Niektórzy mają i dwa takie bufory ;) Ja np. nie mogę, bo zwyczajnie miejsca na to nie mam i jedynie mogę w 300 l zbiorniku CWU grzałką grzać.

I będę szedł w on-grid, aczkolwiek całkowicie rozumiem podejście Adama i pewnie bym w jego rozwiązanie poszedł gdybym miał inny dom i działkę. Z tego co widzę, Ty masz szansę na takie rozwiązanie. Jedyny problem jaki tu widzę, to zapewnienie odpowiedniej mocy dla PC w zimę, czyli wtedy kiedy najbardziej jest potrzebna. W przypadku on-grid i zrzucania energii na grzałkę ten problem odpada - instalacja ile uzbiera, tyle wrzuci w bufor. Przy PC już tak pięknie nie ma, bo takie 12 kW potrzebuje powiedzmy 4 kW mocy. Jak zachowa się PC, jak nie otrzyma tyle mocy ile chce?

Na moje 400m2 to z 4m3 + podlogowka ,ale czy za dnia pompka i fotowoltaika uwinie się żeby po podgrzać. ,nie mylić z nagrzaniem :D

Dni zimą są krótkie ,mniej naslonecznienie itd .. dużo pytań

prawdopodobne odpowiedzi dopiero po 2 latach uzytkowania ? :cool:

Z papierów pompy wynika 34,4 litry na min dt=5k o temp.35*C ...........2 m3 na godzinę .

Edytowane przez animuss

Oj. To już jest rzeźbienie. Tego nie umiem, a i nie znam jakiś magików coby mi takie coś poskładali. I jeszcze na dokładkę mój dom i brak miejsca w nim na takie wynalazki uniemożliwia takie rzeczy. Takie toto nowoczesne podejście do życia mści się ;)

A taki bufor 1000 l by mi się teraz przydał, tylko co z tego, jak nie ma gdzie postawić.

Ale pomysł dobry.

Bufor wsadź pod posadzkę wykop dziurę trochę wikszą niż 1m3 uszczelnij i nie żałuj izolacji cieplnej .

Witam

chciałem zapytać o podstawowa instalacje paneli fotovoltaniczna

chce by zasilala swiatla ogrodowa,pompe do systemu nawadniania trawnika,rekuperator a zima jako ups do plaszcza wodnego kominka

Calosc ma zapotrzebowanie ok 1000W

Nie chce byc prosumentem, instalacje chce zrobic we wlasnym zakresie

i teraz moje pytanie czy to bedzie zgodne z prawem?

Zastanawiam sie nad przetwornica

VOLT SINUSPRO-2000S 24V 2000W SOLARNA

http://allegro.pl/przetwornica-napiecia-ups-2000w-solar-24v-230v-i5051055587.html

plus 4 panele fotowoltaniczne o mocy ok 240 Wp

oraz

2x 100Ah

czy to wszystko czy potrzebuje cos jeszcze?

czy taka instalacja bedzie działać?

Albo zadziała albo nie.

Wszystko można spieprzyć.

Ma zasilać jednocześnie?

W dzień pochmurny może sobie nie radzić.

"Zapas" w wielkości 100% potrzeb by się przydał.

2kW na dachu na 1kW potrzeb. Wtedy w 80% czasu da se radę.

Adam M.

animuss

Bufor tylko popsuje Ci ten układ.

Musiałby mieć ze 40m3 aby sobie poradził gromadząc pomiędzy 35stC a 25stC = 10 stC zapasu.

(Tylko wtedy masz COP przyzwoity)

Trzeba to rozwiązać jakoś inaczej.

Pewnie się da, ale trzeba by pomyśleć.

Adam M.

Albo zadziała albo nie.

Wszystko można spieprzyć.

Ma zasilać jednocześnie?

W dzień pochmurny może sobie nie radzić.

"Zapas" w wielkości 100% potrzeb by się przydał.

2kW na dachu na 1kW potrzeb. Wtedy w 80% czasu da se radę.

Adam M.

Raczej nie bedzie dzialac wszystko razem, podlewanie w noc Z reku, t o sie bedzie dublowac.

Dziekuje za odp. A czy ta przetwornica godna polecenia?

a czy prawnie nie kolidowac to bedzie z jakimis przepisami?

animuss

Bufor tylko popsuje Ci ten układ.

Musiałby mieć ze 40m3 aby sobie poradził gromadząc pomiędzy 35stC a 25stC = 10 stC zapasu.

(Tylko wtedy masz COP przyzwoity)

Trzeba to rozwiązać jakoś inaczej.

Pewnie się da, ale trzeba by pomyśleć.

Adam M.

To lipa na 40 m3 to tylko przychodzi mi do głowy bufor z możliwością pływania w nim taki :

http://ogrodosfera.pl/blog/wp-content/uploads/2012/12/Basen-Intex-Ultra-Rectangular-Frame-732-x-366-x-132-cm.jpg.

A czy system solarny nie miał by lepszej sprawności?

czyli bufor do CO ładowany bezpośrednio solarami rurowymi a pompa ciepła jako uzupełnienie w II taryfie ,ostatecznie można by jeszcze powiesić kilka ogniw fotowolt. do obsługi .

Edytowane przez animuss

Witam

chciałem zapytać o podstawowa instalacje paneli fotovoltaniczna

chce by zasilala swiatla ogrodowa,pompe do systemu nawadniania trawnika,rekuperator a zima jako ups do plaszcza wodnego kominka

Calosc ma zapotrzebowanie ok 1000W

Nie chce byc prosumentem, instalacje chce zrobic we wlasnym zakresie

i teraz moje pytanie czy to bedzie zgodne z prawem?

Zastanawiam sie nad przetwornica

VOLT SINUSPRO-2000S 24V 2000W SOLARNA

http://allegro.pl/przetwornica-napiecia-ups-2000w-solar-24v-230v-i5051055587.html

plus 4 panele fotowoltaniczne o mocy ok 240 Wp

oraz

2x 100Ah

czy to wszystko czy potrzebuje cos jeszcze?

czy taka instalacja bedzie działać?

szanowny Kolego

działać będzie, ale....

1. Wybór VOLT SINUSPRO-2000S 24V to bardzo trafne rozwiązanie

2. Jesli chodzi o swiatła ogrodowe, to niestety - musisz skonkretyzować ilość, moc i czas świecenia/dobę - wówczas możemy to policzyć

3.Pompę do zasilania wodą trawnika mozna zasilać, ale znowu - pptrzebna jest wiedza jakie parametry elektryczne napędu. Idealny układ do podlewania - to uklad szczytowo-pompowy. Pompujesz prawie wyłacznie w ciagu dna gdy solidnie świeci wlaewając wodę do zbiornika umieszczonego co najmniej (dno) 80 cm nad powierzchnią gruntu. Oczywiście należy okreslić zapotrzebowanie na wodę, bo trawnik można mieć o powierzchni 100 m2, a można też 2500 m2.

4. Rekuperator jest napędzany silnikiem elektrycznym. Minimalne dane do obliczeń zapotrzebowania sa niezbędne, aby zliczyć co będzie potrzebne

5. Zimą z 4 paneli po 240W uzyskasz ......jedynie 90-100W mocy przez mała ilośc godzin w dni pochmurne lub do 500-600W w krotkich momentach gdy wyjdzie słoneczko. Wyobrażam sobie, że zima podlewac trawników nie będziesz, może ogrodu tez nie potrzebujesz oświetlać (nie wiem), ale rekuperator bedzie głownym pożeraczem energii

pozdrawiam

Oczywiście, że uklad ten bedzie miał dużo wiekszą sprawność. Sprawnośc Poli lub Mono krystalicznych PV to 15,5- 18,5 % energii słońca przetworzonej na energię (pradu) użyteczną. Sprawność absorbcji promieniowania cieplnego jet wielokrotnie wyższa i dla prózniowych wynosi 70-81%. Zatem wymagana porcję ciepla można pozyskać z mniejszej powierzchni. prozniowe chińskie to około 183W/ rurę. Wiesmann około 215 W/rurę

Juz wszystko wyjasniam

Podlewanie latem bedzie najwiekszym pozeraczem ok 800W+/-100W Mysle o jakims malym "hydroforze"ale bez zbiornika, na pewno gardena ma cos takiego bo widzialem na wlasne oczy, pobiera bezposrednio ze studni i podaje na sekcje podlewania. U mnie zrodlem bedzie rzeczka ktora jest w granicy.

Podlewanie w nocy np. 3h 6sekcji pk 0,5h kazda, Trawnika mysle jakies 500m2 mniej wiecej,nie liczylem jeszcze,na wiosne bedzie robiony.

Oswietlenie Led standardowo wieczorem zapalane na 3h w sumie zakladam do 100W na oswietlenie

Rekuperator przy 100%wydajnosci pobiera 70W, chodzic musi 24h.. ale przy 30% bedzie to już 19W, dodam ze reku jext podlaczone do alarmu i gdy jest uzbrojony to intensywnosc przelacza sie na 20% takze 9h w ciagu dnia bedzie taki mniej wiecej pobór

Natomiast zima, glownie rekuperator, moze oswietlenie czasami oraz podtrzymanie zasilania od pomp plaszcza wodnego, dwie pompy po 45 W kazda na pare godzin by wygasic kominek

Wybralem urzadzenia ktore pracuja systematycznie i w skali roku beda potrzebowaly sporo energi. Mam swiadomosc ze same panele w tej ilosci moga nie wystarczyc i bedzie potrzeba wspomoc pradem z sieci, (mniej sloneczne dni)

Czy teraz da sie to dokladniej policzyć

pozdrawiam

Rozmowa trochę odbiegła do tematu :)

Panowie, na razie nie ma się co podniecać prosumentem czy nawet instalacjami fotowoltaicznymi. Miało być 0,75 gr z kWh do 3 kW i 0,65gr od 3 do 10 kW tak uchwalili w sejmie. Teraz senat zmienił na 210% zakupu za 1 kwh ceny średniej za rok poprzedni. Za chwile ustawa znowu trafi do sejmu i znowu ją zmienią wiec spokojnie. Mam tyko nadzieje, że na lepsze.

Prosument jeżeli trzeba będzie ściśle spełniać wymagania techniczne nie będzie się opłacał. Dotacja - podatki - projekt - przepięciówka, odgromówka i pożarówka może wyjść więcej niż same dofinansowanie (no może trochę przesadzam ale blisko). Aby uzyskać dofinansowanie prosumenta trzeba mieć podpis czynnego inżyniera energetyka budowlanego co nie jest tanie.

Poczekajmy jaka będzie finalna cena i co uchwali sejm. A może przywrócą 0,75 gr za 1 kWh na co czekamy ma jako instalator i z pewnością wszyscy prosumenci.

Bardzo prawdopodobne, że prosumentowi będzie bardziej opłacać się kupić instalacje za gotówkę bez dofinansowania niż z dofinansowanym kredytem.

A czy system solarny nie miał by lepszej sprawności?

czyli bufor do CO ładowany bezpośrednio solarami rurowymi a pompa ciepła jako uzupełnienie w II taryfie ,ostatecznie można by jeszcze powiesić kilka ogniw fotowolt. do obsługi .

To zależy do czego dążysz. Solary zimą nie mają praktycznie żadnej sprawności. Latem ma aż za dobrą. Różnica pomiędzy solarami a PV jest jedna. Z prądu zrobisz ciepło. Z wody (w warunkach domowych) prądu nie zrobisz.

Rozmowa trochę odbiegła do tematu :)

Bardzo prawdopodobne, że prosumentowi będzie bardziej opłacać się kupić instalacje za gotówkę bez dofinansowania niż z dofinansowanym kredytem.

Sytuacja podobna jak przy budowie domów energooszczędnych, żeby dostać dofinansowanie trzeba brać kredyt w banku.