Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Szybszy byłeś!

To samo chciałem mu zaproponować.

Jak macie gówniate panele co tylko przy kacie padania pionowym prąd dają, to jest tak, jak opisujecie.

I... nie mylcie energii z mocą!

I nich moc będzie z Wami stale!

:lol:

Adam M.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To tylko taka dziwna ustawa która dzisiaj jest a jutro może jej już nie być...

Albo "dadzą" ci z powrotem np 30%...

Pchasz do sieci energetycznej energię której tak naprawdę nikt nie potrzebuje a muszą ci ją oddać spalając węgiel ..., taki układ długo nie pociągnie...

Jaśku akurat się dobrze składa, że piszę artykuł dla mojej gazety w sprawie kogeneracji w Piotrkowie i sprawa wygląda tak, że tylko tego lata, do krajowych sieci przesyłowych popłynie energia z importu o mocy chwilowej 680 MW (megawatów). W sezonie zimowym ta moc wzrośnie dwukrotnie. Importowana energia popłynie głównie z niemieckich wiatraków. To, że nie ma blackoutów to zasługa importu. Dlatego w każdym mieście, w którym znajdują się miejskie ciepłownie należy rozpocząć produkcję ciepła w połączeniu z produkcją energii elektrycznej w jednym procesie technologicznym (kogeneracja), zwiększając jednocześnie ich sprawności, z obecnych 40% na bliską 90%. Spalając tę samą ilość paliw jesteśmy w stanie wyprodukować nawet 50% więcej energii i ciepła, co byłoby majstersztykiem wobec brukselskich urzędników.

Energia z pv jest potrzebna krajowej energetyce. Założenia były takie aby koszt odbioru energii (bilansowania) przez właścicieli sięgał 30% (współczynnik 0,7), jednak w ostatniej chwili zmieniono ten koszt na 20% (współczynnik 0,8 )

Edytowane przez Tomek B..

Jaśku akurat się dobrze składa, że piszę artykuł dla mojej gazety w sprawie kogeneracji w Piotrkowie i sprawa wygląda tak, że tylko tego lata, do krajowych sieci przesyłowych popłynie energia z importu o mocy chwilowej 680 MW (megawatów). W sezonie zimowym ta moc wzrośnie dwukrotnie. Importowana energia popłynie głównie z niemieckich wiatraków. To, że nie ma blackoutów to zasługa importu. Dlatego w każdym mieście, w którym znajdują się miejskie ciepłownie należy rozpocząć produkcję ciepła w połączeniu z produkcją energii elektrycznej w jednym procesie technologicznym (kogeneracja), zwiększając jednocześnie ich sprawności, z obecnych 40% na bliską 90%. Spalając tę samą ilość paliw jesteśmy w stanie wyprodukować nawet 50% więcej energii i ciepła, co byłoby majstersztykiem wobec brukselskich urzędników.

Energia z pv jest potrzebna krajowej energetyce. Założenia były takie aby koszt odbioru energii (bilansowania) przez właścicieli sięgał 30% (współczynnik 0,7), jednak w ostatniej chwili zmieniono ten koszt na 20% (współczynnik 0,8 )

A co ty chcesz robić z tą energią z fotowoltaiki...?

Jaką to ma stabilność bez akumulatorów...?

Obecnie za akumulatory robią elektrownie konwencjonalne...

Niemcy już od jakiegoś czasu mają problemy z nadmiarem mocy w momentach kiedy słońce zaświeci i zalewają nas energią za którą jeszcze nam płacą...

W innym przypadku sami rozwalili by sobie system energetyczny...

Pchasz do sieci energetycznej energię której tak naprawdę nikt nie potrzebuje a muszą ci ją oddać spalając węgiel ..., taki układ długo nie pociągnie...

-Nikt nie potrzebuje! .Lato 2016 niedobory energii w upalne dni

-Nie interesuje mnie zasilanie off grid- lodówki ,oświetlenia przed domem itp.

-Dla mnie magazyn to taki który zgromadzi mi przez lato 40kW dziennie .(na chwilę obecną )7000kWh/rok, a puki co to daje tylko sieć.

-A ty co zasilisz- zabawki, a zimą zapłacisz za gaz, olej opałowy lub będziesz smrodził kominem i mówił że jesteś off-grid

-Dlatego nie czytałem ostatnich stron ponieważ takie (off) zasilanie mnie nie interesuje. A na dziś tak to wygląda

-Mówicie że muszą spalić węgiel OK ale w lecie spalą go mniej i zarobią na naszych oddanych kW. A skoro spalą mniej to i zatrują mniej

-Będę się zastanawiał jak coś się zmieni. A puki co to mam im oddać 1800kWh do końca czerwca, i jak dziennie wpompuję 35 kWh to 28 jest moje.

-Jak jest moje to dziennie mój rachunek za energię maleje o 28x 0.68 =19,04 zeta .I tak do końca czerwca , Oczywiście uzależnione to jest od pogody

-Traktuję to jako sprzedaż, aż do 30.06.Na dziś dla mnie jest OK.

Edytowane przez -voymar-

-Dla mnie magazyn to taki który zgromadzi mi przez lato 40kW dziennie .(na chwilę obecną )7000kWh/rok, a puki co to daje tylko sieć.

-A ty co zasilisz- zabawki, a zimą zapłacisz za gaz, olej opałowy lub będziesz smrodził kominem i mówił że jesteś off-grid

-Dlatego nie czytałem ostatnich stron ponieważ zasilanie zabawek mnie nie interesuje. A na dziś tak to wygląda

-Mówicie że muszą spalić węgiel OK ale w lecie spalą go mniej i zarobią na naszych oddanych kW. A skoro spalą mniej to i zatrują mniej

-Będę się zastanawiał jak coś się zmieni. A puki co to mam im oddać 1800kWh do końca czerwca, i jak dziennie wpompuję 35 kWh to 28 jest moje.

-Jak jest moje ,to dziennie mój rachunek za energię maleje o 28x 0.68 =19,04 zeta .I tak do końca czerwca , Oczywiście uzależnione to jest od pogody

-Dlatego nie czytałem ostatnich stron ponieważ takie (off) zasilanie mnie nie interesuje. A na dziś tak to wygląda

-Jak jest moje to dziennie mój rachunek za energię maleje o 28x 0.68 =19,04 zeta .I tak do końca czerwca , Oczywiście uzależnione to jest od pogody

Bardziej mnie interesuje co dzieje się z siecią energetyczną niż twoja dzisiejsza ekonomia...

Fotowoltaika jak i wiatraki są za mało przewidywalne aby można było wyłączyć klasyczne bloki energetyczne w ciągu dnia...

Wystarczy jedna chmura czy chwilowy słabszy wiatr i mamy 20sty stopień zasilania...

Jeszcze chwila i zacznie lawinowo przybywać samochodów elektrycznych i wtedy dopiero będzie potrzeba stabilności a z fotowoltaiki to sobie można...

Jak macie gówniate panele co tylko przy kacie padania pionowym prąd dają, to jest tak, jak opisujecie.

I... nie mylcie energii z mocą!

Lepsze nasze gówniane panele niż twoje akumulatory i off grid, z odcięciem od sieci elektrycznej do zasilania lodówki i żaróweczek LED - prawda?

Tak się składa że moja zmywarka wciągnie twój 1 akumulator na cykl zmywania, a jakbym chciał jeszcze pralkę na gotowanie włączyć to że tak powiem może jutro jak Bozia słońce da.

Ale oświeć nas o miszczu ile godzin świeci słońce na nasze panele, i jak to się dzieje że ono stoi w miejscu. Bo chciałbym jeszcze później obgadać temat płaskiej ziemi.

No właśnie od czego trzeba zacząć jak pisałeś proste rzeczy na początku np. grabie, później mogą zepsuć się akumulatory z off grida ;) ale tych nie naprawiaj uwierz na słowo bo można sobie zrobić kuku.

Później poznamy rzeczy które się nie psują, albo psują się po bardzo długim okresie czasu np. butelki pet od 100 do 1000 lat.

A na końcu podróży poznamy aby dbać o nasze środowisko jak tylko możemy.

;)

Jasiek jak lubie Ciebie czytać, to teraz pierdzielisz głupoty... Słońce jest przyszłością energetyki, csym szybciej się tego nauczymy tym lepiej dla nas.

Głupoty nie głupoty ...

Słońce jak najbardziej ma odpowiedni potencjał ale ludzkość nie potrafi a wręcz nie chce i nie może z niego korzystać...

Świat pędzi za pieniędzmi i nie ma czasu na jakieś godzinki kiedy świeci słońce...

Dopiero jak zawali się cywilizacja to dostrzeżemy...

Off grid jest jednym ze sposobów jak powstrzymać rozrastanie się sieci energetycznych ale do tego jeszcze daleka droga...

Głupoty nie głupoty ...

Słońce jak najbardziej ma odpowiedni potencjał ale ludzkość nie potrafi a wręcz nie chce i nie może z niego korzystać...

Świat pędzi za pieniędzmi i nie ma czasu na jakieś godzinki kiedy świeci słońce...

Dopiero jak zawali się cywilizacja to dostrzeżemy...

Off grid jest jednym ze sposobów jak powstrzymać rozrastanie się sieci energetycznych ale do tego jeszcze daleka droga...

Potrafi, ale to nie jest tanie, czyli nie dla każdego :)

Co za problem przy budowie za 500k dorzucić 30k, żeby mieć kabelki, bojler, 10 KW z PV i z baterię od Tesli?

Założę się, że przy budowie 90% budynków dałoby się nie dopłacać nic, no ale garaż na 2 auta musi być, sypialnia dla gości też, taras 50m2 z drewna egzotycznego też, i 10 arów ogrodu też...

Wystarczy ustalić priorytety, no ale ten jedyny wymarzony dom ma robić wrażenie na wszystkich, po co ma być "zeroenergetyczny"?

To rzeczywiście jest spory problem.

ZOSTAŁ już rozwiązany, ale komuś zależało, aby tego rozwiązania nie propagować.

Akumulatory z Menlo Park od Edisona służą Amerykańskiej marynarce do dziś BEZ UTRATY pojemności.

Już ponad sto lat...

Dziwne?

Adam M.

Mało informacji o tych akumulatorach z Menlo Park. Jednak to nie pierwszy raz USA sięga po patenty.

Trochę jak z przejściem ze zwykłych żarówek na te te ciągnące mniej prądu można było przejść na diody LED bo technologia była znana jednak zdecydowano aby krokiem pośrednim były świetówki.

Potrafi, ale to nie jest tanie, czyli nie dla każdego :)

Co za problem przy budowie za 500k dorzucić 30k, żeby mieć kabelki, bojler, 10 KW z PV i z baterię od Tesli?

Założę się, że przy budowie 90% budynków dałoby się nie dopłacać nic, no ale garaż na 2 auta musi być, sypialnia dla gości też, taras 50m2 z drewna egzotycznego też, i 10 arów ogrodu też...

Wystarczy ustalić priorytety, no ale ten jedyny wymarzony dom ma robić wrażenie na wszystkich, po co ma być "zeroenergetyczny"?

Jak kogoś stać na te bajery co napisałeś ,to na pewno dołoży i na baterie od TESLI. Tylko pytanie czy mi zaspokoją moje potrzeby abym mógł grzać dom w zimie