Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak kogoś stać na te bajery co napisałeś ,to na pewno dołoży i na baterie od TESLI. Tylko pytanie czy mi zaspokoją moje potrzeby abym mógł grzać dom w zimie

Szczerze, to większość najpierw kupuje projekt wedle swoich "marzeń" a potem budżet weryfikuje na co wystarczy - często kończy się wiecznie nieskończoną robotą.

I uwierz mi, że przewala się dziesiątki tysięcy na fajerwerki, ale żeby dołożyć izolacji czy poprawić efektywność grzania to się nie opłaca.

Nie trzeba dążyć do tego, aby w środku zimy energii starczało, bardziej należy się trzymać bilansu rocznego.

Tylko pytanie czy mi zaspokoją moje potrzeby abym mógł grzać dom w zimie

I ty jest właśnie problem z całą fotowoltaiką sieciową...

Namnoży się takich instalacji co w środku lata na siłę pchają energię do sieci a na zimę trzeba będzie wybudować kilka elektrowni węglowych aby było jak im energię oddać co by mogli sobie chałupy prądem ogrzać...

Takie rozwiązanie nie ma szans na sprawdzenie się...

"Nigdy nie będzie tak tanio, żeby to było powszechne. "

Bo tanio znaczy nieopłacalnie.

Zwłaszcza jak jest i tanio i dobrze.

Adam M.

Jednym się nie opłaca, ale innym już może tak.

Są tutaj na forum całkiem ciekawe dzienniki samorobów, stodoły - parterówki, tymi rękami, z zapotrzebowaniem minimalnym, czasem grzane kabelkami, a czasem PC.

Domy te są i tanie i dobre, ale trzeba przy nich wiele samemu.

I jakoś tak czym mniejsze możliwości finansowe i większy wkład pracy własnej tym bardziej racjonalne wydawanie pieniędzy, a i domy szyte na miarę a nie ku zazdrości sąsiadów :p

I mimo to dzięki efektowi skali cena za kWh magazynu ciągle maleje.

Nigdy nie będzie tak tanio, żeby to było powszechne.

Jak by się upowszechniło tak niechcący to wprowadzą podatek od słoneczka...

Zamiast liczników energii wszyscy dostaną mierniki natężenia promieniowania słonecznego...:cool:

I ty jest właśnie problem z całą fotowoltaiką sieciową...

Namnoży się takich instalacji co w środku lata na siłę pchają energię do sieci a na zimę trzeba będzie wybudować kilka elektrowni węglowych aby było jak im energię oddać co by mogli sobie chałupy prądem ogrzać...

Takie rozwiązanie nie ma szans na sprawdzenie się...

Być może za jakiś czas pojawią się urządzenia, które będą w stanie dla kilku domów czy małych osiedli magazynować i oddawać energię lokalnie.

Istnieją już dziś elektrownie działające z wysoką sprawnością, które na kilka sposobów odzyskują energię w zamkniętych obiegach (z kondensacji, z oparów, itd).

Kwestia kiedy będzie się opłacać tworzyć takie jednostki w mniejszej skali :)

A kto za takie urządzenia zapłaci? I pewnie znajdą się tacy którzy naładują to ustrojstwo w taniej taryfie do pełna i będą czerpać w drogiej teryfie ;)

Po co będą dodatkowo panele montować jak można obejść system.

Takie rozwiązania już są na rynku...

https://www.google.pl/search?q=flywheel+energy+storage&oq=fl&aqs=chrome.1.69i59j35i39j69i57j69i60j0.1662j0j4&client=tablet-android-lenovo&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

W naszym kraju dość szybko wprowadzono dla mikroinstalacji zasadę netmetering'u ze stratą 20% lub 30%. Raczej spodziewam się, że rządowy reżim, ten malutki teraz i ten większy w przyszłości, po prostu zmieni prawo i powie tak: górnicy nie mają na 15 i 16 pensję więc sorry prosumenci teraz zabierzemy Wam nie 20% ale 50% albo 80% i co im będzie można zrobić... Dlatego dziwię się tym, którzy tu piszą, że sieć energetyczna to bateria dana na zawsze, pardon na 7-15 lat (okres zwrotu inwestycji) i jest super. Dziwię się też tym którzy piszą, że OK tania część i droga część taryfy, ładuję w nocy biorę w dzień. Ale jak w polskim monopolu energetycznym, rządzonym przez "wysokiej klasy specjalistów - kolegów Misia", można się nie spodziewać, że nie padnie decyzja o spłaszczeniu taryf bo zacznie brakować na 500+.

Jak prosumenci kupią sobie lokalne baterie to wtedy wzorem np. Danii (w przygotowaniu jest tam projekt nowego prawa) wprowadzą podatek od instalacji off-grid i/lub samokonsumpcji. Tylko można spekulować jak będą to liczyć. W Hiszpanii już praktycznie załatwili mikroinstalacje. Ostatecznie, tak jak już to ktoś napisał, po prostu wprowadzą solidny podatek od słońca (nie jakaś opłatę OZE) tak jak jest wprowadzany podatek od deszczu...

Mała nadzieja, ale jest, że wybierzemy (jeśli jeszcze będą jakieś wybory) sobie taki reżimek, który ten proces będzie maksymalnie odwlekać... ale podatki zawsze będą.

Jak 80% ludzi będzie miało samochody elektryczne to z czego będą miliardy, które teraz pochodzą z cholernie drogiej benzyny. Walną podatek np. od ilości przejechanych kilometrów tych "ekologicznych" samochodów.

Niestety nie ma łatwego wyboru. Jeśli myśli się o perspektywie 5-10 lat to pewnie, jak nie padną te inwertery, można się spodziewać jakiegoś obniżenia rachunków mając własne PV plus baterię.

Aha dzięki za dość dobrą instrukcję na budowę off-grid...

Powszechne OZE i prosument to wrzód na dupie energetyki. Sam kłopot to opłacać się nie może.

Powszechne Off-grid dobrze zrobione to horror! Wrzód na dupie i rządu i banku! SAMOWYSTARCZALNOŚĆ!

Nikt do tego w pełni nie dopuści...

Ludzie nie mogą być wolni! TRZEBA nimi rządzić, coś im "dawać" czy obiecywać...

No i... broń Boże jakiej broni do łapy!

Tych kilku nawiedzonych co sobie off-grid postawią to nikt ścigał nie będzie.

Najpierw ostrzygą on-gridowców, bo łatwiej i więcej ich jest..

Ale jakby to się upowszechniło, to... strach się bać!

Adam M.

"zmieni prawo i powie tak: górnicy nie mają na 15 i 16 pensję więc sorry prosumenci teraz zabierzemy Wam nie 20% ale 50% albo 80% i co im będzie można zrobić... "

To nie tak...

Atomówka jest do postawienia, linie przesyłowe do niej, odnowienie tych starych i trzeba wygasić lada godzina kilka elektrowni.

Niektóre złoża brunatnego się kończą a nowe są trochę dalej. NIKT tak długich taśmociągów nie połozy, a zresztą, te elektrownie i tak są do wygaszenia to w nowym miejscu nowe się postawi, i linie do nich.

Na razie UWALNIA SIĘ ceny energii i one SPADAJĄ.

(myślę, ze chwilowo, aby wszyscy się do tych "wolnych" cen przyzwyczaili.)

Jak Wam się wydaje?

KTO za to zapłaci?

Konsumenci lodów na patyku?

Adam M.

Powszechne OZE i prosument to wrzód na dupie energetyki. Sam kłopot to opłacać się nie może.

Powszechne Off-grid dobrze zrobione to horror! Wrzód na dupie i rządu i banku! SAMOWYSTARCZALNOŚĆ!

Nikt do tego w pełni nie dopuści...

Ludzie nie mogą być wolni! TRZEBA nimi rządzić, coś im "dawać" czy obiecywać...

No i... broń Boże jakiej broni do łapy!

Tych kilku nawiedzonych co sobie off-grid postawią to nikt ścigał nie będzie.

Najpierw ostrzygą on-gridowców, bo łatwiej i więcej ich jest..

Ale jakby to się upowszechniło, to... strach się bać!

Adam M.

Wiesz co Adam już nie chce mi się twoich postów czytać. Wszystko wiesz doradzasz, to weź i zrób (TYMI RENCAMI) .Pojedź na targi przedstaw ,opatentuj ,ale nie w Polsce bo znów napiszesz że złodzieje, np. w USA i zarabiaj. Naczytałeś się o bateriach 100 letnich i w koło to samo. Byle co proponujesz .Jeszcze dekadę temu mało kto myślał że będzie miał w dzień darmowy prąd przez cały rok ,a dziś ma na wyciągnięcie ręki. Ale jak zwykle Polakowi mało. Pożyjemy zobaczymy. Po co mam myśleć co będzie po 15 latach. Może całkiem inna technologia. A na dziś postaw mały wiatrak i będzie lepszy niż te twoje Aku. Jak nie będzie wiatru to podepniesz pod rower i pokręcisz. Do tego biogazownię - jak skosisz trawę to wrzucisz i 2 waty masz.AMEN

PS. za 15 lat będą panele PV które czerpią prąd z księżyca, deszczu , sniegu wiatru .I całe twoje off komu będzie potrzebne.

Edytowane przez -voymar-

"Wiesz co Adam już nie chce mi się twoich postów czytać. Wszystko wiesz doradzasz, to weź i zrób (TYMI RENCAMI) "

Robię.

Idzie wolno, ale idzie...

Teraz kogenerację chcę uruchomić jako pierwszy poważniejszy krok.

Taki nie na mikro i laboratoryjną skalę.

"PS. za 15 lat będą panele PV które czerpią prąd z księżyca, deszczu , sniegu wiatru .I całe twoje off komu będzie potrzebne. "

Jak w to wierzysz, to za tanie pieniądze do Egiptu można Cię sprzedać.

:lol:

Są rzeczy, których po prostu "nie da się" zrobić.

Są i takie, o których większość myśli, że się nie da, co nie musi być prawdą.

Większość jednak wcale nie myśli.

Po co? Koń ma dużą głowę - niech on myśli. Oni poczekają na prąd z księżyca...

Tymczasem...

Np. prąd z gówna robiono już powszechnie przed II światową.

Łatwiej i taniej jak PV on-grid.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Wiesz co Adam już nie chce mi się twoich postów czytać. Wszystko wiesz doradzasz, to weź i zrób (TYMI RENCAMI) .Pojedź na targi przedstaw ,opatentuj ,ale nie w Polsce bo znów napiszesz że złodzieje, np. w USA i zarabiaj. Naczytałeś się o bateriach 100 letnich i w koło to samo. Byle co proponujesz .Jeszcze dekadę temu mało kto myślał że będzie miał w dzień darmowy prąd przez cały rok ,a dziś ma na wyciągnięcie ręki. Ale jak zwykle Polakowi mało. Pożyjemy zobaczymy. Po co mam myśleć co będzie po 15 latach. Może całkiem inna technologia. A na dziś postaw mały wiatrak i będzie lepszy niż te twoje Aku. Jak nie będzie wiatru to podepniesz pod rower i pokręcisz. Do tego biogazownię - jak skosisz trawę to wrzucisz i 2 waty masz.AMEN

PS. za 15 lat będą panele PV które czerpią prąd z księżyca, deszczu , sniegu wiatru .I całe twoje off komu będzie potrzebne.

A teraz przyjrzyj się temu co napisałeś...

Właśnie dzięki takiej postawie większości ludzi zwykły " Kowalski" nie ma szans się przebić z nawet najlepszymi rozwiązaniami...

Mówisz że weź i zrób...

Nożna mieć pomysły ale znacznym problemem jest brak wolnej gotówki i czasu na zbudowanie jakiegoś rozwiązania...

Polecisz z tym pomysłem do jakiejś kasiastej korporacji to zanim się obejrzysz już nie jesteś właścicielem tej innowacji...

Zaczniesz dużo krzyczeć to szybko cię uciszą...

A już na pewno nie uda się nikomu przebić z rozwiązaniami zapewniającymi dostęp do darmowej lub prawie darmowej energii...

Taki delikwent szybciej zniknie niż się pojawi a cała rzesza " naukowców" zgodnie potwierdzi że jego pomysły nie działają a on sam był niepoczytalny...:yes:

Jak się czyta wasze posty to wypadało by tylko zacząć uczyć się przetrwania w dziczy. Musowa wyprowadzka od cywilizacji prądu itd itp... Macie jakąś fobie. A temat miał być o PV ;( Tym czasem zeszło wszystko na proroctwa o tym co zrobi rząd za 10 czy 20 lat.... Edytowane przez Emek81

Po co komu PV jak jest dobrze, tanio a będzie lepiej?

- O tym myślisz?

Dla mnie - osoby, które nie umieją poprawnie zapalić ogniska, że o kotle CO nie wspomnę, obiadu nie ugotują czy żarówki samodzielnie nie wymienią - to żałosne idywidua.

Zwykłe stada biorców kredytów hodowane w korpo.

Odmóżdżeni totalnie nie radzą sobie nawet wtedy, jak im się kosiarka zepsuje. Po nową lecą od razu...

Jeżdżą wypaśnymi brykami, ale poza umiejętność wymiany koła ich znajomość techniki i motoryzacji nie sięga.

Ale typy, modele, osiągi - wszystkich marek znają. Po co?

Tu nie chodzi o surwiwal...

Tu chodzi o potwierdzenie, ze ma się jakiś tam rozum, i ze jest on na tyle sprawny, ze POZWALA na panowanie nad najbliżej dostępnym nam kawałkiem świata, w obrębie własnego obejścia.

To działania niosące satysfakcję, której przecież za żadne pieniądze i w żadnym sklepie nie sprzedają...

Przy okazji, są to działania praktyczne, dające też mniejsze czy większe korzyści materialne lub/i namiastkę niezależności.

Co zrobisz w bardzo dobrze ocieplonym domu grzanym kablami, bez kotła czy kominka i gazu, z wodą z wodociągu i kuchenką indukcyjną, takim "inteligentnym" gdzie kupa sterowników dba o "aranżacje świetlne" i inne bzdury, gdy gołoledź zerwie wszystkie kable w całym województwie?

A nie było już tak?

Jak ja pamiętam, to kilka razy...

Zamkniesz tę żałosną budę i pojedziesz do ciepłych krajów oczekiwać wiosny?

Żyjemy w KLIMACIE ZMIENNYM, o czym wielu zapomina.

W kraju, w którym zima ZAWSZE zaskakuje drogowców.

Nieumiejętność przetrwania tutaj we własnym domu w trudnych warunkach - to po prostu kalectwo.

Głównie - umysłowe, czego tak na pierwszy rzut oka nie widać.

Gdzie widzisz proroctwa w tym, co wcześniej napisałem?

Przecież to są postanowienia rządu i unii już dawno ogłoszone drukiem...

NAPRAWDĘ myślisz, ze za to zapłacą konsumenci lodów na patyku?

Unia "da"?

Może kosmici?

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

@Emek81 trzeba być przygotowanym a nie później płakać w osrane gacie. Mam warzywnik, teraz stawiam kurnik, studnię pod domemem do picia średnio bez filtracji ale do mycia d.. już ok,Jak hydrofor zdechnie zawsze jest pompa skrzydełkowa. Kolektor ze śmieci za 0,1kwh narobi ciepłej wody na cały dzień. Awaryjne ogrzewanie niezależne od prądu. Tylko prądu mi do szczęścia brakuje dlatego myślę na zaś o jakimś ofgridzie.