jasiek71 26.05.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Jak się czyta wasze posty to wypadało by tylko zacząć uczyć się przetrwania w dziczy. Musowa wyprowadzka od cywilizacji prądu itd itp... Macie jakąś fobie. A temat miał być o PV ;( Tym czasem zeszło wszystko na proroctwa o tym co zrobi rząd za 10 czy 20 lat.... My nie mamy fobii.... My lubimy po prostu coś robić a nie tylko czekać aż nam dadzą... Weź tylko pod uwagę że całą cywilizacja jaka ciebie otacza powstała tylko dlatego że na przestrzeni lat zawsze znalazł się ktoś co chciał coś robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 26.05.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Wy mnie nie zrozumieliście. Umiem sobie naprawić kosiarkę, uprawiam w tunelu warzywka, ognisko rozpalę i ogólnie też uważam że facet czy człowiek ogólnie powinien umieć przetrwać na łonie natury. Bardziej chodziło mi o te proroctwa związane z PV i siecią jako magazyn zastępującą aku. Puki co jest, i to nawet korzystnie więc po co się martwić na zapas? jak karzą dawać tyle że się opłacać nie będzie, to pomyślimy o magazynowaniu własnym. Takie same wróżenie można szerzyć o węglu, gazie itp.... Sami wykopiecie z ziemi? Jeżeli o mnie chodzi to jestem zwolennikiem PV i takie mam w planie założyć w swoim domu. Pozdrawiam Emanuel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 26.05.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Na dzień dzisiejszy AKU ODPADAJĄ bo są nie opłacalne (było tu na forum liczone to już chyba kilka razy), oczywiście mowa o pełnym zasilaniu domu CO i prąd bytowy a nie podtrzymywanie światła i lodówki przez dwie doby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 26.05.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Ja nic nie chce podtrzymywać, o tym piszę, że zakładacie scenariusze jakbyśmy byli w stanie wojny. Jak będzie źle to będę wtedy się martwił. Pomyślę o inwerterze takim żeby w dzień w razie awarii prądu z ZE mógł korzystać z paneli i tyle puki co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.05.2017 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 (edytowane) "Dostałem od niego wycenę na 40 sztuk cel 1.2V/200Ah Ni-Fe.Jedna cela kosztuje 400 zł netto." WYJĄTKOWO dobra ta cena!Ale...16 000zł jednym klockiem to dla mnie za dużo (mam nadzieję, że chwilowo - za dużo). Regeneracja polega na wymianie elektrolitu.KOH przyłącza CO2 i się zwolna "zatruwa".48V i 200Ah to 9,6kWh za 16000zł.Za ile jest Tesla 10kWh? Adam M. Edytowane 26 Maja 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 26.05.2017 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Nikogo nie krytykuję a Ty chyba dalej nie rozumiesz o czym piszę albo nie czytasz dokładnie. Moja "krytyka" była do wypowiedzi Adama i kilku osób jeszcze, które zrobiły z tego tematu jakąś dyskusje o survivalu O AKU pisałem odnosząc się do wcześniejszych wypowiedzi że na dzień dzisiejszy, bardziej opłacalne jest oddać te 20% wyprodukowanej energii do ZE w zamian za magazynowanie jej, niż kupowanie akumulatorów. Jak przyjdzie czas że ZE dowali 50% to będzie można się zastanawiać nad opłacalnością tego czy tamtego. A inwerter przydał by się taki bo jak odetną prąd z ZE przy okazji jakiejś awarii to dobrze by było mieć chociaż w dzień swój prąd Mam nadzieję że się nie obraziłeś, nie krytykuje nikogo tylko wyrażam moją opinię Zresztą jak i wy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 26.05.2017 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Za ile jest Tesla 10kWh? Adam M. 3,5 tyś $ ale podobno wycofują ze sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.05.2017 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Sprawdziłem...500 cykli i 3,500$I już go nie oferują... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 26.05.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Jak już tu dyskutujemy to zapytam może ktoś coś mądrego powie Dajmy na to że w na ogrzanie domu będę potrzebował 4000kWh rocznie zakładam system grzejny w postaci kabli COP 1 do tego kupuję 6kW na dach. Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 26.05.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Jeżeli kupować inwerter to tylko hybrydę. Dla tego raczej wyłożę na PV swoją kasę i nie będę się prosił albo uzależniał od widzimisię firmy która wygra przetarg na dotację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.05.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 No, tak, ale...Ja się MUSIAŁEM z tym zapoznać praktycznie a Ty nie.Jasiek miał taki układ i... już nie ma...Trzeba się z tym zetknąć, aby się przekonać, że to co opisujesz to NAPRAWDĘ JEST surwiwal w dziedzinie PV.Że aby to działało to trzeba to robić nieco inaczej niż tak, jak Ci pod nos podsuwają! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 26.05.2017 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Adam jak to do mnie to możesz coś więcej? ewentualnie jakieś linki do Jaśkowych przeżyć z tym tematem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.05.2017 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 " na ogrzanie domu będę potrzebował 4000kWh rocznie zakładam system grzejny w postaci kabli COP 1 do tego kupuję 6kW na dach. Co o tym myślicie ? " Myślę, że to nie jest optymalne rozwiązanie.Drogie i niepewne.Da się lepiej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.05.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Cofnij się DZIESIĘĆ STRON i czytaj.Najpierw był zachwyt...Ból przyszedł później... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 26.05.2017 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Cena podobna jaką wydał bym na np pompę ciepła + podłogówka, a awaryjność chyba sporo mniejsza. Rozmyślam jeszcze nad panelami podczerwieni ale mało wiem puki co o tym i nie umiem podjąć decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.05.2017 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 "awaryjność chyba sporo mniejsza" Ty o panelach PV? https://www.youtube.com/watch?v=b5PB-lLpOgI https://www.youtube.com/watch?v=HgKV43LM6oU Trzy pierwsze to Tychy Z RÓŻNYCH LAT. Ale nie tylko w Tychach jest taki klimat... (czwarte np.) TAK! Jest to bezproblemowe jak ubezpieczone. A ubezpieczenie tez ubezpieczone - od niewypłacenia ubezpieczenia... Tylko wtedy koszt jest jakby niestrawny... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.05.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Zawsze taka była!Sklejka z "paluszków" Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 26.05.2017 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Adamie Panele PV trochę wytrzymają, ale poza tym już nie popadajmy w paranoje Owszem klęski się zdarzają ale wtedy trzeba by było domy na kurzej stopce budować co by nas nie zalewało, w innym rejonie bunkry pod ziemia żeby nam dachu wichura nie urwała Rozumiem co chcesz mi przekazać, ale bardziej chodziło mi o awaryjność samego układu niż wytrzymałość na klęski żywiołowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.05.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 (edytowane) Czy ktoś się orientuje co do kosztów montażu instalacji pv?Pytanie o instalację taka jak moja, 21 paneli, 3 stringi po 7 paneli podłączone pod 3 jednofazowe inwertery.W cenę montażu wchodzi stelaż, klemy środkowe i końcowe, kable, zabezpieczenia AC w już umieszczonej rozdzielnicy, dokumentacja do PGE.Pytam, bo zgłoszenia przychodzą różne, od 2000zł do 10500zł.Ta najdroższa wycena montażu przekracza wysokość środków wydanych na panele i inwertery:lol: Edytowane 26 Maja 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.05.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Jak już tu dyskutujemy to zapytam może ktoś coś mądrego powie Dajmy na to że w na ogrzanie domu będę potrzebował 4000kWh rocznie zakładam system grzejny w postaci kabli COP 1 do tego kupuję 6kW na dach. Co o tym myślicie ? Ja mam dom grzany kablami i myślałem o zrobieniu instalacji fotowoltaicznej która to uciągnie... Ale już nie myślę ... Najpierw to muszę ogarnąć te 2,5kWp jakie posiadam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts