adam_mk 27.05.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Doczytałeś ile jest na dopłaty dla malutkich?Dla jakiej mocy (sumarycznie zainstalowanej) są te dopłaty?Co z tymi, co też będą chcieli mieć taka instalację PO wyczerpaniu limitu?Odbiorą dopłaty "starym" a dadzą "nowym"? Dla mnie - prąd ze słońca to po prostu przekręt. Kolejny.Nic dokładnie tu nie wiadomo...A jak nie wiadomo o co chodzi to... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.05.2017 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Adam jakiej mocy te diody do separacji akumulatorów...?Instalacja 12v 4x 180Ah samochodowePrzetwornica 1000wChce podłączyć do każdego akumulatora jeden panel fotowoltaiczny 260w poprzez taki regulator...http://allegro.pl/solarny-regulator-ladowania-pwm-30a-12-24v-lcd-usb-i6815989066.htmlZrobię cztery takie bloki i połączę razem tylko nie wiem jakie diody zastosować...?Ma to w ogóle sens...?Bardziej tak na próbę bo mam na chodzie taką przetwornicę 12v/230v / 1000w , jak będzie widać "światełko w tunelu" to pomyślę o wróceniu do układu na 48v... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.05.2017 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 (edytowane) Te diody to takie...? http://allegro.pl/stcs-72cpq030-dioda-schottky-30v-70a-uf-0-43v-i6809402561.html Jak widzę grubości kabli od przetwornicy to jakoś to nie przemawia do mojej wyobraźni .. Prędzej chyba o takie chodzi... http://allegro.pl/dioda-prostownicza-1n6098-schottky-40v-50a-i6203099123.html?reco_id=b696d4f0-42ed-11e7-b4d2-028561b10925&ars_rule_id=201 Przynajmniej jakoś wygląda... Edytowane 27 Maja 2017 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.05.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Zawsze miałem takie same odczucia, jak patrzałem na te ich cieniutkie nóżki... A niektóre to i 200A mają... Za to... dają się równoleglić! TAK! TAKIE diody. Dałbym dwie jako sztuka. (jeżeli takie) Są też po dwie w jednej obudowie (trzeba sprawdzić czy mają połączone anody czy katody). Podobne masz w zasilaczu komputerowym. Miernik na sprawdzanie złącza (z symbolem diody i piszczeniem) i ta jest najlepsza, która ma najmniejszy spadek napięcia w kierunku przewodzenia. Miernik wskaże najmniejszą wartość. Zaporowo ma być przerwa. Żadnych upływności! To nie german... to krzem. Generalnie - brać co w rękę wpadnie, ale.... NAJLEPSZE są te z... ALTERNATORA SAMOCHODOWEGO! Takie baryłki. No i jest ich tam 6. Poszukaj jakiego alternatora na złomie czy szrocie. Regulator zbyt skomplikowany i bardzo drogi. (dla prostego układu). DOBRY JEST, ale są też prostsze i tańsze. Ma USB - czyli podgląd ładowania? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.05.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Zaraz zaraz...Przetwornica na 12 V i 1000A?To prąd potrzebny rzędu 80ADlatego te cztery równolegle? Ładowanie po 20A x 4szt = 80ATo się zgadza (poza tym, ze tyle to akumulatory nie wezmą.)Te 80A w pełnym słońcu będzie dostępne a czego braknie to akumulatory dodadzą.Obciążysz więc taką przetwornicę...Po zmroku jednak zażądasz tych 20A z każdego aku.TEGO to one nie lubią jak ma to trwać...Nie da się tego na 24V postawić?Klocki takie same a prądy bardziej "ludzkie".Kable cieńsze...Na 48V wychodzi dużo lepiej, ale czy masz jaką przetwornicę czy UPSa na 48V? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.05.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Zaraz zaraz... Przetwornica na 12 V i 1000A? To prąd potrzebny rzędu 80A Dlatego te cztery równolegle? Ładowanie po 20A x 4szt = 80A To się zgadza (poza tym, ze tyle to akumulatory nie wezmą.) Te 80A w pełnym słońcu będzie dostępne a czego braknie to akumulatory dodadzą. Obciążysz więc taką przetwornicę... Po zmroku jednak zażądasz tych 20A z każdego aku. TEGO to one nie lubią jak ma to trwać... Nie da się tego na 24V postawić? Klocki takie same a prądy bardziej "ludzkie". Kable cieńsze... Na 48V wychodzi dużo lepiej, ale czy masz jaką przetwornicę czy UPSa na 48V? Adam M. Przetwornica na 1000w mocy chwilowej a na stałe max 700w, podłączona jest do obciążenia nie przekraczającego 600w... Mam taką przetwornicę i mam takie akumulatory jak napisałem... Przetwornica ma wbudowaną ładowarkę solarną z MPPT ale jest w stanie pociągnąć tylko jeden panel fotowoltaiczny 260w ( przy podłączeniu dwóch paneli redukuje prąd i co chwilę się wyłącza na pewien czas...) Mam też taki regulator ładowania pwm do którego też mogę podłączyć jeden panel... Jak podłączę to wszystko do akumulatorów to ta ładowarka w przetwornicy nie ma ochoty ładować baterii i zachowuje się tak jak by aku były naładowane i nie było żadnego poboru energii z przetwornicy... Oddzielny regulator ładowania pwm z podłączonym panelem normalnie sobie ładuje te 8-10A ... Jak odłączę tego PWM-a od akumulatorów to zaczyna ładować i zasilać ładowarka wbudowana w przetwornicy... Wygląda to tak jak by jedną ładowarka przeszkadzała drugiej... Mam takie diody z alternatora i spróbuję podzielić to na dwa bloki, jeden z przetwornicą i wbudowaną ładowarką i drugi dołączony poprzez diody... Ma to sens tak do próby... Muszę mieć pewność że takie rozwiązanie będzie działać zanim zainwestuję w przetwornicę na 48v i kilka kW mocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.05.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Zrobiłem sobie dzisiaj trochę żelaza. Ładnie wyszło. Trzymam w wodzie, żeby mi nie zardzewiało... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.05.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 (edytowane) Teraz kumam. Szyjesz z tego co masz. Powinno zadziałać jak z sensem rozseparujesz Obawiam się jednak, że NIE DA SIĘ rozseparować. Funkcja ładowania powinna być oddzielna od funkcji poboru i przetwarzania prądu. Jakoś tak to powinno wyglądać . Chyba brakuje Ci jednej ładowarki... Adam M. Edytowane 27 Maja 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.05.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Zrobiłem sobie dzisiaj trochę żelaza. Ładnie wyszło. [ATTACH=CONFIG]390050[/ATTACH] Trzymam w wodzie, żeby mi nie zardzewiało... [ATTACH=CONFIG]390051[/ATTACH] Adam M. A tak bardziej po ludzku... Co to i do czego ma służyć...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.05.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 (edytowane) Taka zabawa w akumulator Edisona. To co widać to żelazo wielodziewiątkowe, czyste, 99,99996%Zrobiłem sobie w ramach testu z kawałka starej blachy.Wyszło żelazo gąbczaste i dało odpowiedź na kilka istotnych pytań.Zabawa na 2 godziny.Fotki średnio śliczne...Rano zrobię ładniejszą i wstawię bo tu mało widać. Adam M. Edytowane 27 Maja 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.05.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Teraz kumam. Szyjesz z tego co masz. Powinno zadziałać jak z sensem rozseparujesz Obawiam się jednak, że NIE DA SIĘ rozseparować. Funkcja ładowania powinna być oddzielna od funkcji poboru i przetwarzania prądu. Jakoś tak to powinno wyglądać [ATTACH=CONFIG]390052[/ATTACH]. Chyba brakuje Ci jednej ładowarki... Adam M. Podłączyłem poprzez diody akumulator z PWM i jest jakiś postęp bo obydwie ładowarki robią swoje... Ale tak jak piszesz brakuje jednej ładowarki aby to całkowicie się odseparowało ...( Wygląda tak jakby akumulator z PWM przelewał częściowo energię do akumulatora z przetwornicą ...) Na tygodniu zorganizuję jeszcze kilka ładowarek i zobaczę jak rozwinie się sytuacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.05.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Witam po dłuższej przerwie,pojawiły się w mojej gminie dotacje na 50% nie więcej niż 20 000pln.Tak jak w stopce widzicie , mam PC i konretne zużycie roczne ok 12 000kWh ( bytowe zużycie ok 4 000kWh)Planuję zakup instalacji ok 10kWp , zrobiłem rozeznanie i na Allegro mam dwie interesujące mnie oferty (brutto z 8% Vat) :-40 000 z Q cells 280W , fronius inwerter-46 000 j/w panele ale system SolarEdgePoliczyłem sobie w różnych kalkulatorach i roczny uzysk będzie ok 7500-8200kWh ( w zależności od sprawności , 16-18%) , temat przy takiej dotacji powinien mi się zwrócić po 7,5 roku lub 9 latach. Wstępnie , z tego co przeczytałem o systemie SolarEdge - (szczególnie dla dłuższej pracy) zapewnia pełny monitoring każdego panela ( mogę wymienić wadliwy) oraz pełne wykorzystanie powierzchni nie zacienionych ( pod koniec dnia mam trochę cienia z drzew) , podobno o 10% wzrasta uzysk rocznyMam pytanie :-czy warto wchodzić w system SolarEdge , czy może wystarczy porobić sekcje i kupić inwerter z wieloma wejściami MPPT ( lub innym systemem poprawiającym sprawność instalacji i diagnostykę)-czy są inne panele niezbyt droższe od Q cellsów , ale o lepszej sprawności i jakościBędę wdzięczny za odpowiedzi.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.05.2017 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Witam po dłuższej przerwie, pojawiły się w mojej gminie dotacje na 50% nie więcej niż 20 000pln. Pzdr Ja bym się tak nie podniecał tymi dotacjami, od " pojawiły się " do " otrzymałem " jest bardo daleka droga, a szansa otrzymania dotacji niezbyt wielka. Ja byłem w podobnej sytuacji i zrezygnowałem z instalacji w cenie 3700 zł za kW, wyszło mi, że sama instalacja zarobi na siebie po około 10 latach o ile w tym czasie nie będzie awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.05.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Ja bym się tak nie podniecał tymi dotacjami, od " pojawiły się " do " otrzymałem " jest bardo daleka droga, a szansa otrzymania dotacji niezbyt wielka. Ja byłem w podobnej sytuacji i zrezygnowałem z instalacji w cenie 3700 zł za kW, wyszło mi, że sama instalacja zarobi na siebie po około 10 latach o ile w tym czasie nie będzie awarii. Też biorę to pod uwagę , w zeszłym roku były tylko ogólne spotkania i nic z tego projektu nie wyszło ( do 85% dot z programu grantowego ) Teraz jest regulamin i wnioski zbierane do końca czerwca-program jest z NFOŚ we Wrocławiu. Mieszkam w kotlinie jeleniogórskiej - region mocno turystyczny i smog (właśnie w kotlinie jest najbardziej dotkliwy) Zaryzykuję wniosek- jeśli nic z tego nie wyjdzie , to przynajmniej nie stracę szansy. Instalacja ma pracować w systemie prosumeckim z odbiorem głównie zimą wypracowanej energii. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.05.2017 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 (edytowane) Dodam jeszcze , że max 10 lat daję sobie na zwrot - jak się spierniczy , to jako elektronik powinienem sobie poradzić.Gwarancja na instslację to średnio 5 lat , panele 12/20 lat. Ze względu na sprawność i diagnostykę , chcę wejść w system SolarEdge lub podobnyPzdr Odnośnie kosztów ,to planuję ratę miesięczną za mój wkład dobrać do wartości , którą bym płacił bez PV- czyli płacę jak płaciłem , tylko po 7-9 latach będę do przodu wg obecnych stawek ok 2700-2900pln rocznie, a to już coś...Pzdr Edytowane 28 Maja 2017 przez Tomaszs131 Łączenie postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.05.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Trochę poczytałem o perspektywach PV.Wszędzie się z dotacji wycofują albo już wycofali.Zwrot 0,7 za 1 kW to też forma dotacji...Co będzie jak zmienią na 0,4 za 1kW?My tu o perspektywie 10 lat rozważamy.TYLE to nasze stare elektrownie nie wytrzymają. Robić?Raczej tak. To działa.Liczyć na zyski?Raczej - nie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.05.2017 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Trochę poczytałem o perspektywach PV. Wszędzie się z dotacji wycofują albo już wycofali. Zwrot 0,7 za 1 kW to też forma dotacji... Co będzie jak zmienią na 0,4 za 1kW? My tu o perspektywie 10 lat rozważamy. TYLE to nasze stare elektrownie nie wytrzymają. Robić? Raczej tak. To działa. Liczyć na zyski? Raczej - nie... Adam M. Adam, właśnie chodzi o to , że w ramach ustawy OZE mamy gwarancję na 15 lat - ok, rządzący potrafią wprowadzać zasadę nie działania prawa wstecz , ale po nich przyjdą inni ( może lepsi, może gorsi) Mój plan jest warunkowy : -min 15 lat obowiązywania zasad wg prosumenta OZE -zwrot max 10 lat ( czyli wg dzisiejszych cen PV tylko z dotacją ok 50%) Ja zaryzykuję.... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.05.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 (edytowane) To jeszcze odnośnie żywotności PV- czy ma ktoś 10 letnią lub starszą instalację i mógłby opisać jakie awarie były ?Ja do tej kwestii podchodzę podobnie jak do PC P/W - jeszcze parę lat temu były bardzo słabe COP-y i wysokie ceny - teraz to jest alternatywa do gruntowych PC.Popatrzcie jakie były moce paneli- teraz 280W/16,5-17%sprawność to już nie problem ( amerykańska firma sprzedaje 350W /21% sprawności tylko są dość drogie)Może mam różowe okulary na nosie , ale wierzę w rozwój techniki -i już.Pzdr Edytowane 28 Maja 2017 przez bobrow Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.05.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 To tak nie działa...Jest granica COPów. Nie dojdą do 100 w PC.Tak samo panele. Też nie dojdą do 1000W/m2.Czekać na nowe, lepsze urządzenia i technologie?Ile lat?Co w tym czasie robić? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.05.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Adam,a parę lat wstecz nie było standardów 120-150W ?Wiesz , że tak - więc 2xwięcej to postęp...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts