-voymar- 28.05.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 "Dostałem od niego wycenę na 40 sztuk cel 1.2V/200Ah Ni-Fe. Jedna cela kosztuje 400 zł netto." WYJĄTKOWO dobra ta cena! Ale... 16 000zł jednym klockiem to dla mnie za dużo (mam nadzieję, że chwilowo - za dużo). Regeneracja polega na wymianie elektrolitu. KOH przyłącza CO2 i się zwolna "zatruwa". 48V i 200Ah to 9,6kWh za 16000zł. Za ile jest Tesla 10kWh? Adam M. za ok 20k jest- jak zdasz starą baterię. Tak doradzasz a ciekawi mnie co na dzień dzisiejszy masz sam w domu oprócz rad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.05.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 (edytowane) Wpadnij i zobacz.Kogenerator uruchamiam.Pędzony HHO.Trigeneracji nie robię, bo chałupa z kamienia polnego i cegły pełnej - to nie jest to potrzebne.Chciałbym UPSa uruchomić.24kW 3F, ale bateryjki nie mam, to myślę jak ją sobie zrobić i trochę dłubię "wieczną" celę Ni-Fe.Wyjdzie to powielę.Pobawiłbym się w GS50 bo są tanie, ale są inne priorytety.Jakby zostało kasy - czemu nie? Na razie składam kompozyty dla budowlanki. Termoizolacje, tynki itp.Pompę ciepła do grzania lodem powoli dłubię...Dwie gruntówki mam poskładać... Takie i podobne zabawki dłubię nie od dziś. Adam M. Edytowane 28 Maja 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.05.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Jak już tu dyskutujemy to zapytam może ktoś coś mądrego powie Dajmy na to że w na ogrzanie domu będę potrzebował 4000kWh rocznie zakładam system grzejny w postaci kabli COP 1 do tego kupuję 6kW na dach. Co o tym myślicie ? Na kablach? 4000kWh Raczej razy 4 co daje ok. 16000kWh. Na pompach ciepła gruntowych 4000kWh to mało. Pompa ciepła to między 4000 a 7000 kWh .No oczywiście gra tu rolę zapotrzebowanie bud. na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.05.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Bufor Ci nie potrzebny? Też Ci mogę zrobić... A Ty co robisz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 28.05.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Jeśli o dotacjach to w Rudzie Śląskiej teraz dają dotację dosyć sporą ty płacisz tylko 15 % wartości , pomyśleć że jeszcze 2 lata temu tam mieszkałem , tu za 100 lat nie będzie dotacji (Opolskie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.05.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Witam po dłuższej przerwie, pojawiły się w mojej gminie dotacje na 50% nie więcej niż 20 000pln. Tak jak w stopce widzicie , mam PC i konretne zużycie roczne ok 12 000kWh ( bytowe zużycie ok 4 000kWh) Planuję zakup instalacji ok 10kWp , zrobiłem rozeznanie i na Allegro mam dwie interesujące mnie oferty (brutto z 8% Vat) : Pzdr Witaj, ten program dotacji to pewnie program parasolowy z Regionalnych Programów Operacyjnych tak? Z tego co mi wiadomo, programy te realizuje się dośc komfortowo dla klientów końcowych i sporo z gmin w nie inwestuje. Więc życzę, by tak było i w Twoim przypadku! Co do mocy instalacji - z pewnością będziesz miał robiony audyt i wizytę projektantów, którzy odpowiednio ci system dobiorą. Z tymi systemami optymalizującymi moc pojedynczego modułu - masz w projekcie takie własnie mozliwości? Pamiętaj, że to projekt dotacyjny i najpierw dobrze przeczytaj regulamin. Co do samych optymalizatorów - pamiętaj, że spełniają one najlepiej swoja rolę wtedy gdy powierzchnia dachu jest niedogodna, skomplikowana. W przypadku prostych, południowych powierzchnia, czy instalacji naziemnych, optymalnie zlokalizowanych, różnice w uzyskach nie są aż tak duże. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 28.05.2017 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 (edytowane) Ach Ci naganiacze.Dziś jeden z instalatorów powątpiewał, że panele i inwertery kupiłem taniej, niż mogłoby to być u niego:lol:.Kolejny ambitny tekst: ,,Za dostawę systemu montażowego będę musiał doliczyć dodatkowy koszt transportu". Nie ma co, kompleksowi instalatorzy w osobówkach i na motorach:lol:.I kolejny: ,,Wątpię, czy to, że inwertery mają pełne zabezpieczenie po stronie DC przekona zakład energetyczny. Proponuję zastosowanie po stronie DC zabezpieczenia przepięciowego typu 2 lub 1 i 2". Edytowane 28 Maja 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 29.05.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Na kablach? 4000kWh Raczej razy 4 co daje ok. 16000kWh. Na pompach ciepła gruntowych 4000kWh to mało. Pompa ciepła to między 4000 a 7000 kWh .No oczywiście gra tu rolę zapotrzebowanie bud. na ciepło. Kolego ale ja już mówię o tym że dom będzie potrzebował 4000kWh na ogrzewanie więc skąd bierzesz te x4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.05.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 (edytowane) Ach Ci naganiacze. Dziś jeden z instalatorów powątpiewał, że panele i inwertery kupiłem taniej, niż mogłoby to być u niego:lol:. Kolejny ambitny tekst: ,,Za dostawę systemu montażowego będę musiał doliczyć dodatkowy koszt transportu". Nie ma co, kompleksowi instalatorzy w osobówkach i na motorach:lol:. I kolejny: ,,Wątpię, czy to, że inwertery mają pełne zabezpieczenie po stronie DC przekona zakład energetyczny. Proponuję zastosowanie po stronie DC zabezpieczenia przepięciowego typu 2 lub 1 i 2". Co kogo obchodzi co ktoś myśli co myśli że ma inwerter? Jeśli jest to jasno i precyzyjnie opisane w papierzyskach. Tomek masz papierzyska bo inwerterów bo pisałem do kitajców ale oni jakoś średnio odpisują na maile certyfikaty na stronie są do nowej wersji X1 a nie do naszych SL-tl 1500? W razie problemów z konstrukcją na dach mam firmę która robi to z Zduńskiej Woli do Ciebie to około 180 km. Mi 80km dowieźli bez opłat, nie wiem ile by krzyknęli Tobie? Edytowane 29 Maja 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 29.05.2017 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Co kogo obchodzi co ktoś myśli co myśli że ma inwerter? Jeśli jest to jasno i precyzyjnie opisane w papierzyskach. Tomek masz papierzyska bo inwerterów bo pisałem do kitajców ale oni jakoś średnio odpisują na maile certyfikaty na stronie są do nowej wersji X1 a nie do naszych SL-tl 1500? W razie problemów z konstrukcją na dach mam firmę która robi to z Zduńskiej Woli do Ciebie to około 180 km. Mi 80km dowieźli bez opłat, nie wiem ile by krzyknęli Tobie? Mam kartę. Nie mogę tutaj wstawić, pokazuje, że plik za duży. Wyslę na priv. Te X1, z tego co wiem to na Australię robią, już z bardzo okrojonym radiatorem, więc lekkie. Piszemy o naszych modelach, czyli tych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.05.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 dokładnie te ale to nie do końca te papiery to tylko karta katalowowa. Dyrektywa niskonapięciowa LVD i inne certyfikaty. Zrobię kitajcą: "I renew my request" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 30.05.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 dokładnie te ale to nie do końca te papiery to tylko karta katalowowa. Dyrektywa niskonapięciowa LVD i inne certyfikaty. Zrobię kitajcą: "I renew my request" Naprawdę uważasz, że to wszystko potrzebne? ZE interesują jedynie dane techniczne i ewentualnie świadectwo zgodności inwertera on-grid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.05.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Czy jest możliwe aby podać najbardziej polecane i sprawdzone ; panele fotowoltaiczne oraz inwertery 3 fazowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.05.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Naprawdę uważasz, że to wszystko potrzebne? ZE interesują jedynie dane techniczne i ewentualnie świadectwo zgodności inwertera on-grid. Mój ZE jest powalony ostatnie papiery woziłem 3 razy i czekałem od października do lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 30.05.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Czy jest możliwe aby podać najbardziej polecane i sprawdzone ; panele fotowoltaiczne oraz inwertery 3 fazowe Zwykle są to te z największą marżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.05.2017 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Zwykle są to te z największą marżą. Proszę o przykłady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 30.05.2017 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Proszę o przykłady A z tym to już do instalatorów proszę się zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.05.2017 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 (edytowane) Kolego ale ja już mówię o tym że dom będzie potrzebował 4000kWh na ogrzewanie więc skąd bierzesz te x4 ? Jak dom pasywny gdzie zapotrzebowanie cieplne jest do 20kWh/m2/rok to OK. ale bez CWU Edytowane 30 Maja 2017 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 31.05.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Jak dom pasywny gdzie zapotrzebowanie cieplne jest do 20kWh/m2/rok to OK. ale bez CWU Teraz to nie ważne czy dom pasywny czy nie, mówię o konkretnych liczbach 4000kWh czy 6000kWh, co tu ma do tego czy to dom pasywny (apropo 20kWh/m2/rok to nie dom pasywny) czy nie? jest takie zapotrzebowanie na CO i tyle. Jak będę grzał COP1 to właśnie tyle będę potrzebował a jak użyje pompy ciepła z COP3 to zamiast 6000kWh bedzie to 2000kWh.... dalej nie znam odp. na moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.05.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 My tu pierdu pierdu a maj to 600kWh a sieć poszło tylko 470kWh na zimę to prawie miesiąc grzania, miesiąc grzania bez 10 worków wungla po cenie jaką macie na składzie znaczy 1/10 tej ceny. A przede mną lat i podobne wyniki każde 500kWh to 400kWh spalonych w klimie a to da przynajmniej 3 razy więcej ciepłac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts