kulibob 08.06.2017 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Witam! Nie wiem, czy jest to postawa godna chwalenia się na forum. Każda szanująca się firma wymaga, by sprzęt był serwisowany - to jest postawa, która pokazuje szacunek do klienta i dbałość o jakość użytkowania urządzeń. Mamy coraz więcej opcji serwisowania, dzięki którym użytkownik nawet nie musi zgłaszać nieprawidłowości działania systemu - sami kontrolujemy pracę urządzenia, wykrywamy i diagnozujemy problemy - ale jest to możliwe właśnie dzięki temu, że każde urządzenie rejestrujemy w systemie itd.... Poza tym, jest to wątek o fotowoltaice, a ze stopki widzę, że nie posiadasz instalacji. Chyba, że się mylę.... Chcieliście 250 za nic, więc piszę że te wasze przeglądy to można o kant roztrzaskać. Postaram się znaleźć tego meila za jakie bzdury chcieliście 250zł. A co do stopki proponuję dokładnej czytać. "1. Rozebrać głowicę w celu sprawdzenia stanu uszczelek i usunięcia ewentualnych nieczystości oraz przesmarowania ruchomych elementów. 2. Sprawdzić, czy urządzenie uzdatnia wodę do wymaganych przez użytkownika parametrów. 3. Sprawdzić, czy na wyświetlaczu jest aktualna godzina: - jeżeli na wyświetlaczu nie ma żadnej informacji sprawdzić połączenie elektryczne, - jeżeli godzina miga oznacza to, że miała miejsce przerwa w zasilaniu elektrycznym powyżej 18 godzin. Urządzenie uzdatnia wodę, lecz regeneracja może odbywać się w innych niż założone porach doby. 4. Sprawdzić, czy zawór obejścia znajduje się w pozycji Praca „Service” (tłok zaworu by-pass wyciągnięty). 5. Sprawdzić, czy przewody doprowadzający i odprowadzający wodę są podłączone odpowiednio do otworów wlotowego i wylotowego. " Jedynie punk 1 jest coś wart Edytowane 8 Czerwca 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.06.2017 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 No ja tam w jego stopce widzę off grida 0,5 kWp.... Nie śmiej się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pxl666 08.06.2017 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 A może powiększył instalację a zmodyfikować danych na PVM raczej samemu się nie da Resztę sam sobie dopowiesz. Zresztą powiem tylko tyle potwierdza się że leń z Ciebie patentowany! Samemu niczego nie mozesz znaleźć a jak poszukasz produkcję z innego dnia to zobaczysz ile leciało może wnioski sam wyciągniesz a może znów będziesz szukał kogoś co Ci to wytłumaczy. przecież nie mam pojęcia ze na pvm nie można edytować parametrów , widzę opis instalacji , widzę foto i myślę ze tak to jest...halo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 08.06.2017 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Fakt, ja mnie ktos chcialby przymusić to zapłaty 250zł za sprawdzenie csy zegarek ma dobra godzine i zmoane uszczelki to bym sie wku.... Ale to noe temay o uzdatniaczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.06.2017 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 No tak bo ja nic nie wiem i ja się nie domyślam, w szkole nie uczyli logicznego i analitycznego myślenia. tylko wykułem co kazali i zdałem na miernych.Boshe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.06.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Wbrew pozorom ten zmiekczacz ma cos do pv ostrzega przed firma wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 10.06.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Ciekawostka, hot points w mroźny poranekhttps://goo.gl/photos/rnwsdCJw61GH9DfK8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pxl666 11.06.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 proszę rzucić okiem na ten post http://www.boincatpoland.org/smf/hobby/tani-sposob-na-ciepla-wode-dzieki-fotowoltaice/msg255089/#msg255089 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.06.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Człowiek wywalił kilka tysięcy, zbudował i uruchomił.Zbilansuje mu się za jakieś 5-6 lat.Jest zadowolony.Ma inne wyjście? Są lepsze sposoby grzania wody jak fotowoltaiką.Fotowoltaiką też się da i nawet można być zadowolonym.Można też baniak pocierać szmatką (tarcie wytwarza ciepło) i tez być zadowolonym. Też się da.To kwestia indywidualna - co kogo cieszy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.06.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 proszę rzucić okiem na ten post http://www.boincatpoland.org/smf/hobby/tani-sposob-na-ciepla-wode-dzieki-fotowoltaice/msg255089/#msg255089 Taki układ działa tylko w pełnym nasłonecznieniu... Czyli od wiosny do jesieni wygeneruje jakieś 500-600kWh... Taką ilość energii zakupiona z sieci to ok 300-350zł Każdy dzień w którym nie masz pełnego nasłonecznienia kotłujesz w swoim kotle na CWU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 11.06.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Nie za bardzo rozumię tych, którzy na siłę próbują grzać wodę fotovoltaiką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.06.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Nie za bardzo rozumię tych, którzy na siłę próbują grzać wodę fotovoltaiką. Jak ktoś nie miał z tym styczności to myśli że wystarczy uwiązać kable biegnące od paneli do grzałki i już grzeje wodę... W teorii będzie działało... Tyle że tylko w pełnym słońcu pod warunkiem dość dobrego dopasowania mocy grzałki do możliwości paneli... A o termostacie ze stycznikiem na stałe napięcie to nawet nie wspomnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pxl666 12.06.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Jak ktoś nie miał z tym styczności to myśli że wystarczy uwiązać kable biegnące od paneli do grzałki i już grzeje wodę... W teorii będzie działało... Tyle że tylko w pełnym słońcu pod warunkiem dość dobrego dopasowania mocy grzałki do możliwości paneli... A o termostacie ze stycznikiem na stałe napięcie to nawet nie wspomnę... no tak w zasadzie to wystarczy . tylko ze strasznie spada sprawność takiego rozwiązania bez mppt...ale ludzie tak robią i są zadowoleni. są filmiki na YT gdzie ludki maja np dwa panelki i grzałę na prąd stały wsadzona do zbiornika wstępnego na 40l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.06.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 ludzie robią też klimatyzację tłocząc wodę ze studni przez chłodnicę z wiatrakiem Podejrzewam że to może mieć większą skuteczność w upały, oczywiście do czasu aż woda nam się nie ogrzeje. A co z taką ogrzaną wodą ze studni? Nie wiem jaki ona ma wpływ np. na glony itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.06.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 ludzie robią też klimatyzację tłocząc wodę ze studni przez chłodnicę z wiatrakiem Podejrzewam że to może mieć większą skuteczność w upały, oczywiście do czasu aż woda nam się nie ogrzeje. A co z taką ogrzaną wodą ze studni? Nie wiem jaki ona ma wpływ np. na glony itp. To już lepiej przerobić lodówkę turystyczną na klimę Chociaż największą zaletą klimatyzatora jest fakt, iż chłodzi i wywala nadmiar wilgoci, inne sposoby poprzez dorzucanie zimnego powietrza niestety podbijają wilgotność co pomimo temperatur dalekich od upału jest mega niekomfortowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.06.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 A my tu staramy się dyskutować o podłączaniu bezpośrednio paneli do grzałki aby grzać cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 14.06.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Sprawa istotna a może dla niektórych nieistotna: Uziemienie paneli i zabezpieczenie odgromowe. Ponieważ zaleca się wykonywanie połączeń wyrównawczych pomiędzy panelami i instalacją odgromową postanowiłem zrobić to w jednym układzie. Zakupiłem poniższe uchwyty, które będą zaciskane na ramach paneli pv dookoła instalacji a do nich przymocowany drut aluminium o średnicy 8mm. Złącze na drut obraca się o 360 stopni i pozwala na prowadzenie drutu zarówno poziomo, jak i pionowo. Oczywiście drut uziemiony zarówno na początku jak i na końcu za pomocą dwóch nierdzewnych szpilek o średnicy fi16 i długości 2m. Połączenia za pomocą złącz kontrolnych umieszczonych w puszkach hermetycznych, przejścia przez dławnice. Ktoś tam kiedyś wyliczył, że podczas przenoszenia ładunku elektrycznego pochodzącego z wyładowania atmosferycznego, temperatura drutu aluminiowego o średnicy fi8mm, wzrośnie o około 50 stopni. Na starszych domach można zaobserwować jeszcze zwody instalacji odgromowej wykonane z drutu stalowego o średnicy 3mm. Edytowane 14 Czerwca 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pxl666 14.06.2017 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Oczywiście drut uziemiony zarówno na początku jak i na końcu za pomocą dwóch nierdzewnych szpilek o średnicy fi16 i długości 2m. Połączenia za pomocą złącz kontrolnych umieszczonych w puszkach hermetycznych, przejścia przez dławnice. [ATTACH=CONFIG]391236[/ATTACH] Ktoś tam kiedyś wyliczył, że podczas przenoszenia ładunku elektrycznego pochodzącego z wyładowania atmosferycznego, temperatura drutu aluminiowego o średnicy fi8mm, wzrośnie o około 50 stopni. myślę ze do porządku musiałbyś sprawdzić omomierzem rezystancję uziemienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 14.06.2017 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 (edytowane) myślę ze do porządku musiałbyś sprawdzić omomierzem rezystancję uziemienia To jest konieczne po wykonaniu instalacji. Zawsze wtedy można taki drut fi 16 nagwintować, poprzez złączkę dokręcić następny i prać dalej:). Edytowane 14 Czerwca 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.06.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Rezystancji uziemienia nie zmierzysz omomierzem. Do tego są specjalne mierniki. Nie mam tego problemu. Moje GS są całe szklane. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts