Tomek B.. 14.06.2017 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Rezystancji uziemienia nie zmierzysz omomierzem. Do tego są specjalne mierniki. Nie mam tego problemu. Moje GS są całe szklane. Adam M. Czym w takim razie kieruje się ładunek elektryczny pochodzący z wyładowania, co powoduje, że uderza właśnie w tym miejscu? O ile teorie o szukaniu najkrótszej drogi w kierunku wyrównania potencjalów są słuszne, o tyle uderzanie w niskie zabudowania nie jest jak dotąd wytłumaczone. Mówi się wręcz o ładunkach przeciwnych ,,strzelających" z powierzchni terenu. Edytowane 14 Czerwca 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.06.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 https://pl.wikipedia.org/wiki/Indukcja_elektrostatyczna poczytaj... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pxl666 15.06.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 mam oferte na takie panele http://allegro.pl/zytech-solar-panel-250-w-i6842784442.html ale - czy ich niska cena wynika z niskiej jakości ? tzn czy kupno paneli za 900 zeta będzie mi gwarantować jakieś dwukrotnie większe sprawności / trwałość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimar 19.06.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Dziś umówiłem się na instalację licznika, w moim ZE dają montują aktualnie liczniki APATOR EMU 3http://www.apator.com/pl/oferta/pomiar-energii/liczniki-energii-elektrycznej/liczniki-smart/smartemu-3 Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi licznikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.06.2017 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Taki sam mi założyli, bilansowania międzyfazowego nie ma jakbyś miał jeszcze złudzenia.Poza tym całkiem fajny licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimar 20.06.2017 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Taki sam mi założyli, bilansowania międzyfazowego nie ma jakbyś miał jeszcze złudzenia. Poza tym całkiem fajny licznik. Czy zatem powinienem się domagać innego licznika? czy jest jakiś przepis ustawy, który wprost o tym mówi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.06.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Jutro wraca z serwisu mój inwerter solarny więc wraca we mnie nadzieja że jeszcze z tej fotowoltaiki coś będzie...Trochę się zgapiłem i rzuciłem to wszystko w kąt po nieudanej próbie naprawy zamiast od razu skontaktować się z serwisem...VOLT Polska stanęło na wysokości zadania i w przeciągu tygodnia od dostarczenia im uszkodzonego sprzętu wysyłają naprawiony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 20.06.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Jutro wraca z serwisu mój inwerter solarny więc wraca we mnie nadzieja że jeszcze z tej fotowoltaiki coś będzie... Trochę się zgapiłem i rzuciłem to wszystko w kąt po nieudanej próbie naprawy zamiast od razu skontaktować się z serwisem... VOLT Polska stanęło na wysokości zadania i w przeciągu tygodnia od dostarczenia im uszkodzonego sprzętu wysyłają naprawiony... No widzisz, nadzieja umiera ostatnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.06.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 No widzisz, nadzieja umiera ostatnia Taaa... Potem jeszcze " rozkminić" temat akumulatorów które będą dobrze współpracowały z tym inwerterem a jak to zostanie ogarnięte to pozostanie do zrobienia jakiś system podążania za słońcem aby to wszystko zaczęło jakoś sensownie funkcjonować... Mam nadzieję że wystarczy mi zdrowia do tej instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.06.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 (edytowane) Czy zatem powinienem się domagać innego licznika? czy jest jakiś przepis ustawy, który wprost o tym mówi? Jak tylko znajdziesz odpowiedni zapis w ustawie który mówi że instalacja 1 fazowa ma działać na zasadzie bilansowania 3 fazowego to zgłaszaj walcz. Ale uprzedzam nie znajdziesz więc przepinaj chałupę na 1 fazę (jeśli masz taką możliwość) a jeśli nie wpinaj w tę na której masz największy pobór prądu. Licznik fajny da się go zczytywać zdalnie, ile wyprodukowałeś a ile pobrałeś. Z antenką jak wykręcisz możesz chodzić na ryby spining ma około 1m bęc idealny. I nie świeci diodami jak stroboskop. Mam nadzieję że wystarczy mi zdrowia do tej instalacji... Mi starczyło do prawie 5kW on grid i robi się powoli mało to i Tobie starczy. Już knuje gdzie by tu jeszcze 6 paneli postawić bo inwerter mam i się kurzy. !,5MWh rocznie nie chodzi po ulicy A zaczynam pożerać produkcję i prąd z magazynu w dość znacznych ilościach. Edytowane 20 Czerwca 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.06.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Magazyn, cholera, zaczynam stawiać...Dziś 4 sztuki powerbloków 180Ah.Stan idealny w cenie złomu...Czemu to, cholera, tyle waży? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimar 21.06.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Jak tylko znajdziesz odpowiedni zapis w ustawie który mówi że instalacja 1 fazowa ma działać na zasadzie bilansowania 3 fazowego to zgłaszaj walcz. Ale uprzedzam nie znajdziesz więc przepinaj chałupę na 1 fazę (jeśli masz taką możliwość) a jeśli nie wpinaj w tę na której masz największy pobór prądu. Licznik fajny da się go zczytywać zdalnie, ile wyprodukowałeś a ile pobrałeś. Z antenką jak wykręcisz możesz chodzić na ryby spining ma około 1m bęc idealny. I nie świeci diodami jak stroboskop.. Mam instalację 3 fazową i inwerter również 3-fazowy. Licznik jednak bilansuje międzyfazowo, bo są 3 liczydła: suma, pobór i oddanie, ale w danym momencie strzałka pokazuje czy jest pobór czy nadprodukcja i nie może być jedno i drugie, czyli nie może liczyć poboru i oddania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimar 21.06.2017 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Dzwoniłem dziś do firmy Apator, która jest producentem licznika "smart EMU-3" i dostałem informację, że dla PGE licznik posiada bilansowanie międzyfazowe zgodnie z ustawą, natomiast dla Tauronu tego bilansowania nie ma (robi to system rozliczeniowy). Ponieważ jestem w PGE, to u mnie wszystko jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.06.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 (edytowane) A jak to sprawdziłeś? Bo na razie piszesz o bilansowaniu międzyfazowym robionym przez system informatyczny jak licznik prześle statystyki do ZE. Ale OK mam dla Ciebie zagadkę powiedzmy masz instalację 5kW czyli w każdą fazę pchasz 5 / 3 = 1,6kW A podłącz do byle której fazy odbiornik o mocy 5kW na 1h (zakładam że produkcja cały czas też będzie wynosiła 5kW) Teoretycznie Twoja produkcja zapewnia bilansowanie między fazowe 5kW pobór na 1 fazie = 5kW produkcji na 3 fazach. A później zobacz na stronie www. w tym czasie czy pobrałeś około 0kWh (oczywiście zakładam też że wszystkie inne odbiorniki były wyłączone) A będzie to wyglądało mniej więcej tak: 5kW pobór z 1 fazy - 1,6kW w tę fazę pcha inwerter = 5 - 1,6 = 3,4kW (brakuje) ale wysyłasz pozostałymi fazami brakujące 3,4kW ALE... system informatyczny WIE że z Twojej produkcji z całej godziny 3,4kWh wysłałeś w sieć ale musisz to pomniejszyć o OPUSST i z 3,4kWh * 0,8 = zostaje Ci 2,72 I teraz brakujące 3,4kWh - 2,72kWh = nie równa się 0 a z matematyki zabrakło Ci 0,68kWh. I teraz odpowiedz sobie czy 0 i bilansowanie międzyfazowe = -0,68kWh? I każda ta operacja jest zapisywana na innym indeksie licznika 1,8,0 to suma wskazań 1,8,1 (1,8,1,1 ; 1,8,1,2 ) ; 1,8,2 (1,8,2,1 ; 1,8,2,2 ) itd. Podobnie z Twoją produkcją indeksy w nawiasach gdybyś miał taryfę 2 strefową G12 podobnie liczydło 2,8. EDIT: ciekawe jakie mają bilansowanie liczniki dla Energa muszę zadzwonić Edytowane 21 Czerwca 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimar 21.06.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 ja jestem w PGE i dla nich Apator wykonuje liczniki z bilansowaniem międzyfazowym - takie zapewnienie dostałem od pracownika Apatora, natomiast dla Tauronu oni inaczej programują liczniki i bilansowanie wykonuje już system informatyczny Tauronu, co nie jest zgodne z ustawą. Nie wiem, czy można gdzieś na stronie w PGE sprawdzić bieżące odczyty ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimar 21.06.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 (edytowane) A będzie to wyglądało mniej więcej tak: 5kW pobór z 1 fazy - 1,6kW w tę fazę pcha inwerter = 5 - 1,6 = 3,4kW (brakuje) ale wysyłasz pozostałymi fazami brakujące 3,4kW ALE... system informatyczny WIE że z Twojej produkcji z całej godziny 3,4kWh wysłałeś w sieć ale musisz to pomniejszyć o OPUSST i z 3,4kWh * 0,8 = zostaje Ci 2,72 I teraz brakujące 3,4kWh - 2,72kWh = nie równa się 0 a z matematyki zabrakło Ci 0,68kWh. I teraz odpowiedz sobie czy 0 i bilansowanie międzyfazowe = -0,68kWh? Producent zapewnił, że liczniik ma układ algebraiczny, który na bieżąco liczy i pokazuje tylko sumarycznie (dla wszystkich 3 faz) dla każdej z taryf pobór lub oddanie do sieci. Mam taryfę G12W. Edytowane 21 Czerwca 2017 przez zimar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.06.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 @zimar wiesz staram się wierzyć ludziom na słowo. Jednak w przypadku liczników wykonywanych dla różnych ZE jako analityk wiem że należało by mieć 3 różne magazyny aby przechowywać w nich sprzęt dla każdego z ZE a to generuje koszty. Podobnie jak z ewentualną pomyłką podczas wysyłki. Więc z założenia jestem raczej sceptyczny. W przypadku tego licznika dla Energa (mój licznik) zostało sprawdzone że nie ma bilansowania międzyfazowego, znaczy ma ale na systemie komputerowym. Oby było jak mówisz i jak mówi producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimar 21.06.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Producent zapewnił, że dla Tauronu inaczej są zaprogramowanie, co zresztą potwierdzają inni na forum elektroda, potwierdzają również, że te same liczniki w PGE bilansują międzyfazowo. Ponieważ licznik mam od dziś od rana, to będę obserwował. Monterzy, którzy go montowali również zapewniali, że bilansuje. Myślę, że mimo wszystko producent raczej nie ściemnia, bo przecież nie ma w tym żadnego interesu. Skoro sam powiedział, że w różny sposób programują w zależności od operatora, to nie wypada zarzucać im nieprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 28.06.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 (edytowane) Instalacja zrobiona. Teraz oczekiwanie na przeprogramowanie licznika.Ile czekaliście na zmianę licznika? Edytowane 30 Czerwca 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej10 01.07.2017 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Prudukcja PV za czerwiec 2017: 839,5Kwh z czego żużyta na bierząco 200,64; oddana do zte: 638,86; (z zte do pobrania za darmo: 511.08 Kwh) brak bilansowania miedzyfazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts