Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja uruchomieniem swoją instalację po awarii inwertera i naprawiłem bolączki związane z akumulatorami rozruchowymi poprzez... Dodanie drugie tyle takich samych akumulatorów...

Jak to się mówi jest ryzyko jest zabawa ...

Tak na chłopski rozum wydedukowałem że skoro takie akumulatory nie chcą przyjmować dużego prądu do ładowania to tą samą ilość energii rozłożę na większą ilość baterii...

To samo z rozładowaniem przy większym obciążeniu, te Ampery rozłożone na więcej baterii...

Teraz mogę ciągnąć z nich pełną mocą przetwornicy i nie spada napięcie ...

To samo przy ładowaniu..., baterie biorą wszystko co daje fotowoltaika...

" Dodanie drugie tyle takich samych akumulatorów..."

No... pierwsze koty za płoty.

Jeszcze trochę i odbadasz na sobie ze NIE MA dwóch takich samych akumulatorów.

Rysowałem Ci bateryjkę.

Jak myślisz? Czemu akurat taką?

:lol:

Szykuj kasę na następny zestaw aku.

No, ... masz trochę czasu, ale nie tyle ile może się wydawać.

Adam M.

Nie wiem co Was bawi w tych akumulatorach? Co Wy z tym prądem z akumulatora robicie?

mam nówkę 100Ah samochodowy nie używany mam go ładować z gniazdka, ładowarką a na noc połączać do niego przetwornicę i wpinać do kompa, oświetlenia, lodówki? Chyba strasznie szybko zajadę ten akumulator a może się mylę?

Nie mylisz się !

TEN zajedziesz expresem!

Bawicie się w fotowoltaikę, oddawanie do sieci, pobieranie 0,7 tego co oddaliście, bilansujecie...

O ROBIENIU prądu nie wiecie nic lub prawie nic, choć prąd z Waszych instalacji płynie!

O klockach, które prąd robią wiecie sporo.

Nie wiem jak innych, ale mnie interesuje problem instalacji wyspowej, autonomicznej, własnej, taniej (może być z używek za grosze) trwałej i działającej dobrze.

Hobby takie mam...

Zauważ, ze NIE NAPISAŁEM że wyłącznie opartej na fotowoltaice!

Może być termogeneracja, kogeneracja, wiatr, tribogeneracja (nędzne to bardzo) czy fotowoltaika... WSZELKIE formy pozyskania wolnodostępnej energii mnie interesują.

Kiedyś nawet w elektrownię wodną się bawiłem i nawet udoskonaliłem koło wodne po 2500 lat zastoju technologicznego...

Mam sporo doświadczenia w przepostaciowywaniu energii.

W wolnej chwili męczę akumulator Edisona "tymi recami" robiony, bo 100 lat żywotności - nie w kij dmuchał!

Czytam watek, bo ciekawy jestem jak to wychodzi w ujęciu komercyjnym.

Stwierdzam, ze bez dotacji to tego po prostu - nie ma!

Bilans się nie domknie...

Jest stronka PVmonitor czy coś tak...

Jak na niej było "chwilowo" sprawność rzędu 1,7 do 2,2% to ja z panela GS50 wyciągałem nędzne 11W...

Załamany polazłem podpatrzeć jak to innym wychodzi i.... ja wtedy miałem 11/50 czyli 20%

No, humor mi się wtedy poprawił! :lol:

Ale wniosek jest taki, ze nadal jest to "nogami robione".

Adam M.

(Zero w tym komerchy)

"mam nówkę 100Ah samochodowy"

Masz nówkę 12V rozruchowego kwasiaka o możliwości gromadzenia energii rzędu 12 x 100 = 1,2kWh z której WOLNO CI pobrać 10 do 20% pod groźbą szybkiego zamordowania bateryjki.

TAK na to patrzałeś?

Ja mam używki 48V 185Ah głębokiego rozładowania i cykliczne (trakcyjne).

Moja bateryjka oferuje (TA bateryjka bo mam tez inne) 48 x 185 = 8,8kWh z których bez szkody pobieram 80% czyli około 7kWh.

Działa , bo wielokrotnie testowane.

Mnie nie zachwyca... lepszej pożądam.

2,2zł/kg dałem...

Ciężkie czasy są...

Adam M.

A ja uruchomieniem swoją instalację po awarii inwertera i naprawiłem bolączki związane z akumulatorami rozruchowymi poprzez... Dodanie drugie tyle takich samych akumulatorów...

Jak to się mówi jest ryzyko jest zabawa ...

Tak na chłopski rozum wydedukowałem że skoro takie akumulatory nie chcą przyjmować dużego prądu do ładowania to tą samą ilość energii rozłożę na większą ilość baterii...

To samo z rozładowaniem przy większym obciążeniu, te Ampery rozłożone na więcej baterii...

Teraz mogę ciągnąć z nich pełną mocą przetwornicy i nie spada napięcie ...

To samo przy ładowaniu..., baterie biorą wszystko co daje fotowoltaika...

Zauważ, że masz też licznik indukcyjny, więc prosta droga do tego aby kręcił w drugą stronę:) i 100% bilansowanie jak znalazł.

"Jak Twój aku miałby się teraz po roku o naładowania? "

Wiesz co to praca cykliczna?

On (ten akumulator) nie ma czasu na samorozładowanie.

JA go rozładowuję co wieczór (jak z paneli jest ładowany).

Aku miał kilka lat jak go nabyłem.

Starzeje się, oczywiście, ale na razie działa dobrze.

Wiem, że padnie.

Adam M.

Akumulatory akumulatorami ale jednym z podstawowych mankamentów jest brak trakera ...

W moich stronach nagminnie słońce jest z samego rana , po czym od 9-10 do 14-15 jest dżuma i się rozpogadza do zachodu słońca...

Więc na początku instalacja jeszcze nie ma mocy, potem nie ma z czego produkować a na koniec to słońce świeci na plecy paneli...

W tym wszystkim są jeszcze dni z pełnym słońcem kiedy to potrzeba dużej baterii aby pomieściła całą energię i jednocześnie wystarczyło jej na kilka dni bez słońca...

Potwierdzam bardzo poroniony pomysł... ale aby nie opierać się tylko na suchych słowach.

Tu instalacja kolegi jak widać z opisu wsch-zach moc 3000W

http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=136

w całym 2016r wyrobił 1510kWh

porównany to do mojej instalacji któa na PVM jest od połowy kwietnia:

http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=230

od połowy kwietnia do dziś 2493kWh a czytając dane od połowy lutego na inwerterze 3100kWh

Tym samym zbyt optymistycznie zakładasz 70% produkcji, bo suche fakty wskazują że będzie to mniej niż 50%

Nie wspominając już o informacji od Przewas że będzie to strata 15-20%.

EDIT: wykres od połowy lutego:

[ATTACH=CONFIG]375461[/ATTACH]

Weźcie też pod uwagę że kolega ma 2 MPPT i każda strona działa niezależnie.

Chciałbym nawiązać do "dawnej" dyskusji o tym poronionym pomyśle instalacji paneli na zachodzie w porównaniu do tych na południu, niestety nie mam paneli na wschodzie.

Po 6 miesiącach pracy mojej instalacji mogę podać rzeczywiste dane produkcji z obu kierunków geograficznych. Być może ktoś kto jest zainteresowany będzie mógł sobie ocenić czy się opłaca taka instalacja.

Wybrałem po jednym panelu na południu (~190°) i na zachodzie (odpowiednio ~280°) i spisywałem produkcję w poszczególnych miesiącach i narastająco. Zacząłem notować dopiero od kwietnia a instalacja pracuje od 19 stycznia.

Dach ma kąt nachylenia 35° na obu połaciach. Oczywiście pomiar z systemu z optymalizatorów jest obarczony jakimś błędem ale załóżmy, że ten błąd jest stały.

Udział produkcji zachód / południe w miesiącu:

Kwiecień: 70,2%

Maj: 84,1%

Czerwiec: 83,7%

Bardziej interesujący jest udział w produkcji narastająco:

Styczeń-Kwiecień: 68,3%

Styczeń-Maj: 73,8%

Styczeń-Czerwiec: 76,5% (142,2/185,8 kWh)

Uważam, że gdyby panele na zachodzie były pod większym kątem to produkcja dobiła by do 80%.

Na początku przyszłego roku podam produkcję z obu paneli po roku pracy. Planuję też montaż 2-3 paneli na wschodzie i będzie można coś w miarę wiarygodnie powiedzieć jak w moim regionie wygląda uzysk z innych kierunków niż południe.

...Uważam, że gdyby panele na zachodzie były pod większym kątem to produkcja dobiła by do 80%.

Na początku przyszłego roku podam produkcję z obu paneli po roku pracy. Planuję też montaż 2-3 paneli na wschodzie i będzie można coś w miarę wiarygodnie powiedzieć jak w moim regionie wygląda uzysk z innych kierunków niż południe.

Po pierwsze poczekaj na cały rok i wtedy wyjdzie Ci coś koło 80%

Zwiększanie kąta pogorszy uzysk na zachodniej stronie . Tam im mniejszy kąt- tym lepiej.

Ja mam instalację wschód - południe - zachód. Elewacja południowa jest odchylona lekko ( ok 5st) na zachód, a pochylenie dachu to 22,5st. Gdyby przyjąć sprawność produkcji na stronie południowej jako 100%, to wschód produkuje 88,2% a zachód 84,4% energii. Myślę, że gdyby nie to lekkie odchylenie na pd-wsch, to wschód i zachód produkowałyby po 86 % tego co produkuje południe. Edytowane przez esowa

No dobra ale podajcie jakieś namacalne dowody jak w moim przypadku dane z pvmonitora. Bo ja poodparłem się faktami i opomiarowanym instalacjom które pracują do tej pory i można zobaczyć jak to wygląda. A esowa pisze w procentach produkcję zamiast w kWh.

Jakieś zdjęcia z monitoringu, skąd dane były czerpane z kątowni?