esowa 03.07.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 No dobra ale podajcie jakieś namacalne dowody jak w moim przypadku dane z pvmonitora. Bo ja poodparłem się faktami i opomiarowanym instalacjom które pracują do tej pory i można zobaczyć jak to wygląda. A esowa pisze w procentach produkcję zamiast w kWh. Jakieś zdjęcia z monitoringu, skąd dane były czerpane z kątowni? Skoro potrzebujesz dowodów... mówisz-masz: Jednak z tego obrazka nic nie wynika. Trzeba dodać, że na stronie wschodniej i zachodniej mam po 12 paneli , a na południu, z powodu braku miejsca, tylko 9 szt. Wszystkie po 250Wp. Podane w poprzednim poście procenty dotyczą przeliczonej energii na 1 szt panela. Ale gdyby i to było mało, to w ciągu roku, do dziś, panele wyprodukowały : 2848 kWh (wschód); 2422 kWh( południe) i 2727 kWh (zachód). Razem 7997 kWh. PS. Co to jest kątownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm99 03.07.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Wydawało mi się, że podałem dane z własnej instalacji podając również kWh z paneli szczególnie obserwowanych. Moja instalacja nie jest na PVmonitor. Nie da się ukryć, że wiarygodność niektórych danych na tym portalu jest kiepska np. gość podaje produkcję w lutym ~2800 kWh wow! taką instalację też chcę. Potem okazuje się, że zapodał produkcję chyba za 9 miesięcy w jednym dniu. Ale za to w rankingach jest wysoko. Albo inny: instalacja 4kWp ale moc w ciągu czerwcowych dni ma ponad 4,5kW, wow, co to za panele co im cieplej tym więcej produkują? Chętnie się dowiem. Za to w statystykach efektywności ta instalacja jest na czele od bardzo wielu miesięcy. Dzięki esowa za info! To kolejne potwierdzenie, że inne położenie niekoniecznie jest gorsze. Mi niektórzy mówili, że na wschodzie będzie mniej niż na zachodzie, poranne mgły itp.. ale jak widać nie ma strachu no chyba, że taka produkcja jest możliwa tylko w Piekarach... Do kolegi strusp czyżbym coś przeoczył w kwestii rozwoju PV. Wszędzie czytam, że najlepszy kąt do produkcji, to kąt prosty czyli jak słońce jest "niżej" w swoim pozornym ruchu po niebie to panele powinny być ustawione pod wyższym kątem. Może ktoś to potwierdzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.07.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Wydawało mi się, że podałem dane z własnej instalacji podając również kWh z paneli szczególnie obserwowanych. Moja instalacja nie jest na PVmonitor. Nie da się ukryć, że wiarygodność niektórych danych na tym portalu jest kiepska np. gość podaje produkcję w lutym ~2800 kWh wow! taką instalację też chcę. Potem okazuje się, że zapodał produkcję chyba za 9 miesięcy w jednym dniu. Ale za to w rankingach jest wysoko. Albo inny: instalacja 4kWp ale moc w ciągu czerwcowych dni ma ponad 4,5kW, wow, co to za panele co im cieplej tym więcej produkują? Chętnie się dowiem. Za to w statystykach efektywności ta instalacja jest na czele od bardzo wielu miesięcy. Dzięki esowa za info! To kolejne potwierdzenie, że inne położenie niekoniecznie jest gorsze. Mi niektórzy mówili, że na wschodzie będzie mniej niż na zachodzie, poranne mgły itp.. ale jak widać nie ma strachu no chyba, że taka produkcja jest możliwa tylko w Piekarach... Do kolegi strusp czyżbym coś przeoczył w kwestii rozwoju PV. Wszędzie czytam, że najlepszy kąt do produkcji, to kąt prosty czyli jak słońce jest "niżej" w swoim pozornym ruchu po niebie to panele powinny być ustawione pod wyższym kątem. Może ktoś to potwierdzić... Są na pewno specyficzne rejony. gdzie wschód czy zachód daje różne wyniki. U mnie bardzo często (pomimo smogu) słońce z samego rana ładnie świeci, po czym 2,3 godziny później zmienia się ciśnienie i nachodzą chmury. To pewnie specyfika okolic dużego miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 03.07.2017 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 (edytowane) Mam u siebie pod kątem 60 stopni i będę mógł coś nieco napisać z czasem. Na razie włączam instalację o 15 po południu i wyłączam o 10 rano następnego dnia. Licznik jest dwukierunkowy ale podczas działania na P- zlicza oddaną energię na sieć, tak jakbym ją pobrał. O 20 mam jeszcze produkcję rzędu 70W na każdej fazie. Edytowane 3 Lipca 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.07.2017 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Generalnie przy kątach nachylenia paneli słonecznych poniżej 20 stopni, instalacja fotowoltaiczna pracuje wydajniej w *miesiącach letnich *( słońce jest wyżej na horyzoncie ), natomiast przy kątach wyższych niż 40 stopni w miesiącach zimowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.07.2017 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Są na pewno specyficzne rejony. gdzie wschód czy zachód daje różne wyniki. U mnie bardzo często (pomimo smogu) słońce z samego rana ładnie świeci, po czym 2,3 godziny później zmienia się ciśnienie i nachodzą chmury. To pewnie specyfika okolic dużego miasta. U mnie spostrzeżenia są takie same... I raczej nie jest to specyfika dużego miasta bo na Roztoczu to same lasy... Coraz bardziej zaczynam myśleć nad instalacją podążającą bo zaczyna mi to powoli "działać na uzębienie"... Z tego co obserwuję to najwięcej słońca jest po południu i do zachodu słońca... ( Pewnie jak zrobię ten system to słońce będzie święciło tylko w południe tak aby było bez sensu...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.07.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 (edytowane) Skoro potrzebujesz dowodów... mówisz-masz:[ATTACH=CONFIG]392352[/ATTACH] Ewidentnie wszystko wskazuje na to że wszyscy instalujący panele na pd. połaciach dachu są w błędzie powinni je instalować na zachodniej stronie. Muszę okręcić dom na zachód. W szkołach źle uczą i najwięcej złońca wbrew nazwie jest tam gdzie słońce zachodzi - paradoks. Edytowane 4 Lipca 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.07.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Panele instaluje się od strony sąsiada! (Aby mu wątroba spuchła i zczerniała) Wystawione w dowolną stronę pracują tak samo, jak tu czytam - czyli słabo. A do tego... Sam fakt ich postawienia na dachu czy gdziekolwiek sprawia, że są same zachmurzone dni. Bez deszczu, boby się cieszyli ci, od małych elektrowni wodnych - a przecież ma być sprawiedliwie, czyli po równo! :lol: Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.07.2017 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 A wątroba to nie od czegoś innego puchnie i czarnieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 04.07.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Panele instaluje się od strony sąsiada! (Aby mu wątroba spuchła i zczerniała) Wystawione w dowolną stronę pracują tak samo, jak tu czytam - czyli słabo. A do tego... Sam fakt ich postawienia na dachu czy gdziekolwiek sprawia, że są same zachmurzone dni. Bez deszczu, boby się cieszyli ci, od małych elektrowni wodnych - a przecież ma być sprawiedliwie, czyli po równo! :lol: Adam M. Coś w tym jest. Kiedy powiedziałem sąsiadowi, że rocznie będę płacił jakieś 700zł za energię elektryczną, którą zasilam wszystko w domu, to się chłopu nogi ugięły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esowa 04.07.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 (edytowane) Ewidentnie wszystko wskazuje na to że wszyscy instalujący panele na pd. połaciach dachu są w błędzie powinni je instalować na zachodniej stronie. Muszę okręcić dom na zachód. W szkołach źle uczą i najwięcej złońca wbrew nazwie jest tam gdzie słońce zachodzi - paradoks. [ATTACH=CONFIG]392372[/ATTACH] Nie wiem o co ci chodzi. Nigdzie nie pisałem, że po zachodniej ( lub po wschodniej) stronie jest więcej słońca. Wręcz przeciwnie. Południe to najlepszy kierunek. Ktoś wcześniej pytał o możliwość montażu na innym kierunku niż południowy, więc podałem wyniki. Widocznie masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Jeśli dalej nie rozumiesz czegoś, to zapytaj! I jeszcze coś: domu nie okręcaj. PS chodziło ci o takie coś? Edytowane 4 Lipca 2017 przez esowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.07.2017 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Faktycznie wynika z tego że panele montujemy od strony sąsiada bo różnicy w uzyskach większej nie ma. Mam cały dach pusty od pd-wsch i mam tam sąsiada więc wszystkie dane potwierdzone że ta połać będzie idealna na pv. Dzięki serdeczne za pomoc ide po narzędzia i montuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.07.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Humor Ci poprawię... Sąsiad ma dach od twojej strony skierowany na .. ? No właśnie! Jak trochę racji jednak mają ci, co mówią, ze od północy jest gorzej to... dobrze mu tak! :lol: Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.07.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 (edytowane) Nigdy nie byłem dobry z biologii i zawsze miałem problem z określaniem kierunków mogło mi się pokiełbasić że to pn-wsch Sprawdzałem kompasem ale ta strzałka cały czas pokazuje jeden kierunek, i moją instalację ta strzałka ma mniej więcej w d... Ratowałem się GPS wskazując aby prowadził mnie do Warszawy i mam na S8 skręcić w prawo. A do Wrocławia delikatnie w dół i lewo jadąc też S8. Więc wszystko wskazuje że mam panele na pg. stronie EDIT: Wszystko ok poszedłem z kompasem jeszcze przed dom gdzie mam panele wskazówka wskazywała kierunek paneli więc mam na na N. Edytowane 5 Lipca 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.07.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Nigdy nie byłem dobry z biologii i zawsze miałem problem z określaniem kierunków mogło mi się pokiełbasić że to pn-wsch Sprawdzałem kompasem ale ta strzałka cały czas pokazuje jeden kierunek, i moją instalację ta strzałka ma mniej więcej w d... Ratowałem się GPS wskazując aby prowadził mnie do Warszawy i mam na S8 skręcić w prawo. A do Wrocławia delikatnie w dół i lewo jadąc też S8. Więc wszystko wskazuje że mam panele na pg. stronie EDIT: Wszystko ok poszedłem z kompasem jeszcze przed dom gdzie mam panele wskazówka wskazywała kierunek paneli więc mam na na N. A ja zawsze myślałem że to na geografii było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 05.07.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 (edytowane) Biologia czy geografia...zahaczmy o matematykę. Czekam aż ktoś zbuduje układ podążający za słońcem i podzieli się wynikami. Edytowane 5 Lipca 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.07.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Tomek licząc tak po naszemu robiąc instalację po kosztach. Tracker to koszt około 8000 PLN dla 8 paneli, trzeba wziąć koparkę na około 2 h (150PLN/h) aby przygotowała dziurę w ziemi którą zalejemy betonem(beton B25 koszt około 300PLN/m3) nam pewnie wyjdzie szacuje że 3m3.8000 + 300 + 900 = 9200 PLN a nasza produkcja nie zwiększyła się nawet o 250W. A ile ten tracker dołoży nam kWh rocznie w porównaniu ze stacjonarną instalacją? Myślę że około 30-50% a wydając te 9200 PLN na instalację można spokojnie zapełnić jakieś 3,5kWp z której wpadnie 3,5MWh/rocznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.07.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Tomek licząc tak po naszemu robiąc instalację po kosztach. Tracker to koszt około 8000 PLN dla 8 paneli, trzeba wziąć koparkę na około 2 h (150PLN/h) aby przygotowała dziurę w ziemi którą zalejemy betonem(beton B25 koszt około 300PLN/m3) nam pewnie wyjdzie szacuje że 3m3. 8000 + 300 + 900 = 9200 PLN a nasza produkcja nie zwiększyła się nawet o 250W. A ile ten tracker dołoży nam kWh rocznie w porównaniu ze stacjonarną instalacją? Myślę że około 30-50% a wydając te 9200 PLN na instalację można spokojnie zapełnić jakieś 3,5kWp z której wpadnie 3,5MWh/rocznie . Za 8k to chyba z panelami... Pierwszy lepszy... http://allegro.pl/tracker-fotowoltaiczny-pv-2kw-slup-solarny-i6383336418.html Robiąc samemu to za taką cenę będzie z napędem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 05.07.2017 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 (edytowane) Na razie chcę zobaczyć u siebie 5000kwh w ciągu jednego roku. Dopiero wtedy zainwestuję w dodatkowe 1,5KW.Zamierzam utrzymać taryfę G12W, przy której obecnie mam jakieś 3000kwh energii zużywanej w dziennej strefie, w cenie 0,75zł/kwh. Wobec czego ta strefa dzienna zbilansuje mi się w 100% a płacił będę za ogrzewanie domu i c.w.u. w strefie nocnej. Przy okazji będę kombinował z wchodzeniem z ogrzewaniem w strefę dzienną. Edytowane 5 Lipca 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.07.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Za 8k to chyba z panelami... Pierwszy lepszy... http://allegro.pl/tracker-fotowoltaiczny-pv-2kw-slup-solarny-i6383336418.html Robiąc samemu to za taką cenę będzie z napędem... Ten z linka to taki martwy tracker... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts