vendea 06.08.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Ja się zastanawiam czy nie lepiej zamiast jednego 9kW inwertera zainstalować 3 po 3kW. Takie myślenie spowodowane jest obawą że jak mam jeden, to w przypadku jego awarii nie mam prądu. Jak mam 3 sztuki to zawsze pozostałe 2 działają. Dodatkowo przy większej ilości inwerterów mamy więcej stringów i można połączyć tak panele aby zacienianie miało jak najmniejszy wpływ. Teraz widzę inną zaletę tego rozwiązania. Mniejszy inwerter ma niższe napięcie startu. ale to te invertery są bardzo awaryjne? ciagle się psują? moze wystarczyłoby u mnie dwie sztuki po 4 kW zainstalować? a jakiej firmy ty tomku masz te swoje trzy sztuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 06.08.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) ale to te invertery są bardzo awaryjne? ciagle się psują? moze wystarczyłoby u mnie dwie sztuki po 4 kW zainstalować? a jakiej firmy ty tomku masz te swoje trzy sztuki? Chinole Solax. Dwa leżą w garażu jako awaryjne. Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 06.08.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 ale naprawdę takie zawodne są te instalacje? trochę mnie przeraża to co piszecie... ja często się psuły historycznie u was? mam jeszcze pytanie o panele i ich przegrzewanie się - czy nie można polać wodą zimną z węża w taki dzień jak jest 35 stopni w cieniu? czy to im mogłoby zaszkodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 06.08.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 ale naprawdę takie zawodne są te instalacje? trochę mnie przeraża to co piszecie... ja często się psuły historycznie u was? mam jeszcze pytanie o panele i ich przegrzewanie się - czy nie można polać wodą zimną z węża w taki dzień jak jest 35 stopni w cieniu? czy to im mogłoby zaszkodzić? Inwerter to falownik, który z napięcia stałego tworzy sinusoidę. Urządzenie dość proste ale zdarzają się awarie. To jak wyglądają naprawy gwarancyjne również wiemy, 14 dni na naprawę + czas na dostawę w dwie strony. Wszystko zależy od firmy instalatorskiej. Jeśli będzie profesjonalna to pojawi się już na drugi dzień od zgłoszenia, założy nowy inwerter i do widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 06.08.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Wysłałem w tej sprawie osobne pismo. Podejrzewam, że jeśli chodzi o wysokość napięcia to mogło to być nawet kilkadziesiąt tysięcy volt. Nie było to przepięcie przypadkowe a ewidentny błąd pracownikow PGE. Pomijając szkody na prawie 50 tys zł, zastanawiam sie na ile wycenią życie mojej rodziny. Nie odpuszczę im tego i jak bedzie trzeba to sprawę oddam do koordynatora d.s. negocjacji przy URE. Póki co czekam na ofertę zadośćuczynienia za poniesione szkody. Dyrektorem PGE Dystrybucja w Piotrkowie Trybunalskim jest historyk z wykształcenia i jednocześnie radny ugrupowania ,,Razem dla Piotrkowa", które obecnie ma większość w radzie miasta. Prezydentem jest elektryk z wykształcenia. Wielokrotnie krytykowałem władzę w swoich materiałach. Ponadto od kilku miesięcy byłem w sporze z pracownikami PGE w Piotrkowie, zarzucałem im niekompetencję i lenistwo. Jeden z nich zarzucił mi uruchomienie fotowoltaiki i możliwe podanie napięcia na sieć przed terminem uruchomienia. Przyjechali więc i spalili mi wszystko oprócz fotovoltaiki, bo może najbardziej chodziło o nią. Tak wygląda teoria spiskowa, według której jak stwierdził główny Redaktor, już dawno on sam powinien leżeć w grobie. Do URE pisz, boja sie ich. Mialem problemy z tauronem to ich gnebili (gnębią) do tej pory, juz drugi rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 06.08.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Do URE pisz, boja sie ich. Mialem problemy z tauronem to ich gnebili (gnębią) do tej pory, juz drugi rok... Zostawiam to na ostateczność. URE jest pozasądowym negocjatorem w sprawie cywilnej między przedsiębiorstwem energetycznym i konsumentem. Moj Redaktor całkowicie zmienił dziś podejście do sprawy i mówi, że zrobimy zgłoszenie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa przez PGE Dystrybucja. W piatek miał ktoś być z PZU w sprawie propozycji zadośćuczynienia ale nikt się nie pojawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.08.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Jak tak sobie czytam te "cuda" które tu opisujecie to ta moja instalacja Off grid coraz bardziej mi się podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 07.08.2017 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Jaśku wszystko z życia wzięte. Po przeczytaniu umowy prosumenckiej dochodzę do wniosku, że reguły ustala monopolista a całą odpowiedzialność przenosi na prosumenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.08.2017 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Ja się zastanawiam czy nie lepiej zamiast jednego 9 kW inwertera zainstalować 3 szt. po 3 kW. Takie myślenie spowodowane jest obawą że jak mam jeden, to w przypadku jego awarii nie mam prądu. Jak mam 3 sztuki to zawsze pozostałe 2 działają. Dodatkowo przy większej ilości inwerterów mamy więcej stringów i można połączyć tak panele aby zacienianie miało jak najmniejszy wpływ. Teraz widzę inną zaletę tego rozwiązania. Mniejszy inwerter ma niższe napięcie startu. Chciałbym zauważyć, że cena inwertera jest pokaźną wielkością w zestawie PV . Aby zacienianie miało jak najmniejszy wpływ należy zastosować inteligentne moduły smart jednego z największych światowych producentów firmy JA Solar oraz falowniki i optymalizatory mocy firmy Solar Edge notowanej na amerykańskiej giełdzie NASDAQ. Moduły smart znacząco zwiększają wydajność instalacji szczególnie w przypadku zacienienia. http://solgen.pl/oferta-dla-domu/#smart Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 07.08.2017 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Jak tak sobie czytam te "cuda" które tu opisujecie to ta moja instalacja Off grid coraz bardziej mi się podoba... jaśku, a od jakiego poziomu startuje twój inverter i jakiej jest firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.08.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 jaśku, a od jakiego poziomu startuje twój inverter i jakiej jest firmy? Ja mam instalację wyspową więc tak tego nie porównasz... U mnie start instalacji jest zależny od napięcia na akumulatorach i nie ma nic wspólnego z siecią energetyczną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.08.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Ja mam instalację wyspową więc tak tego nie porównasz... U mnie start instalacji jest zależny od napięcia na akumulatorach i nie ma nic wspólnego z siecią energetyczną... I właśnie z tego powodu powinno się rozglądać za on gridem mamy 9:08 a już 1,2kW z większego inwertera leci w sieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.08.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Jakie są możliwości naprawy inwerterów i modułów ?? Czy tylko przez wymianę na nowe ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.08.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Jakie są możliwości naprawy inwerterów i modułów ?? Czy tylko przez wymianę na nowe ??? Nie słyszałem aby ktoś się bawił w naprawę ogniw i inwerterów samodzielnie. Od tego zawsze jest serwis, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.08.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 To jest zrozumiałe, że serwis . Pytanie czy się je naprawia czy wymienia ? W branży samochodowej , wszelkie urządzenia elektroniczne ( centralki, komputery , przekaźniki ) w aso podlegają naprawie przez wymianę na nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.08.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Andrzej nie wiem po kiego grzyba tak drążysz temat czy naprawią czy wymienią? Co za różnica inwerter po wizycie w serwisie ma być sprawny a nawet jak dostaniesz nowy to gwarancja na nowy nie będzie wydłużona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.08.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Koszt inwertera to ok.5000 zł. Gwarancja np.10 lat . Przychodzą oferty, gdzie firmy wyliczają korzyści z instalacji w okresie 25 lat, bez awarii instalacji . Dlatego pytam, czy ten element jest trwały czy zawodny. Jest to komputer ( serce ) instalacji . Interesuje mnie kwestia czy jest możliwość jego naprawy obecnie w Polsce czy tylko wymiana na nowy . Czy tylko naprawa systemem chałupniczym wchodzi w grę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.08.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Ok nie drążę tematu bo jeszcze instalacji nie masz a już patrzysz przyszłościowo co będzie za 10 lub za 25 lat. Bym do każdego zakupu tak poodchodził to nie wiem jak udało by mi się kupić telewizor który ma tylko 2 lata gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.08.2017 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 I właśnie z tego powodu powinno się rozglądać za on gridem mamy 9:08 a już 1,2kW z większego inwertera leci w sieć [ATTACH=CONFIG]394497[/ATTACH] Nie bardzo wiem co ma piernik do wiatraka... Ja zużywam wszystko co wyprodukuje instalacja i nie patrzę czy mi ktoś coś tam odda a przede wszystkim mam prąd jak go inni nie mają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.08.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 To jest zrozumiałe, że serwis . Pytanie czy się je naprawia czy wymienia ? W branży samochodowej , wszelkie urządzenia elektroniczne ( centralki, komputery , przekaźniki ) w aso podlegają naprawie przez wymianę na nowe Jak uszkodziłem swój (Volt Polska ) to nie było najmniejszego problemu z naprawą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts