jasiek71 15.08.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 "A ja zrobiłem sobie z moich paneli takiego stringa na ok 230v i grzeję tym bezpośrednio CWU..." No, można, ale... Słoneczko "daje" w dzień słoneczny 1000W/m2 Ty masz sprawność przetwarzania 16-20% z tych 1000 co jest 160 do 200W/m2 ILE m2 MASZ TYCH PANELI? Da się lepiej i taniej...prościej... Jasiek! TEN wynalazek Ci się nie udał... Adam M. A co ma do rzeczy sprawność przetwarzania...? Już nie mówiąc o tym taniej i prościej... Inwerter kaplica, akumulatory też pewnie nie długo ... A panele sobie siedzą na dachu... Wlazłem, przełączyłem okablowanie tak aby było 2kW i ok 230v i podłączyłem to bezpośrednio do grzałki 1,5 kW... Po eksperymentach zmieniłem na grzałkę 0,7 kW bo nie potrzeba żadnego sterowania gdyż w ciągu dnia dostarcza mi dokładnie tyle energii ile potrzebuje a nie ma możliwości dostarczenia tyle energii aby ugotować baniak... Woda nagrzana, koszt inwestycji ZERO... Już widzę takie rozwiązanie z nagrzewnicą kanałową wentylacji mechanicznej... Mam w doopie to całe empepete, srempepete i inne wynalazki aby wycisnąć jak najwięcej energii z 1 centymetra kwadratowego... Jak będzie mało mocy to dołożę samych paneli..., Przynajmniej nie ma co się w tym zepsuć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.08.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 A co ma do rzeczy sprawność przetwarzania...? Już nie mówiąc o tym taniej i prościej... Inwerter kaplica, akumulatory też pewnie nie długo ... A panele sobie siedzą na dachu... Wlazłem, przełączyłem okablowanie tak aby było 2kW i ok 230v i podłączyłem to bezpośrednio do grzałki 1,5 kW... Po eksperymentach zmieniłem na grzałkę 0,7 kW bo nie potrzeba żadnego sterowania gdyż w ciągu dnia dostarcza mi dokładnie tyle energii ile potrzebuje a nie ma możliwości dostarczenia tyle energii aby ugotować baniak... Woda nagrzana, koszt inwestycji ZERO... Już widzę takie rozwiązanie z nagrzewnicą kanałową wentylacji mechanicznej... Mam w doopie to całe empepete, srempepete i inne wynalazki aby wycisnąć jak najwięcej energii z 1 centymetra kwadratowego... Jak będzie mało mocy to dołożę samych paneli..., Przynajmniej nie ma co się w tym zepsuć... Czyli takie PV dla "kablarzy" Oszczędność na inwerterze jest znacząca, co prawda skazani jesteśmy przekazać energię tylko na konkretne urządzenia DC ale ich taniość jest nie bez znaczenia. Co jeszcze oprócz grzałki w bojlerze i w reku można podpiąć bez problemu - może któryś obwód grzejący wylewkę? Tylko czy wtedy nie trzeba jakiś fikołków żeby i z sieci i z PV mogło chodzić? Może skoro kable nie drogie to dać drugi tylko na PV? Tylko czy zimą będzie tej energii na tyle, żeby to miało sens? Skoro instalacja PV tania (bez automatyki i inwertera) to może nadwyżka paneli pozwoli zimą konkretne ilości kWh uzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.08.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Czyli takie PV dla "kablarzy" Oszczędność na inwerterze jest znacząca, co prawda skazani jesteśmy przekazać energię tylko na konkretne urządzenia DC ale ich taniość jest nie bez znaczenia. Co jeszcze oprócz grzałki w bojlerze i w reku można podpiąć bez problemu - może któryś obwód grzejący wylewkę? Tylko czy wtedy nie trzeba jakiś fikołków żeby i z sieci i z PV mogło chodzić? Może skoro kable nie drogie to dać drugi tylko na PV? Tylko czy zimą będzie tej energii na tyle, żeby to miało sens? Skoro instalacja PV tania (bez automatyki i inwertera) to może nadwyżka paneli pozwoli zimą konkretne ilości kWh uzyskać? No coś w tym guście... Generalnie bezpośrednio można podłączyć obwody typowo rezystancyjne czyli wszelkiego typu grzałki czy druty oporowe... Dublowane kable grzewcze też mi przeszły przez myśl tyle że trzeba kombinować z samą mocą tak aby jak najefektywniej wykorzystać to co dają panele... Jakiekolwiek sterowanie czy przełączanie zasilania według mnie odpada ze względu zasilania DC... Najlepiej zrobić takie obwody które są podłączone na stałe a ewentualnie załączane czy rozłączane na sezon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.08.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 No coś w tym guście... Generalnie bezpośrednio można podłączyć obwody typowo rezystancyjne czyli wszelkiego typu grzałki czy druty oporowe... Dublowane kable grzewcze też mi przeszły przez myśl tyle że trzeba kombinować z samą mocą tak aby jak najefektywniej wykorzystać to co dają panele... Jakiekolwiek sterowanie czy przełączanie zasilania według mnie odpada ze względu zasilania DC... Najlepiej zrobić takie obwody które są podłączone na stałe a ewentualnie załączane czy rozłączane na sezon... Przeciętny kabel w wylewce nie ma wielkiej mocy więc z doborem mocy chyba nie ma problemu. Tylko wtedy trzeba szukać panelu o jak najdłuższym czasie działania, ktoś się orientuje które to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.08.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Przeciętny kabel w wylewce nie ma wielkiej mocy więc z doborem mocy chyba nie ma problemu. Tylko wtedy trzeba szukać panelu o jak najdłuższym czasie działania, ktoś się orientuje które to? Aby zasilać bezpośrednio jakąś grzałkę 230v potrzeba zapiąć w szereg siedem lub osiem paneli czyli w szczycie będzie ok 1750-2000w Dla grzałki o mocy do 1000w siedem paneli a dla mocy powyżej 1000w osiem...( według moich obserwacji i eksperymentów...) Bez MPPT nic ciekawszego się nie wymyśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.08.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Tak. Orientuje... Te na pustyni w Meksyku... "Inwerter kaplica, akumulatory też pewnie nie długo ... A panele sobie siedzą na dachu..." Rozumiem. Ratujmy co się da... Zawsze to więcej jak NIC. Ale... To watek o prądzie wprost ze Słońca! Wniosek: Prąd ze Słońca nie jest ani tani ani prosty! No chyba, ze ktoś chce rurki na kabelki zamienić. Tak na 15%. A miało być tak pięknie... ekologicznie... A wyszło - jak zwykle... Ale... Dają na to DOTACJE!!! To ? Trza BRAĆ jak dają! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.08.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Czyli nawet nie na 15%... Na 7?Na 9? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.08.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Czyli nawet nie na 15%... Na 7? Na 9? Adam M. No jeżeli chodzi o sprawność to kolektora cieczowego czy powietrznego nic nie przebije... Ale jak trzeba prądu to co innego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.08.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Czyli nawet nie na 15%... Na 7? Na 9? Adam M. Adam, sprawność jest jaka jest. Tylko że już dziś dając 10 kWp na dach roczny rachunek za prąd grzejąc elektrycznie CO/CWU wyjdzie koło zera. Jeśli można to poskładać taniej to warto temat drążyć a nie lamentować. Taką zwykłą klima latem będzie chłodzić za darmo a jesienią pracować z COP 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.08.2017 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Adam, sprawność jest jaka jest. Tylko że już dziś dając 10 kWp na dach roczny rachunek za prąd grzejąc elektrycznie CO/CWU wyjdzie koło zera. Jeśli można to poskładać taniej to warto temat drążyć a nie lamentować. Taką zwykłą klima latem będzie chłodzić za darmo a jesienią pracować z COP 10. Tak się zastanawiam czy nie dało by się wmiksować do tego jeszcze ogniwa Peltiera... Chłodzenie i grzanie zasilane z panela... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.08.2017 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Tak się zastanawiam czy nie dało by się wmiksować do tego jeszcze ogniwa Peltiera... Chłodzenie i grzanie zasilane z panela... Generalnie na 1 dom średnio potrzeba 10MWh na rok. Wydajemy około 25-30k na system CO/CWU. Rocznie za grzanie i prąd płacimy 4-7k. Jeśli pójdziemy całkowicie w prąd z COP 1, pozostanie nam ponad 20k na PV. Ile warto dołożyć i do jakiej wersji PV aby rachunek roczny za cały prąd był poniżej 1000 zł? A ile musimy dołożyć żeby do takiej kwoty zejść dziś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.08.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Dom,domowi nie równy wszystko uzależnione od ocieplenia od temperatury jaką chcemy uzyskać w środku, itd. Moja żona i córa lubią ciepło i musi być przynajmniej 23oC. Ale ok opierając się na szacunkach jakie podałeś 10MWh energii elektryczniej po cenie 0,60PLN/kWh 10000kWh * 0,6 = 6000 PLN za prąd ++ jakieś tam opłaty stałe. Co musimy zrobić aby zgromadzić 10MWh swojej energii z on grida? Teoretycznie około 12kWp na dachu który wyprodukuje około 12MWh energii elektrycznej. ALE... trochę tej energii zgarniemy w locie około 20% i tym samym z 12000kWh mamy już tylko 9,6MWh prawie OK. PRAWIE:) bo opust (nie pamiętam czy zmienili w ustawie do 10kWp jest 0,8 czy powyżej 10 jest już 0,7 więc Krakowskim targiem będzie opust 0,75 9,6 * 0,75 = 7,2kW do obebrania po opuście. 10000 - 7200 = 2800kWh 2800kWh * 0,6 = 1680 PLN++ za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.08.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Dom,domowi nie równy wszystko uzależnione od ocieplenia od temperatury jaką chcemy uzyskać w środku, itd. Moja żona i córa lubią ciepło i musi być przynajmniej 23oC. Ale ok opierając się na szacunkach jakie podałeś 10MWh energii elektryczniej po cenie 0,60PLN/kWh 10000kWh * 0,6 = 6000 PLN za prąd ++ jakieś tam opłaty stałe. Co musimy zrobić aby zgromadzić 10MWh swojej energii z on grida? Teoretycznie około 12kWp na dachu który wyprodukuje około 12MWh energii elektrycznej. ALE... trochę tej energii zgarniemy w locie około 20% i tym samym z 12000kWh mamy już tylko 9,6MWh prawie OK. PRAWIE:) bo opust (nie pamiętam czy zmienili w ustawie do 10kWp jest 0,8 czy powyżej 10 jest już 0,7 więc Krakowskim targiem będzie opust 0,75 9,6 * 0,75 = 7,2kW do obebrania po opuście. 10000 - 7200 = 2800kWh 2800kWh * 0,6 = 1680 PLN++ za prąd Z Twoich obliczeń wynika, iż rocznie można oszczędzić 6000 zł -1680 zł = 4320 zł. Inwestycja dodatkowa do "instalacji": 25 000 zł już mamy bo kable były tanie więc dokładamy kolejne 25 000 zł. Stop zwrotu poniżej 6 lat, od pierwszego dnia zamieszkania średni rachunek za prąd wliczając CO/CWU to 135 zł, czyli całkiem nieźle. Myślę, że tak czy inaczej trzeba pomyśleć o zredukowaniu potrzeb energii - wstawienie klimy czy odzysku z wody szarej zmniejsza zapotrzebowanie do 6-7 MWh i wtedy praktycznie powinniśmy być w stanie zejść poniżej 1000 zł za rok przy instalacji 8-9 kWp. Podstawiając Twoje dane: 6000 kWh * 0.6 = 4800 zł Po odjęciu 20% konsumpcji letniej: 4400 do odebrania 1600 kWh * 0.6 = 960 zł. Co musimy kupić: klima 4000 zł, odzysk z wody szarej 2000 zł, pozostaje zaoszczędzone 19 000 zł, trzeba dołożyć z 15 000 zł i mamy rachunek za prąd 80 zł za miesiąc Dla porówniania: Znajomy buduje dom 150 m2, projekt gotowy, średnio izolowany. Szacowany roczny rachunek za gaz 4000 zł !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.08.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 No żeś z tym "szcunkiem" pojechał po bandzie. Mój 140 metrowy dom zużywa max 5MWh rocznie z czego 2MWh na ogrzewanie elektryczne. No tak, ale kazdy ma dom pasywny taki jak Twój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.08.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Dom,domowi nie równy wszystko uzależnione od ocieplenia od temperatury jaką chcemy uzyskać w środku, itd. Moja żona i córa lubią ciepło i musi być przynajmniej 23oC. Ale ok opierając się na szacunkach jakie podałeś 10MWh energii elektryczniej po cenie 0,60PLN/kWh 10000kWh * 0,6 = 6000 PLN za prąd ++ jakieś tam opłaty stałe. Co musimy zrobić aby zgromadzić 10MWh swojej energii z on grida? Teoretycznie około 12kWp na dachu który wyprodukuje około 12MWh energii elektrycznej. ALE... trochę tej energii zgarniemy w locie około 20% i tym samym z 12000kWh mamy już tylko 9,6MWh prawie OK. PRAWIE:) bo opust (nie pamiętam czy zmienili w ustawie do 10kWp jest 0,8 czy powyżej 10 jest już 0,7 więc Krakowskim targiem będzie opust 0,75 9,6 * 0,75 = 7,2kW do obebrania po opuście. 10000 - 7200 = 2800kWh 2800kWh * 0,6 = 1680 PLN++ za prąd Problem w tym że liczysz w taryfie całodobowej G11... Przy G 12 czy G12w cała ta ekonomia weźmie w łeb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.08.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 No żeś z tym "szcunkiem" pojechał po bandzie. Mój 140 metrowy dom zużywa max 5MWh rocznie z czego 2MWh na ogrzewanie elektryczne. To teraz jeszcze napisz ile trzeba wyłożyć dodatkowo aby zmieścić się w 5MWh rocznie na wszystko łącznie z potrzebami bytowymi... Moja chałupa ok 14MWh rocznie więc ile trzeba zainwestować aby to spadło do Twoich 5MWh...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.08.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 No żeś z tym "szcunkiem" pojechał po bandzie. Mój 140 metrowy dom zużywa max 5MWh rocznie z czego 2MWh na ogrzewanie elektryczne. To napisz może czym grzejesz, ile wydałeś na system CO/CWU i jaki masz rachunek za prąd za 12 miesięcy w złotówkach, będzie się do czego odnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.08.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Dom kosztował mnie trochę ponad 200k razem z PC gruntową i WM. Rachunek za prąd: od 15/04/2016 do 18/10.2016 - 1012.93 brutto od 18/10/2016 do 22/04/2017 - 2134.54 brutto Bardzo mnie ciekawi co kryje się pod pojęciem "dom" skoro odejmując układu hydrauliczny, układ grzewczy i wentylacyjny zostaje nam w porywach 150k... A i tak poszło ponad 3k na prąd... U mnie poszło 5,3k na wszystko razem a chałupa i CWU pędzone czystym prądem... Pomimo że praktycznie wszystko w domu robiliśmy sami to nawet nie próbował bym zmieścić się w 150k do zamieszkania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.08.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Dom kosztował mnie trochę ponad 200k razem z PC gruntową i WM. Tu Rachunek za prąd: od 15/04/2016 do 18/10.2016 - 1012.93 brutto od 18/10/2016 do 22/04/2017 - 2134.54 brutto Czyli 140 M2 pod klucz zrobiłeś za 150000 zł odliczając PC i WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.08.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Czyli wybrałeś drogę niskiej kWh. Wydając myślę około 40000 zł na PC dalej płacisz 3000 zł za prąd rocznie. Dupy nie urywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts