marcinbbb 16.08.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 A jak liczy ktoś co wydał 200k na dom i zakredytował się na 30 lat? bo koszty kredytu będą wynosiły kolejne 200k PLN. Żartuje nie mam kredytu ale chce tylko pokazać jak wygląda druga strona medalu. Bo pisząc wydałem 100 czy 500k na dom nie piszemy o całej reszcie kosztów. Podobnie jak nikt nie pisze o warunkach w domu dla jednego z PC 19oC to już cieplutko i obniża temperaturę na noc do 16oC, a inny 25oC to idealny komfort. Jedni lubią pomarańcze a inni jak im nogi śmierdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm99 16.08.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Pamiętam jak dziś te teksty o zwrocie i o tym jak 7-8 lat temu niektórzy pisali na tym forum, w innym wątku, że oprocentowanie lokaty w banku przez 20 lat nie będzie niższe niż 5% rocznie i ile to oni zaoszczędzą i "zarobią" jak zrobią to czy tamto (położą kable zamiast np. pompy ciepła itd). Ciekawe co teraz by ci znawcy bankowości powiedzieli? Panowie a może by tak powrócić do tematu tego wątku: PV, a nie pokazywać co kto zbudował i się komu kiedy zwróciło, albo komu cuchną stopy bo nie ma wentylacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.08.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Czy szanowni koledzy mają styczność z tzw. optymalizatorami modułów instalacji PV . http://solgen.pl/technologia-smart/ Zastosowanie optymalizatorów mocy w modułach smart przekłada się na ; - wzrost rocznej produkcji energii zazwyczaj od 5 % do nawet 25 %. ....Szczególnie duży wzrost wydajności występuje w przypadku tych instalacji, w których pojawiają się okresowe zacienienia pochodzące od kominów, anten, lukarn, słupów, drzew itd. -instalacje wykonane na modułach smart generują wyższe uzyski energii, także w przypadku niezacieniowanych instalacji PV. ....Te dodatkowe uzyski wynikają z nierównomiernego starzenia się modułów, nierównomiernego brudzenia, nierównomiernego nagrzewania się modułów, pojawiających się punktowych zabrudzeń spowodowanych zalegającym liściom czy ptasimi odchodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 18.08.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Czy szanowni koledzy mają styczność z tzw. optymalizatorami modułów instalacji PV . http://solgen.pl/technologia-smart/ Zastosowanie optymalizatorów mocy w modułach smart przekłada się na ; - wzrost rocznej produkcji energii zazwyczaj od 5 % do nawet 25 %. ....Szczególnie duży wzrost wydajności występuje w przypadku tych instalacji, w których pojawiają się okresowe zacienienia pochodzące od kominów, anten, lukarn, słupów, drzew itd. -instalacje wykonane na modułach smart generują wyższe uzyski energii, także w przypadku niezacieniowanych instalacji PV. ....Te dodatkowe uzyski wynikają z nierównomiernego starzenia się modułów, nierównomiernego brudzenia, nierównomiernego nagrzewania się modułów, pojawiających się punktowych zabrudzeń spowodowanych zalegającym liściom czy ptasimi odchodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.08.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Dziś przeważał słoneczny dzień. Instalacja o mocy 5,1 KW wyprodukowała 22,6 kwh . O godzinie 18 inwertery jeszcze pracują na mocach około 250W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckki1 19.08.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Witam.Ponownie zwracam się o opinie użytkowników .... może ktoś podpowie,Czy założenie paneli fotowoltaicznych w domu jednorodzinnym się opłaca ?czy faktycznie można korzystać z tych paneli przez rok nie płacąc za prąd?Z góry dziękuję za każdą opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.08.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Generalnie - nie opłaca się.Za drogie to jest, jak ma być przyzwoitej jakości.Ale...Są dotacje, dopłaty itp.Czasem więc się opłaca.Zwykle "na zero" wychodzi się po latach.Tak od 6 do 16.Potem to już sama przyjemność - zyski.Zwykle do tego czasu nie jesteś właścicielem tych urządzeń a ten od dopłat.Różnie jest w zależności od tego kto dopłaca i ile. Zdecydowanie lepiej jest dobrze ogacić chałupę i przejść na LEDy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckki1 20.08.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Generalnie - nie opłaca się. Za drogie to jest, jak ma być przyzwoitej jakości. Ale... Są dotacje, dopłaty itp. Czasem więc się opłaca. Zwykle "na zero" wychodzi się po latach. Tak od 6 do 16. Potem to już sama przyjemność - zyski. Zwykle do tego czasu nie jesteś właścicielem tych urządzeń a ten od dopłat. Różnie jest w zależności od tego kto dopłaca i ile. Zdecydowanie lepiej jest dobrze ogacić chałupę i przejść na LEDy. Adam M. Dziękuję za odpowiedź Przedstawiono mi koszt założenia paneli z dotacją na kwotę 7435 zł., (myślę, że to nie dużo), a koszt zwrotu wyliczony jest na 4 lata. Jednak obawiam się czy faktycznie panele w ciągu roku wyprodukują tyle prądu, żeby za niego nie płacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.08.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Jakie masz zużycie energii elektrycznej w roku oraz jakiej mocy jest instalacja dotowana PV ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckki1 20.08.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Moje zużycie roczne to ok. 2550 kWhmoc szczytowa proponowanego zestawu to 3,48 kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.08.2017 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Przy średnim uzysku na poziomie 30% daje to realną moc 1,15kWNie powala...Ciekawe CO jesteś w stanie zasilić TAKĄ mocą?Światełka LED? - Tak.Lodówkę? (160W) - Tak.Zmywarkę? 2,5kW - no... wątpię...Pralka - to samo... NA PEWNO światło i lodówka!Dasz sobie radę z ręcznym praniem garów i gaci?- Opłaci się! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.08.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Wg.kolegi marcinbb parę stron wcześniej; http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=230, przy mocy instalacji 3300 Wp, produkcja energii elektrycznej w ciągu roku to ok. 3000 kWh . Około 20 % do 30 % energii wyprodukowanej zostaje zużyte bezpośrednio przez urządzenia budynku a pozostałą ilość energii odprowadzasz do sieci, którą potem możesz odebrać w ilości 80 % odprowadzonej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckki1 20.08.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Przy średnim uzysku na poziomie 30% daje to realną moc 1,15kW Nie powala... Ciekawe CO jesteś w stanie zasilić TAKĄ mocą? Światełka LED? - Tak. Lodówkę? (160W) - Tak. Zmywarkę? 2,5kW - no... wątpię... Pralka - to samo... NA PEWNO światło i lodówka! Dasz sobie radę z ręcznym praniem garów i gaci? - Opłaci się! Adam M. Myślałem że te panele o mocy 3,48 kWp będą najlepsze, bo mają większą moc, a tu okazuje się, że też są za słabe . Przyznaję, że w tym temacie jestem laikiem. No to jak tu wierzyć "fachowcom"?. To jaka musiała by być moc paneli, aby w zupełności naprodukowałaby prądu do moich potrzeb tj. 2550 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckki1 20.08.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Wg.kolegi marcinbb parę stron wcześniej; http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=230, przy mocy instalacji 3300 Wp, produkcja energii elektrycznej w ciągu roku to ok. 3000 kWh . Około 20 % do 30 % energii wyprodukowanej zostaje zużyte bezpośrednio przez urządzenia budynku a pozostałą ilość energii odprowadzasz do sieci, którą potem możesz odebrać w ilości 80 % odprowadzonej Przejrzałem tą stronę i chyba moc zaproponowanej mi instalacji 3,48 kWp będzie dla mnie dobra (o ile dobrze wszystko zrozumiałem). Moje zapotrzebowanie roczne to 2550 kWh. W mojej ofercie podano mi, że średni roczny uzysk z 1 kWp to 1076 kWh Przy takim uzysku rocznie mogę wyprodukować 3744,48 kWh, a moje zapotrzebowanie to 2550 kWh. Wiem, że za oddane do energetyki 1 kWh dostanę 0,8. Więc po moich obliczeniach wydaje się, że nawet będę miał trochę zapasu na przyszły rok. Tylko czy ja dobrze to liczę? tego nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckki1 20.08.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Wszystko zależy od tego jak te 2550 kWh rocznie zużywasz. Jeśli zużywasz je równomiernie to ta instalacja ma szansę w 80% - 90% pokryć Twoje potrzeby. Jeśli jednak, w skrajnym przypadku, zużywasz je w jednym miesiącu :Dto z pewnością będzie 10 razy za mała.( Prąd zużywam raczej równomiernie, ale byłem przekonany, że ta instalacja w 100 % pokryje moje roczne potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.08.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Prąd zużywam raczej równomiernie, ale byłem przekonany, że ta instalacja w 100 % pokryje moje roczne potrzeby. Zakładaj jak masz do tego przekonanie... Tutaj nie uzyskasz żadnej konkretnej odpowiedzi... Po roku użytkowania pochwal się co pokazuje licznik dwukierunkowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckki1 20.08.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Zakładaj jak masz do tego przekonanie... Tutaj nie uzyskasz żadnej konkretnej odpowiedzi... Po roku użytkowania pochwal się co pokazuje licznik dwukierunkowy ... Tylko ja nie wiem czy mam przekonanie Na pewno nie chciałbym zapłacić za panele, a później dalej płacić wysokie rachunki za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckki1 20.08.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Żadnego zapasu na przyszły rok nie będzie, bo jak nie odbierzesz wszystkiego w bilansie rocznym to to czego nie odbierzesz staje się prezentem dla ZE. Facet od "sprzedaży" paneli stwierdził, że nadwyżka z jednego roku będzie zużyta przeze mnie w następnym roku w pierwszej kolejności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.08.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Facet od "sprzedaży" paneli stwierdził, że nadwyżka z jednego roku będzie zużyta przeze mnie w następnym roku w pierwszej kolejności Dobrze ;powiedział zużywasz zawsze swój najstarszy prąd. Więc w dniu dzisiejszym najpuźniej odbierzesz energię wyprdukowaną 20.08.2016r jeśli tego nie zrobisz to przepada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 20.08.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 W jestem w tauronie. Napisalem podanie o roczne rozliczenie (bilansowanie) energii, wczesniej mialem półroczne. Na koniec czerwca byl odczyt z licznika. Dostalem rozliczenie w ktorym napisano m.in. Informujemy, że zgodnie z Ustawą o OZE do wykorzystania pozostaje łączna ilość energii elektrycznej *3116 *kWh. Zadzwonilem i zapytalem. Powiedzieli ze mam na to 365 dni od odczytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts