Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

@Adam_mk Czy poza pompą ciepła, rekuperatorem, lodówką, kamerami i alarmem mam w jakiś sposób uśredniać pobór prądu pozostałych urządzeń ? Nie będę w stanie sprawdzić ile prądu zjada mi rocznie zmywarka, czajnik czy np. telewizor, laptop, telefon bo różnie to wygląda w poszczególnych miesiącach. Urządzenia te są włączane tylko w dzień i dodatkowo nie codziennie.

Rozumiem, że interesuje mnie pobór mocy pompy ciepła a nie moc grzewcza ?

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Interesuje Cię moc tych urządzeń, które MOGĄ być załączone jednocześnie.

Przy PC moc pobierana.

Coś jeszcze...

Jedna faza? (nie wszystko będzie na jednej fazie)

Trzy razy jedna faza?

Jeden falownik trójfazowy?

Jest bilansowanie międzyfazowe czy nie?

To kwestie układowe, które znacznie wpływają na koszt całości.

Adam M.

Inwertera na mocniejszy wymieniać nie trzeba będzie, bo wystarczy dodać drugi.

Koszt inwertera brutto wg ; https://www.sklep.asat.pl/pl/c/Inwertery-falowniki-sieciowe-on-grid/76

- FRONIUS PRIMO 4.0-1 WLAN 2 MPP - 5 029,00 zł

- FRONIUS GALVO 3.0-1 WLAN 1 MPP - 4 832,00 zł

- FRONIUS GALVO 1.5-1 WLAN 1 MPP - 4 495,00 zł

Wynika z tego zestawienia , że cena inwertera 1,5 kW a 4,0 kW niewiele się różnią . Cena dwóch inwerterów to już prawie 10.000 zł

Dość często jest tak, że kończy się dotacja i biznes staje się nieopłacalny.

Zamiast dopłacać do ekologii likwidują farmę PV.

Inny powód jest taki, że wymieniają na nowsze technologie, jak dopłaty są dalej.

Na miejscu moich GS50 zamontowali coś o tej samej powierzchni i mocy 270W/panel.

Nikt do nowych paneli nie wstawi starego inwertera, zresztą słabo dopasowanego zwykle.

Co z tym robić?

Wypychają do nas za grosze...

Są firmy co żyją z demontażu i przywożenia tego tutaj.

Zobacz co się dzieje z wiatrakami, jak dotacje się kończą...

http://www.ekologia.pl/srodowisko/technologie/zielone-fiasko-tysiace-turbin-wiatrowych-porzuconych-w-usa,16307.html

Adam M.

@adam_mk Mam pytanie z innej beczki: czy jest sens myśleć o dofinansowaniu instalacji paneli ? Jakiś czas temu widziałem porównanie instalacji z własnego budżetu z tą dofinansowaną i wtedy bardziej opłacalne było jednak wyłożenie własnych środków aniżeli próba uzyskania środków od państwa.

Witam,

Buduję właśnie dom, który będzie zasilony pompą ciepła o mocy 2,85kW. Dodatkowo będzie pracować rekuperator, który pobiera ok. 300W. Pompa ciepła będzie podgrzewać wodę oraz zasilać ogrzewanie podłogowe. Dodatkowo: lodówka - 24/365, czujki alarmu/kamery - 24/365 zmywarka, telewizor, oświetlenie, laptop i pewnie dużo więcej. Czy mógłbym prosić o wyliczenie orientacyjnej mocy paneli, które będą w stanie zaspokoić 80-90% zapotrzebowania na energię i ewentualnie informację po jakim czasie zwróci się inwestycja ?

Rozumiem, że ktoś za Ciebie policzył Ci moc przyłącza energetycznego oraz zużycie ciepła przez Twój dom i chyba zrobił to za pieniądze.

Teraz oczekujesz, że ktoś na podstawie tych kilku okruchów informacji policzy Ci wielkość PV i jeszcze kiedy Ci się to "cofnie", i to jeszcze za darmo. Pewnie znajdą się chętni...

Na swoim przekładzie:

Usiadłem, poczytałem kilka miesięcy, wziąłem większy kalkulator, sprawdziłem stan prawny i oceniłem dużą niepewność polskiego prawa (nocnie jego zmiany) i podjąłem decyzję, zaryzykowałem.

@ wiseman Dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Czytałem trochę o Prosumencie i widzę, że jest to wielkie szambo. Ktoś nawet rozpisywał dokładnie koszty związane z tego typu rozwiązaniem i wychodziło sporo drożej aniżeli instalacja za własne środki. U moich rodziców jeśli dobrze pamiętam dopłata do paneli sięgała ok. 80%. Niestety podejrzewam, że okolice Warszawy gdzie mieszkam nie będą w najbliższym czasie uczestniczyły w aż tak dużych dotacjach.

@wiseman Chyba nie na ten Piastów zerknąłeś co trzeba :) Czasem przejeżdżając przez okolice patrzę na dachy domów zarówno nowych jak też już wieloletnich i jak do tej pory spotkałem może kilka, które mają położone na dachach panele. Zastanawiam się z czego to wynika. Rozumiem, że jest to duży koszt, ale jest też szansa, że po jakimś czasie się zwróci. Program Prosument reklamowany jest w wielu miejscach. Dopłaty w gminach jak widać też się znajdują. Czyżby ludzie nie wierzyli, że przynajmniej sama inwestycja im się kiedykolwiek zwróci ?

Chyba źle napisałem bo źle mnie zrozumiałeś. To ja mieszkam 60 km od Warszawy i dla mnie to nadal okolice Warszawy bo z Warszawy się tu przeprowadziłem.

PV, w.g. mnie, nie jest opłacalna jeśli tylko finanse weźmiemy pod uwagę i wykonywać ją będziemy cudzymi rękami.

Instalacje_za_dotacje są tak skalkulowane aby ludzi zachęcić ale to banki, importerzy sprzętu i firmy instalujące na tym zarabiają.

Człowiek u którego to instalują ma, pierwszy rzut oka, tylko nie stracić i mieć nadzieję że kiedyś tam w przyszłości zarobi.

Ja to u siebie zainstaluję bo już nie mam siły walczyć z lokalnym PGE. Tutejsze PGE to kwintesencja niekompetencji.

PGE podobnie jak Ty znam z autopsji. Kilkakrotne przyjazdy w godzinach porannych do podpisania tej samej umowy, ponaglenia odnośnie już podpisanych umów, zmiana warunków umowy chwila przed podpisaniem, brak kompetentnych osób, które byłyby w stanie cokolwiek wyjaśnić i podpowiedzieć. Długo mógłbym wymieniać. Widać, że wszystko co wiąże się z "dopłatami" jest nastawione na zysk. Podobnie z mieszkaniami i szkoleniami, które były jakiś czas temu dofinansowywane z UE.

Czy mam rozumieć, że będziesz próbował samemu wykonać instalację ?

Witam wszystkich. Zabieram się za budowę domu i chciałbym zastosować panele fotowoltaniczne. Gazu nie będę miał, wszystko na prąd. Do ogrzewania i cwu chciałem zamontować PPC, ale zobaczyłem filmik, na którym Pan opowiada, że ma wszystko na prądzie i ten prąd ma z ogniw. Dom ok. 280 m2 z ogrzewaniem podłogowym z matami grzewczymi. Spodobało mi się, ale chciałbym zasięgnąć porady i liczę na Was. Pozdrawiam

Witam wszystkich. Zabieram się za budowę domu i chciałbym zastosować panele fotowoltaniczne. Gazu nie będę miał, wszystko na prąd. Do ogrzewania i cwu chciałem zamontować PPC, ale zobaczyłem filmik, na którym Pan opowiada, że ma wszystko na prądzie i ten prąd ma z ogniw. Dom ok. 280 m2 z ogrzewaniem podłogowym z matami grzewczymi. Spodobało mi się, ale chciałbym zasięgnąć porady i liczę na Was. Pozdrawiam

Witam, a na jaki temat chciałbyś zasięgnąć porady? Jak możemy pomóc?

Zacznijmy od tego że ten pan z filmiku jeszcze nie mieszka w tym domu...:cool:

Poczekajmy może ze dwa sezony to się przekonamy jak to da się wszystko na prąd "za darmo"...;)

Żadna porada jaką otrzymasz tu czy na innym forum nie wystarczy Ci do podjęcia decyzji o inwestowaniu w PV.

Jedyną drogą jest nauczyć się samemu o wszystkich elementach układu i na podstawie tej wiedzy podjąć decyzję.

Jak na razie produkowanie prądu z PV to działalność hobbystyczna i aby się to opłaciło wszystko trzeba zrobić samemu.

Dokładnie tak. Przy zamiarze zasilenia całego domu z ogrzewaniem elektrycznym włącznie, trzeba wziąść pod uwagę całościowe zużycie w okolicach 10 tys. kwh. Do tego potrzebna jest instalacja fotowoltaiczna o mocy min. 10KW, część produkowanej energii będzie oddana na sieć i będzie podlegać bilansowaniu z 20% kosztem. Drugi aspekt to koszt takiej instalacji i jej amortyzacja. Jeśli zrobi się to sprytnie i w dużej części za rozsądną cenę, to można zacząć patrzeć na własną produkcję energii elektrycznej bardzo optymistycznie.

Dokładnie tak. Przy zamiarze zasilenia całego domu z ogrzewaniem elektrycznym włącznie, trzeba wziąść pod uwagę całościowe zużycie w okolicach 10 tys. kwh. Do tego potrzebna jest instalacja fotowoltaiczna o mocy min. 10KW, część produkowanej energii będzie oddana na sieć i będzie podlegać bilansowaniu z 20% kosztem. Drugi aspekt to koszt takiej instalacji i jej amortyzacja. Jeśli zrobi się to sprytnie i w dużej części za rozsądną cenę, to można zacząć patrzeć na własną produkcję energii elektrycznej bardzo optymistycznie.

Aby próbować zrównoważyć zużycie energii w ilości 10MW rocznie potrzeba instalacji o mocy 12-13 kWp a i tak jeszcze zostanie abonament i inne pierdoły do zapłacenia...

No i oczywiście modlić się aby w międzyczasie jakaś nowa ustawa nie pokrzyżowała nam planów...:rolleyes:

A tak swoją drogą to moje bezpośrednie zasilanie grzałki sprawdza się całkiem nieźle i jak do tej pory od podłączenia CWU jest cały czas z fotowoltaiki...

Aby próbować zrównoważyć zużycie energii w ilości 10MW rocznie potrzeba instalacji o mocy 12-13 kWp a i tak jeszcze zostanie abonament i inne pierdoły do zapłacenia...

No i oczywiście modlić się aby w międzyczasie jakaś nowa ustawa nie pokrzyżowała nam planów...:rolleyes:

A tak swoją drogą to moje bezpośrednie zasilanie grzałki sprawdza się całkiem nieźle i jak do tej pory od podłączenia CWU jest cały czas z fotowoltaiki...

Od 4 sierpnia czyli od instalacji dwukierunkowego licznika, energia pobrana z sieci w strefie dziennej wynosi 7kwh.... Bilansowanie międzyfazowe działa świetnie. Na sieć oddałem już prawie 200kwh.

Podczas eliminacji jednego ze skutków przepięcia, wymieniłem pompę GWC na nową i przy okazji wpiąłem w wymiennik trójdrogowy zawór mieszający do stabilizacji temperatury c.w.u. oraz pracy kolektorów i zrobiłem wszystkie podłączenia. Przy okazji zrobiłem dodatkową dolewkę zimowego płynu do spryskiwaczy w celu zmniejszenia oporów przepływu glikolu w układzie. Wszystko już gotowe do samego dachu. Zostało jeszcze zbudować rusztowanie, zamontować stelaże do uchwytów dachowych i przykręcić do nich kolektory, ale z tym nie wiem czy się wyrobię do zimy. Przy kolektorach nareszcie pojawi się porządny odpowietrznik, który dokładnie wyrzuci pozostałe drobinki powietrza z układu.

Dwa 30 rurowe kolektory powinny jeszcze zmniejszyć zużywane kwh i w rocznym bilansie będzie można się zbliżyć do 0 przy słabej zimie.

Edytowane przez Tomek B..