Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam niezły zgryz. Dzisiaj rozmawiałem z doradcą z firmy, która oferuje rozwiązania abonamentowe. Instalują panele na ich koszt, płacę przez 15 lat abonament i... i tyle. Ogólnie fajna sprawa, ale jak policzyłem całkowite koszty uwzględniając indeksację to zacząłem poważnie rozważać jednorazową płatność. To zresztą norma, że raty/abonament zawsze będzie droższy od jednorazowej zapłaty.

I tu zgryz.

Wycenili mi całość (tzn. instalację, inwerter itp.) za 39000 zł brutto (8% vat). Jest to 30 modułów o mocy 270 Wp (8100 kWp). Zacząłem przeglądać internet i m.in. nasze forum i ceny modułów są tak diametralnie różne, że nie mam pojęcia jak to ugryźć. Co czytam to albo ludzie polecają te panele (voltika) i tę firmę albo piszą, że to chińszczyzna i żeby się nie wygłupiać :)

Czy znacie jakieś rzetelne źródło informacji? I na co uważać przy wyborze paneli? Tutaj przekonuje m.in. gwarancja 80% uzysku po 25 latach, ale może gdzie indziej jest lepiej/taniej?

A ja mam niezły zgryz. Dzisiaj rozmawiałem z doradcą z firmy, która oferuje rozwiązania abonamentowe. Instalują panele na ich koszt, płacę przez 15 lat abonament i... i tyle. Ogólnie fajna sprawa, ale jak policzyłem całkowite koszty uwzględniając indeksację to zacząłem poważnie rozważać jednorazową płatność. To zresztą norma, że raty/abonament zawsze będzie droższy od jednorazowej zapłaty.

I tu zgryz.

Wycenili mi całość (tzn. instalację, inwerter itp.) za 39000 zł brutto (8% vat). Jest to 30 modułów o mocy 270 Wp (8100 kWp). Zacząłem przeglądać internet i m.in. nasze forum i ceny modułów są tak diametralnie różne, że nie mam pojęcia jak to ugryźć. Co czytam to albo ludzie polecają te panele (voltika) i tę firmę albo piszą, że to chińszczyzna i żeby się nie wygłupiać :)

Czy znacie jakieś rzetelne źródło informacji? I na co uważać przy wyborze paneli? Tutaj przekonuje m.in. gwarancja 80% uzysku po 25 latach, ale może gdzie indziej jest lepiej/taniej?

sławku, ale w warszawie jest 40% dotacja, to może nie musisz bawić się w abonamenty i płacenie odsetek?

ja zdecydowałam się na panele IBC i inwerter FRONIUS, pewnie też składane w chinach, ale chyba takie sprawdzone dosyć już na rynku...

Mieszkam "pod" Warszawą - tzn. przy Żyrardowie. Dotacja mnie chyba nie obowiązuje.

...ale to bardzo ciekawa informacja bo doradca powiedział, że na całą Warszawę było zaakceptowanych w zeszłym roku tylko 80 wniosków, w tym tylko ok. 20 na panele fotowoltaiczne (pozostałe to dofinansowanie pomp ciepła i wymiany pieców). Wniosek z całej rozmowy był taki, że dotacje już były, a teraz ich nie ma i nie ma co czekać.

Mieszkam "pod" Warszawą - tzn. przy Żyrardowie. Dotacja mnie chyba nie obowiązuje.

...ale to bardzo ciekawa informacja bo doradca powiedział, że na całą Warszawę było zaakceptowanych w zeszłym roku tylko 80 wniosków, w tym tylko ok. 20 na panele fotowoltaiczne (pozostałe to dofinansowanie pomp ciepła i wymiany pieców). Wniosek z całej rozmowy był taki, że dotacje już były, a teraz ich nie ma i nie ma co czekać.

z moich informacji to dużo więcej osób dostało dotację. firma z którą ja podpisałam umowę pokazywała mi "swoje" wnioski które dostały dotację. a w materiałach prasowych jest takie podsumowanie: W 2016 r. do Urzędu m.st. Warszawy wpłynęły 222 wnioski o udzielenie dotacji na inwestycje w odnawialne źródła energii, na kwotę 3,186 mln zł. W tym wpłynęło 50 wniosków na pompy ciepła, 49 na kolektory słoneczne, 120 na fotowoltaikę, 1 na klimatyzator, 1 na turbinę wiatrową i 1 na instalację hybrydową składającą się z instalacji fotowoltaicznej i turbiny wiatrowej. Zawarto 185 umów o dotację, z czego zrealizowano 170 inwestycji i wypłacono dotacje na łączną kwotę 2,125 mln zł. W tym zrealizowano 100 instalacji fotowoltaicznych, w przypadku których udzielone dotacje sięgnęły sumy 1,179 mln zł, zainstalowano ponadto 34 pompy ciepła (698 tys. zł), 35 instalacji kolektorów słonecznych na sumę dotacji 226 tys. zł, a także jedną instalację hybrydową składającą się z PV i turbiny wiatrowej, dla której wartość przyznanej dotacji wyniosła 21,3 tys. zł.

Edytowane przez vendea

z moich informacji to dużo więcej osób dostało dotację. firma z którą ja podpisałam umowę pokazywała mi "swoje" wnioski które dostały dotację. a w materiałach prasowych jest takie podsumowanie: W 2016 r. do Urzędu m.st. Warszawy wpłynęły 222 wnioski o udzielenie dotacji na inwestycje w odnawialne źródła energii, na kwotę 3,186 mln zł. W tym wpłynęło 50 wniosków na pompy ciepła, 49 na kolektory słoneczne, 120 na fotowoltaikę, 1 na klimatyzator, 1 na turbinę wiatrową i 1 na instalację hybrydową składającą się z instalacji fotowoltaicznej i turbiny wiatrowej. Zawarto 185 umów o dotację, z czego zrealizowano 170 inwestycji i wypłacono dotacje na łączną kwotę 2,125 mln zł. W tym zrealizowano 100 instalacji fotowoltaicznych, w przypadku których udzielone dotacje sięgnęły sumy 1,179 mln zł, zainstalowano ponadto 34 pompy ciepła (698 tys. zł), 35 instalacji kolektorów słonecznych na sumę dotacji 226 tys. zł, a także jedną instalację hybrydową składającą się z PV i turbiny wiatrowej, dla której wartość przyznanej dotacji wyniosła 21,3 tys. zł.

No popatrz ty się jak to zwykły zjadacz chleba ma w przysłowiowym paluszku wszelaką wiedzę o firmie która mu ma zamontować zwykłą instalację fotowoltaiczną...;)

No popatrz ty się jak to zwykły zjadacz chleba ma w przysłowiowym paluszku wszelaką wiedzę o firmie która mu ma zamontować zwykłą instalację fotowoltaiczną...;)

sugerujesz jaśku, że reklamuję tego swojego wykonawcę? to chyba taka paranoja forumowa. nigdzie nawet nie napisałam którą firmę w końcu wybrałam, a miałam 8 ofert.

ale faktem jest, że ta akurat pokazała mi zeszłoroczne swoje wnioski zakończone "sukcesem" i to też wpłynęło (obok ceny he he) na ostateczny wybór.

ale nie zamierzam ich reklamować, a już z pewnością nie przed faktem jak mi tę instalację zrobią :D

dane prasowe powyżej zacytowane to dane z BIP miasta warszawy i dotyczą całego miasta i wszystkich wniosków.

sugerujesz jaśku, że reklamuję tego swojego wykonawcę? to chyba taka paranoja forumowa. nigdzie nawet nie napisałam którą firmę w końcu wybrałam, a miałam 8 ofert.

ale faktem jest, że ta akurat pokazała mi zeszłoroczne swoje wnioski zakończone "sukcesem" i to też wpłynęło (obok ceny he he) na ostateczny wybór.

ale nie zamierzam ich reklamować, a już z pewnością nie przed faktem jak mi tę instalację zrobią :D

dane prasowe powyżej zacytowane to dane z BIP miasta warszawy i dotyczą całego miasta i wszystkich wniosków.

Tylko winni się tłumaczą...;)

nie wiem czym ciebie uraziłam, chciałam od ciebie tylko porady w sprawie ogrzewania domu. ale w porządku, nie musisz mi pomagać. to forum robi się coraz dziwniejsze, pamiętam jak 8 lat temu kiedy kończyłam swój stary dom atmosfera tutaj była całkiem inna.

Wyluzuj...

Nikt tutaj nikogo nie uraził ale sama chyba przyznasz że Twoje ostatnie wypowiedzi są co najmniej dziwne...

Jeszcze chwila a dowiemy się jaką marką i modelem samochodu przyjedzie ekipa do zamontowania twojej instalacji i ile ma wzrostu , ile waży, jaki ma obwód kołnierzyka i rozmiar buta szef ekipy...;)

Jak idę do piekarni to naprawdę ostatnią rzeczą jest ile chleba, bułek, ciasta sprzedała dana piekarnia w ubiegłym roku pomimo że mam do wyboru kilku różnych dostawców pieczywa więc powinienem wedle twojej logiki "wymacać" który jest najbardziej prężny...

Tak samo z panelami czy inwerterem...

Jak będzie Amerisolar i SMA to już bee... i nie będzie działało...?

Nie bardzo rozumiem co w tym dziwnego, że koleżanka cieszy się z inwestycji, a wcześniej znalazła informacje na temat szans dofinansowania. Jakoś nie widzę tu reklamy firmy montującej. Panowie więcej umiaru w poszukiwaniu kryptoreklamy. Coś jest w tym że kiedyś na lepszym poziomie była wymiana informacji a teraz bardziej jest wymiana inwektyw......

• 2 weeks później...
Witam wszystkich. Czytam i czytam ten temat i trochę dużo tego jest. Nie sposób wszystkiego przeczytac więc mam kilka prostych pytań. Mam zamiar założyc sobie taką elektrownię. 17 paneli Sharpa i inwerter Fronius Symo trójfazowy. Moc to 4.7kWp. Przeglądałem moje faktury z lat 2015 do teraz. Największy pobór miesięczny to 350kWh, a średnio to 320kWh załóżmy że rocznie będzie to 4000Kwh . Dach ze spadem w kierunku nieznacznie południowo-zachodnim. Brak drzew, budynków itp. Czy taka instalacja pokryje całkowite moje zapotrzebowanie? Edytowane przez bumbum35

bumbum35: instalacja FV w jeden sezon wyprodukuje ile trzeba, w inny za dużo a jeszcze inny za mało.

Jak prawo się nie zmieni i będzie obowiązywał 80% opust, to może tak być. Jak się zmieni- to będziesz miał problem z powrotem.

Masz też stałe fragmenty rachunku za prąd, które zawsze trzeba będzie zapłacić.

Heh, faktycznie nie zauważyłem ze jest 1015. :)

Dodam też ze prawo moze się zmienic ale i również ceny energi mogą pójśc tak ze zamiast 200pln będzę płacił 300pln i raczej ta opcja jest bardziej realna niż utrudnianie pozyskiwania prądu z zasobów naturalnych.

Utrudniać pozyskiwania energii ze słońca czy wiatru raczej nie będą ale jakiś podatek od powierzchni paneli abo średnicy śmiga pewnie wymyślną...:cool: