Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich. Czytam i czytam ten temat i trochę dużo tego jest. Nie sposób wszystkiego przeczytac więc mam kilka prostych pytań. Mam zamiar założyc sobie taką elektrownię. 17 paneli Sharpa i inwerter Fronius Symo trójfazowy. Moc to 4.7kWp. Przeglądałem moje faktury z lat 2015 do teraz. Największy pobór miesięczny to 350kWh, a średnio to 320kWh załóżmy że rocznie będzie to 4000Kwh . Dach ze spadem w kierunku nieznacznie południowo-zachodnim. Brak drzew, budynków itp. Czy taka instalacja pokryje całkowite moje zapotrzebowanie?

4,7kWp x 900(kWh z 1 kWp mocy) x 0,8 (opust) = 3400kWh/rok (może 3600kWh bo część wykorzystasz i będzie więcej niż 900/rok?)

320 x 12 = 3800kWh.

Niewiele zabraknie. Będzie ok, nie ma co przewymiarowywać bo nadmiar oddajesz za darmo.

Wielkie dzięki Panowie, jak ciut zabraknie to ja ciut dodałem i będzie 4,95kWp

Znalazłem monitoring takiej instalacji

http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=100005

Mniejsza bo 4.5kWp, ale produkcja naprawdę niezła.

Nie wiem tylko jak mam rozumieć dach skierowany 30st na zachód ? u mnie na kompasie pokazuje 207st SW czyli południowy zachód 30st to jest pólnocny wschód więc niebardzo, a jesli jest to 30st od południowego zachodu w kierunku zachód to jest około 233st. Jesli tak to rozumiec to mój dach jest 5st na zachód czyli jeszcze lepiej? Poprawcie mnie jak xle myslę.

Edytowane przez bumbum35

I jeszcze na koniec bardzo wazne pytanie. jak tbedę się rozliczał z Enea? Czytam wszystkie fora i róznie ludzie piszą. Nawet mój szwagier który ma fotowoltaikę, płaci ogromne sumy do enea bo musi płacić za przesył. W jego miejscowości jest kilka takich instalacji 3.5kWp. Kilka właścicieli nawet produkuje tyle ze te 3.5 im starcza a i tak dopłacają kupe kasy za przesył. jak to jest? U mne na fakturze są takie składniki

Energia czynna

Opłata stała sieciowa - układ 3-fazowy

Opłata przejściowa > 1200 kWh

Opłata jakościowa

Opłata zmienna sieciowa

Opłata abonamentowa

Co z tego co wymieniłem będę płacił? Energia czynna to wiadomo, jak będę od nich brał,Opłata zmienna sieciowa tez spora jest, ale co to za dziadostwo? To jest ten przesył? Będę to płacił jak pobieram nawet te 80% i jak wysyłam swoje 100% czy jak. Reszta to drobne opłaty i mało co istotne.

Podam przykład. Wyprodukowałem 1000kWh, bezposrednio zuzyłem 200kWh, reszta poszła w sieć , a wieczorem odebrałem 640kWh, czyli za te 640kWh nie płacę za energię czynną tylko opłatę zmienną sieciową tak? Pytam bo szwagier tak płaci.

Acha, czyli np. Wyprodukowałem w ciągu roku 4000kWh. W ciągu roku bezpośrednio do domu wciągnąłem 1000kWh, 3000kWh wprowadziłem do sieci, więc odebrałem 2400kWah. Czyli do mojej dyspozycji miałem 1000kWh+2400kWh=3400kWh, no ale zuzyłem 3800kWh i te 400kWh musiałem dobrać i to się nie zbilansowało i za to musiałem zapłacić za energię czynną i opłatę zmienną sieciową.Czy teraz dobrze rozumuje?

Acha, czyli np. Wyprodukowałem w ciągu roku 4000kWh. W ciągu roku bezpośrednio do domu wciągnąłem 1000kWh, 3000kWh wprowadziłem do sieci, więc odebrałem 2400kWah. Czyli do mojej dyspozycji miałem 1000kWh+2400kWh=3400kWh, no ale zuzyłem 3800kWh i te 400kWh musiałem dobrać i to się nie zbilansowało i za to musiałem zapłacić za energię czynną i opłatę zmienną sieciową.Czy teraz dobrze rozumuje?

Źle.

Płacisz 12x abonament.

Płacisz za 400kWh energii w swojej taryfie w pełnej wysokości: energia, opłata jakościowa i przesył. To jest około 0,54 zł w G11.

Źle.

Płacisz 12x abonament.

Płacisz za 400kWh energii w swojej taryfie w pełnej wysokości: energia, opłata jakościowa i przesył. To jest około 0,54 zł w G11.

No tak tez napisałem, ze te 400kWh muszę zapłacić za wszystko. A abonament to wiem, ale to nie duze opłaty. No i OZE tez i jakieś opłaty stałe ale to tez niewielkie kwoty.

Witam, nie wiedziałem gdzie zapytać, a potrzebuje ludzi zakręconych na temacie oszczędzania i ekologii wiec pytam tu.

Mam dach płaski i chciałbym założyć instalacje fotowoltaiki. Problem polega na tym ze mam dwie opcje: pierwsza to założyć 6 KW pod katem i bez zacieniania (maksymalne wykorzystanie sprawności) czy jednak opcja druga 10KW ale na płasko i ze stratami na sprawności jednakże z większymi oszczędnościami na prądzie.

Podpowiem także ze napewno wykorzystam cała uzyskana energię ponieważ mam ogrzewanie prądem.

Z góry dziękuje za wasze podpowiedzi

6KWp starczy Ci na ogrzewanie? ja robiłem obliczenia dla 4,95kwp i to jest tak na styk, a mam grzanie wody na gaz, kuchenka gaz, piekarnik gaz i nie liczę ze to się zmieni.Przez tydzien mierzyłem zużycie i średnio 10kwh na dzień. Ze starych rachunków 340kwh max na miesiąc. To rocznie około 4000kWp, czyli miewiele mniej ile wyprodukuje 4,95kwp

Mam dach płaski i chciałbym założyć instalacje fotowoltaiki. Problem polega na tym ze mam dwie opcje: pierwsza to założyć 6 KW pod katem i bez zacieniania (maksymalne wykorzystanie sprawności) czy jednak opcja druga 10KW ale na płasko i ze stratami na sprawności jednakże z większymi oszczędnościami na prądzie.

Nachylenie panelu pod kątem 30 stopni do poziomu a nachyleniu 0 stopni ( na płask ) dla Krakowa to strata wydajności rzędu 13 %.

Popytaj u instalatorów jaka będzie dla Szczecina

6KWp starczy Ci na ogrzewanie? ja robiłem obliczenia dla 4,95kwp i to jest tak na styk, a mam grzanie wody na gaz, kuchenka gaz, piekarnik gaz i nie liczę ze to się zmieni.Przez tydzien mierzyłem zużycie i średnio 10kwh na dzień. Ze starych rachunków 340kwh max na miesiąc. To rocznie około 4000kWp, czyli miewiele mniej ile wyprodukuje 4,95kwp

Wystarczy skorzystać z taryfy G12 i dopłacać do taryfy pozaszczytowej. Nakład inwestycyjny na fotowoltaikę względem taryfy pozaszczytowej nigdy się nie zamortyzuje.

Mam w domu wszystko na prąd i ogrzewanie pc (nie wiem ile pójdzie na ogrzewanie bo jeszcze nie grzalem zimą pc ale według obliczeń powinno pójść około 4500kwh na grzanie + 4500kwh na pozostały prad) i teraz chce zamontować pv i się zastanawiam czy założyć paneli pv 10kwp,czy może lepiej wejść w rozliczanie 2 taryfowe i zamontować znacznie mniej pv (czyli znacznie taniej) i to co wyprodukuje w drogiej taryfie odbiore w drogiej (bo tak jest to chyba rozliczane?) a poza szczytem jest prąd jest sporo tańszy i pv by się długo zwracała więc może nie warto o to walczyć zwiększając ilość pv. Nie zamierzam grzać w jakiś porach i się ograniczać chce żeby było wygodnie jedynie mogę obniżyć grzanie w nocy bo wolę jak jest chłodniej w nocy. Jakie są wasze doświadczenia i rady?

Wystarczy skorzystać z taryfy G12 i dopłacać do taryfy pozaszczytowej. Nakład inwestycyjny na fotowoltaikę względem taryfy pozaszczytowej nigdy się nie zamortyzuje.

Może by kolega podał jakieś swoje obliczenia dlaczego jemu się to nie zwróci.

Znów pojawiają się tutaj chętni na darmowe porady i tak ich od razu gołosłownie zniechęcać...

No właśnie co z tymi taryfami, będę miał ogrzewanie foliami grzewczymi wiec prądu nawet z 10kw nie wystarczy, ale zastanawiałem się tez nad taryfa. G11 bardzo prosta sprawa ale g12 już interesujące. Kiedy jest droższy kw w dzień to pracują Pv a w nocy płace mniej. Czytałem ze to się bilansuje na koniec miesiąca i najpierw nadwyżka schodzi z taryfy dziennej bo wyprodukowana w dzień a jak jeszcze coś zostaje to z nocy. Tylko pytanie jeśli bilansują to co miesiąc to lipa bo w dzień i tak pracuje na pv wiec odlicza mi z nocnej. Chyba ze bilansują 12 miesięcy to wtedy by było warto taryfę g12. Czekam na wasze doświadczenia i przemyślenia.

No właśnie co z tymi taryfami, będę miał ogrzewanie foliami grzewczymi wiec prądu nawet z 10kw nie wystarczy, ale zastanawiałem się tez nad taryfa. G11 bardzo prosta sprawa ale g12 już interesujące. Kiedy jest droższy kw w dzień to pracują Pv a w nocy płace mniej. Czytałem ze to się bilansuje na koniec miesiąca i najpierw nadwyżka schodzi z taryfy dziennej bo wyprodukowana w dzień a jak jeszcze coś zostaje to z nocy. Tylko pytanie jeśli bilansują to co miesiąc to lipa bo w dzień i tak pracuje na pv wiec odlicza mi z nocnej. Chyba ze bilansują 12 miesięcy to wtedy by było warto taryfę g12. Czekam na wasze doświadczenia i przemyślenia.

Bilansowanie jest co 6 miesięcy. W przypadku G12, jeśli całkowite zużycie w taryfie nocnej i dziennej będziesz miał 50/50 i przypuśćmy że całkowicie zużyjesz w roku 7000kwh, to mamy 3500/3500. To co oddajesz do sieci będzie bilansowane i w pierwszej kolejności rozliczane w taryfie dziennej. Należy przy tym dodać, że licznik na bieżąco bilansuje produkcję z fotovoltaiki a zlicza jedynie nadmiar wyprodukowanej energii. W tym sezonie grzewczym całkowicie przenoszę ogrzewanie domu pc z taryfy pozaszczytowej na grzanie całodobowe, t.j. pc na bieżąco pilnuje temperatury w zbiorniku co/cwu a elektroniczna pompa ogrzewania podłogowego przez całą dobę pilnuje temperatury w domu. Do tego zastosuję nowy sterownik z dokładnością temperatury do 0,1stC i minimalną histerezą 0,2stC

tech.jpg

Edytowane przez Tomek B..