JanWerbinski 10.10.2017 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Szkoda że dopiero teraz. No ale lepiej późno niż wcale. Refleksja przyszła co do off. Off grid mam w kamperze. 300W. I widzę że stacjonarnie jest to całkiem bez sensu. Jeszcze przed południem akumulatory naładowane, lodówka działa na 12V, a na panelach w pełnym słońcu moc osiągana jest kilka razy mniejsza od możliwej. Te same panele podłączone do on grid dawałyby pełną moc, bo sieć odbierze każdą ilość energii, a akumulatory tylko tyle ile zmieszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.10.2017 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 To chyba zrozumiałe jak nie ma PV to jedzie w większości w II taryfie , Jak postawi PV większość będzie w I. Pomyśl i daj spokój II taryfie. Takie podejście doprowadzi do szybkiego wycofania się z obecnej ustawy... Wystarczy że przybędzie takich "użytkowników" , będzie nadwyżka latam którą jest problem wykorzystać a jednocześnie w sezonie grzewczym zacznie się przeciążenie sieci... Finalnie doprowadzi to do wybudowania kolejnych elektrowni węglowych aby oddać to co się zmarnowało w lecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 10.10.2017 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Takie podejście doprowadzi do szybkiego wycofania się z obecnej ustawy... Wystarczy że przybędzie takich "użytkowników" , będzie nadwyżka latam którą jest problem wykorzystać a jednocześnie w sezonie grzewczym zacznie się przeciążenie sieci... Finalnie doprowadzi to do wybudowania kolejnych elektrowni węglowych aby oddać to co się zmarnowało w lecie... Latem zawsze brakuje, nie wiem o co ty sie martwisz to problem ZE, sprzedadzą komuś, choćby za granicę. Zimą nasze PV nie ma wpływu na to czy sieć jest przeciążona czy brakuje czy nie. W ogóle zastanawiam się nad niektórymi wypowiedziami. Zgubiliście wątek to patrzcie na pierwszą stronę tego forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.10.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Latem zawsze brakuje, nie wiem o co ty sie martwisz to problem ZE, sprzedadzą komuś, choćby za granicę. Zimą nasze PV nie ma wpływu na to czy sieć jest przeciążona czy brakuje czy nie. W ogóle zastanawiam się nad niektórymi wypowiedziami. Zgubiliście wątek to patrzcie na pierwszą stronę tego forum... Podejrzewam że takie podejście podobne do twojego mieli " frankowicze" jak zaciągali atrakcyjne kredyty... Pobaw się trochę instalacją Off grid to zrozumiesz o co biega ... Jak ZE zacznie mieć problemy to zostanie zmieniona tak ustawa aby je rozwiązać a ty zostaniesz że swoją " opłacalną" instalacją... To że komuś dali czy zasponsorowali i jemu się opłaca tu i teraz to wcale nie znaczy że innym też będzie się opłacało za np kilka lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 10.10.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Podejrzewam że takie podejście podobne do twojego mieli " frankowicze" jak zaciągali atrakcyjne kredyty... Pobaw się trochę instalacją Off grid to zrozumiesz o co biega ... Jak ZE zacznie mieć problemy to zostanie zmieniona tak ustawa aby je rozwiązać a ty zostaniesz że swoją " opłacalną" instalacją... To że komuś dali czy zasponsorowali i jemu się opłaca tu i teraz to wcale nie znaczy że innym też będzie się opłacało za np kilka lat... Za nim ustawa sie zmieni instalacja sie zwroci(przynajmniej moja, reszta mnie nie interesuje). Czy ustawa sie zmieni to temat na osobne dyskusje, moim zdaniem nie zmieni sie, bo niby skad mamy wziac zielona energie którą narzuca nam unia -termin sie zbliza a tym tempem nic nie osiągniemy. Za kilka lat beda nas prosic aby zakladac oze w naszych domach. Co do off grid: nie mam, nie uzywam, przerabialem 3 off gridy na on gridy. Wlasciciele byli kompletnie rozczarowani off gridem. Wg mnie na dzień dzisiejszy on grid jest OPŁACALNY ale kazdy decyduje sam o swoich pieniądzach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.10.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Takie podejście doprowadzi do szybkiego wycofania się z obecnej ustawy... Wystarczy że przybędzie takich "użytkowników" , będzie nadwyżka latam którą jest problem wykorzystać a jednocześnie w sezonie grzewczym zacznie się przeciążenie sieci... Finalnie doprowadzi to do wybudowania kolejnych elektrowni węglowych aby oddać to co się zmarnowało w lecie... Ja się martwię o siebie. Na razie PV jest znikoma ilość i daleko jest do sytuacji którą wymyśliłeś. Ponadto szczyt zapotrzebowania na energię, kiedy musimy kupować ją cztery razy drożej z Niemiec jest w gorące, słoneczne dni, kiedy wszyscy włączają klimatyzatory. Właśnie wtedy PV produkuje najwięcej energii. Tak więc... delikatnie mówiąc nie masz racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.10.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Ja się martwię o siebie. Na razie PV jest znikoma ilość i daleko jest do sytuacji którą wymyśliłeś. Ponadto szczyt zapotrzebowania na energię, kiedy musimy kupować ją cztery razy drożej z Niemiec jest w gorące, słoneczne dni, kiedy wszyscy włączają klimatyzatory. Właśnie wtedy PV produkuje najwięcej energii. Tak więc... delikatnie mówiąc nie masz racji. Tak się składa że Niemcy trochę na siłę pchają tą swoją zieloną energię do ościennych krajów i płacą kary za przeciążenie sieci... A w dni pochmurne dymają tradycyjnymi elektrowniami które i tak muszą pracować nominalnie bo przemysłu nie zasilisz z tak niestabilnego źródła jak PV wiatraki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.10.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Zastanawiam się dlaczego ta dyskusja dotyczy tylko pytania ON- czy OFF- grid? Dlaczego nikt nie wspomni o instalacji hybrydowej? Ci którzy zakładali OFF-grid zapewne mieli powód. Może problemy z ZE. Ciekawe czy jak teraz są ON-grid te problemy zniknęły? Problemem czystego ON-grid jest to że jak sieci nie ma to nie ma też prądu w domu chociaż PV produkuje. Czyli jak wcześniej mieli problemy z ZE to i teraz też mają. OFF-grid daje niezależność ale ona kosztuje. Jest jednak HYBRYDA czy system który może pracować ON- i OFF-grid. Akumulatorów dużo nie potrzebuje bo muszą wystarczyć jedynie na przerwy w dostawie z sieci. Można do niej podłączyć generator spalinowy kiedy przerwa jest za długa na pojemność podłączonych akumulatorów. Ale jest jeszcze inny system (proponowany przez Adama) oparty na UPS-ie. Dom zasila UPS podłączony do sieci a jego akumulatory ładuje PV, generator, wiatrak, el. wodna, termowoltaika i co tam jeszcze ktoś wymyśli. Jest to jednak system dla kogoś kto sam go potrafi zbudować bo w sprzedaży takich nie ma. Jeżeli miałbym dzisiaj bawić się w Off grid to generator z niewielką baterią i bufor pędzony wszystkim... Największym problemem takich UPS do całej chałupy jest moc samej przetwornicy a więc i jej koszt... A to tylko początek... Następnie pojemność akumulatorów aby dana przetwornica skutecznie działała... Aby taki tandem działał prawidłowo potrzebuje stabilnego źródła do ładowania akumulatorów, PV się nie nadaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.10.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Zastanawiam się dlaczego ta dyskusja dotyczy tylko pytania ON- czy OFF- grid? Dlaczego nikt nie wspomni o instalacji hybrydowej? Ci którzy zakładali OFF-grid zapewne mieli powód. Może problemy . Porządny hybrydowy inwerter kosztuje bardzo dużo forsy. Taniej zrobić osobną instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.10.2017 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Tak się składa że Niemcy trochę na siłę pchają tą swoją zieloną energię do ościennych krajów i płacą kary za przeciążenie sieci... A w dni pochmurne dymają tradycyjnymi elektrowniami które i tak muszą pracować nominalnie bo przemysłu nie zasilisz z tak niestabilnego źródła jak PV wiatraki... Nie wiem czy na siłę pchają, ale kiedy nam brakowało ostatnio energii w słoneczny dzień, to kupowaliśmy ją po 1000/MWh czyli czterokrotnie drożej. Dokładnie w tym samym czasie kiedy PV miało szczyt produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.10.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Koszt takiego nowego UPS-a nie jest większy niż koszt inwertera hybrydowego (często też on-gridowego) o tej samej mocy. Można takie kupić z drugiej ręki znacznie taniej. Pojemność akumulatorów (powyżej pojemności nominalnej UPS-a) na działanie UPS-a nie ma żadnego wpływu. Dlaczego uważasz że PV się nie nadaje? W tym systemie akumulatory są tylko buforem między różnymi źródłami napięcia a UPS-em zasilającym dom. Koszt przechowania energii w akumulatorach żelowych czy kwasowych jest większy niż jej zakup z ZE. To nie ma sensu. Dlatego taniej jest stosować on grid, a do wrażliwych instalacji zwykły UPS. Hybrydy nie mają sensu w naszych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.10.2017 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 (edytowane) Koszt takiego nowego UPS-a nie jest większy niż koszt inwertera hybrydowego (często też on-gridowego) o tej samej mocy. Można takie kupić z drugiej ręki znacznie taniej. Pojemność akumulatorów (powyżej pojemności nominalnej UPS-a) na działanie UPS-a nie ma żadnego wpływu. Dlaczego uważasz że PV się nie nadaje? W tym systemie akumulatory są tylko buforem między różnymi źródłami napięcia a UPS-em zasilającym dom. Ile kosztuje przetwornica UPS o mocy ciągłej 10 kW...? Z mniejszą nawet nie ma co podchodzić do zasilania domu i to bez ogrzewania i CWU, ćwiczyłem temat z 2,1 kW mocy ciągłej i naprawdę jeszcze daleka droga do uciągnięcia całego domu... Przetwornicy o takiej mocy ciągłej nie uciągniesz kilkoma małymi akumulatorkami bo każde nawet chwilowe większe obciążenie spowoduje spadek napięcia i jej wyłączenie... Fotowoltaika się nie nadaje dlatego że w żaden sposób nie zgrasz pojemności akumulatorów z podażą słońca i rozbiorem energii przez gospodarstwo domowe... Edytowane 10 Października 2017 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.10.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Echhhh...Jak to wszystko fajnie wygląda na papierze...Włącz sobie piekarnik z jakimiś dobrym jedzeniem, w tym samym czasie postaw czajnik na indukcję bo kawki byś się napił a żonka w ferworze sobotnich porządków niech włączy żelazko...A w tym wszystkim jeszcze niech się załączy lodówka...O tych urządzeniach co są nagminnie włączone to nawet nie wspomnę... Ja w tym momencie widzę ciemność w twoim domu... Ja akurat przez ostatni rok poznałem "zalety" takiego zasilania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.10.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Tylko że ten system podczas dużych obciążeń pobiera brakującą moc z sieci. W jaki więc sposób może zabraknąć mocy. To nie jest hybryda więc nie ma opcji on-grid. To jest UPS z inwerterem solarnym. Ma również tą zaletę że jest skalowalny. Można dodawać do 4 inwerterów równolegle jak również zrobić z 3 sztuk UPS/inwerter 3 fazowy. Więc rób i opisz nam jak to jest w praktyce... Ja tam widzę ciemność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.10.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Co to znaczy "bardzo dużo forsy"? O jakiej osobnej instalacji piszesz? Dużo forsy to 3500 EUR za Sunny Island, bo chyba nie masz na myśli gówna pod nazwą Volt Polska? Osobna instalacja np. u mnie to regulator MPPT i akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.10.2017 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Problem tylko w tym że czasami chcemy kupić z ZE ale nie ma co kupić albo odebrać coś co wcześniej wprowadziliśmy przy pomocy systemu ON-grid. HYbrydowy jest lepszy od UPS-a ponieważ może pracować w trybie On-grid a UPS tego nie potrafi. Właśnie w naszych warunkach niestabilnej sieci inwerter hybrydowy ma największy sens. Co Ty za historie opowiadasz? Co to znaczy że nie ma co kupić? Fazy nie dowieźli? Jak masz przerwy w zasilaniu to stosujesz UPS albo agregat. Ja też mam agregat na ewentualne braki w prądzie i nie zamierzam stosować innego rozwiązania które np. wykorzysta moje 10kW fotowoltaiki, bo to nie ma ekonomicznego sensu. Ty teoretyzujesz a ja używam on grid, off grid, ups i agregatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.10.2017 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Ile kosztuje przetwornica UPS o mocy ciągłej 10 kW...? Z mniejszą nawet nie ma co podchodzić do zasilania domu i to bez ogrzewania i CWU, ćwiczyłem temat z 2,1 kW mocy ciągłej i naprawdę jeszcze daleka droga do uciągnięcia całego domu... Przetwornicy o takiej mocy ciągłej nie uciągniesz kilkoma małymi akumulatorkami bo każde nawet chwilowe większe obciążenie spowoduje spadek napięcia i jej wyłączenie... Fotowoltaika się nie nadaje dlatego że w żaden sposób nie zgrasz pojemności akumulatorów z podażą słońca i rozbiorem energii przez gospodarstwo domowe... Nieprawda. Liczyłem to i zaprojektowałem sobie. Mój dom byłbym w stanie uciągnąć przetwornicą za 600$ 3kW sinus. Nie ma żadnego sensu przewymiarowywać do 10kW, bo znacznie taniej jest rozłożyć obciążenie w czasie. To co piszesz o fotowoltaice to jak opowieści prawiczka o seksie. Fascynujące, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.10.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 No to trochę pojechałeś z tą wymaganą mocą. Mój dom ma moc zamówioną 10kW (zabezpeczenie w złączu C20) i z tego ogrzewam dom i CWU i indukcję i wentylację mechaniczną i oświetlenie i pompę w studni i serwer chodzący non-stop. Średnio-rocznie pobieram 12kWh dzienie. W zimie ok 20kWh dziennie. Mam 6kW UPS-a i do podstawowych obciążeń wystarczy. Mam jednak na oku inne rozwiązanie:. I to jest minimalne urządzenie na które warto spojrzeć. Parametry wyglądają rewelacyjnie. Obawiam się jednak niespodzianek. Czy to działa bezobsługowo i przezroczyście? Na pewno warto o tym pomyślęć jeśli ktoś mieszka na wsi i ma raz w tygodniu brak prądu. Dla mnie to niepotrzebne, bo wyłączenia są u mnie bardzo rzadko i bym na akumulatory nie zarobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.10.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Echhhh... Jak to wszystko fajnie wygląda na papierze... Włącz sobie piekarnik z jakimiś dobrym jedzeniem, w tym samym czasie postaw czajnik na indukcję bo kawki byś się napił a żonka w ferworze sobotnich porządków niech włączy żelazko... . Ale te same problemy to ja mam bez fotowoltaiki. Wystarczy że włączę piekarnik i jednocześnie stycznik załączy ładowanie pieców albo bojlerów i już mam przekroczoną moc na fazie. I znowu wracamy do rozplanowania użycia urządzeń w czasie, obciązenia faz itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.10.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Nieprawda. Liczyłem to i zaprojektowałem sobie. Mój dom byłbym w stanie uciągnąć przetwornicą za 600$ 3kW sinus. Nie ma żadnego sensu przewymiarowywać do 10kW, bo znacznie taniej jest rozłożyć obciążenie w czasie. To co piszesz o fotowoltaice to jak opowieści prawiczka o seksie. Fascynujące, ale... Spoko... Sobie popatrzyłeś...ja sobie pomacałem... Taaa... Rozłożyć obciążenie... Powiedz to amiszom a nie mojej żonie... Takie wyczyny to tylko dla takich co nic innego nie mają do roboty jak patrzenie na zegarek... Albo robimy zasilanie całości ...( Bez CO i CWU...) Albo tylko bawimy się w awaryjne zasilanie LED... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts