stanley79 18.10.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Twoje pieniądze i wydajesz je jak chcesz. Zagadka dla Ciebie. Mamy dwa panele o tej samej mocy. Jeden mono i drugi amorficzny. Który da więcej energii w pełnym słońcu? Temperatura panela 80C. (Chodzi o dwa panele o tej samej mocy a nie powierzchni.) Który da więcej energii przy pochmurnym "białym" niebie? Niestety ta pojedyncza chwilą maksymalnego słońca mnie nie pociesza. Spoglądam na licznik globalnie. Moje mono rocznie produkują więcej niż poli i więcej niz amory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 18.10.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 I oczywiście piszesz to na podstawie bezpośredniego porównania? Masz u siebie 3 komplety paneli o tej samej mocy, 1 mono, 1 poli i 1 amorf. Bo jak inaczej możesz być pewien tego co napisałeś. Jestem pewien. Mam u siebie mono, u kolegi w sąsiedniej wsi poli, z tym samym inwerter i dużo gorszą produkcją roczna. Amorficznych nie założę nigdy że względu na konieczność bardzo dużej ilości miejsca dla porównywalnych mocy lub osiągów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.10.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Taką ciekawostka i zagwozdka...Jest godzina 8:20 rano..., słoneczko pod dość kiepskim kątem oświetla dziesięć paneli w jednym rzędzie...Trzy panele podpięte do inwertera robią 197w...Siedem takich samych paneli połączone szeregowo i podpięte bezpośrednio do grzałki 700w / 230v daje 227v czyli pracują z mocą blisko 700w...Jak to jest że bez żadnego empepete srempepete idzie prawie dwa razy więcej energii...??W samo południe ilość energii była porównywalna... Obserwacji ciąg dalszy nastąpi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.10.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Jestem pewien. Mam u siebie mono, u kolegi w sąsiedniej wsi poli, z tym samym inwerter i dużo gorszą produkcją roczna. Amorficznych nie założę nigdy że względu na konieczność bardzo dużej ilości miejsca dla porównywalnych mocy lub osiągów... A co tu jest porównywalnego...? Zupełnie inna instalacja i w zupełnie innym miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 18.10.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 A co tu jest porównywalnego...? Zupełnie inna instalacja i w zupełnie innym miejscu... No i masz, zacznie się o przekrojach i długościach kabli, kątach nachylenia paneli, sprawności inwertera etc. Wg moich doświadczeń panele mono są najbardziej trafiona inwestycja jeśli komuś zależy na rocznym uzysku kW. Można dyskutować o tym że są droższe itd ale mnie nikt nie przekona. Jeśli kto uważa inaczej niech pisze... Ja poli nie założylbym u siebie a amorficznych to już na pewno nigdy... P. S. Nie jestem producentem paneli mono... Raczej jestem na kupnie jakichś ładnych monokryształów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.10.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 zajrzy ktos?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341520-Fotowoltaika-potrzebny-specu-jakisadam_mk polec kogos stad, skoro jestes tu aktywny. Potrzebny mi ktos dobry a nie oszolom, a z ostatnich 3 stron tylko do Twojego polecenia mam zaufanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.10.2017 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 (edytowane) Godz 7:55 z trzech paneli i inwertera 76w a z siedmiu zwartych grzałką 700w idzie 450w...?Jak to jest że jeden panel z inwerterem robi 25w a panel zwarty bezpośrednio robi 64w w takich samych warunkach...??? Godz 8:35Inwerter 129w ( 43w na panel...)Na obwodzie grzałki 230v czyli 700w... ( 100w na panel...) Edytowane 19 Października 2017 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm99 19.10.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Z tekstem typu: 95% piszących na forum na panele poli to chyba trochę przesada.Moje są mono i nie narzekam. Co do ustawy oze i pozywania reżimu za straty jak zmienią ustawę, to ciekawe jak oczekiwać prawa i sprawiedliwości jak sędzią będzie miał partyjną książeczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 "Poproś forumowicza elpapiotr. On jest najlepszym elektrykiem tego forum i okolic. Tylko się nie zdziw jak na zadane mu pytanie otrzymasz jedynie krytykę. " Nie tylko okolic ... No ale bardzo dużo norm, kodyfikacji, aktów prawnych do wnikliwego studiowania też podaje. Świat z kiepskiego surowca jest zrobiony i tylko fachowiec zdolny jest coś z tym zdziałać! A ludzie to partacze - wiec ich krytykuje... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Po co sam ma radzić? Przecież wszystko jest dokładnie unormowane i skodyfikowane. Podaje przecież - gdzie... Zostają lata czytania, studiowania tej wiedzy tajemnej - i będziesz wiedział! A najlepiej - wezwij fachowca... Mnie też to czasem irytuje. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.10.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Co do monokrysztalow: uważam je za lepsze od poli, dlatego u siebie mam takie... Czy w zasyfionym np.Krakowie też się sprawdzają ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm99 20.10.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 To jest ciekawe pytanie.Jeśli zasyfienie w Krakowie jest cały rok to może być problem, ale jeśli tylko od października do marca to nie jestem przekonany, biorąc roczną produkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 20.10.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 To jest ciekawe pytanie. Jeśli zasyfienie w Krakowie jest cały rok to może być problem, ale jeśli tylko od października do marca to nie jestem przekonany, biorąc roczną produkcję. Latem jest czysto w powietrzu (jak na tą okolicę). Największym tutaj problemem jest brak możliwości naturalnego przewietrzania miasta. Co z tego, że usunięto tysiące kotłowni, skoro powietrze stoi i bez porządnej zawieruchy PMy są dramatycznie wysokie. Nie wiem czy nie jedynym sposobem na rozwiązanie problemu są setki urządzeń czyszczących powietrze (w mieszkaniach w centrum dość dużo ludzi używa oczyszczaczy, przynajmniej w środku coś jest lepiej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.10.2017 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Bardzo często ( jesień, zima ,wiosna ) w Krakowie jest syf i pochmurno a wyjeżdżając z Krakowa np.już od Bronowic świeci słońce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumbum35 22.10.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak korzystać ze strony pvmonitor.pl ? Założyłem już drugie konto, bo sa tam dwie opcje ściągania danych z falownika. Pierwsza to LAN kontroler i tu nie kumam o co chodzi,dlatego wybrałem tą drugą opcję, no ale jak dane z falownika znajdą się na moim koncie? Przecież jakieś dane trzeba podać z mojej instalacji a tam nic nie ma tylko wpisywanie ręczne. No dobra wpisuje dane z wczoraj, wyprodukowało mi 7,58kWh, na stronie podaje się w Wh to jest 7580Wh. Po zatwierdzeniu wywala mi "sprawdź czy produkcja nie jest za wysoka" Skąd mogą wiedzieć czy jest czy nie jest za wysoka. Tyle mi pokazuje na falowniku, w aplikacji mobilnej i na stronie froniusa. Jak ogarnąć tą stronę? Do tego, podczas rejestracji wpisuje moc paneli 4,95, wywala błąd, 4.95, czyli zamiast przecinka daje kropkę, tez błąd. Przyjmuje tylko całe liczby, więc podaje 5 i jest ok. Ale widzę ze niektórzy mają wpisane z ułamkiem i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 22.10.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Hi Nikt produkcji ręcznie nie podaje . Dane wysyłane są "automatycznie" w zależności od możliwości bezpośrednio lub przez LAN kontroler. Doczytaj na stronie "potrzebny sprzęt" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumbum35 23.10.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 (edytowane) OK, udało się. Trzeba było ustawic wiadomosci push dla pvmonitor, no ale nigdzie na stronie nie ma o tym więc skąd ktoś ma wiedzieć. Jest tylko problem bo na falowniku i w solarweb pokazuje mi ze wczoraj wyprodukowano 6,58kw a na pvmonitor ponad 13kw. Który wynik jest prawidłowy? Edytowane 24 Października 2017 przez bumbum35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 24.10.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Mam pytanie do osób posiadających instalacje PV. Czy ilość energii elektryczne zuzywana w? Spadła ilość energii. Przy okazji podłączania PV do pvmonitor.pl opomiarowałem także zużycie. I to uświadomiło parę rzeczy. od tego czasu mam zużycie roczne 8,6MWh, a poprzednio było 10,4 MWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 24.10.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Ciekaw jestem czy ktokolwiek POLICZYŁ w tym wątku opłacalność PV. Proste liczenie: kwota wydana + inne koszty roczne vs roczne oszczędności na PV.. Ja liczę na bieżąco w Excelu. Podstawiam odczyty z liczników i podliczników. Uwzględniam zużycie własne. Wychodzi mi dzięki temu rentowność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.10.2017 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Mam instalację 0,5kW offgrid która działa bardziej jako ups. Jedynie w okresie mocniejszego słońca przełączam przetwornicę na aku. przetwornica ciągnie z aku i regulator ładowania jednocześnie ładuje. Nie chcę za bardzo pałować akumulatorów dlatego w okresach poza słonecznych to tylko UPS z PV. Nie za bardzo wiem jak wykorzystać panele w tym okresie w końcu kupa energii się marnuje. Przetwornica to Volt sinus 1000W 12VAku 110ahRegulator ładowania PWM 40ADwa panele 2x250W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts