Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Boszszsz...

I Ty chcesz być off...

ILE masz tych stringów?

O aku chodzi...

Adam M.

Chcę zrobić pięć stringów po cztery akumulatory 18Ah w każdym...

Mam dziesięć paneli fotowowltaiznych o mocy 260w i dziesięć przetwornic DC/DC 300w

Na każde dwa aku jeden panel z przetwornicą...

Skup się i pomyśl...

JEDNOCZEŚNIE i przez około 3-5 sekund ładowane są DWA stringi aku.

Potem kolejne DWA z tym, że pierwszy kolejnego to drugi poprzedniego.

Inaczej ...

1 i 2, 2 i 3, 3 i 4 , 4 i 5, 5 1, 1 i 2 itd

NIEWAŻNE który aku padł.

Bateria jest zdrowa i w pełni naładowana.

Kilka przekaźników i licznik pierscieniowy.

Adam M.

Skup się i pomyśl...

JEDNOCZEŚNIE i przez około 3-5 sekund ładowane są DWA stringi aku.

Potem kolejne DWA z tym, że pierwszy kolejnego to drugi poprzedniego.

Inaczej ...

1 i 2, 2 i 3, 3 i 4 , 4 i 5, 5 1, 1 i 2 itd

NIEWAŻNE który aku padł.

Bateria jest zdrowa i w pełni naładowana.

Kilka przekaźników i licznik pierscieniowy.

Adam M.

Rozmawiamy o elektrowni wiatrowej dołączonej do tego stringa...?

A gdzie kupić ten licznik...?

Nie. Tak dobrze to nie ma...

Bywają na złomach po 2,5zł/kg

No i jak się trafi jakiś naprawdę dobry to... waży jak martwy osioł.

6V i 186Ah to 38kg

Stówa jak w morę dał.

Trzeba mieć czym zmierzyć to się coś znajdzie sprawnego.

Licznik to trzeba zrobić.

Każdy kto zetknął się z elektroniką da radę.

Adam M.

A nie ma czegoś tańszego, bardziej niezawodnego... agregat prądotwórczy

Po co mi jakieś akumulatory jak Xsawery czy Grzegorz wpada raz od wielkiego dzwonu i tak prąd wyłączają na kilka godzin więc jest spora szansa że będę w domu najpóźniej po kilku godzinach i szarpnę za tę magiczną rączkę i mam 3,2kW dostępne i zbiornik około 10l paliwa starczy na jakieś 10-15h jak zacznie brakować spuszczę żonie z samochodu kolejne kilkanaście litrów. A do tego czasu zaczną się złazić sąsiedzi aby im lodówki i zamrażarki pozasilać więc tu znów za wpięcie należy się 5l paliwa i jedziemy dalej, na wsi każdy ma paliwo w ilościach detalicznych tu piła spalinowa, tam kosiarka.

Nie mam niczego co mi pierdzielnie przy braku prądu no może kolektory słoneczne ale jak wpada Grzegorz to i zachmurzenie duże. Kocioł na ekogroszek się sam wygasi.

Nie widzę ekonomicznego sensu bawienia się w akumulatory chyba że faktycznie rozdają je na ulicach i przetwornice też, Aaaa no i dają agregat prądotwórczy do ładowania ich jak wpadnie Grzegorz.

EDIT: na upartego to jeszcze przetwornice samochodową 12 -> 240V z pełnym sinusem ale to w rozsądnych pieniądzach ma moc 500W lub 1000W chwilowe w piku.

Edytowane przez marcinbbb

Ten sterownik Jaśka jakoś mi nie leży przy mojej przetwornicy nie poomija aku. W okresie zimowy i przejściowym niech to działa jak UPS latem puści się na chałupę. Jak to musiała by być grzałka aby podłączyć bezpośrednio pod PV i żeby chapała te mniejsze lub większe Waty. Sterowana mogła by być na pstryk z 8mc na grzał 4 na dom.

A nie ma czegoś tańszego, bardziej niezawodnego... agregat prądotwórczy

Po co mi jakieś akumulatory jak Xsawery czy Grzegorz wpada raz .

Off grid nie służy do zasilania awaryjnego! Off grid to zasilanie w miejscu gdzie nie ma możliwości podłączenia prądu z sieci lub mobilne jak np. kamper.

Do oszczędzania na kosztach energii służy tylko on grid.

Jako zasilanie awaryjne tylko agregat.

Ten sterownik Jaśka jakoś mi nie leży przy mojej przetwornicy nie poomija aku. W okresie zimowy i przejściowym niech to działa jak UPS latem puści się na chałupę. Jak to musiała by być grzałka aby podłączyć bezpośrednio pod PV i żeby chapała te mniejsze lub większe Waty. Sterowana mogła by być na pstryk z 8mc na grzał 4 na dom.

A dlaczego nie pomija aku...?

W trybie UPS po wznowieniu zasilania przetwornica przełączy się na sieć...

Kosztuje jak prąd zapłacony kilka latek wprzód.

No ale przestaliśmy płacić te pieniądze i koszt 1kWh z 0,60 PLN/kWh spadł do około 0,10PLN/kWh więc płacimy około 1/6 tego co płaciliśmy. Coś jakbyś zamontował jakieś ustrojstwo do samochodu które zmniejsza koszt wachy z 4,5 do 0,72 PLN/l

Off grid w tym przypadku kosztuje znacznie więcej niż tylko prąd zapłacony kilka lat do przodu, ale też wymianę aku na nowe po 2 latach. To nawet nie ma szansy się zwrócić.

A dlaczego nie pomija aku...?

W trybie UPS po wznowieniu zasilania przetwornica przełączy się na sieć...

I umnie wykrywa że coś się ściągnęło z aku i zaczyna je ładować pomimo że lądują PV. Latem jest ok.Mam dwa aku 55Ah w miarę nowe połączone równolegle.

Jest możliwość podłączenia jakiejś grzałki bezpośrednio pod PV?? i żeby odbierała te grosze.

I umnie wykrywa że coś się ściągnęło z aku i zaczyna je ładować pomimo że lądują PV. Latem jest ok.Mam dwa aku 55Ah w miarę nowe połączone równolegle.

Jest możliwość podłączenia jakiejś grzałki bezpośrednio pod PV?? i żeby odbierała te grosze.

Ma ładować akumulator bo tak działa UPS...

Ale z sieci energetycznej pobiera o tyle mniej energii ile w tym czasie dostarczyły panele fotowoltaiczne...

Ma ładować akumulator bo tak działa UPS...

Ale z sieci energetycznej pobiera o tyle mniej energii ile w tym czasie dostarczyły panele fotowoltaiczne...

ja nie mam volta 1000s tylko 1000w używałem go nabudowie jako ups do alrmu kamer i oświetlenia zewnetrznego bo często wywalało prąd od sasiada. U mnie jest opcja siec albo aku. Z tego co wiem to wersja S ma wewnętrzny regulator ładowania i trochę więcej opcji. Mój regulator ładowania nie sygnalizuje ładowania dopóki nie przełączę na aku. Teraz panele porostu się marnują. Za jakiś czas chcę zmienić na 2000S dorobić 0,5kW i jakieś śigło ale narazi(z 2 lata) muszę się bawić tym czym mam. Dlatego chcę to podpiąć pod grzałkę CWU chyba najtaniej i najmniej roboty.Tylko jaka grzałka co i jak??.

A twój sinus "miesza" prąd z sieci i PV? Chyba że coś się nie zrozumieliśmy??

Off-grid też temu służy.

:lol:

On-grid trudno nazwać oszczędnością.

Kosztuje jak prąd zapłacony kilka latek wprzód.

Adam M.

Prąd zaplacony w przód?

Zamiast systemu CO z dowolnym kotłem daje PV. Nie wydaje ani złotówki więcej niż robiąc typowa instalacje. W dupie mam krzywe grzewcze, pompy obiegowe, palniki, sprężarki i wszystko inne co się obraca czy nagrzewa.

Święty spokój na lata a i auto mogę podładować

ja nie mam volta 1000s tylko 1000w używałem go nabudowie jako ups do alrmu kamer i oświetlenia zewnetrznego bo często wywalało prąd od sasiada. U mnie jest opcja siec albo aku. Z tego co wiem to wersja S ma wewnętrzny regulator ładowania i trochę więcej opcji. Mój regulator ładowania nie sygnalizuje ładowania dopóki nie przełączę na aku. Teraz panele porostu się marnują. Za jakiś czas chcę zmienić na 2000S dorobić 0,5kW i jakieś śigło ale narazi(z 2 lata) muszę się bawić tym czym mam. Dlatego chcę to podpiąć pod grzałkę CWU chyba najtaniej i najmniej roboty.Tylko jaka grzałka co i jak??.

A twój sinus "miesza" prąd z sieci i PV? Chyba że coś się nie zrozumieliśmy??

Ty ma taką...?

http://allegro.pl/zasilacz-awaryjny-ups-volt-sinus-pro-1000w-12v-i7021728289.html

Czerwonym przyciskiem wyłączasz ładowarkę sieciową...