Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Czy kolega ma już działające Off-grid i może się pochwalić tymi oszczędnościami? :) Oczywiście chodzi mi o system działający kilka lat, żeby sprawdzić co ile lat trzeba aku wymienic i jaki wyjdzie ich koszt. Czy na pewno będzie niższy niż te 20% oddane w ramach opustów? :)

Raczej nic nie ma tylko doradza. Jak był Prosument 2 lata temu ( ten pierwszy) to też mówił to samo ,że się nie opłaca. ZAPEWNIAM OPŁACAŁO SIĘ. Jak dobrze wiesz jak to wykorzystać na max.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym używanych akumulatorów nie kupił.

Weźmy taką sytuację, że zestaw za 45K zł wyprodukuje rocznie 10MWh z czego część zostanie rozliczona z ZE - realnie 9MWh zaspokajające 100% potrzeb na ogrzewanie i bytowe (sorki, na auto już zabraknie - trzeba będzie dokupić). Jak policzymy bez kosztów konserwacji, ubezpieczenia, napraw, wymiany falownika, NPV a nawet utraty sprawności paneli to wychodzi, że w 15 lat panele dostarczą do gniazdek 135MWh. Rozliczając koszt instalacji na tę produkcje wychodzi 33gr/kWh. Szału nie ma, ale jest nieźle.... A co, jak przyjdzie jakiś Ksawery, czy Grzegorz i rzuci nam kawałkiem blachy z sąsiedniego domu w panele? Wypadałoby się ubezpieczyć. Pewnie falownik tyle czasu nie pożyje. A niech prawo się zmieni? Albo choćby interpretacja - np. teraz jest problem z rozliczeniem napdprodukcji w droższej strefie ze zużyciem w tańszej przy G12. Że niby proste rozwiązanie wybrać G11? Tylko że wtedy będziesz kupował prąd do auta nie po trzydzieści kilka groszy, a dwa razy drożej "tankując" w nocy.

Jak dla mnie nędzna premia za spore ryzyko wywalenia takiej kasy. A jak ktoś to zrobi z kredytu, to już na dzień dobry się nie opłaca.

Jedyna szansa na opłacalność - to spora dotacja.

Nie mieszaj ludziom w głowach. Nie ma problemu przy rozliczaniu w G12 licznik zlicza produkcję w I i II taryfie oraz sumę . I jedziemy. W zależności jak się rozliczasz

ja mam 6 m-ce Produkcja za 6 m-cy np. 3000kWh w tym pierwsza taryfa 2500kWh druga 500 Tak samo ze zużyciem .Płacimy lub nie płacimy Podzielone na strefy

"Raczej nic nie ma tylko doradza."

-voymar-

Jak kiedyś będziesz w okolicach Jury to zapraszam!

Zobaczysz to, pomacasz, pomierzysz i... może nawet zrozumiesz i uwierzysz!

:lol:

Jak czytam, ciągle staracie się zbilansować wydatek energii z zyskami z PV.

Na dodatek, aby z niej CIEPŁO głównie robić...

No i kilku nawet prawie się to udaje.

Można też inaczej...

Brać co jest, magazynować gdzie się da, używać jak trzeba i nie tworzyć domu 4 litrowego, który do wygodnych nie należy.

Dom o dużej akumulacji to zaleta.

Dom z małymi stratami to też zaleta.

Jedno drugiego nie wyklucza.

Można akumulować w akumulatorach elektrycznych, sieci miejskiej, buforze ciepła, akumulatorze ciepła.

Można energie pozyskiwać ze słońca, ziemi, wiatru, kogeneracji, termogeneracji...

Można solarem, PV lub oboma naraz...

Tylko...

Do tego to sobie trzeba odpowiednio dom zbudować!

Zwykle buduje się dom a potem stara się w niego wepchać coś, co słabo do niego pasuje.

No i potem - nie działa, nie opłaca się, nie da się, nie ma po co...

Adam M.

Jako że dzisiaj u nas pogoda mało zachęcająca do spacerów postanowiłem trochę pobawić się kabelkami w garażu...

Podłączyłem sobie dwa akumulatory w szereg tak aby mieć 24v ...

Odłączyłem sobie jeden panel fotowoltaiczny który był podłączony przez kontroler ładowania PWM do obecnej baterii akumulatorów i podłączyłem go sobie do świeżo nabytej przetwornicy DC/DC...

Wyregulowałem sobie napięcie wyjściowe na 29,2v i podłączyłem do nowych akumulatorów ...

Pierwsze zaskoczenie to to że taki układ dostarcza 100% więcej energii przy pełnym zachmurzeniu i lejącym deszczu...

O ile PWM podłączony do akumulatorów dawał 4-5w a MPPT w przetwornicy sinus 1000S ok 15w z dwóch paneli to jeden panel fotowoltaiczny podłączony poprzez wspomnianą przetwornicę do akumulatorów 24v dawał ok 14w ...

Cały układ reaguje na zmiany obciążenia w ułamku sekundy co też jest dużym plusem...

Dzisiejsze obserwacje dają dużo do myślenia i myślę że takie rozwiązanie jest znacznie skuteczniejsze niż fabryczne ...

Tylko"gdzie jest haczyk"...?

No! Nareszcie zrozumiałeś co napisałem!

TEŻ TAK MIAŁEM, jak sprawdzałem swoje panele.

A haczyk?

No jest...

Sporo przetwornic i sumowanie urobku na diodach, ale się "opłaca"!

Inni maja smętne waty jak Tobie jeszcze starcza na pokrycie wydatku na oświetlenie chałupy.

I... Zobacz co się dzieje podczas PEŁNI!

(moje też coś tam dają...)

Kolejny HAK a nie haczyk to to, że takiego układu już nie sponsorują.

Za dużo z tego masz Ty a za mało oni...

MPPT jest smutne a PWM to kompletna kupa...

Tyle, że i MPPT i PWM (jedno z dwojga) wstawiasz raz. A przetwornic sporo.

Za to przetwornice są tańsze. Trochę trzeba poszukać tej odpowiedniej, ale jak znajdziesz - to robi robotę!

Adam M.

Trochę przewoltowałeś te aku.

Ustaw 2 x 13,6 = 27,2V

Kwasiak (12V) jak ma więcej niż 10,5V nie cierpi i się nie zasiarcza.

Jak ma ponad 14,2 zaczyna "nie lubieć".

A.M.

Edytowane przez adam_mk

Off-grid też temu służy.

On-grid trudno nazwać oszczędnością.

Kosztuje jak prąd zapłacony kilka latek wprzód.

Adam M.

Gdybym był teoretykiem opierającym swoje twierdzenia o ideały i założenia teoretyczne to też bym takie głupoty pisał. :)

Jednak opieram się konkretne dane ekonomiczne takie jak cena akumulatorów, warunki systemu opustów w Polsce i ceny energii.

Off grid nie może w Polsce służyć oszczędności, bo KOSZT PRZECHOWANIA energii w akumulatorach jest wyższy niż koszt jej ZAKUPU.

On grid jeśli zrobimy tanio to oszczędza rachunki i zmniejsza sumę wydatków na energię na przestrzeni lat.

Zapłacenie za prąd kilka lat naprzód po to by nie płacić kilkadziesiąt lat.

"On grid jeśli zrobimy tanio to oszczędza rachunki.

Off-grid jak zrobiony TANIO to też to robi.

U mnie...

1kW paneli, 20 szt 50W po 30zł/szt to koszt 600zł.

UPS Compaq 3000 to kolejne 600, z tym, że jak go mam już kilka lat.

Profile na stelaż - dałem 130zł.

20 przetwornic DC-DC po 8zł/szt = 160zł.

8 akumulatorów z "drugiego obiegu" 6V/186Ah = 48V/186Ah = 8,928 kWh po około 80zł =640.

Kupowałem partiami po około 320zł na raz.

Posumujmy to sobie...

600+600+130+160+640= 2130zł.

No, doszło kilka śrubek, wkrętów, trochę kabelka...

W 2500zł płaconych "jak miałem" zmieściłem 1kW na dachu co daje 3kW do pobrania jak potrzeba.

NAWET W ŚRODKU NOCY!

Chałupa, 8 pomieszczeń oświetlanych LEDami 20W to obciążenie rzędu 160W.

Laptop to kolejne 100W.

NIE WSZĘDZIE NON STOP SIĘ ŚWIATŁO ŚWIECI!!!

Zmywara, 2,2kW (jak grzeje wodę) pracuje godzinkę nie całą mocą.

Pralka - podobnie.

Lodówka bierze 140W i niechby nawet 12/24

Latem - jest pełne pokrycie zapotrzebowania.

Zimą pralkę i zmywarkę można podpiąć do tego drugiego gniazdka - pod sieć miejską.

Rozpisz, proszę koszt swojego on-grid zrobionego tanio i nie pisz więcej głupot!

Przyjmij, że PV nie jest zabawą dla każdego!

Każdy może to mieć, ale nie tanio, nie najsprawniej, nie optymalnie.

Do tego potrzeba trochę wiedzy i jakiego takiego doświadczenia - wtedy wychodzi.

PV nie jest po to, abyś Ty zarobił. Masz co najwyżej NIE STRACIĆ.

Zarabiają banki, decydenci, instalatorzy i producenci.

Adam M.

"opieram się konkretne dane ekonomiczne takie jak cena akumulatorów, warunki systemu opustów w Polsce i ceny energii."

Opieraj się o co chcesz.

Ja bazuję na swojej wiedzy, doświadczeniu, pomysłach i wyszukanych okazjach.

Trochę używek, trochę złomu, trochę własnej pracy...

PV to nie jest zabawa dla każdego...

Adam M.

Używam off grid od kilku lat w kamperze. Od kilku lat także off grid.

Pokaż mi wyliczenie kosztu przechowania kWh w akumulatorach, ilość cykli, stopień rozładowania, amortyzacja.

Liczyłem dla kwasowych - taniej kupić energię z ZE niż gdybym miał dostać darmowe panele fotowoltaiczne do off grid na kwasiaku.

Dla litowych już lepiej - koszt przechowania energii po optymalizacji danych wejściowych/projektu zbliża się do kosztu w systemie opustów, ale tutaj znowu mamy drogą amortyzację i wysoki koszt akumulatora.

Pokaż konkretne wyliczenia!

Ja tego nie liczę, ja to sobie buduję i mi to działa.

A co do akumulowania...

Aku Fe-Ni są wieczne, tyle, ze mało dostępne.

Zrobiłem kilka eksperymentów prowadzących do ich zbudowania pod moją strzechą.

Da się. Ceną nie zabija. Wymaga czasu...

DLATEGO bazuję na używkach.

Na razie...

Ty tego nie robisz!

Składasz z klocków dostępnych, drogich, nieoptymalnych.

Masz efekt drogo i nieoptymalnie.

W kamperze masz spawarkę?

Masz połączenie kampera z domem off-grid - aby wspierał?

CZEMU przy domu nie postawisz cieczowej ŚCIANY solarnej?

Na prąd do pompek nazbierasz z PV...

Adam M.

No! Nareszcie zrozumiałeś co napisałem!

TEŻ TAK MIAŁEM, jak sprawdzałem swoje panele.

A haczyk?

No jest...

Sporo przetwornic i sumowanie urobku na diodach, ale się "opłaca"!

Inni maja smętne waty jak Tobie jeszcze starcza na pokrycie wydatku na oświetlenie chałupy.

I... Zobacz co się dzieje podczas PEŁNI!

(moje też coś tam dają...)

Kolejny HAK a nie haczyk to to, że takiego układu już nie sponsorują.

Za dużo z tego masz Ty a za mało oni...

MPPT jest smutne a PWM to kompletna kupa...

Tyle, że i MPPT i PWM (jedno z dwojga) wstawiasz raz. A przetwornic sporo.

Za to przetwornice są tańsze. Trochę trzeba poszukać tej odpowiedniej, ale jak znajdziesz - to robi robotę!

Adam M.

Trochę przewoltowałeś te aku.

Ustaw 2 x 13,6 = 27,2V

Kwasiak (12V) jak ma więcej niż 10,5V nie cierpi i się nie zasiarcza.

Jak ma ponad 14,2 zaczyna "nie lubieć".

A.M.

Dla AGM podają do14,7v przy pracy cyklicznej czyli 29,4v na dwa Aku...

13,6v jest dla pracy buforowej czyli utrzymywanie w stanie nasycenia...

Pokaż mi wyliczenie kosztu przechowania kWh w akumulatorach, ilość cykli, stopień rozładowania, amortyzacja.

Liczyłem dla kwasowych - taniej kupić energię z ZE niż gdybym miał dostać darmowe panele fotowoltaiczne do off grid na kwasiaku.

Dla litowych już lepiej - koszt przechowania energii po optymalizacji danych wejściowych/projektu zbliża się do kosztu w systemie opustów, ale tutaj znowu mamy drogą amortyzację i wysoki koszt akumulatora.

Pokaż konkretne wyliczenia!

A dlaczego całą energię chcesz przechowywać w akumulatorach...?

Według moich obserwacji z mojego domu wynika że potrzebuję mieć minimum 2 kWh w akumulatorach aby utrzymać ciągłość zasilania...

A bez problemu zużyję energię wyprodukowaną przez instalację fotowoltaiczną o mocy 4kWp...

Robię baterię o pojemności minimum 6 kWh i obciążam ją tylko w 30% czyli jej żywotność jest znacznie dłuższa niż przy pełnych cyklach...

U mnie...

Ileż to ja miejsca bym musiał mieć, żeby takie panele rozmieścić w interesującej mnie mocy. Dachu z każdej strony budynku by mi brakło.

Rozumiem takie podejście, ale to jest podejście fanatyka, a nie normalnego zjadacza chleba, który chce mieć coś po prostu zrobione i z tego korzystać.

Prosto to....

Jest wodociąg, licznik i rachunki.

Jest gazociąg, licznik i rachunki.

Jest przyłącze energetyki, licznik i rachunki.

Tylko...

Zarobienie na te rachunki proste nie jest.

Zarobienie tak, aby coś jeszcze zostało.

No, ale... korzystasz z wody, prądu, gazu, samochodu...

Po co Ci jakieś miejsce MIEĆ?

Klitka jaka wynajęta i rachunki...prościej jest...

Zauważyłeś, że normalny zjadacz chleba jest wyłącznie od płacenia rachunków?

Przecież to jest najprostsze.

Tak mu to ustawiono.

Kto?

No, nie... nie inni normalni zjadacza chleba!

Adam M.

"Ileż to ja miejsca bym musiał mieć, żeby takie panele rozmieścić w interesującej mnie mocy. Dachu z każdej strony budynku by mi brakło. "

To wcale nie musi być na dachu...

Poświecisz ze cztery morgi trawnika i jest....

I... nie pisz, że nie masz wolnych kilku mórg.

To znaczyłoby, ze Cię na to NIE STAĆ!

Adam M.

Gdybym był teoretykiem opierającym swoje twierdzenia o ideały i założenia teoretyczne to też bym takie głupoty pisał.

[....]

[...]

Wow kamper i wiele lat doświadczeń z jego używania oraz off-gridu w nim. No to chłopie zapodaj jak ta instalacja off-grid w kamperze wygląda? Ile ją używasz w ciągu roku (tydzień czy dwa?). Ile produkuje energii jak jesteś nim w górach, a ile nad morzem (dowolnym).

Ten drugi off-grid to chyba on-grid, jak pamiętam kilka paneli na balkonie w bloku. No jestem ciekaw ile Ci to wyprodukowało. Czy polecasz innym mieszkańcom bloków i szczęśliwym posiadaczom balkonów?

Czy właściciel tego bloku nie zastrzegł czasem, że wygląd zewnętrzny ma być taki to a taki i montaż PV jest (nie) dozwolony, a może, jak to w Polsce, co mnie to obchodzi...

Podziel się kolego swoimi prawdziwymi wynikami i wtedy czytelnik będzie miał kolejny argument: za albo przeciw, podobnemu do Twojego kampera czy balkonu, rozwiązaniu.

U mnie...

Profile na stelaż - dałem 130zł.

20 przetwornic DC-DC po 8zł/szt = 160zł.

8 akumulatorów z "drugiego obiegu" 6V/186Ah = 48V/186Ah = 8,928 kWh po około 80zł =640.

Kupowałem partiami po około 320zł na raz.

Posumujmy to sobie...

600+600+130+160+640= 2130zł.

No, doszło kilka śrubek, wkrętów, trochę kabelka...

W 2500zł płaconych "jak miałem" zmieściłem 1kW na dachu co daje 3kW do pobrania jak potrzeba.

NAWET W ŚRODKU NOCY!

[...]

Adam M.

Czy mogę skromnie zapytać o kilka rzeczy tak dla porównania z innymi (tymi przepłaconymi) instalacjami:

Od kiedy ten zestaw w tej konfiguracji działa?

Ile wyprodukował energii do dziś jeśli oczywiście jest zainstalowany pomiar?

Ile produkuje energii w nocy, załóżmy że świeci księżyc?

Ile z tych przetwornic padło od ich uruchomienia?

Jak często istalacja jest "doglądana" raz na dzień, na tydzień, czy też nikt do niej nie zaglądał od uruchomienia?

Czy pomieszczenie z aku jest specjalnie przystosowane (basen, wentylacja)?

Czy instalacja jest przyłączona do sieci (rozumiem, że nie jest zgłoszona)?

Czy w domu masz osobne gniazdka dla prądu z sieci i swojego? Czy zrobiłeś to na etapie budowy domy czy przy okazji niedawnego remontu?

W tych pytaniach nie ma złośliwości, po prostu jako skromny posiadacz tej przepłaconej instalacji PV chcę porównać ile dałem zarobić wszystkim pośrednikom oraz ile tracę na nie wyprodukowanej energii w dzień, no i w nocy.

Takie spostrzeżenie...

Panel fotowoltaiczny o mocy 260w podłączony poprzez przetwornicę do akumulatorów 24v robi przykładowo 14w a ten sam zestaw podłączony do akumulatora 12v robi 7w...( Oczywiście po przedstawieniu przetwornicy na 14,6v zamiast 29,2v...)

Wniosek jest prosty...

Panele tego typu mają napięcie pracy ok 30v i po obniżeniu go przez przetwornicę czy jakąś kolwiek ładowarkę nie osiągają swojej mocy dla danych warunków...

Jeżeli już się bawić w ładowanie akumulatorów to tylko w bateriach 24v lub 48v bo w tedy napięcie ładowania jest bardzo blisko napięcia mocy maksymalnej panela...( Lub dwóch paneli podłączonych szeregowo w przypadku akumulatorów 48v...)

Jeżeli chcemy się bawić na akumulatorze 12v to musimy zastosować panele fotowoltaiczne które napięcie pracy mają w pobliżu napięcia ładowania akumulatora...