Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Czy mogę skromnie zapytać o kilka rzeczy tak dla porównania z innymi (tymi przepłaconymi) instalacjami:

Od kiedy ten zestaw w tej konfiguracji działa?

Ile wyprodukował energii do dziś jeśli oczywiście jest zainstalowany pomiar?

Ile produkuje energii w nocy, załóżmy że świeci księżyc?

Ile z tych przetwornic padło od ich uruchomienia?

Jak często istalacja jest "doglądana" raz na dzień, na tydzień, czy też nikt do niej nie zaglądał od uruchomienia?

Czy pomieszczenie z aku jest specjalnie przystosowane (basen, wentylacja)?

Czy instalacja jest przyłączona do sieci (rozumiem, że nie jest zgłoszona)?

Czy w domu masz osobne gniazdka dla prądu z sieci i swojego? Czy zrobiłeś to na etapie budowy domy czy przy okazji niedawnego remontu?

W tych pytaniach nie ma złośliwości, po prostu jako skromny posiadacz tej przepłaconej instalacji PV chcę porównać ile dałem zarobić wszystkim pośrednikom oraz ile tracę na nie wyprodukowanej energii w dzień, no i w nocy.

A od kiedy ktoś kto ma taką"korbę" i kleci sobie coś w szopie musi się z tego spowiadać...?

A dodatkowo kiedy potrzeba zgłaszać UPS czy instalację Off grid...?

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tego nie liczę, ja to sobie buduję i mi to działa.

A co do akumulowania...

Aku Fe-Ni są wieczne, tyle, ze mało dostępne.

Zrobiłem kilka eksperymentów prowadzących do ich zbudowania pod moją strzechą.

Da się. Ceną nie zabija. Wymaga czasu...

DLATEGO bazuję na używkach.

Na razie...

Ty tego nie robisz!

Składasz z klocków dostępnych, drogich, nieoptymalnych.

Masz efekt drogo i nieoptymalnie.

W kamperze masz spawarkę?

Masz połączenie kampera z domem off-grid - aby wspierał?

CZEMU przy domu nie postawisz cieczowej ŚCIANY solarnej?

Na prąd do pompek nazbierasz z PV...

Adam M.

No sorry, ale gdybyś liczył to też by działało. Tyle że byś wtedy nie budował, bo to nie ma ekonomicznego sensu. A przecież robi się to dla oszczędności. Czyli gubisz sens całego działania.

Używki też kosztują. I niestety żelowe czy zwykłe kwasowe ODDAJĄ OKOŁO 60% WŁOŻONEJ ENERGII czyli bez sensu. On grid oddaje 80% energii.

Nie ma połączenia solarów kampera 300W z domem z solarami 10000W bo to nie ma sensu. Zwłaszcza ekonomicznego.

A dlaczego całą energię chcesz przechowywać w akumulatorach...?

Według moich obserwacji z mojego domu wynika że potrzebuję mieć minimum 2 kWh w akumulatorach aby utrzymać ciągłość zasilania...

A bez problemu zużyję energię wyprodukowaną przez instalację fotowoltaiczną o mocy 4kWp...

Robię baterię o pojemności minimum 6 kWh i obciążam ją tylko w 30% czyli jej żywotność jest znacznie dłuższa niż przy pełnych cyklach...

Przy cyklach 30% będzie miała żywotność 300-400 pełnych cykli. Przy 50% ma około 200. Dane dla AGM Varty, którego używam. Bez sensu.

I teraz pamiętaj że kwasiak odda ok. 60% włożonej energii. Enea oddaje mi za darmo 80% i to nawet po kilku miesiącach.

Wow kamper i wiele lat doświadczeń z jego używania oraz off-gridu w nim. No to chłopie zapodaj jak ta instalacja off-grid w kamperze wygląda? Ile ją używasz w ciągu roku (tydzień czy dwa?). Ile produkuje energii jak jesteś nim w górach, a ile nad morzem (dowolnym).

Ten drugi off-grid to chyba on-grid, jak pamiętam kilka paneli na balkonie w bloku. No jestem ciekaw ile Ci to wyprodukowało. Czy polecasz innym mieszkańcom bloków i szczęśliwym posiadaczom balkonów?

Czy właściciel tego bloku nie zastrzegł czasem, że wygląd zewnętrzny ma być taki to a taki i montaż PV jest (nie) dozwolony, a może, jak to w Polsce, co mnie to obchodzi...

Podziel się kolego swoimi prawdziwymi wynikami i wtedy czytelnik będzie miał kolejny argument: za albo przeciw, podobnemu do Twojego kampera czy balkonu, rozwiązaniu.

Używam kilka miesięcy w roku. Produkuje wystarczającą ilość energii od wiosny do jesieni. Zimą nie ma słońca i niezależnie od mocy każda instalacja nie działa. Ilość produkowanej energii latem nie zależy u mnie od mocy paneli czy ilości światła ale od tego ile jestem w stanie zużyć. Solary w on grid po pełnym naładowani akumulatorów po prostu się nudzą i nie dostarczają energii. Dlatego off grid jest marnowaniem możliwości fotowoltaiki. Żebym mógł przechować energię z instalacji 10kW do zimy potrzebuję magazyn o pojemności 1000-1500 kWh. Licząc akumulatory Varta AGM 96Ah 12V daje to 1500 takich akumulatorów o masie 60 ton i koszcie 1 200 000 zł.

Takie spostrzeżenie...

Panel fotowoltaiczny o mocy 260w podłączony poprzez przetwornicę do akumulatorów 24v robi przykładowo 14w a ten sam zestaw podłączony do akumulatora 12v robi 7w...( Oczywiście po przedstawieniu przetwornicy na 14,6v zamiast 29,2v...)

Wniosek jest prosty...

Panele tego typu mają napięcie pracy ok 30v i po obniżeniu go przez przetwornicę czy jakąś kolwiek ładowarkę nie osiągają swojej mocy dla danych warunków...

Jeżeli już się bawić w ładowanie akumulatorów to tylko w bateriach 24v lub 48v bo w tedy napięcie ładowania jest bardzo blisko napięcia mocy maksymalnej panela...( Lub dwóch paneli podłączonych szeregowo w przypadku akumulatorów 48v...)

Jeżeli chcemy się bawić na akumulatorze 12v to musimy zastosować panele fotowoltaiczne które napięcie pracy mają w pobliżu napięcia ładowania akumulatora...

Nieprawda. Stosując regulator MPPT napięcie akumulatora nie ma znaczenia. Algorytm wykorzysta całą dostępną energię pod warunkiem że ma ją gdzie skierować. Jeśli akumulator będzie naładowany i żadne odbiorniki jej nie odbiorą to moc spada prawie do zera.Tak działa on grid.

Nieprawda. Stosując regulator MPPT napięcie akumulatora nie ma znaczenia. Algorytm wykorzysta całą dostępną energię pod warunkiem że ma ją gdzie skierować. Jeśli akumulator będzie naładowany i żadne odbiorniki jej nie odbiorą to moc spada prawie do zera.Tak działa on grid.

G... prawda...

Regulator zwali ci napięcie do poziomu ładowania akumulatora...

Jedynie jak ograniczysz prąd ładowania to da się utrzymać wyższe napięcie na panelach...

Mam też inwerter on grid podłączony do gniazdka i on tak działa jak opisujesz ale inwerter MPPT z UPS już niestety zbija napięcie z paneli do poziomu ładowania akumulatora przez co spada sprawność fotowoltaiki...

( Tak przy okazji wyjaśniło się dlaczego ten mały inwerter off grid tak słabo ładuje akumulatory a ten który wykończyłem nie miał z tym problemu...)

Mam taki rejestrator parametrów zapinany bezpośrednio na kable z paneli i na nim wszystko dokładnie widać...

Jakie napięcie z paneli , jaki prąd, ile Ah, ile kWh, ile kWp...

Wszystkie kontrolery ładowania akumulatorów czy to MPPT czy PWM , czy ta przetwornica DC/DC działają tak samo czyli zniżają napięcie podnosząc prąd ale przy okazji zwalają napięcie mocy maksymalnej panela...

W pełnym słońcu jest inaczej bo zaczyna działać ogranicznik prądu ładowania i rośnie napięcie na panelach ...

Przy cyklach 30% będzie miała żywotność 300-400 pełnych cykli. Przy 50% ma około 200. Dane dla AGM Varty, którego używam. Bez sensu.

I teraz pamiętaj że kwasiak odda ok. 60% włożonej energii. Enea oddaje mi za darmo 80% i to nawet po kilku miesiącach.

Wiesz...

Ja poczekam aż mi padną akumulatory i napiszę w tedy ile wytrzymały...

Wedle tego co piszesz to te które kupiłem ponad rok temu powinny już być do wyrzucenia a jakoś mają się dobrze...

Od początku są ładowane i rozładwywane cyklicznie ...

Kolego JanW...

Znów ogólniki.

Kilka miesięcy tzn. mieszkasz w kamperze kilka miesięcy? No nie wierzę.

BTW Czy w tym kamperze ogrzewasz klimatyzatorem te kilka pomieszczeń?

Mnie interesują wyniki pomiarów z jakiś liczników i opis instalacji np.taki jak zapodał nasz najlepszy doradca.

Co do niebredzącego kolegi "wiseman" to chyba jednak trochę za szybko z tymi wnioskami. Ale cóż...

"Raczej nic nie ma tylko doradza."

-voymar-

Jak kiedyś będziesz w okolicach Jury to zapraszam!

Zobaczysz to, pomacasz, pomierzysz i... może nawet zrozumiesz i uwierzysz!

:lol:

Jak czytam, ciągle staracie się zbilansować wydatek energii z zyskami z PV.

Na dodatek, aby z niej CIEPŁO głównie robić...

No i kilku nawet prawie się to udaje.

Można też inaczej...

Brać co jest, magazynować gdzie się da, używać jak trzeba i nie tworzyć domu 4 litrowego, który do wygodnych nie należy.

Dom o dużej akumulacji to zaleta.

Dom z małymi stratami to też zaleta.

Jedno drugiego nie wyklucza.

Można akumulować w akumulatorach elektrycznych, sieci miejskiej, buforze ciepła, akumulatorze ciepła.

Można energie pozyskiwać ze słońca, ziemi, wiatru, kogeneracji, termogeneracji...

Można solarem, PV lub oboma naraz...

Tylko...

Do tego to sobie trzeba odpowiednio dom zbudować!

Zwykle buduje się dom a potem stara się w niego wepchać coś, co słabo do niego pasuje.

No i potem - nie działa, nie opłaca się, nie da się, nie ma po co...

Adam M.

Nie muszę jeździć by wieżyć., ale dziękuję za zaproszenie, Nie o to chodzi. Wałkujesz off i przekładasz że lepszy- tak lepszy ale dla zabawy. JAN W.... ci to bardzo dobrze przedstawił. Popieram i tu się zgodzę że wszystkie formy kumulacji energii el. czy cieplnej są dobre, lecz pisanie kilkanaście stron o off i jego korzyściach to nieporozumienie. Na dzień dzisiejszy jest opust i to jest ok.

Nie muszę jeździć by wieżyć., ale dziękuję za zaproszenie, Nie o to chodzi. Wałkujesz off i przekładasz że lepszy- tak lepszy ale dla zabawy. JAN W.... ci to bardzo dobrze przedstawił. Popieram i tu się zgodzę że wszystkie formy kumulacji energii el. czy cieplnej są dobre, lecz pisanie kilkanaście stron o off i jego korzyściach to nieporozumienie. Na dzień dzisiejszy jest opust i to jest ok.

Aaaa...

Jest opust...

To spoko..., zostało zamknąć wątek bo o czym tu pisać...

Aaaa...

Jest opust...

To spoko..., zostało zamknąć wątek bo o czym tu pisać...

NIE, NIE pisz. Mi to nie przeszkadza wręcz przeciwnie spostrzeżenia i pomysły mile widziane, tylko nie zgodzę się nad wyższością off nad on z przyczyn dobrze znanych i wałkowanym.

Edytowane przez -voymar-

NIE, NIE pisz. Mi to nie przeszkadza wręcz przeciwnie spostrzeżenia i pomysły mile widziane, tylko nie zgodzę się nad wyższością off nad on z przyczyn dobrze znanym i wałkowanym.

Ale jakie spostrzeżenia czy pomysły...?

Przecież masz inwerter z panelami...

Licznik dwukierunkowy i OPUST...

Z jednego kWp będzie 1000kWh..?

Oddadzą ci 80% z tego co im dałeś...

O czym chcesz pisać...?

Ja cierpliwie poczekam aż przestaną oddawać...

Ale jakie spostrzeżenia czy pomysły...?

Przecież masz inwerter z panelami...

Licznik dwukierunkowy i OPUST...

Z jednego kWp będzie 1000kWh..?

Oddadzą ci 80% z tego co im dałeś...

O czym chcesz pisać...?

Ja cierpliwie poczekam aż przestaną oddawać...

No i OK twoja sprawa. Mnie nie interesuje magazyn 3kw i radość że się gary za darmo umyły w co i tak wątpię. Masz prawo się z tego cieszyć. Pisałem dawno temu jak będą magazyny co mi zgromadzą odpowiednią (zadawalającą mnie ilość kW) to będę na tak dla OFF

No i OK twoja sprawa. Mnie nie interesuje magazyn 3kw i radość że się gary za darmo umyły w co i tak wątpię. Masz prawo się z tego cieszyć. Pisałem dawno temu jak będą magazyny co mi zgromadzą odpowiednią (zadawalającą mnie ilość kW) to będę na tak dla OFF

Sam widzisz...

Nie interesuje cię zabawa w samowystarczalność ( przynajmniej częściowo...) więc o czym tu pisać...?

Ale jak by KTOŚ wymyślił jakiś super magazyn energii to już chętnie byś przytulił...

Powiedz mi jak można pracować nad jakimś karkołomnym pomysłem nie mając możliwości wymiany informacji i spostrzeżeń...?

Nie jesteś zainteresowany to przynajmniej uszanuj tych co chcą coś robić czy przynajmniej coś doradzić...

Wyjdzie czy nie wyjdzie ale przynajmniej coś się dzieje a tak to co...?

Napiszesz że w tym miesiącu wepchnąłem do sieci tyle energii a w zimie jak spalą węgiel to mi oddadzą...

O czym więcej pisać...?

W 2018 niektore auta elektryczne będą miały funkcje oddawania energii z siebie. Czyli auto będzie mobilnym magazynem. Takie 40-60 kWh to już sporo, za jednym zamachem zwiększamy samokonsumpcje i jeździmy za free :)

"Pisałem dawno temu jak będą magazyny co mi zgromadzą odpowiednią (zadawalającą mnie ilość kW) to będę na tak dla OFF "

Przecież dawno wymyślili!

A teraz nawet unowocześnili!

http://technowinki.onet.pl/tesla-powerwall-2-zasili-dom-przez-caly-dzien/t225d3

Jak mały - kup i zainstaluj DWA.

Masz z tym jakiś problem?

Czy wolisz aby GDZIEŚ DALEKO spalili węgiel i oddali Ci trochę tego, co im dałeś?

:lol:

Adam M.

Jedno i drugie ma składak z takich ogniw.

http://allegro.pl/akumulator-ncr18650b-panasonic-3400mah-li-ion-3-7v-i6746268754.html

Powerwall ma tego 120kg.

Można kupić z pół tony i poskładać.

Sterowniki ładowania do tego też są.

Nie piszcie, ze się nie da bo instrukcję macie na youtube...

:lol: :lol: :lol:

Adam M.

Jedno i drugie ma składak z takich ogniw.

http://allegro.pl/akumulator-ncr18650b-panasonic-3400mah-li-ion-3-7v-i6746268754.html

Powerwall ma tego 120kg.

Można kupić z pół tony i poskładać.

Sterowniki ładowania do tego też są.

Nie piszcie, ze się nie da bo instrukcję macie na youtube...

:lol: :lol: :lol:

Adam M.

Złożysz mi jak kupię?

Ile na części tak dla 15 kWh?

Ile za robociznę?