adam_mk 03.11.2017 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 TOBIE czytanie ze zrozumieniem tekstu idzie słabo... Co ze zrozumieniem słowa mówionego? JA mam TOBIE to przechować? Po co? SAM sobie przechowaj... Da się...No, tylko trzeba chcieć... Stare sprawy...sprzed kilku lat... Dziś znacznie dalej jestem, choć już nie tam. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Jasiek a co robisz latem z nadwyżkami. Przecież nie konsumujesz tego na bieżąco a akumulatorów mówisz że nie pałujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 A musi konsumować?Jest jakiś nakaz?ON-GRIDOWCY muszą. Bo inaczej nie ma czego odbierać.Off-grid to moc dostępna, jak jest potrzebna.W dzień - wprost z panela PV. Jak braknie, dobierasz z akumulatora. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 No raczej tak skoro nie jedzie cyklicznie na akumulatorach. Dla mnie offgrid to hybryda PV i sieci jak sieć zaniknie to dopiero jedziesz z aku, taki duży UPSCykliczna praca aku wydaje mi się bez sensu zwłaszcza że nocny prąd jest tańszy a akumulatory nie są za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2017 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 No, tak, ale... Trzeba mieć najpierw prąd, a potem ten nocny...A jak go nie ma? Zasilanie domu prądem da się zrobić na 100 sposobów!Najprostszy - to umowa, licznik i sieć miejska.Per analogiam...Ciepłownia, umowa i miejska sieć ciepłownicza. Odpada koszt kotłowni, kotła, obsługi...A jednak ludzie grzeją domy i tam, gdzie nie ma ciepłowni miejskiej.A tam gdzie jest i tak nie wszyscy z niej korzystają. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Tylko żę 99,99% Polaków ma prąd(tak sobie strzeliłem) tylko jak coś dupnie to tego prądu niema. Dlatego myślę jak rozbudować/naprawić swojego offgrida. W taki sposób aby współgrał z siecią a w razie kolejnego orakanu Rumcajs czy jakiegoś mieć w pełni naładowane aku. Z którego zacznie automatycznie ciągnąć wrazie zaniku. Czyli taki UPS z funkcją obniżania kosztów energi elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) Tylo z tego co mi wiadomo żeby być on to to nie można samemu trzeba dać zarobić armii z uwapnieniami i pieczątkami. Tak na szybko najtańsza hybrydówa na alegro 5,5k (nie czytałem parametrów) padłem na ryj Edytowane 4 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 A Ty myślisz że podłączenie swojego źródła zasilania domu, równoległego do sieci, jest możliwe bez zgody i kontroli przez ZE? To co teraz mam jest odseparowane od siebie. albo idzie sieć albo PV i tak ma być ale z pominięciem aku. Na podpięcie UPS też potrzebujesz zgody ZE:) ?? Problem pojawia się latem bo instalacja będzie przewymiarowana i gdzie upchnąć nadmiar prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 A Ty myślisz że podłączenie swojego źródła zasilania domu, równoległego do sieci, jest możliwe bez zgody i kontroli przez ZE? A od kiedy potrzeba zgody na UPS...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 To co teraz mam jest odseparowane od siebie. albo idzie sieć albo PV i tak ma być ale z pominięciem aku. Na podpięcie UPS też potrzebujesz zgody ZE:) ?? Problem pojawia się latem bo instalacja będzie przewymiarowana i gdzie upchnąć nadmiar prądu. , Zależy co masz na myśli mówiąc że przewymiarowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Jasiek a co robisz latem z nadwyżkami. Przecież nie konsumujesz tego na bieżąco a akumulatorów mówisz że nie pałujesz. Jeżeli Aku są pełne to ten sterownik który ci linkowałem załącza mi grzałkę w bojlerze... On ma siedem niezależnych wyjść pod SSR ... To taki trochę pseudo router ... Pilnuje akumulatorów i w razie W coś tam włącza lub wyłącza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 , Zależy co masz na myśli mówiąc że przewymiarowana... Nawet te mój 0,5 kW jest przewymiarowane w stosunku do potrzeb (do tych obwodów co jest podpięte) w okresie letnim. Chodzi oto żę dokładając paneli i niezwiększająca odbioru mam większe pokrycie przy gorszej pogodzie ale przy lepszej mi się prund marnuje.. Twój sterownik jest ok jednak o tej porze roku bardzo często będzie rozłączał i załączał zasilanie. Myślałem o grzałce na prąd stały tylko jak rozwiązać problem sterowania. Przy kolektorach cieczowych to średnio mi potrzebne ale lepiej tak niż ma się marnować. Na razie tak myślę ogólnikowo bo do realizacji mam jeszcze czas, chcę w końcu zrobić coś do końca dobrze (wg potrzeb) a nie jak zawsze hura i do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Jeżeli Aku są pełne to ten sterownik który ci linkowałem załącza mi grzałkę w bojlerze... On ma siedem niezależnych wyjść pod SSR ... To taki trochę pseudo router ... Pilnuje akumulatorów i w razie W coś tam włącza lub wyłącza... Grzałkę masz zasilana z AC czy DC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 04.11.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Bilansowanie jakie jest w obecnej postaci zniknie szybciej niż się wydaje... Poczekają tylko aż zacznie się robić nadwyżka energii w środku lata i pokażą wszystkim szczęśliwym posiadaczom on grid środkowy palec zmuszając ich do maksymalnej autoknsumpcji aby odciążyli sieć... Słowo przeciw mojemu:1.nie zniknie bilansowanie i tak mamy na gorszych warunkach niż inne kraje wspólnoty 2.w środku lata bardzo często brakuje energii , ZE ogłaszają 20 stopień zasilania unijne, środkowym palcem można się tylko wtedy podrapać 3. Będą nas coraz bardziej zachęcać do OZE bo nie wyrobimy jako kraj przed 2020. Przepisy i to co pisze narzucaja nam prawa wspólnoty. Posiadacze off, proponuje spojrzeć na na problem trochę szerzej. Prawda jest taka że on grid na dzień dzisiejszy się opłaca o wiele bardziej niż off. Nie lubie się powtarzać i piszę to poraz któryś ale np Jasiek 71 ciągle wałkuje: poczekaj aż zmienia przepisy, poczekaj będą nadwyżki. Wtedy przebranżowimy się na off będzie twoja radość, póki co brakuje nam OZE w ogólnym węglowym miksie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Jakbyś nie zauważył ta "wspólnota" się sypie a jak się sypnie to eko pierdółki już tak ważne nie będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 04.11.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Jakbyś nie zauważył ta "wspólnota" się sypie a jak się sypnie to eko pierdółki już tak ważne nie będą. Ale wyjechałeś z argumentem. Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Ale wyjechałeś z argumentem. Brawo! No wyjechałem bo u Ciebie co drugie słowo wspólnota bardzo lubisz te przepisy UE co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 04.11.2017 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Nie ma za wiele wspólnego z moim PV. A co ma do fotowoltaiki rozlatujaca się wg ciebie UE. Chyba że nabijasz tylko liczbę postów ? Czy napisałem wg ciebie jakas nie przydatna dla czytających forum informację. Myślę że każdy wchodzi na ten wątek bo ma albo zastanawia się nad PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Ponieważ rzeczy (ustawy) które opisałeś związane są z UE.A prawda jest taka że nic się nie opłaca jeśli sobie tego sam nie zrobisz a ongrida większość nie może.bo papierów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.11.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 TOBIE czytanie ze zrozumieniem tekstu idzie słabo... Co ze zrozumieniem słowa mówionego? JA mam TOBIE to przechować? Po co? SAM sobie przechowaj... Da się...No, tylko trzeba chcieć... Stare sprawy...sprzed kilku lat... Dziś znacznie dalej jestem, choć już nie tam. Adam M. parę postów wyżej chciałeś robić magazyn za moje pieniądze- JUŻ NIE CHCESZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts