Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

TOBIE czytanie ze zrozumieniem tekstu idzie słabo...

Co ze zrozumieniem słowa mówionego?

:lol:

JA mam TOBIE to przechować?

Po co?

SAM sobie przechowaj...

Da się...No, tylko trzeba chcieć...

Stare sprawy...sprzed kilku lat...

Dziś znacznie dalej jestem, choć już nie tam.

Adam M.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No, tak, ale... Trzeba mieć najpierw prąd, a potem ten nocny...

A jak go nie ma?

Zasilanie domu prądem da się zrobić na 100 sposobów!

Najprostszy - to umowa, licznik i sieć miejska.

Per analogiam...

Ciepłownia, umowa i miejska sieć ciepłownicza. Odpada koszt kotłowni, kotła, obsługi...

A jednak ludzie grzeją domy i tam, gdzie nie ma ciepłowni miejskiej.

A tam gdzie jest i tak nie wszyscy z niej korzystają.

Adam M.

Tylko żę 99,99% Polaków ma prąd(tak sobie strzeliłem) tylko jak coś dupnie to tego prądu niema. Dlatego myślę jak rozbudować/naprawić swojego offgrida. W taki sposób aby współgrał z siecią a w razie kolejnego orakanu Rumcajs czy jakiegoś mieć w pełni naładowane aku. Z którego zacznie automatycznie ciągnąć wrazie zaniku. Czyli taki UPS z funkcją obniżania kosztów energi elektrycznej.

A Ty myślisz że podłączenie swojego źródła zasilania domu, równoległego do sieci, jest możliwe bez zgody i kontroli przez ZE?

To co teraz mam jest odseparowane od siebie. albo idzie sieć albo PV i tak ma być ale z pominięciem aku.

Na podpięcie UPS też potrzebujesz zgody ZE:) ??

Problem pojawia się latem bo instalacja będzie przewymiarowana i gdzie upchnąć nadmiar prądu.

To co teraz mam jest odseparowane od siebie. albo idzie sieć albo PV i tak ma być ale z pominięciem aku.

Na podpięcie UPS też potrzebujesz zgody ZE:) ??

Problem pojawia się latem bo instalacja będzie przewymiarowana i gdzie upchnąć nadmiar prądu.

, Zależy co masz na myśli mówiąc że przewymiarowana...

Jasiek a co robisz latem z nadwyżkami. Przecież nie konsumujesz tego na bieżąco a akumulatorów mówisz że nie pałujesz.

Jeżeli Aku są pełne to ten sterownik który ci linkowałem załącza mi grzałkę w bojlerze...

On ma siedem niezależnych wyjść pod SSR ...

To taki trochę pseudo router ...

Pilnuje akumulatorów i w razie W coś tam włącza lub wyłącza...

, Zależy co masz na myśli mówiąc że przewymiarowana...

Nawet te mój 0,5 kW jest przewymiarowane w stosunku do potrzeb (do tych obwodów co jest podpięte) w okresie letnim.

Chodzi oto żę dokładając paneli i niezwiększająca odbioru mam większe pokrycie przy gorszej pogodzie ale przy lepszej mi się prund marnuje..

Twój sterownik jest ok jednak o tej porze roku bardzo często będzie rozłączał i załączał zasilanie.

Myślałem o grzałce na prąd stały tylko jak rozwiązać problem sterowania. Przy kolektorach cieczowych to średnio mi potrzebne ale lepiej tak niż ma się marnować. Na razie tak myślę ogólnikowo bo do realizacji mam jeszcze czas, chcę w końcu zrobić coś do końca dobrze (wg potrzeb) a nie jak zawsze hura i do przodu :)

Bilansowanie jakie jest w obecnej postaci zniknie szybciej niż się wydaje...

Poczekają tylko aż zacznie się robić nadwyżka energii w środku lata i pokażą wszystkim szczęśliwym posiadaczom on grid środkowy palec zmuszając ich do maksymalnej autoknsumpcji aby odciążyli sieć...

Słowo przeciw mojemu:1.nie zniknie bilansowanie i tak mamy na gorszych warunkach niż inne kraje wspólnoty 2.w środku lata bardzo często brakuje energii , ZE ogłaszają 20 stopień zasilania unijne, środkowym palcem można się tylko wtedy podrapać 3. Będą nas coraz bardziej zachęcać do OZE bo nie wyrobimy jako kraj przed 2020. Przepisy i to co pisze narzucaja nam prawa wspólnoty. Posiadacze off, proponuje spojrzeć na na problem trochę szerzej. Prawda jest taka że on grid na dzień dzisiejszy się opłaca o wiele bardziej niż off. Nie lubie się powtarzać i piszę to poraz któryś ale np Jasiek 71 ciągle wałkuje: poczekaj aż zmienia przepisy, poczekaj będą nadwyżki. Wtedy przebranżowimy się na off będzie twoja radość, póki co brakuje nam OZE w ogólnym węglowym miksie.

TOBIE czytanie ze zrozumieniem tekstu idzie słabo...

Co ze zrozumieniem słowa mówionego?

:lol:

JA mam TOBIE to przechować?

Po co?

SAM sobie przechowaj...

Da się...No, tylko trzeba chcieć...

Stare sprawy...sprzed kilku lat...

Dziś znacznie dalej jestem, choć już nie tam.

Adam M.

parę postów wyżej chciałeś robić magazyn za moje pieniądze- JUŻ NIE CHCESZ?