stanley79 04.11.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Ponieważ rzeczy (ustawy) które opisałeś związane są z UE. A prawda jest taka że nic się nie opłaca jeśli sobie tego sam nie zrobisz a ongrida większość nie może.bo papierów nie ma. Do dwóch liczyć nie umiesz, czytać ze zrozumieniem też nie. Wiedzy ci brakuje. Użyłem słowa wspólnota jeden raz w powyższej wypowiedzi ty wiliczasz mi że co drugie moje słowo to wspólnota (zacytuj jeśli to ja nie umiem liczyć). Czytać nie umiesz, przepisy UE bardzo dokładnie nakazują nam % owy udział OZE w rynku energii (dlatego nic on gridom nie grozi). Fotowoltaike zrobiłem sobie sam, bez uprawnień, z papierami w naszym kraju nie ma problemów, to najmniejsze zmartwienie dla chcącego PV (sory za porównanie ale dzieciaki w szkole piszą sobieię sami usprawiedliwienie nieobecności a rodzić się tylko podpisuje). Nie jeden zrobiłby sobie sam instalację ale nie wiedzą jak się do tego zabrać, jaki inwerter, panele, jak je dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.11.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 tu też jest "drugi obieg"... (czasem z niego korzystam) voymar zniknął... Wystraszył się, ze mu samowystarczalność za jego kasę zrobię? Adam m. twój cytat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 @stanley79 no właśnie unia nakazuje. Właśnie dlatego ongridom grozi. A co do papierów to tak pięknie nie jest za psi grosz tego nie podbije.Zresztą niech Ci będzie masz racje. Ongrid mnie nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 04.11.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 @stanley79 no właśnie unia nakazuje. Właśnie dlatego ongridom grozi. A co do papierów to tak pięknie nie jest za psi grosz tego nie podbije. Zresztą niech Ci będzie masz racje ongrid mnie nie interesuje. Możesz nam wszystkim ongridowcom napisać co nam grozi że strony Unii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Słowo przeciw mojemu:1.nie zniknie bilansowanie i tak mamy na gorszych warunkach niż inne kraje wspólnoty 2.w środku lata bardzo często brakuje energii , ZE ogłaszają 20 stopień zasilania unijne, środkowym palcem można się tylko wtedy podrapać 3. Będą nas coraz bardziej zachęcać do OZE bo nie wyrobimy jako kraj przed 2020. Przepisy i to co pisze narzucaja nam prawa wspólnoty. Posiadacze off, proponuje spojrzeć na na problem trochę szerzej. Prawda jest taka że on grid na dzień dzisiejszy się opłaca o wiele bardziej niż off. Nie lubie się powtarzać i piszę to poraz któryś ale np Jasiek 71 ciągle wałkuje: poczekaj aż zmienia przepisy, poczekaj będą nadwyżki. Wtedy przebranżowimy się na off będzie twoja radość, póki co brakuje nam OZE w ogólnym węglowym miksie. Opłaca się to... Opłaca się tamto... Jak na razie to tylko pobożne życzenia ... Dali ... Zasponsorowali... Dotacja... Itd... Ja nie lubię być na niczyjej łasce... Jak tobie się opłaca to znaczy że ktoś do tego dołoży... A nasze państwo raczej lubi wyrwać ostatnie z gardła niż coś dołożyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 04.11.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 za psi grosz tego nie podbije. Zresztą niech Ci będzie masz racje. Ongrid mnie nie interesuje. Robiąc któryś dziesiąt komplet dokumentów zmieniam tylko nazwisko adres i nazwę paneli tudzież i inwertera. Gdybym nie doświadczył satysfakcji darmowego ogrzewania i energi elektrycznej PRZEZ CAŁY ROK będąc ongridowcem, okradanym z 20%, pewnie byłbym szczęśliwym człowiekiem szufujac do pieca którąś tonę wegla jak ty... I tak jak ciebie, mnie też by to nie interesowało, na szczęście są ludzie myślący inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 A od kiedy UPS jest zasilaniem równoległym? A co ma do tego Off grid...? Spróbuj podpiąć jakiś inwerter czy agregat prądotwórczy do aktywnej sieci energetycznej... Po to wymyślono przełączniki zasilania... UPS też taki ma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Robiąc któryś dziesiąt komplet dokumentów zmieniam tylko nazwisko adres i nazwę paneli tudzież i inwertera. Gdybym nie doświadczył satysfakcji darmowego ogrzewania i energi elektrycznej PRZEZ CAŁY ROK będąc ongridowcem, okradanym z 20%, pewnie byłbym szczęśliwym człowiekiem szufujac do pieca którąś tonę wegla jak ty... I tak jak ciebie, mnie też by to nie interesowało, na szczęście są ludzie myślący inaczej... A od ilu lat ...? Z tego co wiem ustawa jest od roku... Już się zwróciło...? A tych zim to ile ogrzałeś tym oddanym prądem...? Normalnie szczęśliwcy... Jak by Pana Boga za nogi złapali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 04.11.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Opłaca się to... Opłaca się tamto... Jak na razie to tylko pobożne życzenia ... Dali ... Zasponsorowali... Dotacja... Itd... Ja nie lubię być na niczyjej łasce... Jak tobie się opłaca to znaczy że ktoś do tego dołoży... A nasze państwo raczej lubi wyrwać ostatnie z gardła niż coś dołożyć... Jestem wdzięczny rządzącym w czasach kiedy wprowadzona ustawa pozwoliła na bilansowanie energi prosumentom. Pewnie że mogło by być lepiej. Nie za bardzo rozumiem o co wy off gridowcy bijecie tyle piany. Jesteście szczęśliwi piszcie wszystkie "za". On gridowcy opisywali wszystkie "za" w powyższych postach. Niby jesteście szczęśliwi ale macie tyle pretensji: jasiek pisze o jakichś pobożnych życzeniach [pisz jaśniej, dla innych]. Wiem że jesteś wkoorwiony za to co stało się w twojej instalacji. Może gdybyś był on gridd to może było by jak z instalacjami które wykonałem moim klientom [bez dotacji, łaski, i innych], że działają już po kilka lat a co najważniejsze oni sami są szczęśliwi z wygody jaka dała im fotowoltaika i rachunków które najczęściej spadły prawie do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 04.11.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 A od ilu lat ...? Z tego co wiem ustawa jest od roku... Już się zwróciło...? A tych zim to ile ogrzałeś tym oddanym prądem...? Normalnie szczęśliwcy... Jak by Pana Boga za nogi złapali... Fotowoltaike u siebie mam od września 2013r kiedy wszedl mały trójpak. Tak! czuje się jakbym Pana Boga za nogi złapał. Wcześniej płacili mi za energię odesłanądo sieci, teraz oddają mi energię[ wolę to ostatnie, lepiej na tym wychodzę]. Jestem zajeiscie szczęśliwy, mając pv on grid. Nigdy na siłę nikogo nie namawiam na pv, nigdy nie namówię na off. Ludzie którym zamontowalem instalacje żałują tylko że zrobili sobie takie małe instalacje, dopiero po tym jak zaczęli korzystać z darmowej energii uświadomił sobie ile to daje wygody, mają więcej czasu bo nie muszą w piecach kopcic i inne takie. Ja też się czuje szczęśliwy nie da się tego na kasę przeliczyć a pewnie już każdy czeka na wyliczenia z mojej strony a ja podam tylko: moja instalacja 4, 75 kw kosztowala 14,5tys. Mam ogrzewanie 220m domu i energię dla tego domu gratis, do tego dochodzi bezcenna wygoda i komfort mieszkania w tym domu. Niech każdy odniesie to do swojej sytuacji i odpowie sobie na pytanie ile gotów byłby zapłacić za darmowe ogrzewanie i prąd za 1rok. Tylko świadomi ludzie niech zakładają PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 pewnie byłbym szczęśliwym człowiekiem szufujac do pieca którąś tonę wegla jak ty... No kopnąłeś mnie w jaja . 12 ton mi idzie w zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 ..do tego dochodzi bezcenna wygoda i komfort mieszkania w tym domu. Niech każdy odniesie to do swojej sytuacji i odpowie sobie na pytanie ile gotów byłby zapłacić za darmowe ogrzewanie i prąd za 1rok. Tylko świadomi ludzie niech zakładają PV. Oddam nerkę. Jak ja nie lubię słodko pierdzących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 04.11.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 A od ilu lat ...? Już się zwróciło...? . Od początku instalacja wyprodukowała ponad 18000 kW energi a wasze ile? Niech każdy sprawdzi ile płaci za kW [podzielcie proszę wartość brutto faktury przez ilość kW w tym okresie to wyjdzie ile realnie płacić] nie gołe kilowaty energi. Wiedza na temat Pv zdobyta przez cały ten czas została przeze mnie wykorzystana do zarobków których tu nie podam. Tak, Tak! Zainwestowane w Pv pieniądze już dawno mi się zwróciły. Może jak mało kto w tym kraju jestem szczęśliwym czlowiekiem, m. in przez przygodę z fotowoltaiką, może dlatego że zaraza tym innych ludzi. Przykro mi że nie mam czasu dlubac w garażu przy ofgrdzie, za to czas poświęcam dla rodziny i dzieciakow. Dobrej nocki, słonecznych dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 04.11.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Jak ja nie lubię słodko pierdzących Mam nadzieję że w duetach jakich występujesz jesteś tym z tyłu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 "parę postów wyżej chciałeś robić magazyn za moje pieniądze- JUŻ NIE CHCESZ? " A stać Cię na to?Nie mam czasu na zajmowanie się bzdurkami...Ja mogę to zrealizować.Ale, czy Ty możesz to sfinansować?To nie są tanie rzeczy...Budowanie tego dla sprawdzenia czy się da, czy można - mam za sobą.Dawno... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.11.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 robiąc któryś dziesiąt komplet dokumentów zmieniam tylko nazwisko adres i nazwę paneli tudzież i inwertera. Gdybym nie doświadczył satysfakcji darmowego ogrzewania i energi elektrycznej przez cały rok będąc ongridowcem, okradanym z 20%, pewnie byłbym szczęśliwym człowiekiem szufujac do pieca którąś tonę wegla jak ty... I tak jak ciebie, mnie też by to nie interesowało, na szczęście są ludzie myślący inaczej... popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 "Tak, Tak! Zainwestowane w Pv pieniądze już dawno mi się zwróciły. Może jak mało kto w tym kraju jestem szczęśliwym czlowiekiem, m. in przez przygodę z fotowoltaiką," Cudotwórca...No, albo ma plecy...W tym kraju trzeba cudu albo chodów, aby "się opłacało". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 "popieram "Weź się tym podetrzyj!FINANSUJESZ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.11.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 A od ilu lat ...? Z tego co wiem ustawa jest od roku... Już się zwróciło...? A tych zim to ile ogrzałeś tym oddanym prądem...? Normalnie szczęśliwcy... Jak by Pana Boga za nogi złapali... 19 m-cy pracy oszczędności 7k koszt PV 27k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 A na polski to ile?Wywaliłeś 27k i po 19 mc zwróciło się 7? No... pełnia szczęścia... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts