jasiek71 16.11.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Skoro złotówka straciła na wartości to tych kWh w 2002 mogłem kupić więcej po powiedzmy 30 gr niż teraz po 60 gr? Więc nie dość że prąd podrożał to i kupię mniej kWh, czyli coś jakby prąd podrożał 2 krotnie? Ja z 3,3kW wyciągam w 2017 r do dziś 3060kWh A z 1,6kW od maja do dziś 1050kWh Przypomnij nam ile Twoja instalacja o mocy 3,3kWp wygenerowała 8,08,2017r... Ten wynik pokazuje ile jest wart ten cały monitoring... U mnie w obecnym sezonie było 41 dni mniej słońca niż średnia z wcześniejszych kilku lat a to jest 30% mniej ... U was jest widocznie jakaś inna kraina mlekiem i miodem płynąca i słońca macie jak co roku ...( przynajmniej według waszych monitoringów...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.11.2017 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Jasiek masz opomiarowaną swoją instalacje?? Ile teraz wyciągasz ze swojego 2,5kWp Obecnie cała instalacja jest w proszku bo ją trochę przerabiam...( Słońca brak to i tak nie ma co żałować...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.11.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Przypomnij nam ile Twoja instalacja o mocy 3,3kWp wygenerowała 8,08,2017r... Ten wynik pokazuje ile jest wart ten cały monitoring... Zgodnie z prośbą: W sumie 21,4kWh Może jeszcze to: Z rozbiciem na miesiące i jeszcze to: Z tym że w 2016r instalacja ruszyła w połowie lutego. czy życzysz sobie takie same statystyki dla mniejszej instalacji czy dasz wiarę monitoringowi? Czy może chcesz dane z licznika energii elektrycznej oczywiście certyfikowanego z ZE? Edytowane 16 Listopada 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.11.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Zgodnie z prośbą: [ATTACH=CONFIG]401124[/ATTACH] A ja tam widzę 66,281 kWh... Reszta mnie nie interesuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.11.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Obecnie cała instalacja jest w proszku bo ją trochę przerabiam...( Słońca brak to i tak nie ma co żałować...) A co cudujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.11.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) A ja tam widzę 66,281 kWh... Reszta mnie nie interesuje... A to musisz sobie porozmawiać z PVM dlaczego statystyki na ich serwerze różnią się od tych z Goodwe. Udowodniłem Ci że jestem w stanie dostarczyć Ci prawidłowe statystyki jakie chcesz i z kiedy chcesz. Mnie też nie interesuje czy widzisz 66,2kWh czy 21kWh nie mnie to oceniać Edytowane 16 Listopada 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.11.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 A co cudujesz? Robię według schematu Adama... Każdy panel poprzez przetwornicę DC DC ładuje niezależnie własny mały blok akumulatorów 24v... Wszystko razem tworzy większą baterię i zasila chałupę poprzez przetwornicę o mocy ciągłej 3,5kW... Kiedy skończę to nie wiem bo albo brak pogody albo czasu w ciągu dnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.11.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Ja zamówiłem twój ster. Muszę podpiąć tv pod ups, Do tego grzałka 3x200W. Na lato chcę dołożyć jeszcze 0,5kwp. Taka dłubanka pomału do lata. Przydała by się lepsza przetwornica co uciągnie lodówkę (na starcie bierze 1400W później już grosze)ale na razie musi być to co jest.Przydało bysię jeszcze nastalę wpiąć w to mój gówniany agregat i dorobić mu wydech na zewnątrz. Edytowane 16 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.11.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Witam wszystkich prosumentow. Mam pytanie. Co sądzicie o panelach pv firmy " bruk bet solar" ? Ma ktoś takie? Firma z Tarnowa Bruk bet to firma jak się nie mylę produkująca kostkę brukową, A BRUK BET SOLAR to według mnie to samo co JAN KOWALSKI SOLAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.11.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Robię według schematu Adama... Każdy panel poprzez przetwornicę DC DC ładuje niezależnie własny mały blok akumulatorów 24v... Wszystko razem tworzy większą baterię i zasila chałupę poprzez przetwornicę o mocy ciągłej 3,5kW... Kiedy skończę to nie wiem bo albo brak pogody albo czasu w ciągu dnia... 3,5 kW x 16h =56 kW- jeżeli masz taki magazyn dzień w dzień i go jeszcze naładujesz to OK. JEST SUPER. Ale rzeczywistość to pewnie 3,5 kW suma . NO to gary umyje. Porażka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.11.2017 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Dlaczego dalej ładujecie się w ten off grid, weźcie sobie najtańsze falowniki on grid od kitajców po 90 dołków i zapewniajcie prąd do wszystkiego (nawet bez wymiany licznika ). A Wy kupujecie przetwornice po 1,5kW za grube pieniądze i do tego te akumulatory. Agregat prądotwórczy za 400 PLN rozwiąże wszelkie Wasze problemy 3kW ogarnie większość urządzeń w domu łącznie z pralką i zmywarką może nie jednoczenie ale ogarnie. 10l paliwa ogarnie 60h pracy tego urządzenia a akumulatory 3kWh ogarną mniej niż 1h jeśli zastosujecie samochodowe 100Ah i 12V. 3,5 kW x 16h =56 kW. A to słońce zawsze pada prostopadle do paneli? I może słońce obraca się też w około ziemi? Edytowane 16 Listopada 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 16.11.2017 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Wpisz sobie w Google bruk- bet solar , to Ci wyskoczy firma zajmująca się produkcją paneli pv. Dzwoniłem do nich nawet kiedyś z zapytaniem o promocję. Firma z pod Tarnowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.11.2017 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Wpisz sobie w Google bruk- bet solar , to Ci wyskoczy firma zajmująca się produkcją paneli pv. Dzwoniłem do nich nawet kiedyś z zapytaniem o promocję. Firma z pod Tarnowa. Czytaj ze zrozumieniem -mnie nie interesuje bruk bet Jadę na REC i niech tak zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 17.11.2017 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Czytaj ze zrozumieniem -mnie nie interesuje bruk bet Jadę na REC i niech tak zostan ie To o ile dobrze zrozumiałem sugerujesz ze ta firma to dealer , a nie producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 17.11.2017 02:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Śledzę to forum od kilku miesięcy i właściwie jestem pozytywnie nastawiony na inwestycje PV. Mam jednak pytanie do pesymistów tego rozwiązania. Czy jak mam dom w stanie surowym bez przyłącza gazowego, Pv to złe rozwiązanie na ogrzewanie domu??? Mi się wydaje to zbyt piękne by mogło być prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.11.2017 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Nie ma co gdybać, cena jest nie do przewidzenia, ale większe są szanse, że jednak pójdzie w górę. 10-15 lat temu nie było praktycznie PV to i się dostawcy tematem nie martwili. 10-15 lat temu potrzeby energetyczne kraju były na pewno mniejsze, i będą dalej rosnąć. Wizja elektromobilności czy też preferowanych stawek dla grzejących prądem też nie będzie bez znaczenia dla ceny prądu dla pozostałych. Mamy technologię aby minimalizować ilość energii potrzebnej z zewnątrz i tylko do nas należy decyzja, ile w to "bezpieczeństwo" zainwestujemy. Patrząc po danych historycznych można bardzo bezpiecznie zakładać, iż płacąc dzisiaj za cały prąd 3000 zł, za 15 lat nie powinniśmy płacić więcej niż 5000 zł, ale może to być i 7000 zł. Obniżając całkowity rachunek poniżej 2000 zł problem myślę przestaje być zauważalny. Przeciwnie. Większe są szanse że spadnie, bo będzie spadać koszt produkcji z uwagi na łatwo dostępną fotowoltaikę. Za to abonamenty mogą rosnąć i przed tym nie uciekniemy. Do czasu. Twoje założenia nie mają żadnych racjonalnych podstaw. Realna cena energii spada od wielu lat. I od wielu lat słyszę legendę że drożeje. PV obniżyło mi rachunek roczny z 4000-5000 do 1300 za poprzedni rok ale nie miałem wtedy jeszcze zrobionej całej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.11.2017 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Jasiek masz opomiarowaną swoją instalacje?? Ile teraz wyciągasz ze swojego 2,5kWp Np. ja mam tylko 50kWh w listopadzie i 5700 w tym roku. W dalszym ciągu kilkaset kWh nadprodukcji w I taryfie do odebrania za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.11.2017 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Śledzę to forum od kilku miesięcy i właściwie jestem pozytywnie nastawiony na inwestycje PV. Mam jednak pytanie do pesymistów tego rozwiązania. Czy jak mam dom w stanie surowym bez przyłącza gazowego, Pv to złe rozwiązanie na ogrzewanie domu??? Mi się wydaje to zbyt piękne by mogło być prawdziwe. PV plus klimatyzacja może zapewnić ogrzanie domu przez 90% sezonu grzewczego. PV pozwala na zastosowanie mniejszej pompy/klimatyzatora. Zamiast planować PC do używania tylko w I taryfie przez 10 godzin dziennie możesz zaplanować 2,5 razy mniejszą do używania non stop, a wysoki koszt kWh w I pokryć fotowoltaiką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 17.11.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 PV plus klimatyzacja może zapewnić ogrzanie domu przez 90% sezonu grzewczego. PV pozwala na zastosowanie mniejszej pompy/klimatyzatora. Zamiast planować PC do używania tylko w I taryfie przez 10 godzin dziennie możesz zaplanować 2,5 razy mniejszą do używania non stop, a wysoki koszt kWh w I pokryć fotowoltaiką. A co sądzisz o matah grzewczych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.11.2017 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Nie znam tematu. Dla mnie komfort oznacza że blat biurka i podłoga oraz wszystkie przedmioty mają być ciepłe, a nie że tylko tam gdzie padają promienie podczerwieni. Nie wiem jak działają maty grzewcze. Dwie główne wady mat to COP 1 oraz praca w I taryfie. Za 1 kWh prac mat w I taryfie mogę mieć 8kWh ciepła używając klimatyzatora w II. Wygląda że to jest bez sensu. Chyba że jako ogrzewanie chwilowe, do punktu usługowego itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts