kerad85 17.11.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Śledzę to forum od kilku miesięcy i właściwie jestem pozytywnie nastawiony na inwestycje PV. Mam jednak pytanie do pesymistów tego rozwiązania. Czy jak mam dom w stanie surowym bez przyłącza gazowego, Pv to złe rozwiązanie na ogrzewanie domu??? Mi się wydaje to zbyt piękne by mogło być prawdziwe. Od kiedy to PV stosuje się do ogrzewania domu? Zimą słońca nie ma zbyt wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.11.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Od kiedy to PV stosuje się do ogrzewania domu? Zimą słońca nie ma zbyt wiele Od momentu kiedy mamy akumulator o sprawności 80% i nieograniczonej pojemności. Dokładnie to od lipca 2016. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.11.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 @Jan ile dobowo średnio zjada Ci klimatyzator 3,5kW w opcji grzania? Chodzi za mną aby przepalić w nim te moje pozostałe 1,2MWh a najlepiej 60% z tego aby zostało prądu do marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.11.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Dlaczego dalej ładujecie się w ten off grid, weźcie sobie najtańsze falowniki on grid od kitajców po 90 dołków i zapewniajcie prąd do wszystkiego (nawet bez wymiany licznika ). A Wy kupujecie przetwornice po 1,5kW za grube pieniądze i do tego te akumulatory. Agregat prądotwórczy za 400 PLN rozwiąże wszelkie Wasze problemy 3kW ogarnie większość urządzeń w domu łącznie z pralką i zmywarką może nie jednoczenie ale ogarnie. 10l paliwa ogarnie 60h pracy tego urządzenia a akumulatory 3kWh ogarną mniej niż 1h jeśli zastosujecie samochodowe 100Ah i 12V. . i? też tego nie rozumiem , po co robić sobie kłopot z pilnowaniem głębokości rozładowania akumulatora , ilości cykli ,zgrzytanie zębami czy wystarczy prądu gdy zimą zerwie gdzieś linię ...gdyby coś mi się stało nikt tego nie ogarnie . A odpalić agregat i zalać go paliwem jest łatwiej , podłączyć lodówkę , pralkę i kocioł na przedłużaczu i jest się niezależnym nawet długi czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.11.2017 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Wydaje Wam się, że wystarczy taki agregat kupić i w kącie postawić? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.11.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Wydaje Wam się, że wystarczy taki agregat kupić i w kącie postawić? A co ja mam jeszcze z nim robić raz na miesiąc odpalić niech pochodzi, resztę czasu spędza w garażu. Co by tu jeszcze z nim robić może pilnować napięcia - tylko po co? Gdybym miał kupić przetwornicę 3kW to pewnie musiał bym wydać tyle co kosztuje agregat z autostartem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.11.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Nie , jest trochę do ogarnięcia. Trzeba wymieniać okresowo olej i filtry mimo , że nie pracuje . Najlepiej by pracował okresowo, ale w sklepach czy na magazynach nikt tak nie robi.Musi też stać w suchym , a nie wilgotnym miejscu , podłączyć rurę spalinową jeśli stoi wewnątrz budynku . Przy podłączaniu urządzeń uwzględnić charakterystykę pracy urządzeń , ale to trzeba zrobić już przy zakupie i doborze jego mocy. Upsa też można przeciążyć.To tak z grubszaJednak niezależność w tym przypadku jest sporo większa bo dolewasz paliwa i wio , a Aku mają swoją ograniczoną pojemność i zwykle jest mała że względu na ich koszty oraz ilość miejsca . Zaraz pojawi się ktoś zapewne co napisze , że to się może popsuć owszem , ups również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.11.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 (edytowane) .. Edytowane 17 Listopada 2017 przez cuuube Powielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.11.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Pobożne życzenie... Agregatów za grosze wszędzie jest jak psów. Tylko tych dobrych, praktycznie, nie ma. Większość to chinina. Często nawijane drutem alu. Parametry podawane - księżycowe. Realia są ponure... Nie nadają się do dłuższej pracy. Bardzo często padają im AVRy. Czyli - agregat i komplet części zamiennych do niego. Koniecznie z nasadowym kluczem 12. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.11.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 No taktylko porównujemy jedno urządzenie mechaniczne w postaci agregatu prądotwórczego, do szeregu urządzeń do off grida. Akumulatorów też nie przechowujemy na świeżym powietrzu, do jakiś kontroler MPPT do ładowania aku, dodatkowo przetwornica 12/24 ->240V no i NAJWAŻNIEJSZE oddzielna instalacja elektryczna dla urządzeń które będą potrzebowały zasilania. Ile my w tej sytuacji potrzebujemy wiedzy, narzędzi tylko do samego podłączenia i uruchomienia tego? Z Agregatem nie spadnę z dachu podczas instalacji, podobnie nie podłączam do niego niezaizolowanych kabli i nie wdycham oparów ładowanych akumulatorów. Czy może się mylę Więc warunki przetrzymywania obu urządzeń są podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.11.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 " i nie wdycham oparów ładowanych akumulatorów. " Nie wiesz co dobre i zdrowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.11.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Wolę ten zapaszek z agregatu podobno potrafi nieźle poczochrać, a przy większych ilościach to tylko w pomieszczeniach zamkniętych i kiepsko wentylowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.11.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 3,5 kW x 16h =56 kW- jeżeli masz taki magazyn dzień w dzień i go jeszcze naładujesz to OK. JEST SUPER. Ale rzeczywistość to pewnie 3,5 kW suma . NO to gary umyje. Porażka . Wy naprawdę g... wiecie o Off Grid czy zasilaniu awaryjnym... Powiedz co ty liczysz...? A o agregatach za kilka setek to nawet się nie wypowiadam... Oczywiście budując dom na końcu świata bez dostępu do sieci energetycznej pewnie zasilanie było by częściowo na agregacie ale zbudowane w zupełnie inny sposób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 17.11.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Od momentu kiedy mamy akumulator o sprawności 80% i nieograniczonej pojemności. Dokładnie to od lipca 2016. Takie są i moje wnioski, tylko ze pesymistów jest zbyt wielu . Dlatego jestem ciekawy opini tych co tak ogrzewają domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.11.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Od kiedy to PV stosuje się do ogrzewania domu? Zimą słońca nie ma zbyt wiele Od momentu kiedy mamy akumulator o sprawności 80% i nieograniczonej pojemności. Dokładnie to od lipca 2016. tylko należy pamietać ,że nie jest on bezawaryjny niestety . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 17.11.2017 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 tylko należy pamietać ,że nie jest on bezawaryjny niestety . Co masz na myśli konkretnie? A co z gwarancją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.11.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 tu nie chodzi o gwarancję , tylko o to że mając PV ongrid jak nie działa sieć energetyczna to PV też nie pracuja/ładują tego akumulatora (zabezpieczenia) , zdarza się to rzadko ale teraz latem spora część kraju była wyłączona przez wichury - krócej lub dłużej ale była . to samo masz zimą - śnieg zrywa sieć i nasz 80% akumulatorek nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 17.11.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Jestem w trakcie wykonywania instalacji pv na gruncie. Zastanawiam się w którym miejscu powinno się dać zabezpieczenia po stronie AC ? Kabel 3f długości około 25m do instalacji w domu będzie szedł ziemia. Czy dać zabezpieczenie nadpradowe i roznicowke na zew. koło inwertera czy może w domu przy połączeniu z instalacją (w rozdzielni w domu jest już ochronnik B+C i rozlacznik z bezpiecznikami topikowymi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 17.11.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 tu nie chodzi o gwarancję , tylko o to że mając PV ongrid jak nie działa sieć energetyczna to PV też nie pracuja/ładują tego akumulatora (zabezpieczenia) , zdarza się to rzadko ale teraz latem spora część kraju była wyłączona przez wichury - krócej lub dłużej ale była . to samo masz zimą - śnieg zrywa sieć i nasz 80% akumulatorek nie działa To to jes według mnie najmniejszy problem, bo nieplace za naprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 17.11.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Jestem w trakcie wykonywania instalacji pv na gruncie. Zastanawiam się w którym miejscu powinno się dać zabezpieczenia po stronie AC ? Kabel 3f długości około 25m do instalacji w domu będzie szedł ziemia. Czy dać zabezpieczenie nadpradowe i roznicowke na zew. koło inwertera czy może w domu przy połączeniu z instalacją (w rozdzielni w domu jest już ochronnik B+C i rozlacznik z bezpiecznikami topikowymi)? Ja też mam zamiar wykonania pv na gruncie, mam pytanie o stawke VAT. Jaką zapłacisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts