Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tu nie chodzi o gwarancję , tylko o to że mając PV ongrid jak nie działa sieć energetyczna to PV też nie pracuja/ładują tego akumulatora (zabezpieczenia) , zdarza się to rzadko ale teraz latem spora część kraju była wyłączona przez wichury - krócej lub dłużej ale była . to samo masz zimą - śnieg zrywa sieć i nasz 80% akumulatorek nie działa

Zimą to off grid też za długo Ci nie podziała :D

Pobożne życzenie...

Agregatów za grosze wszędzie jest jak psów.

Tylko tych dobrych, praktycznie, nie ma.

Większość to chinina.

Często nawijane drutem alu.

Parametry podawane - księżycowe.

Realia są ponure... Nie nadają się do dłuższej pracy.

Bardzo często padają im AVRy.

Czyli - agregat i komplet części zamiennych do niego.

Koniecznie z nasadowym kluczem 12. :lol:

Adam M.

Skoro są takie złe Adam ,to chyba nie ma problemu aby sobie zrobić samemu.

Zimą to off grid też za długo Ci nie podziała :D

Tak samo jak on grid...

Jak to się mówi...

"Z pustego to i Salomon nie naleje"...

Nie wiem że wy macie z tym taki problem przecież te wszystkie Off Grid to taki rodzaj UPS i jak nie ma energii w bateriach pobierają ją z sieci energetycznej...

Wy naprawdę g... wiecie o Off Grid czy zasilaniu awaryjnym...

Powiedz co ty liczysz...?

A o agregatach za kilka setek to nawet się nie wypowiadam...

Oczywiście budując dom na końcu świata bez dostępu do sieci energetycznej pewnie zasilanie było by częściowo na agregacie ale zbudowane w zupełnie inny sposób...

Ano liczę ,że jeżeli MAGAZYN to taki MAGAZYN który zapewni mi moje zapotrzebowanie dobowe na energię elektryczną całego gospodarstwa domowego oraz da radę ten magazyn podczas pracy PV naładować na kolejny wieczór. A odnośnie zaniku dostaw z ZE to już pisałem . W obecnym miejscu mieszkam ponad 20 lat i brak dostaw i planowanych napraw był może z 5 razy i to w godz 8- 15. Podsumowując . Ja nie wiem co to jest brak dostaw energii el.Zrozum wreszcie że na dzień dzisiejszy najlepszym magazynem pod względem ekonomicznym jest sieć.

Ano liczę ,że jeżeli MAGAZYN to taki MAGAZYN który zapewni mi moje zapotrzebowanie dobowe na energię elektryczną całego gospodarstwa domowego oraz da radę ten magazyn podczas pracy PV naładować na kolejny wieczór. A odnośnie zaniku dostaw z ZE to już pisałem . W obecnym miejscu mieszkam ponad 20 lat i brak dostaw i planowanych napraw był może z 5 razy i to w godz 8- 15. Podsumowując . Ja nie wiem co to jest brak dostaw energii el.Zrozum wreszcie że na dzień dzisiejszy najlepszym magazynem pod względem ekonomicznym jest sieć.

Ty masz swoją miarę a ja mam swoją...

Jaki jest sens ekonomiczny budować ogromną instalację fotowoltaiczną aby praktycznie całą energię jaką ona wyprodukuje pakować do sieci a potem odbierać z tego 70-80% w godzinach taniej energii...?

Zużywamy 2000kWh drogiej i 12000kWh taniej...

Instalacja o mocy większej niż 3000kWp nie ma sensu a aby zużyć energię wyprodukowaną przez dwanaście paneli fotowoltaicznych to ja nie potrzebuję magazynu z sieci i łaski obecnej ustawy...

tu nie chodzi o gwarancję , tylko o to że mając PV ongrid jak nie działa sieć energetyczna to PV też nie pracuja/ładują tego akumulatora (zabezpieczenia) , zdarza się to rzadko ale teraz latem spora część kraju była wyłączona przez wichury - krócej lub dłużej ale była . to samo masz zimą - śnieg zrywa sieć i nasz 80% akumulatorek nie działa

Czy ty masz pojęcie jak działa akumulator (sieć) . Rozliczam się co pół roku. Od 01.01.17r do 30.0617r i od 01.07 do 31.12 17r wprowadzona minus pobrana. Co mnie obchodzi że dziś akurat nie było słońca i instalacja dała 4kW jutro np. 12kW a tydzień temu wyprodukowała 23kW i jeszcze 6 lipca dała 41kW a w sylwestra nie wyprodukuje nic bo PV jest na balu sylwestrowym.

Ty masz swoją miarę a ja mam swoją...

Jaki jest sens ekonomiczny budować ogromną instalację fotowoltaiczną aby praktycznie całą energię jaką ona wyprodukuje pakować do sieci a potem odbierać z tego 70-80% w godzinach taniej energii...?

Zużywamy 2000kWh drogiej i 12000kWh taniej...

Instalacja o mocy większej niż 3000kWp nie ma sensu a aby zużyć energię wyprodukowaną przez dwanaście paneli fotowoltaicznych to ja nie potrzebuję magazynu z sieci i łaski obecnej ustawy...

A ja Grzeję prądem i dla mnie ma to sens

Widzisz ja też grzeję prądem...

Problem w tym że większość energii zużywamy w tanim prądzie a trzeba naprawdę gigantycznej instalacji aby zejść do zera po odjęciu 30%...

A możesz doprecyzować "gigantycznej instalacji". Jak mam parterowy dom 102 m2, okna 3szybowe i styropianu też będzie tyle co ma być. To ile kv pv potrzebuje??

Przeczytaj co napisał cuuube jeszcze raz i staraj się zrozumieć co on pisze bo mam wrażenie że nie zrozumiałeś.

Do czego przydadzą Ci się panele, inwerter on-grid i załadowany latem 80% sieciowy akumulator kiedy w zimie śnieg lub wichura oberwie sieć i przez 5 dni nie będziesz miał prądu w sieci?

Ostatnio się mocno z Tobą nie zgadzam za to do wielu postów -voymar- dałbym like, gdyby była taka opcja :D

Jak nie będzie przez 5 dni prądu zimą, to jak Twoje akumulatory wydolą za przeproszeniem? Często jest tak, że przez tydzień mamy pochmurną pogodę a potem np. tydzień słońca. Jak chcesz w takich warunkach korzystać z energii akumulatorów?

Najlepszy będzie agregat i tyle w temacie.

gdybyś czytał inne moje posty w innych tematach , wiedziałbyś że nie mam akumulatorów i wcale nie jestem za nimi . jestem w procesie weryfikacji wniosku o PV ongrid i chcę zakupić właśnie agregat na wypadek braku prądu , ponieważ mój rejon jest ryzykowny (nie aż tak jak inne , ale jest) . obecnie palę pelletem od 2011r , wolę napisać bo zaraz zostanę posądzony o palenie śmieciami

woymar niestety też nie czyta (ze zrozumieniem) co dobrze zauważył wiseman

27tys (z VAT 23%) ale w tej cenie mam już konstrukcję naziemną na 10kwp i docelowy inwerter fronius 8kw. Jak dołożę 5.5tyś to dokupie pozostałe 18paneli + zabezpieczenia i będę miał instalację 10kw

A to inwerter 8 kw niebedzie za mały jak dołożysz paneli do 10 kw? To ile wynosi cena jednego panela?

Przeczytaj co napisał cuuube jeszcze raz i staraj się zrozumieć co on pisze bo mam wrażenie że nie zrozumiałeś.

Do czego przydadzą Ci się panele, inwerter on-grid i załadowany latem 80% sieciowy akumulator kiedy w zimie śnieg lub wichura oberwie sieć i przez 5 dni nie będziesz miał prądu w sieci?

WYBACZ -ale ty przeczytaj dokładnie co jest napisane