Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

"Skoro są takie złe Adam ,to chyba nie ma problemu aby sobie zrobić samemu. "

Można, ale...

Bomis powojskowy tańszy jest.

Sprzęt nie do zaje...psucia.

Zwykle ma kilka motogodzin, bo tam jest licznik, na którym widać.

Brudny, zielony (brudno-zielony), nie wygląda.... działa!

Ja, akurat, sobie... robię.

Adam M.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gdybyś czytał inne moje posty w innych tematach , wiedziałbyś że nie mam akumulatorów i wcale nie jestem za nimi . jestem w procesie weryfikacji wniosku o PV ongrid i chcę zakupić właśnie agregat na wypadek braku prądu , ponieważ mój rejon jest ryzykowny (nie aż tak jak inne , ale jest) . obecnie palę pelletem od 2011r , wolę napisać bo zaraz zostanę posądzony o palenie śmieciami

woymar niestety też nie czyta (ze zrozumieniem) co dobrze zauważył wiseman

Ale ja pisałem o wiseman, przecież jego post cytowałem :D

Ale z czym się nie zgadzasz?

...

Do czego przydadzą Ci się panele, inwerter on-grid i załadowany latem 80% sieciowy akumulator kiedy w zimie śnieg lub wichura oberwie sieć i przez 5 dni nie będziesz miał prądu w sieci?

...

Z tym, że przy off grid jak nie będzie 5 dni prądu to też do niczego nie zrobisz.

Że często mamy kilka dni bez słońca a potem ze słońcem, jak wtedy korzystać z Twojej energii?! Przy on grid sobie odbierzesz bez problemów.

Myślę, że kaprysy pogody to częstsza sytuacja niż brak prądu na 5 dni, co nie zdarzyło się u 99,9% forumowiczów pewnie nigdy.

Edytowane przez kerad85

A to inwerter 8 kw niebedzie za mały jak dołożysz paneli do 10 kw? To ile wynosi cena jednego panela?

Nie będzie za mały ponieważ żeby działało optymalnie to moc paneli musi być wyższa od mocy inwertera o 20%. Latem gdy jest najmocniejsze promieniowanie słoneczne jest też najwyższą temperatura paneli a tego panele nie lubią i produkują mniejsza mocą. Mnie kosztuje 1 panel 470zł netto

WYBACZ -ale ty przeczytaj dokładnie co jest napisane
jest napisane to co wyczytał tam wiseman

....

Myślę, że kaprysy pogody to częstsza sytuacja niż brak prądu na 5 dni, co nie zdarzyło się u 99,9% forumowiczów pewnie nigdy.

a on pisał o moim poscie i niestety dobrze go zinterpretował o czym napisałem wyżej .

99,9% forumowiczów widocznie mieszka w san escobar a nie w Polsce jak ci którzy tego lata czy zimy byli bez prądu nawet kilka dni http://energetyka.wnp.pl/wichury-nad-polska-tysiace-odbiorcow-bez-pradu-utrudnienia-na-kolei,307795_1_0_0.html a było ich kilkaset tysiecy . ja nie miałem kilka godzin , a mieszkam 15km od centrum Poznania . mam bufor 500L więc nie miałem stresu

Widzisz ja też grzeję prądem...

Problem w tym że większość energii zużywamy w tanim prądzie a trzeba naprawdę gigantycznej instalacji aby zejść do zera po odjęciu 30%...

Pomału -damy radę powiedz po co mam płacić za II taryfę jak mogę na max wykorzystać I Tak po części masz rację, ale popatrz z innej strony. W okresie od 01.01.17r do 30.06.17r miałem do ZE zapłacić za 1500 kWh w tym czasie za 1 miesiąc do sieci (bodajże w kwietniu) średnia produkcja dzienna była u mnie 26kW 6 kW własne 20kW sieć .I tak 20 x 0.8 =16kW opust 16kW x 0,65 lub 0.68 =10,4 x30 dni =312zeta za miesiąc I taryfa i tak dalej maj i czerwiec ,zakończenie rozliczenia półrocznego. Raz więcej raz mniej ale obniżyć opłatę o ponad 300 zeta za 1 miesiąc to chyba jest super. Ja od października do kwietnia wykorzystuję swoje PV w 95% Obniżając rachunek w I tar. na max . Rozbuduję jeszcze do 10 kW przetestuję i zobaczymy , co dalej. Na dzień dzisiejszy za okres od 01 .07 do dziś czyli 17.11 mam im dopłacić ok 800 zeta ze wszystkim bytowy + CO to mi trzeba lepiej jak wcześniej za sam bytowy płaciłem 400zeta co 2 miechy

Nie będzie za mały ponieważ żeby działało optymalnie to moc paneli musi być wyższa od mocy inwertera o 20%. Latem gdy jest najmocniejsze promieniowanie słoneczne jest też najwyższą temperatura paneli a tego panele nie lubią i produkują mniejsza mocą. Mnie kosztuje 1 panel 470zł netto

Ok,rozumiem. Tylko ta cena mnie zaciekawiła 5,5 za 18 paneli.

Z tym, że przy off grid jak nie będzie 5 dni prądu to też do niczego nie zrobisz.

Że często mamy kilka dni bez słońca a potem ze słońcem, jak wtedy korzystać z Twojej energii?! Przy on grid sobie odbierzesz bez problemów.

Chyba za bardzo jest nadużywane słowo czy też określenie OFF grid...

Jak sama nazwa określa jest po za siecią a więc taka instalacja musi sobie poradzić w każdych warunkach...

Jeżeli jest fotowoltaiczna to także posiada agregat prądotwórczy do wspomagania...( Tak ku ścisłości ten agregat służy do ładowania akumulatorów...)

W warunkach z dostępem do sieci energetycznej instalacja jest co najwyżej rodzajem UPSa ze wspomaganiem fotowoltaicznym...

I tu dalej jeżeli zabraknie sieci energetycznej i padną akumulatory to agregat prądotwórczy służy do ładowania akumulatorów...

Zasilaniem awaryjnym czy typu Off Grid zajmuje się przetwornica z baterią akumulatorów...

ostatnio się mocno z tobą nie zgadzam za to do wielu postów -voymar- dałbym like, gdyby była taka opcja :D

jak nie będzie przez 5 dni prądu zimą, to jak twoje akumulatory wydolą za przeproszeniem? Często jest tak, że przez tydzień mamy pochmurną pogodę a potem np. Tydzień słońca. Jak chcesz w takich warunkach korzystać z energii akumulatorów?

Najlepszy będzie agregat i tyle w temacie.

amen

E Eeee jak jesteś off grid... mieszkasz na wybrzeżu i montujesz 5kW wiatrak to jak najbardziej masz u nas popracie, ale jak montujesz 500-1000W na dachu z 2 akumulatorami, przetwornicą 1500W no to o czym mamy pisać?

W takim przypadku tylko agregat a nie zabawa ( bo to nic innego ) w off grida aby 5h wytrzymać na zasilaniu z akumulatorów. A później kibel? czy będzie skuteczne szukanie agregatu?

Faktycznie nie, nie będzie szukania agregatu 4 tyg. wytrzymacie na UPS z żarówką 0,5W, rozmrożoną lodówką, i zamrożoną instalacją CO! Będzie dobrze - tak trzymajcie.

Edytowane przez marcinbbb

@Jan ile dobowo średnio zjada Ci klimatyzator 3,5kW w opcji grzania? Chodzi za mną aby przepalić w nim te moje pozostałe 1,2MWh a najlepiej 60% z tego aby zostało prądu do marca.

Teraz używam do ogrzania parteru ok 50m2 w 90% w II taryfie. Ustawiam go zwykle na max czyli nieefektywnie. W grudniu będę testował pracę ciągłą i ustawienie na taką temperaturę żeby się sprężarka nie wyłączała.

Obecnie klimatyzator zużywa 10,6 kWh na dobę średnio.

Nie , jest trochę do ogarnięcia. Trzeba wymieniać okresowo olej i filtry mimo , że nie pracuje . Najlepiej by pracował okresowo, ale w sklepach czy na magazynach nikt tak nie robi.Musi też stać w suchym , a nie wilgotnym miejscu , podłączyć rurę spalin

Zalałem paliwem z uzdatniaczem - benzyna ma już sporo lat i jest jak nowa.

Co pół roku odpalam na 5-10 minut.

I to wszystko.

Rura do spalin to temat ryzykowny. Jeśli nie ma porządnego połączenia to ja bym tego w domu nie używał.

Ty masz swoją miarę a ja mam swoją...

Jaki jest sens ekonomiczny budować ogromną instalację fotowoltaiczną aby praktycznie całą energię jaką ona wyprodukuje pakować do sieci a potem odbierać z tego 70-80% w godzinach taniej

To co oddaję w godzinach I taryfy odbieram również w godzinach I taryfy. Dzięki temu klimatyzator ma wyższą sprawność przy temperaturach w dzień np. +5 niż przy nocnych -2. Zamiast go używać na maksymalnej mocy i COP 3 przez 10 godzin taniej taryfy mogę go używać na COP 5 przez 24 godziny.

Przeczytaj co napisał cuuube jeszcze raz i staraj się zrozumieć co on pisze bo mam wrażenie że nie zrozumiałeś.

Do czego przydadzą Ci się panele, inwerter on-grid i załadowany latem 80% sieciowy akumulator kiedy w zimie śnieg lub wichura oberwie sieć i przez 5 dni nie będziesz miał prądu w sieci?

Do grzania przez pozostałe 155 dni okresu grzewczego.

E Eeee jak jesteś off grid... mieszkasz na wybrzeżu i montujesz 5kW wiatrak to jak najbardziej masz u nas popracie, ale jak montujesz 500-1000W na dachu z 2 akumulatorami, przetwornicą 1500W no to o czym mamy pisać?

W takim przypadku tylko agregat a nie zabawa ( bo to nic innego ) w off grida aby 5h wytrzymać na zasilaniu z akumulatorów. A później kibel? czy będzie skuteczne szukanie agregatu?

Faktycznie nie, nie będzie szukania agregatu 4 tyg. wytrzymacie na UPS z żarówką 0,5W, rozmrożoną lodówką, i zamrożoną instalacją CO! Będzie dobrze - tak trzymajcie.

To nie jest OFF grid ...

To jest UPS z kilkoma panelami fotowoltaicznymi...

Macie problem z naładowaniem UPS jak się akumulatory rozładują bo prądu w sieci energetycznej nie będzie długo...

Jaki jest problem podłączyć samochód do tych akumulatorów...?

To co oddaję w godzinach I taryfy odbieram również w godzinach I taryfy. Dzięki temu klimatyzator ma wyższą sprawność przy temperaturach w dzień np. +5 niż przy nocnych -2. Zamiast go używać na maksymalnej mocy i COP 3 przez 10 godzin taniej taryfy mogę go używać na COP 5 przez 24 godziny.

Napisałem wcześniej moje zużycie energii...

Tam jest tylko 2tys kWh drogiej więc większa instalacja fotowoltaiczna podłączoną do sieci energetycznej "odda" ci 80% w taniej...