marcin_u 18.11.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Ok,rozumiem. Tylko ta cena mnie zaciekawiła 5,5 za 18 paneli. Pomyliłem się bo na szybko spojrzałem do faktury i podałem cenę za 2 połowę paneli a na fakturze było 18szt a nie jak w ofercie 36. Za dodatkowe 18szt zapłacę 10.5tyś brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.11.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Jak dla mnie off grid ma być upsem z funkcją oszczędzania prądu. Ot takie moje wymagania.Jak pod akumulatory wiać gowniny agregat?? Na razie stosowałem zasilacz i przypalony regulator PWM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.11.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Ładowarka na przetwornicy Ci potrzebna.PWM to nieporozumienie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.11.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Ładowarka na przetwornicy Ci potrzebna. PWM to nieporozumienie. Adam M. Jeśli dobrze rozumiem to mówisz o prostowniku pod agregat?? Prad jest za kijowy z agregatu aby przetwornica go wiziałła. Dlatego obchodzę too zasilaczem + łądowarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.11.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 NIE!Mówię o kontrolerze ładowania baterii akumulatorów. Przetwornicowym.Choćby TAKIM:http://allegro.pl/prof-zasilacz-telekomunikacyjny-230v-49-60v-15a-i7025042290.htmlRozpoznaje wszystkie rodzaje aku.Ładuje optymalnie (według kilku algorytmów automatycznie dobieranych do stanu aku) i umie PILNOWAĆ baterii. Ten PWM rzuć za jakim psem, którego nie lubisz...(postaraj się psa nie trafić) BARDZO DOBRZE współpracuje z agregatem.Do tego się urodził. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.11.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Co jest, cholera, że proste układy i mechanizmy ludzie sobie komplikują niepotrzebnie albo stosują jakiś badziew...Potem wypisują - TO NIE DZIAŁA... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.11.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 A czy ja piszę że nie działa. Wykorzystałem to co miałem pod ręką i nie musiałem kupować nic nowego. Myślałem ze za grosze da rade to zoptymalizować.Chyba zostawię jak jest nie chcę pakować się w koszty jak to jest zasilanie awaryjne zasilania awaryjnego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.11.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Wiesz, że grzejesz okolicę tym zasiladłem?No i agregat mocniej idzie = więcej pali niż potrzeba. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.11.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 My tu gadu gadu a dziś druga połowa listopada z większej instalacji wpadło:- 2,9kWha z mniejszej:- 1,6kWh Gdybym miał to pakować w akumulatory 3,5kWh to potrzebuję 2 akumulatory po 100Ah każdy po 700 PLN. 3,5kWh * 80% sprawności przetwornicy = 2,8kWh Nawet prania się na tym nie da zrobić.... a TV nie będę TV na off grid oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 18.11.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 a ktoś sprawdzał ofertę IKEA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.11.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Adam pewnie masz racje ale czy ma to znaczenie?? Jeśli to coś będzie uruchomione może raz do roku+konserwacja. Chyba że już na poważnie mam się szykować na armagedon:wiggle: a 1000l beznzynki w ogródku zakopać i ziemiankę wykoapć Edytowane 18 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.11.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 My tu gadu gadu a dziś druga połowa listopada z większej instalacji wpadło: - 2,9kWh a z mniejszej: - 1,6kWh Gdybym miał to pakować w akumulatory 3,5kWh to potrzebuję 2 akumulatory po 100Ah każdy po 700 PLN. 3,5kWh * 80% sprawności przetwornicy = 2,8kWh Nawet prania się na tym nie da zrobić.... a TV nie będę TV na off grid oglądać. Co Ty masz za pralkę że z 2,8kWh prania nie zrobisz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 My tu gadu gadu a dziś druga połowa listopada z większej instalacji wpadło: - 2,9kWh a z mniejszej: - 1,6kWh Gdybym miał to pakować w akumulatory 3,5kWh to potrzebuję 2 akumulatory po 100Ah każdy po 700 PLN. 3,5kWh * 80% sprawności przetwornicy = 2,8kWh Nawet prania się na tym nie da zrobić.... a TV nie będę TV na off grid oglądać. No to miałeś"na bogato"... Śmiać się czy płakać z takiej produkcji...? Gratuluję pralki która potrzebuje ponad 2kWh na cykl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 18.11.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 ejjj a szybkie pytanie bo już zgłupialem. W obliczeniach OZC liczy się tylko energię potrzebną do ogrzewania. Tak? CWU to inna para kaloszy, hmm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.11.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Śmiać się czy płakać z takiej produkcji...? Wiesz kiedy latem do akumulatora odłożyło się 1,249MWh taka produkcja mi zupełnie nie przeszkadza. Ale ciekawi mnie gdzie off grid`owcy odkładają produkcję z lata na zimę Więc należało by się cieszyć bo ze spokojną głową mógłbym wyłączyć instalację i dalej korzystać z darmowej energii zgromadzonej w ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) Moje idea offgrida jest taka:-Konsumpcja PV mniej więcej na bieżąco nadwyżki grzałką pakowane w bojler (słońce i tak jest w drogiej taryfie)-Akumulatory zawsze naładowane (Nie wykorzystywane do pracy cyklicznej tylko buforowej)-Agregat w razie braku słońca po armagedonie Nigdy nie zakładałem 100% zastąpienia sieci przez ofgrida Edytowane 19 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.11.2017 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Wiesz kiedy latem do akumulatora odłożyło się 1,249MWh taka produkcja mi zupełnie nie przeszkadza. Ale ciekawi mnie gdzie off grid`owcy odkładają produkcję z lata na zimę Więc należało by się cieszyć bo ze spokojną głową mógłbym wyłączyć instalację i dalej korzystać z darmowej energii zgromadzonej w ZE. Bardzo Dobre stwierdzenie-popieram w 100% Powiedzą że nie ma sensu instalować dużych PV tylko 0.5kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.11.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 [:-Konsumpcja PV mniej więcej na bieżąco nadwyżki grzałką pakowane w bojler (słońce i tak jest w drogiej taryfie)-Akumulatory zawsze naładowane (Nie wykorzystywane do pracy cyklicznej tylko buforowej)-Agregat w razie braku słońca po armagedonie Nigdy nie zakładałem 100% zastąpienia sieci przez ofgrida 1) SUPER -pakować w bojler i wylewać na trawnik 2)Większość słońca w II taryfie? Jakim sposobem jak okres zimowy na II taryfę to godz 13.00--15.00 a letnia 15.00--17.003) Jak lepiej mam wykorzystać 42 kWh produkcji dziennej w okresie letnim ( maj --sierpień) niż odkładać w ramach opustów na zimę?4) W przyszłym roku rozbuduję PV do 10kW tak że dzienna produkcja adekwatnie wzrośnie do ok 80kWh/dzień. I co mam grzać bojler? 5)Ja jednak te 80 kWh wykorzystam tak jak przy obecnej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.11.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 ejjj a szybkie pytanie bo już zgłupialem. W obliczeniach OZC liczy się tylko energię potrzebną do ogrzewania. Tak? CWU to inna para kaloszy, hmm? Tak, ozc podaje nam dwa najwazniejsze parametry budynku czyli zapotrzebowanie na ciepło na ogrzewanie, oraz projektowe obciązenie cieplne, zapotrzebowanie na cwu szacujemy przyjmując ok 1000 kWh/osoba*a. We wiekszosci przypadku jest to wartosc nieco zawyzona ale tak to wynika z norm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Wiesz kiedy latem do akumulatora odłożyło się 1,249MWh taka produkcja mi zupełnie nie przeszkadza. Ale ciekawi mnie gdzie off grid`owcy odkładają produkcję z lata na zimę Więc należało by się cieszyć bo ze spokojną głową mógłbym wyłączyć instalację i dalej korzystać z darmowej energii zgromadzonej w ZE. Mając akumulator na energię w domu całą produkcję zużywasz na bieżąco a instalacja produkująca znacznie więcej energii niż jesteśmy w stanie zużyć na bieżąco to przerost formy nad treścią...( Oczywiście mowa o całodobowym zużyciu...) Podawałem wielokrotnie moje zużycie energii przez moją posesję więc odnieś się do tego... Tak swoją drogą zasilanie bateryjne to takie bardziej hobby więc nie wiem do czego te wyliczenia jakiejś opłacalności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts