-voymar- 19.11.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Czytaj z uwagą i zrozumieniem zanim coś napiszesz bo wychodzi Ci śmieszność. Drogiej to nie to samo co drugiej Nie czepiaj się szczegółów bo wszyscy OFF- to pesymiści do obecnej ustawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.11.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Tak, ozc podaje nam dwa najwazniejsze parametry budynku czyli zapotrzebowanie na ciepło na ogrzewanie, oraz projektowe obciązenie cieplne, zapotrzebowanie na cwu szacujemy przyjmując ok 1000 kWh/osoba*a. We wiekszosci przypadku jest to wartosc nieco zawyzona ale tak to wynika z norm. U mnie na CWU latem 120L bojler / 3 os. dziennie ok 6-7 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Bardzo Dobre stwierdzenie-popieram w 100% Powiedzą że nie ma sensu instalować dużych PV tylko 0.5kW Jako taki sens ma instalacja o mocy 3-4kWp , powyżej to tylko takie udowadnianie że się da... Energia z sieci w taryfie G12 rozwala całą ekonomię przy próbie pokrycia dużego zużycia energii w skali roku ... W praktyce wygląda to tak że produkuje są w lecie na zapas a potem odbierasz 70-80% z tego w tanim prądzie w zimie jako ogrzewanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 U mnie na CWU latem 120L bojler / 3 os. dziennie ok 6-7 kW A to jest połowa średniej produkcji instalacji 3kWp... A wiadomo że w pierwszej kolejności idzie na bieżące zużycie, reszta w aku jak już nie będzie nadwyżki że słońca a na samym końcu dopiero grzanie ciepłej wody użytkowej jak już baterie naładowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.11.2017 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Jak ktoś ma kupić 3t węgla na zimę za 3000 PLN to lepiej kupić za 100PLN grzejnik olejowy i grzać własnym prądem. Więc instalacja PV jak najbardziej ma sens. Też planuję rozbudowę docelowo do około 10kW jednak rozwlekam to w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Jak ktoś ma kupić 3t węgla na zimę za 3000 PLN to lepiej kupić za 100PLN grzejnik olejowy i grzać własnym prądem. Więc instalacja PV jak najbardziej ma sens. Też planuję rozbudowę docelowo do około 10kW jednak rozwlekam to w czasie. 3 tony węgla to jest ok 18-19 tys kWh energii... Powiedz jakiej wielkości będzie instalacja fotowoltaiczna aby pokryła taką ilość energii...? Ten grzejniczek za sto złotych to jeszcze nie instalacja która ma zastąpić te 3t węgla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 [: 1) SUPER -pakować w bojler i wylewać na trawnik 2)Większość słońca w II taryfie? Jakim sposobem jak okres zimowy na II taryfę to godz 13.00--15.00 a letnia 15.00--17.00 3) Jak lepiej mam wykorzystać 42 kWh produkcji dziennej w okresie letnim ( maj --sierpień) niż odkładać w ramach opustów na zimę? 4) W przyszłym roku rozbuduję PV do 10kW tak że dzienna produkcja adekwatnie wzrośnie do ok 80kWh/dzień. I co mam grzać bojler? 5)Ja jednak te 80 kWh wykorzystam tak jak przy obecnej instalacji Mam teraz na trawniku dwa panele planuje rozbudowę do 1,kW plus turbinę wiatrową w okolicy 300W. Co ty byś chciał wylewać przy planowanej grzałce 3x200W?? Słońce jest głównie w drogiej czyli pierwszej taryfie. Umnie tanie(II) jest w godzinach 21-6 i weekendy. Panele mają w miarę możliwości zaspakajać obwody do których są podłączone(kupa pierdół) rocznie potrzebuję 2500-2700kwh i głównie potrzebuję rozbudowanego UPS z funkcją oszczędzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.11.2017 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 A to jest połowa średniej produkcji instalacji 3kWp... A wiadomo że w pierwszej kolejności idzie na bieżące zużycie, reszta w aku jak już nie będzie nadwyżki że słońca a na samym końcu dopiero grzanie ciepłej wody użytkowej jak już baterie naładowane... Jaka połowa CWU to okres od maja do września reszta CWU idzie razem z CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.11.2017 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Napisałem wcześniej moje zużycie energii... Tam jest tylko 2tys kWh drogiej więc większa instalacja fotowoltaiczna podłączoną do sieci energetycznej "odda" ci 80% w taniej... Nie. Dzięki nadprodukcji w I zmniejszam zużycie w II i zwiększam w I. Dzięki temu: - klimatyzator pracuje z mniejszą mocą przez całą dobę osiągając wyższy COP, - zmniejszam sumę zużytej energii, - zwiększam komfort, - mogę zastosować 2,5 razy niższą moc urządzeń grzewczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.11.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Moje idea offgrida jest taka: 1-Konsumpcja PV mniej więcej na bieżąco nadwyżki grzałką pakowane w bojler (słońce i tak jest w drogiej taryfie) 2-Akumulatory zawsze naładowane (Nie wykorzystywane do pracy cyklicznej tylko buforowej) 3-Agregat w razie braku słońca po armagedonie Nigdy nie zakładałem 100% zastąpienia sieci przez ofgrida 1. Przez rok nie skonsumujesz więcej niż 30%. Mi wychodzi chyba 20%. 2. Żaden problem. 3. OK Powyższa instalacja będzie bardzo nieefektywna. Około połowa energii się zmarnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 W fazie końcowej szczytowa produkcja powinna być przewymiarowana ok 2-3 względem obwodów które zasila nadwyżki maja iść w boiler. Dlatego aby utrzymać jak najdłużej pełne pokrycie przy średniej pogodzie. Oraz zapas w razie zaniku zasilania. Dlaczego uważasz że połowa energii się zmarnuje skoro pójdzie na umycie d..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.11.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Co to znaczy przewymiarowana względem obwodów? O jaką moc obwodów chodzi? Standby, on, czy jaką? Co jeśli one są używane chwilowo? Też przewymiarujesz trzykrotnie? Bez sensu.System który będzie zdolny do przyjęcia nadwyżek w bojler w czerwcu zaoferuje zimną wodę w sierpniu. Zoptymalizowany dla sierpnia będzie marnował energię w czerwcu a w październiku woda będzie zimna.To nie ma absolutnie żadnego sensu.PRODUKCJA CAŁEGO GRUDNIA JEST U MNIE RÓWNA PRODUKCJI JEDNEGO DOBREGO DNIA CZERWCA. Weź to zoptymalizuj. Moim zdaniem się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Nie. Dzięki nadprodukcji w I zmniejszam zużycie w II i zwiększam w I. Dzięki temu: - klimatyzator pracuje z mniejszą mocą przez całą dobę osiągając wyższy COP, - zmniejszam sumę zużytej energii, - zwiększam komfort, - mogę zastosować 2,5 razy niższą moc urządzeń grzewczych. Co ty człowieku bredzisz... Zużywam 2tys kWh drogiego... 12tys kWh taniego... Nawet jak dokręcę do tego pompę ciepła to i tak nadwyżkę z lata ( o ile będzie...) zużyję jako tania taryfa przez różne pierdoły pracujące w godzinach taniej energii łącznie z wspomnianą pompą ciepła... Chcesz grzać chałupę suszarką z COP w drogiej energii to sobie grzej... Podłogowy system grzewczy oparty na gruntowej pompie ciepła czy też tylko za pomocą kotła elektrycznego zawsze będzie miał możliwość wykorzystania akumulacji i będzie bazował na godzinach taniej energii elektrycznej więc jaki sens ma porównanie kosztów ( czy raczej stopy zwrotu...) Dla drogiej taryfy czy całodobowej G11...? W każdym jednym przypadku instalowanie mocy instalacji znacznie większej niż zużycie energii w drogim prądzie nie ma większego sensu... Oczywiście jak ktoś chce to sobie zainstaluje i będzie wyliczał zwrot dla taryfy całodobowej dla lepszego samopoczucia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.11.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Ty zużywasz. Ty a nie ja. Ja piszę o SOBIE A NIE O TOBIE.Pompa gruntowa to wyrzucanie pieniędzy. Dla pompy powietrznej użytkowanie całodobowe, w tym w I taryfie jest korzystniejsze.Jeśli masz gruntową PC obliczoną dla wykorzystania tylko w II taryfie to znaczy że jej moc jest 2,5 razy za duża w porównaniu z taką która jest obliczona do wykorzystania całodobowego. Tak samo liczy się piece akumulacyjne. Np. mam piec 4kW mogący przechować 40kWh energii. Ładuje się 10 godzin. Gdyby był przewidziany do pracy ciągłej to można zmienić podłączenie grzałek i będzie się ładował 20 godzin. Nie wiem co Ty masz za durszlak z kartonu. 12MWh? Liczmy że 10 MWh idzie na ogrzewanie. COP gruntowej 5. To daje 50MWh na ogrzewanie rocznie. Wystarczy dla dziesięciu domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Ile tej energii z węgla zużyjesz na ciepło w domu? 20-30%? Energia wyprodukowana przez PV może być w 100% zamieniona na ciepło. Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś... Z powyższego wynika że chałupy zużywające ok 3 tony węgla na sezon grzewczy są blisko pasywnego jeżeli zaczniemy je ogrzewać czystym prądem... Czyli potrzebują ok 3600-5400kWh na sezon...?? ( I to razem z CWU bo trzeba pamiętać że w tych zużytych tonach jest też ciepła woda...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Ty zużywasz. Ty a nie ja. Ja piszę o SOBIE A NIE O TOBIE. Pompa gruntowa to wyrzucanie pieniędzy. Dla pompy powietrznej użytkowanie całodobowe, w tym w I taryfie jest korzystniejsze. Jeśli masz gruntową PC obliczoną dla wykorzystania tylko w II taryfie to znaczy że jej moc jest 2,5 razy za duża w porównaniu z taką która jest obliczona do wykorzystania całodobowego. Tak samo liczy się piece akumulacyjne. Np. mam piec 4kW mogący przechować 40kWh energii. Ładuje się 10 godzin. Gdyby był przewidziany do pracy ciągłej to można zmienić podłączenie grzałek i będzie się ładował 20 godzin. Nie wiem co Ty masz za durszlak z kartonu. 12MWh? Liczmy że 10 MWh idzie na ogrzewanie. COP gruntowej 5. To daje 50MWh na ogrzewanie rocznie. Wystarczy dla dziesięciu domów. G... wiesz o ogrzewaniu podłogowym z gruntowymi pompami ciepła... Ja grzeję prądem jak jeszcze nie zdążyłeś zatrybić ...( Wystarczy spojrzeć w stopkę...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.11.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 G... wiesz o ogrzewaniu podłogowym z gruntowymi pompami ciepła... Ja grzeję prądem jak jeszcze nie zdążyłeś zatrybić ...( Wystarczy spojrzeć w stopkę...) Ja też grzeję prądem (klimatyzacja split, podłogowe oporowe w łazience, dynamiczne piece akumulacyjne). Ale zużywam go znacznie mniej. Kupuję tylko ułamek tego co zużywam. Główne źródło ciepła to klimatyzator. Zużył 1300kWh ostatniej zimy. DOM BYŁ NIEOCIEPLONY. Twoje zużycie 12MWh w ocieplonym domu, to jakiś absurd. Okna masz zimą zamknięte czy otwarte na oścież? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.11.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 3 tony węgla to jest ok 18-19 tys kWh energii... Powiedz jakiej wielkości będzie instalacja fotowoltaiczna aby pokryła taką ilość energii...? Ten grzejniczek za sto złotych to jeszcze nie instalacja która ma zastąpić te 3t węgla... Tylko weź pod uwagę sprawność pieca węglowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Ja też grzeję prądem (klimatyzacja split, podłogowe oporowe w łazience, dynamiczne piece akumulacyjne). Ale zużywam go znacznie mniej. Kupuję tylko ułamek tego co zużywam. Główne źródło ciepła to klimatyzator. Zużył 1300kWh ostatniej zimy. DOM BYŁ NIEOCIEPLONY. Twoje zużycie 12MWh w ocieplonym domu, to jakiś absurd. Okna masz zimą zamknięte czy otwarte na oścież? Tak tak...wiemy... Klimatyzator do ogrzewania zużył 1300kWh ale cała chałupa zużywa ponad 10 tys kWh... 12 MWh idzie na ogrzewanie i na CWU rocznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Tylko weź pod uwagę sprawność pieca węglowego No skoro według Was nie ma sprawności to znaczy że ludzie mieszkający w takich domach powinni grzać prądem aby było taniej... Te 6000kWh z tony węgla uwzględnia sprawność kotła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts