-voymar- 19.11.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Chłopie zrobiłeś zasadniczy bląd w rozumieniu tekstu pisanego i nie zwalaj tego na innych tylko przyznaj się do blędu. DZIĘKI - ale na chwilę obecną kończę z forum ,poczekam parę tygodni może przyjdzie ktoś z kim będzie można logicznie i z powagą porozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.11.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 1,3 MWh CWU1,3 MWh klima - tylko grzanie nieocieplonego parteru.Piece akumulacyjne grzeją parter. Gaz grzeje piętro. Całkowite zużycie przez ostatni rok 8MWh. Bytowe bez ogrzewania to 400kWh miesięcznie. Czyli 8000-4800-1300 klima = 1900 na piece akumulacyjne i podłogówkę. 1900+1300= 3200 kWh za ogrzanie parteru 50 m2 NIEOCIEPLONEGO DOMU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 1,3 MWh CWU 1,3 MWh klima - tylko grzanie nieocieplonego parteru. Piece akumulacyjne grzeją parter. Gaz grzeje piętro. Całkowite zużycie przez ostatni rok 8MWh. Bytowe bez ogrzewania to 400kWh miesięcznie. Czyli 8000-4800-1300 klima = 1900 na piece akumulacyjne i podłogówkę. 1900+1300= 3200 kWh za ogrzanie parteru 50 m2 NIEOCIEPLONEGO DOMU. To tak jak byś pisał że na ogrzewanie mojego salonu poszło 3200kWh i to ze wspomaganiem się suszarką z COP... Z taką drobną różnicą że u mnie do tego potrzeba tylko kabli w podłodze a u ciebie piecy, kabli i klimatyzacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.11.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 U mnie trzeba tylko klimy i jako zapas piece, a żeby kable dać w podłogę to totalna demolka, zrywanie podłóg, kładzenie ich od nowa, wg nowego projektu, obliczone na dodatkowe obciążenie wylewką. Bez sensu. Tymczasem w dalszym ciągu ogrzewam parter tylko klimatyzatorem i tylko w II taryfie. Niestety wymaga to otwartych drzwi. Za to zużycie wynosi 10,6 kWh tylko w II taryfie. W grudniu będę testował pracę całodobową w I i II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Co to znaczy przewymiarowana względem obwodów? O jaką moc obwodów chodzi? Standby, on, czy jaką? Co jeśli one są używane chwilowo? Też przewymiarujesz trzykrotnie? Bez sensu. System który będzie zdolny do przyjęcia nadwyżek w bojler w czerwcu zaoferuje zimną wodę w sierpniu. Zoptymalizowany dla sierpnia będzie marnował energię w czerwcu a w październiku woda będzie zimna. To nie ma absolutnie żadnego sensu. PRODUKCJA CAŁEGO GRUDNIA JEST U MNIE RÓWNA PRODUKCJI JEDNEGO DOBREGO DNIA CZERWCA. Weź to zoptymalizuj. Moim zdaniem się nie da. Mam wydzielone obwody podłączane pod przetwornice zdecydowana większość z nich to urządzenia pracujące ciągle lub często przez długi czas. Nadprodukcja będzie przekazywana do grzałek. Jak woda będzie zimna ? Myślisz że grzałka podpięta pod PV to jedyne źródło CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Taa, zwłaszcza jak ten dom ma 100m2 powierzchni grzanej. Straaasznie on wtedy jest pasywny przy takim zużyciu energii. Napisz 50 m2 to będziesz miał" więcej" racji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Jak napiszę 10m2 to będę miał jeszcze więcej racji Słyszalem że pasywny to ma zapotrzebowanie 15kW/m2 rocznie na ogrzewanie. 3600/100=36 5400/100=54 Gdzie Ty widzisz dom pasywny? A weź to zużycie energii dopasuj do domu o bardzo przeciętnej powierzchni czyli 150 m2 i odejmij od tego CWU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 19.11.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) 225 stron tematu i dalej jest bicie piany moim zdaniem nie przynoszace totalnie nic... mieszkam w nowym domu (145m2 ogrzewane + 51 nieogrzewany garaż 4 kotłownia) i dość dokładnie notuje swoje zużycie energii. ostatnie 12 m-cy (dane na koniec października) to: Gaz - 1103 m3 - 12401 kWh CWU dla nas wychodzi 450 kWh miesięcznie. Czyli ogrzewanie wychodzi prawie dokładnie 7000 kWh. + jakieś 4 MP grabu bo okazyjne kominkujemy i jest tam własnej roboty symboliczny "płaszcz wodny". Czy by był czy nie to i tak byśmy weekendami palili bo lubimy Aha w salonie jest 22-23 stopnie a w sypialniach chłodniej (w każdym pokoju oddzielne termostaty). Wszędzie podlogowka + bufor 1250l made by adam_Mk +piec niekondensat buderusa za 2300 PLN. Szczerze to nie widzę sensu podnoszenia kosztu PV. I nie mówię tego jako przeciwnik PV bo bufor jest gotowy pod to i są w nim grzałki 3kW. Patrząc na koszty tego wszystkiego i czas zwrotu z inwestycji to po prostu nie widzę sensu. Bacznie natomiast obserwuję prace nad tą taryfa prądową. Jeśli kWh będzie nocą około 15 groszy to po prostu podlacze grzałki do gniazdka i wio. Niby te same 15 groszy co kWh z gazu, ale tutaj strat nie będzie w komin. Jakoś mi ochota na PV przeszła bez dopłat... Edytowane 19 Listopada 2017 przez songoku_xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) A skąd Ci wychodzi że kwh z gazu to 15gr. W dodatku piec nie kondensacyjny4 metry drewna to dużo.(to ok 8000kwh) chyba że coś pomieszałem gdzieś mi się obiło że metr to ok 2000kwhMnie pojechali jak powiedziałem że metr spaliłem okazyjnie. Edytowane 19 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Chłopie, swoim wpisem chciałem Ci tylko dać do zrozumienia że jak coś piszesz to podpieraj to faktami i kopletem danych do obliczeń. Napisałeś coś co w sposób oczywisty było niekompletne. Nawet teraz jak przyjąć te 150m2 (ciekawe skąd ta wiedza że jest to przeciętna powierzchnia) to też daleko jest do domu pasywnego. Napisałeś 3600-5400 na sezon a nie na rok więc jest w tym tylko ok połowa energii na CWU. Nie podałeś też ile osób ma mieszkać w tym domu. Podsumowując. Piszesz coś niekopletnego i na tej podstawie wyciągasz wnioski. To tak jak wróżenie z fusów. Noo... Ale Twoje 20-30% sprawności kotła to już prawda objawiona poparta obserwacjami... A 200dni sezonu grzewczego to jest 50% roku... No i oczywistą prawdą jest według Ciebie że domy z kotłami stałopalnymi są w rzeczywistości budynkami bardzo energooszczędnymi tylko mają bardzo nie efektywne źródło grzewcze... Idąc dalej tym tropem wystarczy w takim budynku wymienić kocioł stałopalny na jakiś o sprawności bliskiej lub równej 100% i już mamy budynek bardzo energooszczędny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) Noo... No i oczywistą prawdą jest według Ciebie że domy z kotłami stałopalnymi są w rzeczywistości budynkami bardzo energooszczędnymi tylko mają bardzo nie efektywne źródło grzewcze... Idąc dalej tym tropem wystarczy w takim budynku wymienić kocioł stałopalny na jakiś o sprawności bliskiej lub równej 100% i już mamy budynek bardzo energooszczędny... Niestety ale masz racje chociaż cenę kwh przebija tylko PC Edytowane 19 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 19.11.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Jak to skąd? Z rachunku? Kwh bez opłat stałych 15 gr. Co to wynosi? Tak samo jak rodzaj pieca? Ja widzę po rachunkach, ze działa doskonałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) A przysł dodałeś. Cenę kWh z rachunku możesz przyjąć tylko przy 100% sprawności.Gdybym tsk liczył to kwh z ekogroszku kosztuje mnie poniżej 10gr a tak nie jest. Ponieważ urządzenie grzewcze ma jakąś tam sprawność. Edytowane 19 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.11.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 songoku_xxx taryfa prądowa brzmi bardzo fajnie niestety obawiam się skończy się to szybciej niż rozpocznie. Ci bogatki kupią sobie PC i skorzystają z taryfy prawie od razu, Ci biedniejsi będą musieli zainwestować sporo gotówki aby ruszyć z tematem, a później pogrzejemy jedną zimę będzie tanio wywalimy kotły na paliwa stałe. A Rząd w kolejnym roku ukróci taryfę prąd znów podrożeje trochę jak z tym 500+ dali aby wygrać wybory a teraz zaczyna im już kasy brakować. Ludzie się wkurzą bo zainwestują kupę chajsu w modernizację a będą płacili później krocie aby grzać prądem znów przyjdzie szara strefa i spalanie dosłownie wszystkiego aby tylko dogrzać chałupę. Już teraz prąd w 2 taryfie jest dość tani, i jakoś niewiele osób z niego korzysta aby ogrzewać dom prądem, chyba że taryfa do grzania prądem będzie po 10 gr/kWh to wszyscy wykupią piece akumulacyjne i będzie jazda bez trzymanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 19.11.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) kulibob no bracie daj spokój sam policz ( tak dodałem, nie policzyłem tylko abonamentowych) Ze sprawności zdaje sobie sprawę więc jak będzie prąd za 15grza kWh bez szkody dla taryfy w dzień to rachunek prosty. marcinbbb moze tak byc, moim kosztem będzie tylko zarobienie kabli, więc choćby było i rok to wchodzę w to jak gówno w wentylator Edytowane 19 Listopada 2017 przez songoku_xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Już teraz prąd w 2 taryfie jest dość tani, i jakoś niewiele osób z niego korzysta aby ogrzewać dom prądem, chyba że taryfa do grzania prądem będzie po 10 gr/kWh to wszyscy wykupią piece akumulacyjne i będzie jazda bez trzymanki. I Spalone chałupy bo za cieńkie przewody i za duże bezpieczniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) kulibob no bracie daj spokój sam policz ( tak dodałem, nie policzyłem tylko abonamentowych) W większości przypadków m3 wychodzi 2-2,2zł (z wszystkimi pierdołami) chyba że masz jakąś promocje Zresztą zsumuj wszystkie rachunki i podziel przez metry to masz rzeczywisty koszt kwh Edytowane 19 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.11.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Aby tylko spalone chałupy ludzie będą grzali na zapas Jeśli ta taryfa będzie tylko w nocy więc tylko piece akumulacyjne przychodzą mi do głowy bo w dzień też musisz grzać, a drogą taryfą to się ni hu hu nie opłaca. Więc albo bufor 1500l i podłogówka, albo piece akumulacyjne lub klima. Ludzie będą tak grzali że temperatura wody w rzekach w środku zimy będzie za wysoka i przestanie być to opłacalne. A w lato blackout`y bo ludzie będą chłodzili klimatyzacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.11.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Ja mam za 11 gr brutto od duonu (obecnie fortum) i ogrzewam dom od 14 lat konwektorami pomysł z piecami akumulacyjnymi jest poroniony i ekonomicznie nieuzasadniony. Nie wiem skąd taki pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 19.11.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 wszystko jest na rachunku łącznie ze współczynnikiem konwersji. 15 groszy za 1kWh to ok. 1.68 netto 2.07 brutto przy współczynniku 11.240. nie jest to żadna promocja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts