kulibob 19.11.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Te 11gr to na gotowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 wszystko jest na rachunku łącznie ze współczynnikiem konwersji. 15 groszy za 1kWh to ok. 1.68 netto 2.07 brutto przy współczynniku 11.240. nie jest to żadna promocja Zużyłeś 1100m3 ile za to zapłaciłeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.11.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Te 11gr to na gotowo? Nie bez przesyłu z przesyłem mam 24 grosze, (OSD ZEWT Warszawa Teren) niestety w Tauronie mają dystrybucje za 4 grosze marzenie. Mam strukturę zuzycia dzien do nocy 30/70 dlatego piece akumulacyjne zwróciłyby mi się po 12-15 latach niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 19.11.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 no przecież prosta napisałem ile to kWh i ile jest na CI to na ogrzewanie 7001 kWh czyli 7001 z 0.15 gr to 1050 bez abonamentow (niecałe 25 PLN miesięcznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.11.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Mam strukturę zuzycia dzien do nocy 30/70 dlatego piece akumulacyjne zwróciłyby mi się po 12-15 latach niestety. U Ciebie a w każdym innym domu może się okazać że może to być 50/50% I opłaty za prąd będą już konkretniejsze. Ja ogrzewałem na początku sezonu trochę klimą ale teraz jadę w 100% na pellecie się kończy dosypuje i w chałupie 24oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 no przecież prosta napisałem ile to kWh i ile jest na CI to na ogrzewanie 7001 kWh czyli 7001 z 0.15 gr to 1050 bez abonamentow (niecałe 25 PLN miesięcznie) Policzę w uproszczeniu 1100m3*2,07zł/m3 ok 2300zł (mniej więcej tyle rocznie płacisz za gaz?) 1100m3*11=12000kwh Twoje urządzenie grzewcze ma jakąś sprawność zwykły kocioł zakładam 85% ok10000kwh(potrzebujesz na CO i CWU 10000/2300zł=23gr/kwh(rzeczywisty koszt kwh ponieważ 15% puszczasz w atmosfere) Sprawność założyłem z czapy bo nie znam kotła i przy wyliczeniach obcinałem końcówki:) Oczywiście nie zienia to stanu rachunku do zapłaty:) Jeszcze w to wszystko wpakuj spalone drewno sprawność kominka(z tym będzie probem) i bedzisz wiedział ile kwh potrzebujesz i jaki średni koszt kwh masz. Przy prądzie możesz założyć z faktury bo prąd można przyjąć 100%. Generalnie gaz jest minimalnie tańszy od prąd w drugie taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 NIe grzeje prądem a zużycie wychodzi 60-65% w taniej. Idę gdzie indzie nie będę wam tu trollował bo się rozkręciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Ok, realistycznie to może 50% Od listopada do kwietnia to ile jest miesięcy? 200 dni? Od razu napisz że mieszkasz w Szwecji albo w Suwałkach. Pleciesz trzy po trzy. Nawet 50% to jest kilkanaście tysięcy kWh na sezon grzewczy... Niewielki dom ( według Ciebie...) jeżeli potrzebuje takiej ilości energii to nie zaczyna sezonu w listopadzie i nie kończy w kwietniu... Prosty przykład z mojego podwórka... Chałupa 154m2, 10 KKWh na ogrzewanie i sezon grzewczy od połowy września do połowy maja...( Zresztą nic w tym nadzwyczajnego bo wszystkie domy w mojej okolicy są ogrzewane w podobnym przedziale czasu...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.11.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Nawet 50% to jest kilkanaście tysięcy kWh na sezon grzewczy... Niewielki dom ( według Ciebie...) jeżeli potrzebuje takiej ilości energii to nie zaczyna sezonu w listopadzie i nie kończy w kwietniu... Prosty przykład z mojego podwórka... Chałupa 154m2, 10 KKWh na ogrzewanie i sezon grzewczy od połowy września do połowy maja...( Zresztą nic w tym nadzwyczajnego bo wszystkie domy w mojej okolicy są ogrzewane w podobnym przedziale czasu...) U mnie wychodzi od 8000 do 10000 kwh zależy od zimy. Całkowite zużycie nie mam podliczników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.11.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 225 stron tematu i dalej jest bicie piany moim zdaniem nie przynoszace totalnie nic... mieszkam w nowym domu (145m2 ogrzewane + 51 nieogrzewany garaż 4 kotłownia) i dość dokładnie notuje swoje zużycie energii. ostatnie 12 m-cy (dane na koniec października) to: Gaz - 1103 m3 - 12401 kWh CWU dla nas wychodzi 450 kWh miesięcznie. Czyli ogrzewanie wychodzi prawie dokładnie 7. Proponuję zmniejszyć zużycie energii i CWU. My CWU mamy 4x mniejsze. Albo... Przy tak dużym zużyciu CWU warto policzyć czy się nie opłaci zastosować kolektorów słonecznych do grzania wody. Lub prostej instalacji PV off grid, bez regulatora i akumulatorów tylko do grzania wody. Taka instalacja o mocy 2kW to 3-4 tys zł i zagrzeje wodę podobnie jak kolektory. Dom nowy, to zapewne bierze więcej energii. Myślenie o PV on grid nie ma związku z taryfą nocną, ani zużyciem CWU czy energii do ogrzewania przez dom. Należy je odnieść do zużycia energii elektrycznej w dzień, w I taryfie. Jeżeli tak jak statystyczna rodzina zużywacie 3-4MWh rocznie to można przyjąć że 2MWh to minimalne zużycie w I taryfie. To znaczy że PV o mocy 2-3kWp da 2-3MWh tej najdroższej (dziennej) energii rocznie i warto o tym myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 19.11.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 od drugiej strony liczysz, różnica jest w naszych obliczeniach taka, ze ja nie założyłem strat na kocioł i mam wyższe zapotrzebowanie na energię. Ty zalozyles stratę co oznacza, ze skoro rachunek ten sam to dom potrzebuje mniej energii. Wychodzi na ten sam rachunek do zapłaty Generalne dlatego mnie interesuje tą taryfa bo na bank bym był do przodu. Tylko chyba grzałki bym musiał wymienić bo 8 godzin grzania (23-7) to tylko 24kWh przy moich grzalkach 3kW. Ciekawe czy kable by łyknely 2x większa moc grzalek (mam tam pociągnięty kabel siłowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.11.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Nie bez przesyłu z przesyłem mam 24 grosze, (OSD ZEWT Warszawa Teren) niestety w Tauronie mają dystrybucje za 4 grosze marzenie. Mam strukturę zuzycia dzien do nocy 30/70 dlatego piece akumulacyjne zwróciłyby mi się po 12-15 latach niestety. Jak Ty to liczysz? Mi się piece zwróciły po dwóch latach. Może dlatego że jeden kupiłem nowy za 1/3 ceny, a drugi używany w świetnym stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 19.11.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 a gdzie taki zestaw mozna kupić za 3000? biorę od reki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 od drugiej strony liczysz, Licz jak chcesz ja Ci tylko mówię że gaz i prąd to praktycznie to samo. Do gazu potrzebujesz jeszcze teoretycznie przegląd i kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 19.11.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) Proponuję zmniejszyć zużycie energii i CWU. My CWU mamy 4x mniejsze. Albo... Przy tak dużym zużyciu CWU warto policzyć czy się nie opłaci zastosować kolektorów słonecznych do grzania wody. Lub prostej instalacji PV off grid, bez regulatora i akumulatorów tylko do grzania wody. Taka instalacja o mocy 2kW to 3-4 tys zł i zagrzeje wodę podobnie jak kolektory. Dom nowy, to zapewne bierze więcej energii. Myślenie o PV on grid nie ma związku z taryfą nocną, ani zużyciem CWU czy energii do ogrzewania przez dom. Należy je odnieść do zużycia energii elektrycznej w dzień, w I taryfie. Jeżeli tak jak statystyczna rodzina zużywacie 3-4MWh rocznie to można przyjąć że 2MWh to minimalne zużycie w I taryfie. To znaczy że PV o mocy 2-3kWp da 2-3MWh tej najdroższej (dziennej) energii rocznie i warto o tym myśleć. nie wiem jakim cudem... podążanie 1m3 wody od 15 do 60 stopni to wydatek około 47kWh. Twoje dane mówią, że używasz nieco ponad 2 m3 gorącej wody miesięcznie. U mnie dziennie idzie ok 350 - 400 litrów wody. Na bank by mi te 2000 gorącej na pomieszanie nie wystarczyło. A gdzie cyrkulacja..? Myślę, że 450 kWh na CWU nie tak dużo. Edytowane 19 Listopada 2017 przez songoku_xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 400l brak poszanowania portfela:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 19.11.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 nie Eee żona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.11.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) Odniose się do cwu. jak wiecie mam PV i kolektory do grzania cwu. Na kociołku wodę mam ustawioną aby podgrzewał od 43oC w górę do 50oC, ale dziś kilka godzin było słońce więc woda sama z siebie się podgrzała od słońca. I zobaczcie sami: Owszem wieczorem grzałem wodę kociołkiem ale tylko z tego względu że żona prosiła. Więc nawet w 2-giej połowie listopada kolektory słoneczne grzeją nawet przy słabej ilości słońca. Bufor pionowy więc woda się rozwarstwia Jednak kiedy się na solary z takiej perspektywy patrzy: Wygląda to o wiele lepiej, ile energii wpada ze słońca i tylko słońca. A ile poszło na ogrzewanie garażu bo bufor miał powyżej 84oC nie wiem, było też kilka dni że zrzut gorącej wody w ogrzewanie garażu nie wystarczyła i odpaliło się ogrzewanie podłogowe aby w 2 etapie zrzucić nadmiar ciepła. Podłoga się nie ugrzała bo to wiele ton betonu. Edytowane 19 Listopada 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.11.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Nawet 50% to jest kilkanaście tysięcy kWh na sezon grzewczy... Niewielki dom ( według Ciebie...) jeżeli potrzebuje takiej ilości energii to nie zaczyna sezonu w listopadzie i nie kończy w kwietniu... Prosty przykład z mojego podwórka... Chałupa 154m2, 10 KKWh na ogrzewanie i sezon grzewczy od połowy września do połowy maja...( Zresztą nic w tym nadzwyczajnego bo wszystkie domy w mojej okolicy są ogrzewane w podobnym przedziale czasu...) U mnie podłogówka śpi do połowy listopada (w tym tygodniu ruszyła). Od początku września chodziła tylko klima w salonie, zużyła jakieś 80 kWh. Od 1 marca każdy dzień słoneczny oznacza brak grzania. Od połowy marca podłogówka śpi znowu. Nie mam domu pasywnego, ale mam duże przeszklenia od południa, nawet w styczniu czy lutym jak jest słonecznie to nie trzeba w dzień grzać (rano klima na godzinę wystarczy). Żałuję, że nie mogę mieć domu bardziej zorientowanego na wschód no i parterówkę ze wszystkimi pomieszczeniami na jedną stronę, wtedy przy tej samej izolacji byłoby jeszcze mniej grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 19.11.2017 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Żałuję, że nie mogę mieć domu bardziej zorientowanego na wschód no i parterówkę ze wszystkimi pomieszczeniami na jedną stronę, wtedy przy tej samej izolacji byłoby jeszcze mniej grzania.Czemu bardziej na wschód, co to ma dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts