Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W takim razie, czy policzyleś bilans zysków w zimie ze stratami w lecie?

Bilans jest na zero :)

Nijak przed upałami się dom nie obroni, jeśli cały dzień używane są drzwi tarasowe (małe dzieci).

Wjazd mam od południa i ogród też więc chciałem mieć maksymalne zyski słoneczne ale także jasny salon z maksymalnie szerokim widokiem na ogród.

Mógłbym się przesłonić, zasłonić, ale to oznaczałoby czasowe lub trwałe zaciemnienie w salonie, więc jest dobrze jak jest. Kosztem około 250-300 zł rocznie latem mam w salonie max. 24 stopnie nie ważne jak długo trwają upały. Wrażenia wszystkich gości bezcenne.

U mnie podłogówka śpi do połowy listopada (w tym tygodniu ruszyła).

Od początku września chodziła tylko klima w salonie, zużyła jakieś 80 kWh.

Od 1 marca każdy dzień słoneczny oznacza brak grzania.

Od połowy marca podłogówka śpi znowu.

Nie mam domu pasywnego, ale mam duże przeszklenia od południa, nawet w styczniu czy lutym jak jest słonecznie to nie trzeba w dzień grzać (rano klima na godzinę wystarczy).

Żałuję, że nie mogę mieć domu bardziej zorientowanego na wschód no i parterówkę ze wszystkimi pomieszczeniami na jedną stronę, wtedy przy tej samej izolacji byłoby jeszcze mniej grzania.

No tak...

Klima to przecież nie ogrzewanie...

To tak jak bym napisał że grzeję od listopada a od września to tylko w kominku palę...:D

Przez ostatni miesiąc u nas był tylko jeden dzień słoneczny tak że nie mam jakiegoś ślinotoku odnośnie tych zysków słonecznych i żadne usytuowanie okien nic by nie zmieniło...

Zresztą to samo dotyczy fotowoltaiki...

Co byś nie zrobił to i tak doopa z tyłu bo nie ma słońca...

nie wiem jakim cudem... podążanie 1m3 wody od 15 do 60 stopni to wydatek około 47kWh. Twoje dane mówią, że używasz nieco ponad 2 m3 gorącej wody miesięcznie. U mnie dziennie idzie ok 350 - 400 litrów wody. Na bank by mi te 2000 gorącej na pomieszanie nie wystarczyło. A gdzie cyrkulacja..? Myślę, że 450 kWh na CWU nie tak dużo.

Instalację CWU zaprojektowałem i położyłem w taki sposób aby zminimalizować odległości i nie było potrzeby cyrkulacji. Bojler 80l jest w łazience i rura ciepłej wody ma nieco ponad metr długości do prysznica i umywalki. W kuchni jest osobny bojler 5l który w zimne miesiące tylko podgrzewa wodę żeby nie była zimna, bo nie myjemy naczyń w zlewie.

Wanienkę używają tylko dzieci, a dorośli tylko prysznic.

Dane o zużyciu energii pochodzą z podlicznika na termie łazienki. Pomiar trwał kilka miesięcy i jest uśredniony. Wychodzi 110kWh na grzanie CWU dla łazienki. Zużycie wody to średnio 10m3/miesiąc.

Wystarczy pomyśleć przy projektowaniu instalacji i zmienić przyzwyczajenia.

Instalację CWU zaprojektowałem i położyłem w taki sposób aby zminimalizować odległości i nie było potrzeby cyrkulacji. Bojler 80l jest w łazience i rura ciepłej wody ma nieco ponad metr długości do prysznica i umywalki. W kuchni jest osobny bojler 5l który w zimne miesiące tylko podgrzewa wodę żeby nie była zimna, bo nie myjemy naczyń w zlewie.

Wanienkę używają tylko dzieci, a dorośli tylko prysznic.

Dane o zużyciu energii pochodzą z podlicznika na termie łazienki. Pomiar trwał kilka miesięcy i jest uśredniony. Wychodzi 110kWh na grzanie CWU dla łazienki. Zużycie wody to średnio 10m3/miesiąc.

Wystarczy pomyśleć przy projektowaniu instalacji i zmienić przyzwyczajenia.

Popieram w 100%...

Odniose się do cwu. jak wiecie mam PV i kolektory do grzania cwu.

Na kociołku wodę mam ustawioną aby podgrzewał od 43oC w górę do 50

Wygląda to o wiele lepiej, ile energii wpada ze słońca i tylko słońca. A ile poszło na ogrzewanie garażu bo bufor miał powyżej 84oC nie wiem, było też kilka dni że zrzut gorącej wody w ogrzewanie garażu nie wystarczyła i odpaliło się ogrzewanie podłogowe aby w 2 etapie zrzucić nadmiar ciepła. Podłoga się nie ugrzała bo to wiele ton betonu.

PV u mnie też podgrzewa wodę w słoneczne dni. Z tym że jak już ją podgrzeje, to nie marnuje energii ale odprowadza ją do sieci. Napisz lepiej ile energii łącznie zużywasz oraz ile na CWU. Jeśli liczymy CWU to napisz ile gazu/prądu /prądu dla pompki kolektorów zużywasz na rok. Wtedy coś będzie można porównać.

Nie mam kolektorów i na obecnych warunkach bym ich nie założył. Zbyt skomplikowana instalacja i obsługa. PV jest prawie zupełnie bezobsługowe.

PV u mnie też podgrzewa wodę w słoneczne dni. Z tym że jak już ją podgrzeje, to nie marnuje energii ale odprowadza ją do sieci. Napisz lepiej ile energii łącznie zużywasz oraz ile na CWU. Jeśli liczymy CWU to napisz ile gazu/prądu /prądu dla pompki kolektorów zużywasz na rok. Wtedy coś będzie można porównać.

Nie mam kolektorów i na obecnych warunkach bym ich nie założył. Zbyt skomplikowana instalacja i obsługa. PV jest prawie zupełnie bezobsługowe.

No tak...

Komplikacja układu na poziomie instalacji CWU z cyrkulacją...

Od razu trzeba panikować i marudzić...

A skoro nie masz to po co się wypowiadasz...?

Taki 2 kW do CWU...

Sam napisałeś...

Jak coś to ja biorę dwa...:yes:

Nie szukam bo już kupiłem.

Mogę odpowiedzieć wg cen sprzętu który mam.

2kW paneli Q.cells można było kupić za (22 szt 90Wx150 zł) 3300 zł na Allegro. Ja kupiłem taniej bezpośrednio od importera.

Spawasz sobie stelaż za grosze. Ja kupiłem oryginalne mocowania co wychodzi około 1000.

Sterownik off grid do grzania wody kupisz na Allegro za 200-700. Średnio całkiem fajny był po 500.

Przewód to grosze. Podłączasz zwykły baniak 230V ze zwykłą grzałką AC. I to tyle.

Wychodzi więc do 4 tys jak ktoś lubi rzeźbę albo 5 jak oryginalny osprzęt lub 6 z robotą.

Sprzęt bezobsługowy. Glikolu nie trzeba wymieniać.

No tak...

Komplikacja układu na poziomie instalacji CWU z cyrkulacją...

Od razu trzeba panikować i marudzić...

A skoro nie masz to po co się wypowiadasz...?

PV mam on grid. Bojler podłączony do gniazdka. Jak nim sterować?

Najprościej to zegar za 20 zł który uruchomi go w II taryfie. Olać PV.

Jeśli ktoś lubi gadżety, to sobie instaluje Wattrouter z przekładnikami prądowymi. Obwód bojlera podłącza się do wyjścia triakowego wattroutera lub przez SSR. Wtedy na grzałki idzie tylko nadwyżka mocy PV. Z tym że to się nie opłaca, bo zwrot to z 15 lat dla dużej instalacji i nigdy dla małej. Mam bo lubię gadżety. Zegar jest znacznie korzystniejszy.

Żeby zainstalować wattrouter trzeba przepleść przewody tuż za licznikiem głównym. Następnie obwód bojlera wpiąć w wattrouter. Zero kucia. Żadnych nowych przewodów ani rur. Wszystko się mieści w rozdzielnicy.

Nie szukam bo już kupiłem.

Mogę odpowiedzieć wg cen sprzętu który mam.

2kW paneli Q.cells można było kupić za (22 szt 90Wx150 zł) 3300 zł na Allegro. Ja kupiłem taniej bezpośrednio od importera.

Spawasz sobie stelaż za grosze. Ja kupiłem oryginalne mocowania co wychodzi około 1000.

Sterownik off grid do grzania wody kupisz na Allegro za 200-700. Średnio całkiem fajny był po 500.

Przewód to grosze. Podłączasz zwykły baniak 230V ze zwykłą grzałką AC. I to tyle.

Wychodzi więc do 4 tys jak ktoś lubi rzeźbę albo 5 jak oryginalny osprzęt lub 6 z robotą.

Sprzęt bezobsługowy. Glikolu nie trzeba wymieniać.

No tak...

3k to przecież to samo co 4-5k...

PV mam on grid. Bojler podłączony do gniazdka. Jak nim sterować?

Najprościej to zegar za 20 zł który uruchomi go w II taryfie. Olać PV.

Jeśli ktoś lubi gadżety, to sobie instaluje Wattrouter z przekładnikami prądowymi. Obwód bojlera podłącza się do wyjścia triakowego wattroutera lub przez SSR. Wtedy na grzałki idzie tylko nadwyżka mocy PV. Z tym że to się nie opłaca, bo zwrot to z 15 lat dla dużej instalacji i nigdy dla małej. Mam bo lubię gadżety. Zegar jest znacznie korzystniejszy.

Żeby zainstalować wattrouter trzeba przepleść przewody tuż za licznikiem głównym. Następnie obwód bojlera wpiąć w wattrouter. Zero kucia. Żadnych nowych przewodów ani rur. Wszystko się mieści w rozdzielnicy.

Ja mam w bojlerze grzałkę 3w1...

Można sobie taką na alledrogo zamówić...

Napisz lepiej ile energii łącznie zużywasz oraz ile na CWU. Jeśli liczymy CWU to napisz ile gazu/prądu /prądu dla pompki kolektorów zużywasz na rok. Wtedy coś będzie można porównać.

Więc kolektory w tym roku pozyskały 4126kWh a na obsługę pompki solarnej poszło 28,1kWh. Wszystko opomiarowane.

Jeśli chodzi ilość energii to wraz z PV wychodzi około2MWh rocznie konsumpcja bezpośrednia to około 20-25%.

Jak ja uwielbiam takie teksty . Piszesz że masz za 3 tyś, a potem wychodzi że dużo więcej.

Pytasz o instalację a ja odpowiadam że da się już za 3 tys.

Potem pytasz o zupełnie inną instalację o mocy 2kW a ja odpowiadam że o takich parametrach to będzie już konkretnie inna cena.

Gdybyś zapytał od razu szczegółowo, to byś od razu dostał konkretną odpowiedź.