Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

songoku_xxx taryfa prądowa brzmi bardzo fajnie niestety obawiam się skończy się to szybciej niż rozpocznie. Ci bogatki kupią sobie PC i skorzystają z taryfy prawie od razu, Ci biedniejsi będą musieli zainwestować sporo gotówki aby ruszyć z tematem, a później pogrzejemy jedną zimę będzie tanio wywalimy kotły na paliwa stałe. A Rząd w kolejnym roku ukróci taryfę prąd znów podrożeje trochę jak z tym 500+ dali aby wygrać wybory a teraz zaczyna im już kasy brakować. Ludzie się wkurzą bo zainwestują kupę chajsu w modernizację a będą płacili później krocie aby grzać prądem znów przyjdzie szara strefa i spalanie dosłownie wszystkiego aby tylko dogrzać chałupę.

Już teraz prąd w 2 taryfie jest dość tani, i jakoś niewiele osób z niego korzysta aby ogrzewać dom prądem, chyba że taryfa do grzania prądem będzie po 10 gr/kWh to wszyscy wykupią piece akumulacyjne i będzie jazda bez trzymanki.

Swój piec elektryczny z pełną automatyką zrobiłem za 1000 zeta

Pytasz o instalację a ja odpowiadam że da się już za 3 tys.

Potem pytasz o zupełnie inną instalację o mocy 2kW a ja odpowiadam że o takich parametrach to będzie już konkretnie inna cena.

Gdybyś zapytał od razu szczegółowo, to byś od razu dostał konkretną odpowiedź.

Ale to Ty zaczynasz bić pianę że 2 kW do CWU to za 3-4 k...

A jak przychodzi co do czego to od razu że to nie taka instalacja ..., a że wszystko używane i " druciarnia"...

Jak Ci to wychodzi z własnym prądem przykładowo 1MWh mniej więcej na ile czasu Ci starcza? I do jakiej temperatury grzejesz w nim wodę?

Trudo jeszcze coś powiedzieć ponieważ

1 do czerwca 16r nie było opustów musiałem sprzedać kW za grosze. Zużycie zależne od temp. zew.

2 ubiegły sezon grzałem do 35-37 C co skutkowało dłuższym czasem nagrzania do 24*C ok, 3,5 h .Obecnie jadę na 55*C i mieszczę się w ok 1.5- 2h. Na dzień dzisiejszy nie mam zb. buforowego ale myślę go założyć. Najlepiej znów pasował by sześcian gdyż mam ograniczoną wys. Mam nadzieję że utrzyma tę 1t wody

PS. Od 30.06.17r do dziś za bytowe + CO ,CWU mam dopłacić ok 1000zeta.-D..y nie urywa

Edytowane przez -voymar-

-voymar- ile tak pi razy oko masz wody w układzie i ile mieści się w samym kociołku z grzałkami? Grzejesz grzejnikami a nie podłogówką dobrze pamiętam?

1000 PLN dopłaty za prąd wygląda OK to około 1t węgla z którym trzeba latać i go ogarniać, a tu jest bezobsługowe. Temat interesujący wraz z tą grzałką 3 fazową którą podrzucił zibizz1 i przerobieniem instalacji dało by redę.

Obsługę ogarnie mi sterownik od instalacji solarnej jak mu czyjnik z góry podmienię na ten z wysokości gdzie jest brana woda do podłogówki wraz z obsłubą cyrkulacji w buforze.

Instalację CWU zaprojektowałem i położyłem w taki sposób aby zminimalizować odległości i nie było potrzeby cyrkulacji. Bojler 80l jest w łazience i rura ciepłej wody ma nieco ponad metr długości do prysznica i umywalki. W kuchni jest osobny bojler 5l który w zimne miesiące tylko podgrzewa wodę żeby nie była zimna, bo nie myjemy naczyń w zlewie.

Wanienkę używają tylko dzieci, a dorośli tylko prysznic.

Dane o zużyciu energii pochodzą z podlicznika na termie łazienki. Pomiar trwał kilka miesięcy i jest uśredniony. Wychodzi 110kWh na grzanie CWU dla łazienki. Zużycie wody to średnio 10m3/miesiąc.

Wystarczy pomyśleć przy projektowaniu instalacji i zmienić przyzwyczajenia.

Wiesz ja mam parterówkę z 3 łazienkami więc raczej ten tego... cyrkulację mam bo chciałem - cenię sobie ten komfort. W moim przypadku 80l bojlera też słabo widzę... nie lubię czekać aż się woda nagrzeje bo żona albo dziecko się w wannie kąpało. Zawsze się można w chłodniejszej myć, ale po co...

no i widzę z dyskusji, ze z 3-4 zrobilo się 6 k PLN. No i właśnie o tym mówię... chuj nie inwestycja te wszystkie panele. Czekam na taryfę i grzałki w ścianę :)

p.s

u mnie piecem steruja 2 termostaty przylgowe na buforze. jeden w połowie wysokości a drugi na dole. Załączają piec to mogą i załączać grzałki. Po drodze jeszcze sterownik czasowy i układ gotowy.

PS2

A po te jakieś zrzuty z bufora? Przecież wystarczy odłączyć grzałki jak temp za wysoka. Chyba, ze to od solarow to nie było pytania :)

225 stron tematu i dalej jest bicie piany moim zdaniem nie przynoszace totalnie nic... mieszkam w nowym domu (145m2 ogrzewane + 51 nieogrzewany garaż 4 kotłownia) i dość dokładnie notuje swoje zużycie energii. ostatnie 12 m-cy (dane na koniec października) to:

Gaz - 1103 m3 - 12401 kWh

CWU dla nas wychodzi 450 kWh miesięcznie. Czyli ogrzewanie

wychodzi prawie dokładnie 7000 kWh. + jakieś 4 MP grabu bo okazyjne kominkujemy i jest tam własnej roboty symboliczny "płaszcz wodny". Czy by był czy nie to i tak byśmy weekendami palili bo lubimy :)

Aha w salonie jest 22-23 stopnie a w sypialniach chłodniej (w każdym pokoju oddzielne termostaty).

Wszędzie podlogowka + bufor 1250l made by adam_Mk +piec niekondensat buderusa za 2300 PLN.

Szczerze to nie widzę sensu podnoszenia kosztu PV. I nie mówię tego jako przeciwnik PV bo bufor jest gotowy pod to i są w nim grzałki 3kW. Patrząc na koszty tego wszystkiego i czas zwrotu z inwestycji to po prostu nie widzę sensu. Bacznie natomiast obserwuję prace nad tą taryfa prądową. Jeśli kWh będzie nocą około 15 groszy to po prostu podlacze grzałki do gniazdka i wio. Niby te same 15 groszy co kWh z gazu, ale tutaj strat nie będzie w komin. Jakoś mi ochota na PV przeszła bez dopłat...

A podliczales kiedykolwiek ile kasy wladowales w tą całą instalację centralnego ogrzewania, z pracą hydraulika i przyłączem gazu ? Przypuszczam ze za tą kase to z 9kw pv byś już miał.

Jak wielu innych zresztą

Oj gdybym nie robił kociołka na groszek w 2014r to 16k PLN było by na kolejne 3kW (w tamtych czasach).

Ale nie miałem tej wiedzy teraz do czasu aż kociołek przerdzewieje mam czas na powiększenie instalacji do około 10kW. I faktycznie włączona klimatyzacja przy -10oC będzie brała tyle co NIC prądu. A i jeszcze dla farelek prądu starczy.

Teraz mam 30kWh dobowo w lato a gdyby było więcej nawet bym się nie zastanawiał i grzał prądem.

Edytowane przez marcinbbb

-voymar- ile tak pi razy oko masz wody w układzie i ile mieści się w samym kociołku z grzałkami? Grzejesz grzejnikami a nie podłogówką dobrze pamiętam?

1000 PLN dopłaty za prąd wygląda OK to około 1t węgla z którym trzeba latać i go ogarniać, a tu jest bezobsługowe. Temat interesujący wraz z tą grzałką 3 fazową którą podrzucił zibizz1 i przerobieniem instalacji dało by redę.

Obsługę ogarnie mi sterownik od instalacji solarnej jak mu czyjnik z góry podmienię na ten z wysokości gdzie jest brana woda do podłogówki wraz z obsłubą cyrkulacji w buforze.

1) instalacja ok 160L

2) piec jak z wymiarów .Mój ma 20L

3)Grzałki właśnie takie jak pokazał kolega. U mnie 2 x 6 kW 400V + 1 x 2kW + 1 x 3kW 1F

4) Tak grzejniki PURMO na 2000 rok bałem się podłogówki a teraz za duże koszty ( 160m2 w parkiecie)

5) Powierzchnia do ogrzania 220m2 kubatura bodajże 530 lub coś więcej m3

6)Odnośnie temp. grzania wystarczy mi 37-42*C lecz wyższymi dogrzeję szybciej. I tu kłania się bufor

7) ściany 4-ro warstwowe

8) Nie mam pojęcia ile może być wody na tych 220m2 mojego domu w podłogówce( nie interesowało mnie to choć dla porównania może ktoś wrzucić abym nie szukał. OD tak dla informacji.

9) W związku z powyższym rozbuduję do 10kW z pomocą Gminy bo koszt będzie mały a ograniczy mi zużycie w II taryfie.

PS. Panowie z szacunkiem do wszystkich . Każdy pomysł jest dobry ale ten OFF za mało daje korzyści. wrócę do dyskusji ADAMA z przed 2 lat . Spierał się o taryfy FIT : jakie i po ile mają być ile ZE ma płacić .Miało być 0.5 lub 0,7 zeta .Przecież jest ,tylko w innej formie I taryfa dla G12 oscyluje ok 0.7 zeta x 80% opust = 0.56 zeta. I MI TO PASUJE, Tak jak podkreśliłeś -po co motać się z węglem jak można go mieć w D...e Te moje opłaty są od 30 czerwca co na 143 dni bytowania , CO i CWU daje dzienne koszty rzędu 7-8 zeta.

)

1) instalacja ok 160L

2) piec jak z wymiarów .Mój ma 20L

3)Grzałki właśnie takie jak pokazał kolega. U mnie 2 x 6 kW 400V + 1 x 2kW + 1 x 3kW 1F

4) Tak grzejniki PURMO na 2000 rok bałem się podłogówki a teraz za duże koszty ( 160m2 w parkiecie)

5) Powierzchnia do ogrzania 220m2 kubatura bodajże 530 lub coś więcej m3

6)Odnośnie temp. grzania wystarczy mi 37-42*C lecz wyższymi dogrzeję szybciej. I tu kłania się bufor

7) ściany 4-ro warstwowe

8) Nie mam pojęcia ile może być wody na tych 220m2 mojego domu w podłogówce( nie interesowało mnie to choć dla porównania może ktoś wrzucić abym nie szukał. OD tak dla informacji.

9) W związku z powyższym rozbuduję do 10kW z pomocą Gminy bo koszt będzie mały a ograniczy mi zużycie w II taryfie.

PS. Panowie z szacunkiem do wszystkich . Każdy pomysł jest dobry ale ten OFF za mało daje korzyści. wrócę do dyskusji ADAMA z przed 2 lat . Spierał się o taryfy FIT : jakie i po ile mają być ile ZE ma płacić .Miało być 0.5 lub 0,7 zeta .Przecież jest ,tylko w innej formie I taryfa dla G12 oscyluje ok 0.7 zeta x 80% opust = 0.56 zeta. I MI TO PASUJE, Tak jak podkreśliłeś -po co motać się z węglem jak można go mieć w D...e Te moje opłaty są od 30 czerwca co na 143 dni bytowania , CO i CWU daje dzienne koszty rzędu 7-8 zeta.

)

No ten koniec Twojego postu to jest całkiem ciekawy...

U mnie wygląda to tak...

W tym czasie na wszystko w chałupie zużyłem 363 kWh drogiego prądu i 2484kWh taniego prądu...

363x0,69zł=250zł

2484x0,33zł=819zł

819+250=1069zł

1069/143=ok 7,5zł

Bez prawie 6kWp fotowoltaiki, opustów i całego tego krzyku...

A o zasilaniu bateryjnym będę się wypowiadał za ok rok jak wyciągnę wnioski...

Kolektory ładują 400l bufor kombinowany, ale gorącej wody było zawsze za dużo. Więc kiedy temperatura w zasobniku przekraczała 80oC włączałem ogrzewanie w budynku gospodarczym.

Czyli LATEM ogrzewałeś budynek gospodarczy po to żeby mieć większy odzysk energii ze Słońca i móc się pochwalić wysoką ilością "zarobionych" kWh?