JanWerbinski 21.11.2017 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Ale ja o nic nie pytałem. Spoko. Ależ pytałeś. Każda instalacja zagrzeje wodę. 700W jak i 4kW. Pytanie tylko ile tej wody będzie i przez ile dni w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.11.2017 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Ale to Ty zaczynasz bić pianę że 2 kW do CWU to za 3-4 k... A jak przychodzi co do czego to od razu że to nie taka instalacja ..., a że wszystko używane i " druciarnia"... Nawet 800W za 1200 zł podłączone przez prosty sterownik za 200 zł od forowicza z Elektrody będzie grzać wodę. Paneli nawet nie trzeba mocować. Oprzeć o stodołę i przykleić pianką poliuretanową. I już jest ciepła woda. W przypadku instalacji 2kW budowanie jej dla CWU jest BEZ SENSU. Przy tej ilości paneli opłaca się wydać 1000 zł na falownik i zrobić instalację on grid. Też zagrzeje wodę, ale jej zwrot będzie znacznie szybszy dzięki temu że cała produkcja zostanie wykorzystana, a nie tylko tyle ile energii zmieści baniak na wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.11.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 A potem takie pisanie jak to na CWU mało energii idzie... Zawsze się opieram na aktualnych odczytach podliczników. Spisuję co miesiąc. Żadna tajemnica. CWU w kuchni jest u nas niemal niewykorzystywana. Będzie oczywiście dodatkowy podlicznik także na ten bojler i nie omieszkam napisać ile wyszło. Kolejne liczniki idą z Aliexpress. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Czyli LATEM ogrzewałeś budynek gospodarczy po to żeby mieć większy odzysk energii ze Słońca i móc się pochwalić wysoką ilością "zarobionych" kWh? Zabezpieczał instalację przed uszkodzeniem... Przy większym zbiorniku nie było by takiej potrzeby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.11.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Asolt Z całym szacunkiem... bo mam biznes do Ciebie w najbliższej przyszłości. Ale pozwól że nie będę kontynuował tematu. Jedno nie przeszkadza drugiemu, a temat jest wazny bo determinuje w niektórych przypadkach wybór systemu grzewczego. Nie twierdzę ze likwidacja lub modyfikacja taniej taryfy kiedys nastapi, ale odkad siegam pamiecią a pracuje juz 29 lat w Tauronie (i jego poprzednikach) to tania strefa była zawsze. Nie wiem dokladnie kiedy ją wprowadzono ale w latach 70 juz była. Zmiana w tym wzgledzie jezeli nastapi nie bedzie gwałtowna a raczej rozlozona na kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Nawet 800W za 1200 zł podłączone przez prosty sterownik za 200 zł od forowicza z Elektrody będzie grzać wodę. Paneli nawet nie trzeba mocować. Oprzeć o stodołę i przykleić pianką poliuretanową. I już jest ciepła woda. W przypadku instalacji 2kW budowanie jej dla CWU jest BEZ SENSU. Przy tej ilości paneli opłaca się wydać 1000 zł na falownik i zrobić instalację on grid. Też zagrzeje wodę, ale jej zwrot będzie znacznie szybszy dzięki temu że cała produkcja zostanie wykorzystana, a nie tylko tyle ile energii zmieści baniak na wodę. Ja pi.......e... Czarny wąż ogrodowy też nagrzeje ci wody w słoneczny dzień i co...? Będzie taniej... Czy to jakiś konkurs kto zrobi taniej i instalacja będzie bardziej zlepkiem fantazji...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.11.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Wiesz ja mam parterówkę z 3 łazienkami więc raczej ten tego... cyrkulację mam bo chciałem - cenię sobie ten komfort. W moim przypadku 80l bojlera też słabo widzę... nie lubię czekać aż się woda nagrzeje bo żona albo dziecko się w wannie kąpało. Zawsze się można w chłodniejszej myć, ale po co... no i widzę z dyskusji, ze z 3-4 zrobilo się 6 k PLN. No i właśnie o tym mówię... chuj nie inwestycja te wszystkie panele. Czekam na taryfę i grzałki w ścianę p.s u mnie piecem steruja 2 termostaty przylgowe na buforze. jeden w połowie wysokości a drugi na dole. Załączają piec to mogą i załączać grzałki. Po drodze jeszcze sterownik czasowy i układ gotowy. PS2 A po te jakieś zrzuty z bufora? Przecież wystarczy odłączyć grzałki jak temp za wysoka. Chyba, ze to od solarow to nie było pytania Na trzy łazienki, to bym dał trzy bojlery. Mój 80l ma typową stratę przy OIDP 1kWh/24h ale nie wiem przy jakiej temperaturze. Latem utrzymujemy niską temperaturę CWU więc straty są minimalne. Zimą to co ucieknie przez izolację termy podgrzewa dom więc trudno to nazwać stratą jeśli i tak grzeję prądem. Tylko do COP można się przyczepić. Używanie fotowoltaiki 2-3kW tylko do CWU jest GŁUPOTĄ. Tak robią ci co nie umieją l iczyć. Albo tacy co mają już PV 10kW i zostało im np. 1kW paneli a nie chcą wejść w opust 70%. Postawienie 2kW paneli to spory koszt i lepiej jest je podłączyć do sieci aby produkowały energię za 63 grosze natomiast wodę grzać za 27 groszy w II taryfie. I już nam efektywność wzrasta dwukrotnie. Jeśli do tego dodać fakt nieograniczonej pojemności sieci energetycznej i bardzo ograniczonej pojemności bojlera to krotność wzrasta. PV od października do marca gówno daje. Jak ktoś liczy że będzie grzał wodę to znaczy że musi je konkretnie przewymiarować = marnować jeszcze więcej energii latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.11.2017 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Zabezpieczał instalację przed uszkodzeniem... Przy większym zbiorniku nie było by takiej potrzeby... Dlatego kolektory słoneczne są moim zdaniem bez sensu. Nie można spokojnie do Chorwacji wyjechać na dwa miesiące żeby się coś nie zepsuło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.11.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 (edytowane) Jesli chodzi o piec elektryczny: bojler 400zł http://allegro.pl/bojler-kospel-wymiennik-bez-wezownicy-80l-zasobnik-i6822406606.html grzałka 150zł https://www.egrzalki.pl/pl/p/ZESTAW-GRZEJNY-10kW-3x3%2C33kW-3x400V%2C-G-1-12-32-64/455 i do tego sterownik trzeba wykombinować Właśnie o czymś takim myślałem w przyszłości. Stary bojler i grzałka 3x2000W. Do tego jakiś split przerobiony na pc wodną lub PC CWU grzejąca dom i CWU, lub zwykły split za 2500 z montażem. Tylko zastanawiam jak jednym splitem dogrzać całą chałupę 150m2. Dopiero jak będę grzał samym prądem to można myśleć o ongrid tylko po co?? Jak CO i CWU wyjdzie z 2000-2500 na rok(bez COP) Co do CWU z PV to najtaniej wyjdzie z 4panele jak nowe to ok 2000-2200. Do tego grzałka, bezpiecznik, kable, diody, Pzzetwornice dc-dc. . Instalacja na glebei to z 3000 wyjdzie. Jeśli panele nówki. Edytowane 21 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.11.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 (edytowane) Czy da się ogrzać dom "za darmo" ponosząc jeden duży koszt na początku i niskie koszty bieżące? Policzmy PV i ogrzewanie dla dobrze zaizolowanego domu niskoenergetycznego 100m2 o zapotrzebowaniu 5kW. Załóżmy dla uproszczenia taryfę G11. Zużycie energii własne na potrzeby domowe 3MWh rocznie, ogrzewanie 5MWh.Instalacja PV 10kWp w idealnym położeniu da 10MWh energii. Zużycie własne 20% to 2MWh. Za pozostałe 8MWh odprowadzonych do sieci odbieramy za darmo 6,4MWh. Razem mamy do wykorzystania 8,4MWh. Czyli płacimy tylko abonament za energię.Ogrzewamy grzejnikami elektrycznymi oporowymi 2kW x 10 szt z termostatami. Oszczędności względem typowego domu:10000 brak komina.40000 brak kotłowni.20000 brak instalacji CO Koszty względem typowego domu40000 PV4000 10 szt grzejników olejowych.12000 rekuperacja (edit, bo zapomniałem) Zysk 14 tys. Dom ogrzany za darmo. Edytowane 21 Listopada 2017 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.11.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 W kuchni ciepłą wodę masz tylko w zimie. Tak napisałeś. A w lecie co? To napisz gdzie np. myjesz rzeczy których nie da rady umyć w zmywarce? Takie rzeczy już wiele lat temu wylądowały na śmietniku. Wyjątkiem jest "cygańska" patelnia która jest myta jeszcze ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2017 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Dlatego kolektory słoneczne są moim zdaniem bez sensu. Nie można spokojnie do Chorwacji wyjechać na dwa miesiące żeby się coś nie zepsuło. Ja stać cię na dwu miesięczny urlop to CWU sobie prądem nagrzejesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Czy da się ogrzać dom "za darmo" ponosząc jeden duży koszt na początku i niskie koszty bieżące? Policzmy PV i ogrzewanie dla dobrze zaizolowanego domu niskoenergetycznego 100m2 o zapotrzebowaniu 5kW. Załóżmy dla uproszczenia taryfę G11. Zużycie energii własne na potrzeby domowe 3MWh rocznie, ogrzewanie 5MWh. Instalacja PV 10kWp w idealnym położeniu da 10MWh energii. Zużycie własne 20% to 2MWh. Za pozostałe 8MWh odprowadzonych do sieci odbieramy za darmo 6,4MWh. Razem mamy do wykorzystania 8,4MWh. Czyli płacimy tylko abonament za energię. Ogrzewamy grzejnikami elektrycznymi oporowymi 2kW x 10 szt z termostatami. Oszczędności względem typowego domu: 10000 brak komina. 40000 brak kotłowni. 20000 brak instalacji CO Koszty względem typowego domu 40000 PV 4000 10 szt grzejników olejowych. Zysk 26 tys. Dom ogrzany za darmo. Kreatywna matematyka... Kupić "dwa wagony węgla i twierdzić że grzejemy darmo"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.11.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Czy da się ogrzać dom "za darmo" ponosząc jeden duży koszt na początku i niskie koszty bieżące? Policzmy PV i ogrzewanie dla dobrze zaizolowanego domu niskoenergetycznego 100m2 o zapotrzebowaniu 5kW. Załóżmy dla uproszczenia taryfę G11. Zużycie energii własne na potrzeby domowe 3MWh rocznie, ogrzewanie 5MWh. Instalacja PV 10kWp w idealnym położeniu da 10MWh energii. Zużycie własne 20% to 2MWh. Za pozostałe 8MWh odprowadzonych do sieci odbieramy za darmo 6,4MWh. Razem mamy do wykorzystania 8,4MWh. Czyli płacimy tylko abonament za energię. Ogrzewamy grzejnikami elektrycznymi oporowymi 2kW x 10 szt z termostatami. . Jednak to bez sensu tak grzać oporowo. Inwestujemy w klimatyzację kanałową 5kW. Razem z instalacją przewodów rozprowadzających niech kosztuje ona 12000 (w tym 6000 klima). Przy średniosezonowym COP 4 ogrzeje dom zużywając 1,25MWh energii. W okresie silnych mrozów może się okazać że nie da rady. Wtedy wyciągamy 10 grzejników olejowych z garażu i dogrzewamy. Mrozy u mnie to zwykle tydzień/sezon. Załóżmy że pójdzie wtedy 60kWh/24hx10 = 0,6MWh. Ogrzewanie wychodzi nam 1,8MWh na sezon. CWU kolejne 1,3 MWh. I jeszcze 1,7 MWh na pozostałe zużycie. Razem 4,8 MWh. Wystarczy zainstalować 6kW fotowoltaiki. Oszczędności względem typowego domu: 10000 brak komina. 40000 brak kotłowni. 20000 brak instalacji CO Koszty względem typowego domu 24000 PV 4000 10 szt grzejników olejowych. 12000 klima kanałowa 12000 rekuperacja - zapomniałem o niej w poprzednim wyliczeniu. Zysk 18 tys. Dom ogrzany za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.11.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Ja stać cię na dwu miesięczny urlop to CWU sobie prądem nagrzejesz... Stać. CWU grzeję prądem odkąd sięgam pamięcią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.11.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Ja mam kolektory samoróby i jakoś nad morze pojechałem dla bezpieczeństwa trochę cyrkulację podkręciłem ale potrzebne to nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.11.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 (edytowane) Teraz przyłóżmy powyższe fantazje do rzeczywistości.Instalacja 10kW produkuje niecałe 7MWh rocznie z powodu niekorzystnego kąta i cienia od drzew i budynków. Kosztowała 40000 plus robota.CWU grzana ze Słońca fotowoltaiką lub w II taryfie. Zużycie roczne 1,3MWh. Zużycie energii wraz z grzaniem CWU poza sezonem grzewczym to 400kWh/miesiąc. Czyli 4,8MWh wychodzi bez ogrzewania (komputery itp). Zużycie energii elektrycznej całkowite przez ostatnie lata to średnio 10MWh (8-11) rocznie. Czyli 5MWh ogrzewanie 50m2 na sezon. Ogrzewanie tylko w II taryfie. Dom był nieocieplony. Dużo przeszkleń. Podwójne szyby. Łatwo wyliczyć że ogrzewanie parteru kosztowało 100kWh/m2= 27zł/m2.Dla nieocieplonego domu 100m2 wychodzi więc 2700 zł/sezon. Mniej niż węgiel. To dlatego że głównym źródłem ciepła jest klimatyzator inwerterowy. Ostatniego sezonu grzewczego zużył 1,3MWh. Do tego piece akumulacyjne dynamiczne i podłogówka elektryczna w łazience. Klima była wyłączana przy -5 do -8 i poniżej tej temperatury grzałem oporowo. Użycie klimatyzatora jako jedynego źródła ciepła w okresie przejściowym i jako głównego w zimie pozwoliło znacznie zmniejszyć koszty ogrzewania. Licząc średni COP 3,5 dzięki zastosowaniu PC zamiast grzania oporowego zaoszczędziłem 3,2MWh = 860 zł na sezon. Teraz kładę grafit 15 na ściany, wymieniam drzwi, robię rekuperację i być może zainstaluję klimatyzator kanałowy. Da się zejść ze zużyciem energii do poziomu jaki produkuje PV? Jeśli się da tak zrobić dla starego bliźniaka z lat '70 to dlaczego nie dla nowego domu? Przecież łatwiej jest zbudować porzadnie niż poprawiać. Obecnie od 1 lipca za energię mam do zapłaty za 340kW x0,27 zł w II taryfie i do odebrania za darmo 770kWh w I taryfie. Okres rozliczeniowy zamyka się z końcem roku. Wychodzi mi że nic nie zapłacę za I taryfę i dokupię nieco energii w II . Edytowane 21 Listopada 2017 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.11.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Dlatego kolektory słoneczne są moim zdaniem bez sensu. Nie można spokojnie do Chorwacji wyjechać na dwa miesiące żeby się coś nie zepsuło. Faktycznie do Chorwacji na 2 miesiące nie jechałem, ale na 1,5 miesiąca do Włoch już tak. Opcja chłodzenie nocne/funkcja urlopowa zwał jak zwał od 22:00 do 4:00 i kompletnie nic się nie dzieje. Działa to tak że nocą włącza pompkę solarną i glikol ogrzany w zasobniku wędruje na dach tam się wychładza i wraca do zasobnika - zapętlić i cała filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 21.11.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Oszczędności względem typowego domu: 10000 brak komina. 40000 brak kotłowni. 20000 brak instalacji CO Koszty względem typowego domu 24000 PV 4000 10 szt grzejników olejowych. 12000 klima kanałowa 12000 rekuperacja - zapomniałem o niej w poprzednim wyliczeniu. Zysk 18 tys. Dom ogrzany za darmo. Dlaczego dla domu typowego nie zakładasz rekuperacji? Nie wyjdą one z innym zapotrzebowaniem na energię? No chyba, że typowy to 80-90kWh/m2, a ten drugi to 30-50kWh/m2. PS. Uwaga techniczna, możesz nie nap...lać postami jeden pod drugim? Odpowiada się raz na wszystko. Poza tym jak cytujesz kogoś można część skrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 21.11.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Jan Pisze zaj....cie, daj mu spokój. Przynajmniej wiadomo do czego się odnosi. W innym wypadku wyszedł by kogel-mogel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts