Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może zmienię temat rozmowy bo każdy ma swoje rację i każdy na siłę udowadnia co się opłaca a co nie .

Zakładam instalację pv z inwerterem fronius i zastanawia mnie czy ten inwerter dobrze pokazuje produkcję energi czy tak orientacyjnie i warto założyć też osobny licznik żeby mieć dokładne dane? Nie wiem czy przewidzieć miejsce na licznik czy nie ma sensu?

Tak się zastanawiam co to za typowy 100m2 domek w którym komin kosztuje 10 tys, kotłownia 40tys i CO 20tys...

Razem 70 k...

A fotowoltaika o mocy 6 kWp ma wystarczyć na wszystko...

Jeżeli ktoś na etapie projektowania sprawy nie przemyśli, to nie można traktować tych kwot jako oszczędności.

Problem w tym, że mało kto dobiera projekt optymalny, czy indywidualny, wedle prostych wytycznych, np: 3 sypialnie, 2 łazienki, salon, PT 3 m2.

Wtedy to są konkretne oszczędności bo już sama kubatura budynku dobierana jest pod sposób ogrzewania. Tylko kto tak robi?

Chyba tylko forumowi ortodoksi :) I im należy się podwójny szacunek, gdyż faktycznie budują taniej niż inni, a w efekcie mają cieplejsze domy i tańsze w utrzymaniu.

Typowy projekt domu to przynajmniej 30 000 zł wydane w błoto, a brak optymalizacji pod kątem np. grzania prądem to kolejne 15 000 zł na kotłownię i komin.

W praktyce wytrawny forumowicz postawi 100 m2 z PC bądź PV w cenie niższej niż przeciętnie budowany dom pędzony gazem czy grochem o tej samej powierzchni użytkowej.

Może zmienię temat rozmowy bo każdy ma swoje rację i każdy na siłę udowadnia co się opłaca a co nie .

Zakładam instalację pv z inwerterem fronius i zastanawia mnie czy ten inwerter dobrze pokazuje produkcję energi czy tak orientacyjnie i warto założyć też osobny licznik żeby mieć dokładne dane? Nie wiem czy przewidzieć miejsce na licznik czy nie ma sensu?

Ja mam co prawda GoodWe i założyłem dodatkowy licznik energii elektrycznej po 2 latach produkcja różni się o około 25kWh. Dodatkowy licznik kosztuje około 150 PLN zrobisz jak będziesz chciał. Jak na moje szkoda pieniędzy,

No ten koniec Twojego postu to jest całkiem ciekawy...

U mnie wygląda to tak...

W tym czasie na wszystko w chałupie zużyłem 363 kWh drogiego prądu i 2484kWh taniego prądu...

363x0,69zł=250zł

2484x0,33zł=819zł

819+250=1069zł

1069/143=ok 7,5zł

Bez prawie 6kWp fotowoltaiki, opustów i całego tego krzyku...

A o zasilaniu bateryjnym będę się wypowiadał za ok rok jak wyciągnę wnioski...

1)Jak w stopce czytam dom twój to 154m2 a u mnie (ponad) 220m2 to prawie 50% więcej do grzania- ALE CO TAM.

2) Jedni jak mają +20*C to więcej nie grzeją . Ja trzymam 23.5-24 *C- ALE CO TAM

3) Zaraz odpiszesz ze trzymasz 25*C ,ale już metrów nie zwiększysz .-WIADOMO to wszystko jest nie ważne. POWODZENIA Z WYNIKÓW

No ten koniec Twojego postu to jest całkiem ciekawy...

U mnie wygląda to tak...

W tym czasie na wszystko w chałupie zużyłem 363 kWh drogiego prądu i 2484kWh taniego prądu...

363x0,69zł=250zł

2484x0,33zł=819zł

819+250=1069zł

1069/143=ok 7,5zł

Bez prawie 6kWp fotowoltaiki, opustów i całego tego krzyku...

A o zasilaniu bateryjnym będę się wypowiadał za ok rok jak wyciągnę wnioski...

Szkoda że się wcześniej nie podzieliłeś takimi wynikami. Tylko po moim wpisie -A było czym BEZ DALSZEGO KOMENTARZA

Warto założyć osobne podliczniki 2 szt. Jedne na produkcję i drugi na zużycie domowe. Potem lankontroler i rejestrujesz się na pvmonitor.pl

Masz tam monitoring zużycia i produkcji. Świetna sprawa. i nie jesteś uwiązany do jednego producenta falowników.

Szkoda że się wcześniej nie podzieliłeś takimi wynikami. Tylko po moim wpisie -A było czym BEZ DALSZEGO KOMENTARZA

A czy ktoś o to pytał...?

Podałeś jakieś wyniki więc otworzyłem swoje kajety i przeliczyłem ten sam okres...

Wyniki zapisałem ...

Mam zapisane w zeszytach ostatnie pięć lat " życia" mojego domu, dzień po dniu, zużycie energii każdego pomieszczenia, CWU, wentylacji, ile wody ciepłej i zimnej, jaka wilgotność i temperatura, czy było słońce , czy wiało i padał deszcz...

Wszystko co mnie interesuje...

A w domu utrzymujemy 22-23* i termostaty każdego pomieszczenia są na czuwaniu cały rok na okrągło...

Jeżeli ktoś na etapie projektowania sprawy nie przemyśli, to nie można traktować tych kwot jako oszczędności.

Problem w tym, że mało kto dobiera projekt optymalny, czy indywidualny, wedle prostych wytycznych, np: 3 sypialnie, 2 łazienki, salon, PT 3 m2.

Wtedy to są konkretne oszczędności bo już sama kubatura budynku dobierana jest pod sposób ogrzewania. Tylko kto tak robi?

Chyba tylko forumowi ortodoksi :) I im należy się podwójny szacunek, gdyż faktycznie budują taniej niż inni, a w efekcie mają cieplejsze domy i tańsze w utrzymaniu.

Typowy projekt domu to przynajmniej 30 000 zł wydane w błoto, a brak optymalizacji pod kątem np. grzania prądem to kolejne 15 000 zł na kotłownię i komin.

W praktyce wytrawny forumowicz postawi 100 m2 z PC bądź PV w cenie niższej niż przeciętnie budowany dom pędzony gazem czy grochem o tej samej powierzchni użytkowej.

Miłosz mi chodzi o ten " przeciętny" system grzewczy za 70k do domku 100m2...

Urządzenia dla co/cwu z robocizną to max. 30 000 zł. Dla PC 40k. Ale jak weźmiesz z dupy projekt z masą wodotrysków to przepłacisz razem 70k :)

Za chwilę zaczniesz udowadniać wyższość fotowoltaiki nad złotymi kranami...

Co tam 70 k...

Weźcie ze 120k będzie bardziej się opłacać...

A czy ktoś o to pytał...?

Podałeś jakieś wyniki więc otworzyłem swoje kajety i przeliczyłem ten sam okres...

Wyniki zapisałem ...

Mam zapisane w zeszytach ostatnie pięć lat " życia" mojego domu, dzień po dniu, zużycie energii każdego pomieszczenia, CWU, wentylacji, ile wody ciepłej i zimnej, jaka wilgotność i temperatura, czy było słońce , czy wiało i padał deszcz...

Wszystko co mnie interesuje...

A w domu utrzymujemy 22-23* i termostaty każdego pomieszczenia są na czuwaniu cały rok na okrągło...

Co z metrami?- ile tam przez te 5 lat zapisane? Acha i po co inwestowałeś w PV 2,5 kW, skoro tak jest super?

Edytowane przez -voymar-

Za chwilę zaczniesz udowadniać wyższość fotowoltaiki nad złotymi kranami...

Co tam 70 k...

Weźcie ze 120k będzie bardziej się opłacać...

Jasiek, ja to z przymrużeniem oka pisałem, przecież jest buźka na końcu zdania :p

Pisałem post wcześniej, że te "oszczędności" to są głównie na papierze. Podczas budowy masa pieniędzy idie na nikomu nie potrzebne pierdoły, sofa za 5k, firanki za 5k, mega meble w kuchni za 20k, więc najlepiej na etapie instalacji wydać na PV wtedy przynajmniej coś z tego w przyszłości będzie.

Bo kuchnia się prędzej znudzi niż rozsypie, i znowu nowe meble. Sofa i tak za długo nie pociągnie, kominek musiał być bo wszyscy mieli, ale nie używany bo nikomu już się paprać nie chce.

Warto zainwestować w obniżenie kosztów utrzymania domu, bo zabezpieczamy siebie i bliskich na przyszłość.

Jasiek, ja to z przymrużeniem oka pisałem, przecież jest buźka na końcu zdania :p

Pisałem post wcześniej, że te "oszczędności" to są głównie na papierze. Podczas budowy masa pieniędzy idie na nikomu nie potrzebne pierdoły, sofa za 5k, firanki za 5k, mega meble w kuchni za 20k, więc najlepiej na etapie instalacji wydać na PV wtedy przynajmniej coś z tego w przyszłości będzie.

Bo kuchnia się prędzej znudzi niż rozsypie, i znowu nowe meble. Sofa i tak za długo nie pociągnie, kominek musiał być bo wszyscy mieli, ale nie używany bo nikomu już się paprać nie chce.

Warto zainwestować w obniżenie kosztów utrzymania domu, bo zabezpieczamy siebie i bliskich na przyszłość.

A jak chcesz przekonać kogoś aby jeszcze w trakcie budowy wywalił kilkadziesiąt tysięcy złotych na instalację fotowoltaiczną która mu się kompletnie nie widzi...

Większość woli wydać te pieniądze na zupełnie inne pierdoły...

Ważniejsze są deski na podłogę niż to czym będzie ogrzewany dom czy ile będzie kosztować jego utrzymanie...

Akurat tobie chyba nie trzeba tego tłumaczyć...

PV to taka "korba" czy jak kto woli hobby...

A metry mam...

Te same od kilkunastu lat...

Wiesz dobrze o co chodzi ,więc proszę byś zachowywał się poważnie i nie porównywał mego domu do swego., Bo zaraz ktoś napisze że za 143 dni koszty ma 500zeta .ale metraż o połowę mniejszy od twojego. Realnie twoje koszty powinny być od moich niższe o ok 50% a są parę groszy wyższe.( Bo masz to zanotowane -prawda? i to z 5 lat)

W związku z powyższym jak coś piszesz to porównuj dwa podobne domy lub urządzenia o zbliżonych parametrach. Idąc dalej tym tropem to ktoś napisał że PV 10kW da 10000kWh . TAK da bo takie są średnie na Polskę. I tu znów bym się mógł czepiać bo moje 5.7 dało 6640/rok

PS.PV korba hobby piszesz o oszczędnościach i prowadzisz wywody jak tam ktoś coś zrobi. Popatrz na siebie- też to robisz ale twoje jest OK innych BE

Edytowane przez -voymar-

Wiesz dobrze o co chodzi ,więc proszę byś zachowywał się poważnie i nie porównywał mego domu do swego., Bo zaraz ktoś napisze że za 143 dni koszty ma 500zeta .ale metraż o połowę mniejszy od twojego. Realnie twoje koszty powinny być od moich niższe o ok 50% a są parę groszy wyższe.( Bo masz to zanotowane -prawda? i to z 5 lat)

W związku z powyższym jak coś piszesz to porównuj dwa podobne domy lub urządzenia o zbliżonych parametrach. Idąc dalej tym tropem to ktoś napisał że PV 10kW da 10000kWh . TAK da bo takie są średnie na Polskę. I tu znów bym się mógł czepiać bo moje 5.7 dało 6640/rok

PS.PV korba hobby piszesz o oszczędnościach i prowadzisz wywody jak tam ktoś coś zrobi. Popatrz na siebie- też to robisz ale twoje jest OK innych BE

A na jakiej podstawie sądzisz że moje koszty powinny być o połowę mniejsze od twoich...??

Bo masz PV...???

To tak jak by ktoś napisał że jego dom o podobnym metrażu jak mój ma czterokrotnie mniejsze koszty utrzymania bo posiada pompę ciepła...

Odnośnie korby...

Ja nie latam i nie rozpisuję się jakie to kokosy przyniesie mi PV...

Po prostu chcę mieć instalację która będzie w stanie samodzielnie zasilać mi moją chałupę i tyle...

Będę ją rozbudowywał do momentu aż uciągnie mi podstawowe zasilanie w każdych warunkach a koszty tego biorę na własną klatę ...