Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Ludzie którzy off gridem chcą zapewnić energię na cały rok w Polsce należą do tej samej intelektualnej kategorii co wyznawcy zamachu smoleńskiego, kreacjoniści, wyznawcy teorii płaskiej ziemi czy antyszczepionkowcy.

Można ich też podzielić na wybitnych teoretyków, co opowiadają o swoich marzeniach. Że gdyby mieli dom (bo na razie u teściowej w bloku) to by go zasilali cały rok z akumulatorów. Druga kategoria to praktycy. Już dłubią, mają regulatory, falowniki i dobijają zużyte traktory od Ursusa. Co jakiś czas próbują nawet uruchomić na tym pranie, ale kończy się to jak zwykle - trzeba przełączyć pralkę do zasilania sieciowego.

Bardzo dobrze to sprecyzowałeś

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piszesz, jakbyś się nie wyspał...

Racz zauważyć, że off-grid to OFF-GRID a nie PV.

Uważasz, że np. każdy statek ciągnie za sobą kabelek, aby być ON?

:lol:

Off-grid jest wyspowe.

MOŻNA off-grid zasilić dom i go ogrzać!

Adam M.

A ten swoje -KARZDY O TYM WIE ŻE MOŻNA ,TYLKO ZROZUM CZŁOWIEKU ŻE TO KOLOSALNE KOSZTY.PYTAŁEM CIĘ ZRÓB MI TAKI MAGAZYN ABY MI ZMAGAZYNOWAŁ 10 MEGA 1)KOSZTOWAŁ MAŁO I DZIAŁAŁ KILKADZIESIĄ LAT I NIE MÓW O BATERII KTÓRA DZIAŁA 100LAT.I CO MAMY PŁACIĆ KILKATET TYSIĘCY ZA MAGAZYN I ZA PARĘ LAT NASTĘPNE KILKASET. Z A C Z N I J M Y Ś L E Ć

Edytowane przez -voymar-

No, bo ja różniste "off" od lat męczę...

Zwłaszcza jak gdzieś padną i trzeba je ożywić.:rolleyes:

Adam M.

No to powinieneś wiedzieć że nie mają one ekonomicznego sensu dla kogoś, kto chce obniżyć koszt energii i ma przyłącze do ZE. Off grid nadaje się tylko tam gdzie nie ma dostępu do ZE albo gdzie jest on droższy niż off grid - np. na kempingach.

-voymar-

Ty chcesz odemnie dotacji?

RECEPTĘ szczegółową mogę Ci dać na takie aku.

Nie są drogie jak masz prąd z np. PV.

Kupa dłubania, prostego, żadnych trucizn czy żrących substancji z którymi na co dzień się nie spotykasz.

Chcesz - wsadź SWÓJ czas i zrób.

Kolosalne koszty są wtedy jak kupujesz u kogoś raz na całe życie swoje i dzieci.

Dlatego, ze RAZ kupujesz a biznes to biznes.

Jak ktoś to zrobi - chce kasy.

(tak jak ze wszystkim)

JanWerbinski

Znowu generalizujesz!!!

Zbyt ogólne wnioski wyciągasz.

Napisz - ze WIĘKSZOŚCI LUDZI, jak mają za to zapłacić a nie zrobić "tymi recami" to się nie opłaca.

Lata całe w zasilaniach gwarantowanych i bezprzerwowych dłubię...

Podpierane są różnie. Bywa, ze agregatem na silniku okrętowym. Albo czymś mniejszym.

Zwykle stoi tam UPS i jakaś bateryjka sporych aku...

Adam M

Znowu generalizujesz!!!

Napisz - ze WIĘKSZOŚCI LUDZI, jak mają za to zapłacić a nie zrobić "tymi recami" to się nie opłaca.

Podpierane są różnie. Bywa, ze agregatem na silniku okrętowym. Albo czymś mniejszym.

Jesteś w błędzie albo kłamiesz. Twierdzę że off grid nie ma sensu ekonomicznego dla kogoś kto ma podłączenie do ZE. Nie ma sensu DLA NIKOGO W POLSCE, kto ma zasilanie z elektrowni. Dla nikogo. Czy jest w naszym kraju jedna osoba której się to opłaci? Nie ma. Ani jednej. Zero.

Chyba że zajumiesz z roboty trochę akumulatorów...

ale nawet wtedy to NIE MA SENSU EKONOMICZNEGO bo kwasiak oddaje 60% włożonej energii, a on grid i ZE oddaje 80%!

Pokaż przykład obliczeń żeby to się opłacało.

"Jesteś w błędzie albo kłamiesz. Twierdzę że off grid nie ma sensu ekonomicznego dla kogoś kto ma podłączenie do ZE. Nie ma sensu DLA NIKOGO W POLSCE, kto ma zasilanie z elektrowni. Dla nikogo. Czy jest w naszym kraju jedna osoba której się to opłaci?"

Pleciesz jak potłuczony!

KAŻDEMU KTO MA GWARANTOWANE opłaca się być off-grid.

Banki, szpitale, telefonia komórkowa itp.

I naprawdę rachunek ekonomiczny jest na plus!!!

Ty widzisz tylko jakiś domek, śmiertelnika w nim ze średnią krajową i off-grid.

A świat jest bardziej złożony, niż Ci się wydaje!

Znam miejsca, gdzie jest off-grid (w zapasie) pomimo podłączenia ZE z TRZECH kierunków. Do tego - w automacie przełączanych.

Adam M.

Jesteś w błędzie albo kłamiesz. Twierdzę że off grid nie ma sensu ekonomicznego dla kogoś kto ma podłączenie do ZE. Nie ma sensu DLA NIKOGO W POLSCE, kto ma zasilanie z elektrowni. Dla nikogo. Czy jest w naszym kraju jedna osoba której się to opłaci? Nie ma. Ani jednej. Zero.

Chyba że zajumiesz z roboty trochę akumulatorów...

ale nawet wtedy to NIE MA SENSU EKONOMICZNEGO bo kwasiak oddaje 60% włożonej energii, a on grid i ZE oddaje 80%!

Pokaż przykład obliczeń żeby to się opłacało.

Może zacznijmy od tego co to jest OFF grid a co to takiego UPS...

-voymar-

Ty chcesz odemnie dotacji?

RECEPTĘ szczegółową mogę Ci dać na takie aku.

Nie są drogie jak masz prąd z np. PV.

Kupa dłubania, prostego, żadnych trucizn czy żrących substancji z którymi na co dzień się nie spotykasz.

Chcesz - wsadź SWÓJ czas i zrób.

Kolosalne koszty są wtedy jak kupujesz u kogoś raz na całe życie swoje i dzieci.

Dlatego, ze RAZ kupujesz a biznes to biznes.

Jak ktoś to zrobi - chce kasy.

(tak jak ze wszystkim)

JanWerbinski

Znowu generalizujesz!!!

Adam M

Ja nic od ciebie nie chcę.

"Jesteś w błędzie albo kłamiesz. Twierdzę że off grid nie ma sensu ekonomicznego dla kogoś kto ma podłączenie do ZE. Nie ma sensu DLA NIKOGO W POLSCE, kto ma zasilanie z elektrowni. Dla nikogo. Czy jest w naszym kraju jedna osoba której się to opłaci?"

Pleciesz jak potłuczony!

KAŻDEMU KTO MA GWARANTOWANE opłaca się być off-grid.

Banki, szpitale, telefonia komórkowa itp.

I naprawdę rachunek ekonomiczny jest na plus!!!

Ty widzisz tylko jakiś domek, śmiertelnika w nim ze średnią krajową i off-grid.

A świat jest bardziej złożony, niż Ci się wydaje!

Znam miejsca, gdzie jest off-grid (w zapasie) pomimo podłączenia ZE z TRZECH kierunków. Do tego - w automacie przełączanych.

Adam M.

PO co mamy rozmawiać o czymś na co nas nie stać, Jak chcecie to załóżcie nowy wątek OFF dla marzycieli.

Jak przeczytasz pierwszy wpis to dowiesz się o czym jest ten temat. Z pewnością nie o tym czy kogoś na to stać czy nie.

A ja już wiele razy pisałem że nie ma żadnej korzyści z punktu ekonomicznego na dzień dzisiejszy off ponieważ;

1)zakup aku nawet tych używanych jak pisze Adam 2,5 zeta za 1 kg

2)Żywotność takiego aku no chyba że cię stać co rok lub 2 zmieniać i latać po złomach

3) Na dziś tylko sieć . Przykład moja dzienna max produkcja 43kWh własne 8kW 35 sieć x 0,8 =28 kWh z ZE 28 x 0.7 =19.6 zeta/dzień Do odbioru przez rok

4) Jak byście pisali --kupiłem Nissana LIFE i na co dzień go użytkuję i wykorzystuję jako akumulator to jestem na tak

5) wniosek NIE MA sensu dyskutować ponieważ nigdy taki osobnik nie przyzna się że to co proponuje to marny zysk.

A ja już wiele razy pisałem że nie ma żadnej korzyści z punktu ekonomicznego na dzień dzisiejszy off ponieważ;

1)zakup aku nawet tych używanych jak pisze Adam 2,5 zeta za 1 kg

2)Żywotność takiego aku no chyba że cię stać co rok lub 2 zmieniać i latać po złomach

3) Na dziś tylko sieć . Przykład moja dzienna max produkcja 43kWh własne 8kW 35 sieć x 0,8 =28 kWh z ZE 28 x 0.7 =19.6 zeta/dzień Do odbioru przez rok

4) Jak byście pisali --kupiłem Nissana LIFE i na co dzień go użytkuję i wykorzystuję jako akumulator to jestem na tak

5) wniosek NIE MA sensu dyskutować ponieważ nigdy taki osobnik nie przyzna się że to co proponuje to marny zysk.

Jak według Ciebie nie ma sensu dyskutować to po co zabierasz głos...?

Nie Tobie oceniać co mi się opłaca i co ja mam mieć we własnym domu...

-voymar-

Zrozum...

Jestem uczulony na "nie da się"...

Fizykę (i trochę podobnych) znam dobrze.

WIEM, że większości zjadaczy chleba nie stać....

Bo?

Musieli by za to ZAPŁACIĆ!

Tzn.?

Zapłacić za swój brak wiedzy, czasu, za chciejstwa... To kosztuje niemało...

- No, to się NIE OPŁACI!

Fakt... nie opłaci się nie wiedzieć gdzie się żyje, jak i czemu...

Tu się dyskutuje nad tym - co można, jak, POTEM generuje się opinie - czy MNIE się to nadaje, czemu...

Wszelkie generalizowanie problemu sensu nie ma.

Każdy ma "swoje" słońce i m2 działki, dachu...

A świat ma i PN, i PD a również W i Z.

Są tacy co w lesie mieszkają... cienia ile się zapragnie...

IM się NIGDY nie opłaca....

Adam M.

Acha...

Opowiedz coś o "nie opłaca się" w sprawie palenia drewnem, jak mieszka w lesie i ma sąsiada-leśniczego...

:lol:

Adam M.

Nie przypominam sobie abym pisał że się NIE DA ,lecz że się mało opłaca TO TAK

Lasu i to z całą powagą mam ok 4 ha + 40 ar wierzby energetycznej do tego sprzęt do łupania i rozdrabniania zrobiony w garażu- ale czy muszę wykonywać czynności związane z gromadzeniem opału i dymieniem?

Nie!

Wystarczy kaskę wziąć i pozwolić za nią maluczkim zająć się sprzątaniem tego lasu/nieużytku...

Adam M.

Dobra szkoda gadać i zaśmiecać. PO TO PRACUJĘ ze mnie dziś stać na wygody czy się to komu podoba czy nie. A do lasku się chodzi aby wyciąć dęba lub swierka dla gościa którego stać na schody ,dach lub, parkiet AMEN

Edytowane przez -voymar-