Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Maty pod płytkami mała akumulacja ciepła, ale szybciej odczuwalne ciepło. Kable w wylewce to bufor, który trzyma ciepło ale wolniej reaguje na zmiany temperatur (bezwładność).

Wolę bezwładność i rozgrzane kilka ton betonu, które trzymają ciepło kilka dni bez ogrzewania - ale to moje zdanie.

Wieśniak... 33 lata mieszkałem w Warszawie a od 3 na wsi to od razu wieśniak... Miastowy jestem ;p

Masz jakieś pomidorki na wymianę, papryki ostre?

Ja to specjalizuję się w pomidorkach w tym sezonie było 33 odmiany głównie rosyjskie ;)

No lubię pogrzebać w ziemi nawet bardzo, bardzo. I lubię mieć swoje, nawet więcej niż potrzebuję, a że mam za dużo ziemi a za mało czasu wiadomo jak wychodzi.

Na razie umnie bieda Ten sezon to był tak z partyzanta trochę. Warzywniak na GGWC urządzałem 100m2. Z pomidorów to tylko jakieś z Biedronki koktajlowe miałem do gruntu.Muszę jeszcze nadwyżki marchew wykopać przed mrozami i do szopy schować. Tunel foliowy na wiosnę muszę jakiś wykombinować.

Paprykę to kilka lat temu hodowałem zwykłe cayeny w bloku później je tuje zastąpiły:). Grunt że kurki są a jajka drożeją:)

Ja też lubię mieć swoje dlatego mam akumulator :wiggle:

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli wg Ciebie instalacja własna pracująca przez np. miesiąc albo rok jako jedyne źródlo prądu nie jest instalacją autonomiczną?

Nigdzie nie napisalem że to jest tylko agregat.

Instalacja hybrydowa to taka która może pracować ON i OFF grid.

Z tą definicją OFF grid jako instalacją OZE to teraz popłynąłeś.

Instalacje OFF grid istanialy zanim wymyślono OZE.

Nie wg mnie. Wg terminologii używanej w fotowoltaice czy OZE off grid to panele/wiatrak nie połączone z siecią energetyczną. Oddzielna instalacja.

On grid to jak wyżej ale oddające energię do sieci.

Hybryda to połączenie powyższych.

Instalacja autonomiczna to terminologia z innych dziedzin. Mój off grid w kamperze jest instalacją autonomiczną. Podobnie jak agregat z przedłużaczem w domu.

Nie wiem jak Ci to prościej wytłumaczyć. To że pewne pojęcia istniały wcześniej nie ma nic do rzeczy. Rozmawiamy w kontekście OZE i posługujemy się odpowiednią terminologią.

A podasz te potrzeby z rozbiciem na konkretny cel i konkretne zużycia w kWh?

Nie, bo niemam ( oprócz surowego stanu i planów o pv) jeszcze nic. Jestem na etapie myślenia jak ,by to wykończyć ,żeby później nie żałować że coś zrobiłem źle. Dlatego pytam o opinie użytkowników takich rozwiązań.

Chodzi mi oto żeby wszystko w domu było na prądzie, a pv wychodziła na 0.

Musisz wiedzieć ile energii potrzebujesz a potem przeprowadzić kalkulacje. Jeżeli nie znasz dokładnie potrzeb to jedyna odpowiedz jaka może już paść to padła.

Żeby coś zasugerować, to buduje dom energooszczędny a PV dobierz ma 120% zużycia w drogiej taryfie. Możesz to zrobić po wprowadzeniu się.

Ok. Rozumiem, ale jak czytam o waszych zużyciah energii na m2 ,i konsumpcji wlasnej, to myślę ze mi z 9 / 10 kw pv powinno wystarczyć.

Ja bym taką inwestycję wolał opierać na wyliczeniach konkretnych, a nie luźnych forumowych przemyśleniach :)

Zbuduj dom ciepły, grzany prądem, wrzuć jakiś peszel na strych i po roku, dwóch wróć z odczytami podliczników, to usłyszysz konkretne podpowiedzi.

Na razie to przedział jest zbyt szeroki - 7 - 12 kWp dla PV.