Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Wczoraj odpalilem instalacje pv on-grid 5kwp. Docelowo ma być 10kwp ( w wolnym czasie do wiosny się zrobi).

Narazie jest zamontowane 18 paneli ja solar poli 270w i inwerter fronius 8.2.3m (już docelowy pod 10kwp). Produkcja ruszyła dziś rano ale narazie kiepsko bo dzień pochmurny około 0.5-1kw chwilowej mocy.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wejdź sobie na stronę obliczającą zapotrzebowanie. Wpisz wszystkie planowane i istniejące termoizolacje i będziesz miał jasność. http://cieplowlasciwie.pl/start

Np. mi wychodzi że jak już skończę ocieplać to będzie potrzebna moc 5kWh. No to wiem że klimatyzator kanałowy 5-6kW powinien ogrzać cały dom. W skrajnych warunkach i jako zapas mogą być inne źródła ciepła np. instalowane tymczasowo grzejniki elektryczne.

Ja osobiście nie mialem ale codziennie przejeżdżam obok takiego "wiatraka" (ok 1-2kW) i zachodzę w głowę jak takie coś może się opłacać.

Częściej stoi niż się kręci i to nawet w dni gdy wiatr wyraźnie odczuwalny.

Dlatego istotna jest prędkość startowa oraz moc chwilowa w funkcji siły wiatru.

Jak wysoko chcesz go postawić?

Też myślalem o pionowej osi.

Masz dane techniczne teko wiatraka?

Model : HS600

Type : Vertical axis

Rotor diameter 600mm

Net weight 18 kgs

Blades number 3

Blades material Fiber glass

Body material Aluminium high pressure diecast

Tower connection screw with screw nut

Starting wind speed 2.5M/s

Safety wind speed 50 M/s

Rated power 600W ( 11M/s ) / 12V

Rated RPM 200 / M

MAX power 700W

Working Temp.range _40 to 70degrees

Product life ( years ) 15

Sound pressure level Laeq 35dB@5M/s @5M behind rotor(an air density of 1,200kg/m3)

Generator type permagnet magnet 3 phase output 12 V

Charger controller excluded

output voltage 12V ( 3 phase AC)

Blade size H 60 X W 20 X 5 CM

Water proof IP54

eff.jpg

wind turbine.jpg

inwerter2.jpg

Docelowo będzie na kominie, w jednej częsci komina podczas jego budowy była zrobiona specjalna belka, w ktorej znajduje się 3 -calowa rura z mocowaniem. Dodatkowo cały komin mam zbrojony pierścieniowo.

Jak to się sprawdzi to się okaże już wkrótce. Inwerter ma pamieć co do wyprodukowanych kwh.

Powinno wyjść mniej więcej tak: 0,6 x 24 x 365 x 20% = 1051kwh/rok.

Edytowane przez Tomek B..

Alibaba czy Aliexpress?

Ja chyba zmontuję coś "tymi rencami".

Koło domu marnuje mi sie 16 metrowa kratownica, pozostałość po moim pierwszym dostawcy Internetu ktory okazal się totalną pomyłką.

https://wholesaler.alibaba.com/product-detail/wind-turbine-vertical-type_60595052642.html?spm=a2700.wholesale.maylikever.10.44f62ce4o28l39

Alibaba czy Aliexpress?

Ja chyba zmontuję coś "tymi rencami".

Koło domu marnuje mi sie 16 metrowa kratownica, pozostałość po moim pierwszym dostawcy Internetu ktory okazal się totalną pomyłką.

Jeśli już to z trójfazowym generatorem i inwerterem sieciowym.

Różnice są takie, że przy sieciowym podłączeniu wydajność generatora może wzrosnąc nawet o 40%, dzięki funkcji MPPT.

Jeśli dobrze pamiętam to Ty już masz sytem PV ON-grid, więc nie będzie problemu dołożyć ten wiatrak.

Dla kogoś kto jeszcze nie ma ON-grid podłączenie takiego wiatraka z inwerterem sieciowym może wymagać zgody ZE.

Na razie będę robił coś OFF-grid i wiatrak będzie ładował acu, ale też z MPPT.

A co szkodzi założyć sobie nawet 100W, zakład energetyczny musi uwzględnić również taki wniosek i założyć licznik z pomiarem dwukierunkowym. Potem dosyłasz im tylko aktualizacje co do mocy jednostek wytwarzających energię.

Jakie jest napięcie startowe tego Froniusa 8 kW?

Może gdybyś zastosował mniejszy to napięcie startowe byłoby mniejsze i więcej energi miałbyś przy małym naświetleniu.

napięcie startowe jest chyba około 200v a 18 paneli już przy bardzo małym oświetleniu dają około 500parę volt. Rano instalacja szybko wystartowała ale ze względu na porę roku i sporo chmur to mocy z nich za dużo nie ma. Dziś za cały dzień wyprodukowaly 3.1kwh z 4.86kwp

Przy pełnym słońcu te 18 paneli jakie daje napięcie bez obciążenia?

Jeżeli przy "białym niebie" dają ponad 10% nominalnej mocy to całkiem nieźle.

Jeszcze nie miałem od uruchomienia (2dni) słonecznego dnia ale jak dobrze pamiętam to na panelach napisane 38v przy otwartym obwodzie czyli nie całe 700v 18 paneli

Jeśli dobrze pamiętam to Ty już masz sytem PV ON-grid, więc nie będzie problemu dołożyć ten wiatrak.

Dla kogoś kto jeszcze nie ma ON-grid podłączenie takiego wiatraka z inwerterem sieciowym może wymagać zgody ZE.

Na razie będę robił coś OFF-grid i wiatrak będzie ładował acu, ale też z MPPT.

Też chodzi mi po głowie wiatrak 600-1000w dołączony do aku bo łatwiej utrzymać napięcie na baterii i zasilać bezpośrednio chałupę...

Mniejsza moc wiatraka chyba jest bez sensu bo nie było by z czego wygenerować nawet na bieżące zużycie...