JanWerbinski 27.11.2017 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Jakie jest napięcie startowe tego Froniusa 8 kW? Może gdybyś zastosował mniejszy to napięcie startowe byłoby mniejsze i więcej energi miałbyś przy małym naświetleniu. Dla osiągnięcia celu ekonomicznego nie opłaca się wg naszych reguł prawnych zwiększać produkcji zimą, ale maksymalizować jej roczną sumę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2017 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Po dość długich poszukiwaniach, w końcu znalazłem taką najbardzej zbliżoną oczekiwaniom, z pionową osią obrotu. Czekam na dostawę. Moc 600W, cena 2000zł, inwerter on grid 600W - 800zł. Za te pieniądze byś miał 1kW PV które w dobrym miejscu i ustawieniu wyprodukuje 1000kWh/rok. Ta elektrownia nie wytworzy więcej niż 200kWh/rok i piszę to jako optymista... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2017 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 A co szkodzi założyć sobie nawet 100W, zakład energetyczny musi uwzględnić również taki wniosek i założyć licznik z pomiarem dwukierunkowym. Potem dosyłasz im tylko aktualizacje co do mocy jednostek wytwarzających energię. Problem może być w certyfikatach zaświadczających o spełnieniu norm. Ten sprzęt z Chin je posiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2017 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Ale sam tego nie założysz bo do ZE zgłosić może tylko ktoś z uprawnieniami. Nieprawda. Nie ma do tego podstaw prawnych. Niektóre ZE bezprawnie wymagają instalatora z papierami. Nie jestem elektrykiem. Enea przyjęła mój wniosek, narysowany długopisem schemat, tłumaczenie z angielskiego certyfikatów mojego autorstwa i resztę papierów bez żadnych pieczątek od elektryka, tłumaczy przysięgłych, czy zaświadczeń. Wystarczy przeczytać wniosek ze zrozumieniem i zaznaczyć odpowiednie kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2017 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 wejście=string Czy wybrałeś inwerter 3F bo masz odbiorniki w domu na 3F? Inwertery 3F dla instalacji poniżej 10kW nie mają żadnego sensu. Instalują je ludzie którzy nie przeczytali ze zrozumieniem ustawy lub po prostu kupili je za grosze. Lepiej założyć trzy falowniki jednofazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 27.11.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 wejście=string Czy wybrałeś inwerter 3F bo masz odbiorniki w domu na 3F? Tak inwerter 3f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2017 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Za te pieniądze byś miał 1kW PV które w dobrym miejscu i ustawieniu wyprodukuje 1000kWh/rok. Ta elektrownia nie wytworzy więcej niż 200kWh/rok i piszę to jako optymista... Masz taki wiatrak na podwórku...? Jeżeli nie to po co zabierasz głos... Jak zwykle... Nie mam ale wiem lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Nieprawda. Nie ma do tego podstaw prawnych. Niektóre ZE bezprawnie wymagają instalatora z papierami. Nie jestem elektrykiem. Enea przyjęła mój wniosek, narysowany długopisem schemat, tłumaczenie z angielskiego certyfikatów mojego autorstwa i resztę papierów bez żadnych pieczątek od elektryka, tłumaczy przysięgłych, czy zaświadczeń. Wystarczy przeczytać wniosek ze zrozumieniem i zaznaczyć odpowiednie kratki. I co mam iść składać papiery do sądu bo mi powiedzieli co innego niż Ty napisałeś...? Widocznie nie wszędzie "przyklepią" certyfikaty pisane na kolanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 27.11.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Mieszkam w miejscu gdzie prawie nie wieje. Elektrownia wiatrowa wg moich wyliczeń jest zupełnie nieopłacalna i nie spłaci się nigdy. Jeśli mieszkasz w górach lub na wybrzeżu, to co innego. Możesz przedstawić te wyliczenia. Tomek policzył i wysztło mu tak. Czyli całkiem fajnie to wygląda. .... Powinno wyjść mniej więcej tak: 0,6 x 24 x 365 x 20% = 1051kwh/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Masz taki wiatrak na podwórku...? Jeżeli nie to po co zabierasz głos... Jak zwykle... Nie mam ale wiem lepiej... Nie mam, bo przed zakupem PV sprawdziłem czy mi się bardziej nie opłaci mieć elektrowni wiatrowej. Ci co mają podlegają błędowi konfirmacji. Mi wystarczy sprawdzić jak się zachowują takie elektrownie np. na pvmonitor.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 I co mam iść składać papiery do sądu bo mi powiedzieli co innego niż Ty napisałeś...? Widocznie nie wszędzie "przyklepią" certyfikaty pisane na kolanie... Ty sobie rób co chcesz. Stan prawny jest taki jak napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Możesz przedstawić te wyliczenia. Tomek policzył i wysztło mu tak. Czyli całkiem fajnie to wygląda. Założył że średnio będzie wiało z 20% mocy maksymalnej? Skąd wziął dane o sile wiatru na wysokości jaką planuje do montażu? Tutaj http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=10151 elektrownia o mocy 5kW wytworzyła tylko 170kWh w tym roku. W tym czasie PV o podobnej mocy wytworzyły 2500-5000 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.11.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Wiatrak jako uzupełnienie PV ma wiele zalet.Wiatr wieje także wtedy, gdy słoneczka "nie ma".Zwłaszcza wtedy...Ale...Trzeba mieć ten wiatr.(to znaczy - mieć go nisko, na własnym podwórku)A to zależy od ukształtowania terenu i położenia geograficznego.Zawsze wieje w górach i na wybrzeżu.Czasem też gdzieś indziej... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.11.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Zgodnie z prawem UE mamy w Polsce chyba 12 języków urzędowych i możesz im nawet dokumenty po hiszpańsku przynieść i muszą je wziąć bez tłumaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 27.11.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Że to jest inwerter 3f to ja wiem ale pytam o powód zastosowania inwertera 3f. Jeśli nie masz odbiorników 3 fazowych albo jesteś tylko ON-grid stosowanie inwertera 3f nie jest optymalne. inwertery o mocy ponad 5kw są przeważnie 3f. Wpuszczenie 10kw na 1fazie? Trzeba mieć spore przekroje kabli i spore zabiezpieczenie żeby wytrzymalo! Ja mam od licznika 100m do domu a od instalacji pv do domu ponad 40m więc przekroje tym bardziej większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Wiatrak jako uzupełnienie PV ma wiele zalet. Wiatr wieje także wtedy, gdy słoneczka "nie ma". Zwłaszcza wtedy.... Te zalety są widoczne tylko na odludziu, poza zasięgiem sieci energetycznej. W przypadku posiadania przyłącza elektrycznego wiatr jak i off grid nie ma żadnych zalet. Góry i morze to wyjątek, ale większość terytorium kraju to bezwietrzne równiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Że to jest inwerter 3f to ja wiem ale pytam o powód zastosowania inwertera 3f. Jeśli nie masz odbiorników 3 fazowych albo jesteś tylko ON-grid stosowanie inwertera 3f nie jest optymalne. Inwerter trójfazowy nie ma najmniejszego sensu nawet wtedy kiedy mamy odbiorniki trójfazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2017 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 U mnie PGE wymaga aby instalacja była wykonana przez elektryka z uprawnieniami, dlatego narazie zrobię sobie male OFF-grid i potestuję. Skąd wiesz że wymaga? Jak to stwierdziłeś? U mnie Enea też rzekomo wymagała. Okazało się jednak że ludzie nie umieją czytać ze zrozumieniem i jak widzieli kratkę do zaznaczenia "posiadam uprawnienia" to uważali że musi być zaznaczona i trzeba mieć uprawnienia. Większość ludzi to chyba debile? Przecież wystarczy się podpisać i nie zaznaczać tej kratki. Tak zrobiłem i przyjęli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2017 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 inwertery o mocy ponad 5kw są przeważnie 3f. Wpuszczenie 10kw na 1fazie? 10kW ja mam na trzech inwerterach jednofazowych. I mogę je sobie zimą przełączać na dwie fazy albo nawet na jedną żeby zmaksymalizować zużycie własne. Tego się nie da zrobić z trójfazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 27.11.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 10kW ja mam na trzech inwerterach jednofazowych. I mogę je sobie zimą przełączać na dwie fazy albo nawet na jedną żeby zmaksymalizować zużycie własne. Tego się nie da zrobić z trójfazowym. Podobno liczniki bilansie między fazami a jak nawet nie bilansuja to nie zamierzam się bawić i przelaczac zima wszystko na 1 fazę bo mi się nie chce i przyłącze i zabezpieczenia tego nie uciągną (ogrzewanie+indukcja+hydrofor+wiele innych urzadzen) . Nie sądzę żeby 3 inwertery 1f były tańsze niż 1inwerter 3f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts