kulibob 01.12.2017 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 http://allegro.pl/przetwornica-napiecia-ups-2000w-sinus-pro-24v-230v-i5189673421.html Nie zauważyłem aby moja to potrafiła a w zasadzie moja to ten sam model tylko o niższej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.12.2017 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Nie zauważyłem aby moja to potrafiła a w zasadzie moja to ten sam model tylko o niższej mocy. Wciśnij czerwony przycisk... I daj jej pracować a nie kombinować jak tu nie używać akumulatorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.12.2017 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Tak zagram akumulatory pewnie w dwa lata a to dupa nie interes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.12.2017 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Tak zagram akumulatory pewnie w dwa lata a to dupa nie interes Jak to się mówi... Zjeść ciastko i dalej mieć ciastko... Bez udziału akumulatorów nic ciekawego ci nie wyjdzie... Jak już to najprościej podłączyć panele fotowoltaiczne poprzez przetwornicę DC DC do grzałki 30v...( Działa jak MPPT...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 02.12.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Sterownik załącza grzałki a nie zasilanie... A moja "druciarnia" wygląda na razie tak...[ATTACH=CONFIG]402104[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]402105[/ATTACH] Na razie brak czasu na jakieś dłubanie a i słońca brak... Jasiek co to elektronikę masz podpiętą i pokazuje napięcie na akumulatorach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.12.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Jasiek co to elektronikę masz podpiętą i pokazuje napięcie na akumulatorach? Każdy blok akumulatorów ma własną przetwornicę DC DC ... Bloki są od siebie odseparowane diodami więc na każdym jest woltomierz aby widzieć co się dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.12.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 jasiek Możesz dać jakiego linka do tych przetwornic?Do moich GS mam. Mniejsze są i dobrze się sprawdzają, ale i jakaś większa by się czasem przydała.Termogenerator bym pokatował. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.12.2017 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 jasiek Możesz dać jakiego linka do tych przetwornic? Do moich GS mam. Mniejsze są i dobrze się sprawdzają, ale i jakaś większa by się czasem przydała. Termogenerator bym pokatował. Adam M. Ja użyłem takich... http://allegro.pl/zasilacz-przetwornica-dc-dc-cc-step-down-300w-i6579625392.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.12.2017 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Dzięki!Bardzo ładna i moc ma.A w panelach u ciebie - siedzi w punkcie mocy maksymalnej?Sprawdzałeś w jakim zakresie "łazi" za nim? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.12.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Dzięki! Bardzo ładna i moc ma. A w panelach u ciebie - siedzi w punkcie mocy maksymalnej? Sprawdzałeś w jakim zakresie "łazi" za nim? Adam M. Ona raczej"łazi" za napięciem akumulatorów... Co innego jak podłączyć jakąś grzałkę czy inny odbiornik to wtedy cały czas trzyma napięcie takie jak ustawimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.12.2017 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Dziwna jakaś...Moje mają na wyjściu sztywne 24 (ustawione) jak na wejściu jest od 24 do 55V24 panele mają w półmroku... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.12.2017 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Dziwna jakaś... Moje mają na wyjściu sztywne 24 (ustawione) jak na wejściu jest od 24 do 55V 24 panele mają w półmroku... Adam M. Akumulatory mają np 24v to przetwornica nawet jak ma ustawione 28v to i tak zaczyna ładować powyżej 24v na panelach... To jest step down , panele fotowoltaiczne robią ponad 30 v a więc za dużo dla akumulatorów więc przetwornica je obniża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.12.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 To rozumiem!Moja tez jest step-down.Wyjście trzyma tak, jak je ustawię.Byle wejście miała co najmniej równe lub wyższe.Twoja wyjścia "nie trzyma"? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.12.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 To rozumiem! Moja tez jest step-down. Wyjście trzyma tak, jak je ustawię. Byle wejście miała co najmniej równe lub wyższe. Twoja wyjścia "nie trzyma"? Adam M. Wydaje mi się że na wyjściu z przetwornicy trzeba dać diodę tak aby nie widziała napięcia akumulatora to w tedy będzie utrzymać nastawione napięcie na wyjściu... Wyjście trzyma jak coś nią zasilamy... Np ustawię sobie 30v, panele fotowoltaiczne dają np 50w to po podłączeniu grzałki jest 30v i 50w... Jak podłączę akumulatory to napięcie paneli spada do takiego jakie mają aktualnie akumulatory... Jeżeli z paneli idzie więcej niż baterie mogą wziąć to przetwornica utrzymuje ustawione napięcie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.12.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Prawilno!Trzeba dać diody.Źródło prądowe jeszcze coś by poprawiło, ale to już zbytek... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.12.2017 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Prawilno! Trzeba dać diody. Źródło prądowe jeszcze coś by poprawiło, ale to już zbytek... Adam M. Generalnie to nawet te diody są zbyteczne bo i tak nie ustawię przetwornicy na napięcie mocy maksymalnej paneli gdyż dla akumulatorów to nie będzie zdrowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.12.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Tylko czy przy grzałce 30V nie powinny być przetwornice step up? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.12.2017 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Tylko czy przy grzałce 30V nie powinny być przetwornice step up? A po co...? Panel fotowoltaiczny ma punkt mocy na ok 30,5v... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.12.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Jak mierzę swoje przed przed regulatorem pwm to dopiero w pełnym słońcu dobijają do 30-31v przy chmurce tyle co ładują im im więcej słońca tym więcej voltów.A grzałka miała by być wpięta właśnie przed regulatorem ładowania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.12.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Bo masz PWM.Dlatego... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts