Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam to.

teraz.jpg

Teraz chcę dorobić to

teraz.jpg

Grzałki myślałem tak 6 sztuk po 100W tak na zaś. PWMa szkoda mi wywalać. Generalnie chodzi o maksymalne oszczędzanie akumulatorów. Teraz sterownik przełącza na przetwornicę przy napięciu 13,8V powraca na sieć przy 12,9V na aku.

W przyszłości chciałbym pomyśleć nad sensowniejszym rozwiązaniem z agregatem, dorobić 2x250PV jakieś małe śmigiełko pewnie ok 100W.

Jednak to dopiero po zmianie przetwornicy a oile znam swoją pazerność to będzie ciężko dopóki ta mi nie zdechnie. Chyba żeby olać narzazie przetwornicę i wpiąć jeszcze z 1-2 panele do PWM jednak instrukcja podaje że max 2x250W

Edytowane przez kulibob

Dużo klocków...

Małe napięcie duże prądy.

Moce nie powalają, a że to PV to często działa na 10%

Zabawka politechniczna, która pokazuje - że się da.

Przejście na 48V to zmiana sprzętu.

Na 120V - to samo. (to już niebezpieczne dla niekumatych!)

Ale rosną możliwości.

Zmiana koncepcji? Inne panele i więcej?

To ma zostać jako zabawka czy coś robić?

Adam M.

"Tak ale dlaczego ta wyspa nie może mieć mostku do cywilizacji? "

Może mieć , ale zwykle nie ma.

Bo taki mostek cholernie drogo kosztuje.

A potrzebny jest jak psu piąta noga.

Adam M.

Mostek dla takiego speca (własne ręce do roboty no... i głowa), jak Ty teraz, gdy jest zima może jest i wart uwagi. Inwestując +- 1tys. polskich zł , to mając parę śrubek, jakieś "korki" i kabelki oraz chęci:

kupujesz inwerter on grid (2 do 4 kW), montujesz mostek, wypełniasz papierki, oddajesz do ZE (u nas to Tauron) i czekasz do czasu wymiany licznika na dwustronny.

Potem Stajesz się ekspertem od oceny wyższości Świąt Bożego Narodzenia, nad Świętem Wielkanocnym, lub odwrotnie.

Szkoda zdrowia...

Mądry układ wyspowy z kogeneratorem , systemem buforowania i akumulacji energii daje więcej przy mniejszej (zerowej) ilości papierków, zgód, uzgodnień..

Ekspertem jestem od lat w kilku dziedzinach...

Najprostszy łącznik z "cywilizacją" to przełącznik sieć-agregat w tablicy zabezpieczeń uruchamiany "tymi recami" jak będzie taka konieczność.

Adam M.

1.Gdybym chciał dorzucić drugi regulator ładowania to czy muszę je separować diodami??

2. Czy lepiej wpiąć grzałkę przed PWM czy do aku

3. Jaką dobrać grzałkę ( na ile V) i jaką zastosować przetwornicę

4. Jakie napięcie rozładowania można uznać za bezpieczne ( nie wpływające na jego żywotność) obecnie mam ustawiony 12,9V powrót zasilania.

5. Czy jeśli instrukcja regulatora ładowania podaje podłączenie 2x250W mogę podłączyć trzeci jeśli przed tym regulatorem podłączę grzałki.

Zdrowie najważniejsze. Ty adam masz jeszcze kilka setek kaucji w akumulatorach. Jak już "zdechną", to odzyskasz... Ja miałem 4 szt. z 2003 roku. Kilka miesięcy wytrzymały.

Eksperymentowałem w 2015 roku. Mogę powiedzieć, że wyniki były obiecujące, bo miałem 13.10.2015 r. kontrolę z ZE.

Trwała 2 godziny, ale w protokole jest wpisane 10 minut.

Panowie z ZE mają różne urządzenia wykrywające prąd na odległość. W czasie kontroli wyłączyłem UPS, ale zapomniałem, że jest jeszcze włączany drugi w piwnicy do zasilania pompy c.o. oraz sterownika na strychu.

Panowie z ZE mogą się interesować tym, co jest od strony miasta do licznika.

To co jest za licznikiem jest MOJE.

Oczywiście, musi wszystko być tak, aby moje nie wpływało na ich włości.

Mogę mieć i sto UPSów, jak lubię.

O przesyłaniu prądu coś tam wiedzą.

O jego ROBIENIU, magazynowaniu, prądzie stałym... NIC nie wiedzą!

Nie dziwne, bo z takiej wiedzy nie korzystają...

Adam M.

TWIERDZILI ŻE JESTEŚ ZŁODZIEJEM?

Na jakiej podstawie?

Mogli sobie DOWOLNIE pomierzyć i opomiarować nitkę PRZED licznikiem.

Kiedyś przyszedł gamoń z policmajstrem do mnie, jak byłem off-grid w firmie.

Chcieli ZOBACZYĆ mój licznik...

Po kilku minutach rozmowy wygęgali magiczne "proszę nam pokazać"...

Poszedłem do firmy (zabawa trwała na trawniku przed firmą) i przyniosłem im do pokazania liczniki. Dwa.

1 fazowy i 3 fazowy.

Położyłem na trawie i powiedziałem - oglądajcie sobie, mam gest...

OBA są MOJE WŁASNE.

Stali i wgapiali się na liczniki z 5 minut, jakby nigdy żadnego nie widzieli...

Tym w ZE czasem się piermyli w łebkach...

MOŻNA przecież mieć prąd (światło i ciepło) NIE OD NICH.

No, ja miałem. Swoje...

Adam M.

Kontrola drugiego licznika, nie mojego zajęła im 10 minut, ale w strefie wewnętrznej będącej w zasięgu mojego "siało" prądem, mimo, że bezpieczniki były wyłączone. Kabel od UPS na strych prowadzony był, tak, żeby go nie było widać. Urządzenie pomiarowe wskazywało, że jest "prąd", to trzeba było ustalić skąd. Jak się wyjaśniło, to kontrolę zakończyli.

Mówiąc szczerze ja zapomniałem, że w 2010 roku ten kabel przeprowadziłem. Zasilałem sterownik solarów. Przy zakładaniu solarów zrobiłem to tak, że bojler był wyżej niż rury solarne i całość nie wymagała sterownika, bo system działał grawitacyjnie. Piszę, że działał, bo wiosną zlikwidowałem solary.

Dziś "Barbórka"! Jak się czujecie "panelarze"?

– Każdy, kto próbuje ograniczyć, kto próbuje działać na szkodę wydobycia węgla brunatnego, działa na szkodę Polski – oświadczył szef MON.

– Musimy to dzisiaj jasno powiedzieć, dziękując wam nie tylko za pracę, ale także za wieloletni wysiłek, zmierzający do obrony i rozwoju Bełchatowa. Musimy mieć też świadomość, że są takie siły i tacy ludzie, którzy chcieliby w najróżnorodniejszy sposób ten wasz wysiłek zmarnować, spłycić, unicestwić" – mówił minister.

Szef resortu obrony zapowiedział, że PiS zrobi wszystko, żeby Bełchatów pozostał sercem polskiej energetyki.

Czuję się szkodnikiem. Marnuję wysiłek górników i co więcej pomogłem tym zza Odry pozbyć się śmieci, bo polutowałem panele, bo zwarte diody wymieniłem, a przecież oni musieli by to coś zutylizować. Czyli tamtych wzmocniłem, a naszych osłabiłem. Biedny ten Bełchatów.