vr5 06.12.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Liczyłem to wiele razy i zawsze mi wychodziło że mikrofalowniki pomimo ich zalet są dla mnie przy tych cenach zupełnie nieopłacalne. Musiałyby zejść z ceną kilka razy w dół. Nasza Ustawa z 28,06.2016 może się zmienić w każdej chwili, nie koniecznie na korzystniejszą dla Prosumenta. Im niższy koszt instalacji PV, tym szybciej może (co nie znaczy, że musi) się zwrócić. Ja swoją sam zmontowałem z elementów dość solidnych, ale z uwagi na ceny z drugiego obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.12.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Jakoś wcale nie wierzę w altruizm prawodawców.Dopłacać nie ma z czego a zabieranie kasy komuś na dopłaty trafia na opór. Zrozumiały.To nigdy nie bedzie działało tak, żeby się opłacało tylko użytkownikowi.PRZEDE WSZYSTKIM budżet, bank, sprzedawca/producent.Potem, może, jak starczy - nabywca. Tak po 10ciu latach... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.12.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 (edytowane) Jakoś wcale nie wierzę w altruizm prawodawców. Dopłacać nie ma z czego a zabieranie kasy komuś na dopłaty trafia na opór. Zrozumiały. To nigdy nie bedzie działało tak, żeby się opłacało tylko użytkownikowi. PRZEDE WSZYSTKIM budżet, bank, sprzedawca/producent. Potem, może, jak starczy - nabywca. Tak po 10ciu latach... Adam M. Tobie ADAM to się na pewno nie zwróci biorąc pod uwagę zakup co jakiś czas aku w cenie złomu po 2 zeta za 1 kg. Edytowane 6 Grudnia 2017 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.12.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Jakoś wcale nie wierzę w altruizm prawodawców. Dopłacać nie ma z czego a zabieranie kasy komuś na dopłaty trafia na opór. Zrozumiały. To nigdy nie bedzie działało tak, żeby się opłacało tylko użytkownikowi. PRZEDE WSZYSTKIM budżet, bank, sprzedawca/producent. Potem, może, jak starczy - nabywca. Tak po 10ciu latach... Adam M. A my jak nie patrząc cały czas do przodu już od półtora roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.12.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 "Tobie MDAM to się na pewno nie zwróci biorąc pod uwagę zakup co jakiś czas aku w cenie złomu po 2 zeta za 1 kg. " Przecież te działania to tylko taka wprawka i testy...Nie ma się zwracać.Mnie kreci coś innego.Kogeneracja. Taka taniutka. Praktycznie - darmowa (w sensie eksploatacji), bo klocki mam. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.12.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 A my jak nie patrząc cały czas do przodu już od półtora roku. Do przodu...? Rozumiem że przez ten okres instalacja za kilkadziesiąt tysięcy złotych już się odrobiła i teraz masz darmowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.12.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Nie zamierzam się powtarzać parę stron w tył opisałem -aż za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 06.12.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Tobie MDAM to się na pewno nie zwróci biorąc pod uwagę zakup co jakiś czas aku w cenie złomu po 2 zeta za 1 kg. Tylko 1 zeta. Swego czasu w PRLu, na pierwsze 1/2 l. "żyta" trzeba było mieć Waryńskiego, ale na drugie już tylko 99 zeta. Kaucja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.12.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Młodyś... Waryński był smutny, bo mu 2zł do połówki brakowało... Wiem, bo często latałem po połówkę... (potem to już ja wysyłałem, ale od czegoś zacząć było trzeba) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.12.2017 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 http://next.gazeta.pl/next/7,151003,22746613,sejm-przyjal-ustawe-o-rynku-mocy-rachunki-wzrosna-ale-maja.html Panelarze się cieszą.Pompiarze i reszta - w płacz...A jak mi się wydaje - to dopiero początek...Nie ma jak to dobry śmieciuch co wszystko pali... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 06.12.2017 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 http://next.gazeta.pl/next/7,151003,22746613,sejm-przyjal-ustawe-o-rynku-mocy-rachunki-wzrosna-ale-maja.html Panelarze się cieszą. Pompiarze i reszta - w płacz... A jak mi się wydaje - to dopiero początek... Nie ma jak to dobry śmieciuch co wszystko pali... Adam M. Chodzi o to że ktoś płacze o 2 zł miesięcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 07.12.2017 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Energia elektryczna podąża równo za inflacją. Wystarczy sprawdzić ceny np. z ostatnich 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 No... Tak było...Teraz zaczną nas gotować, jak tę żabę. Po 2 złote na jeden raz...Bardzo dużo muszą zbudować. Szukają - za co. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 07.12.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 (edytowane) Energia elektryczna podąża równo za inflacją. Wystarczy sprawdzić ceny np. z ostatnich 10 lat. B e z e d u ra Mi wyszło że wolniej od inflacji czyli realnie tanieje. 2008 G11 0,5 G12 I 0,6 G12 II 0,25 2015 G11 0,54 G12 I 0,64 G12 II 0,27 2017 G11 0,54 G12 I 0,63 G12 II 0,27 http://www.finanse.mf.gov.pl/budzet-panstwa/kalkulator-inflacji Wychodzi 20,35% od stycznia 2008 do dziś. Po doliczeniu do cen z 2008 inflacji wychodzi na dziś cena: Ceny 2008 + inflacja G11 0,6 G12 I 0,72 G12 II 0,30 Mylisz się czy kłamiesz? Edytowane 7 Grudnia 2017 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 07.12.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 To nigdy nie bedzie działało tak, żeby się opłacało tylko użytkownikowi. PRZEDE WSZYSTKIM budżet, bank, sprzedawca/producent. Potem, może, jak starczy - nabywca. Tak po 10ciu latach... Adam M. Liczyłem u mnie. Po 12 latach. Oszczędność wtedy będzie wynosić ok. 100 zł/miesięcznie. Dziękuję. Popatrzę z boku na tych, którzy 'biorą, bo dają za darmo'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.12.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Młodyś... Waryński był smutny, bo mu 2zł do połówki brakowało... Wiem, bo często latałem po połówkę... (potem to już ja wysyłałem, ale od czegoś zacząć było trzeba) Adam M. Jak mnie pamięć nie myli, to z początku brakował złotówki, potem więcej... Ale w tym wieku, to i pamięć już nie taka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 (edytowane) https://www.bankier.pl/wiadomosc/Rynek-mocy-i-niemocy-w-Sejmie-7560443.html "Chodzi o to że ktoś płacze o 2 zł miesięcznie? " No... 2 złote to było wczoraj...Dziś już jest 7-8 do 30...Ktoś już zapłacze czy dalej się pogotujemy?A jutro też jest dzień... Sprawa była oczywista od dawna i znana choćby z Niemiec, gdzie całe dachy pokryli panelami (za dopłatą).Panelarze robią sobie prąd w coraz większej ilości. W efekcie, za dnia, elektrownie nie sprzedają i nie zarabiają. Nocą panele "nie dają" a panelarze odbierają to co w dzień wepchali w sieć. Taniutko, w prądzie "odpadowym".On-grid to wrzód na doopie energetyki...Nie dało się "nie brać" od panelarzy to trzeba brać od nie-panelarzy.Teraz ta danina (nowa) nazywa się - opłata mocowa.Ktoś szybko wymyśli jak ją na panelarzy - źródła problemu, przerzucić.To tylko kwestia czasu... Adam M. Edytowane 7 Grudnia 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.12.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 https://www.bankier.pl/wiadomosc/Rynek-mocy-i-niemocy-w-Sejmie-7560443.html "Chodzi o to że ktoś płacze o 2 zł miesięcznie? " No... 2 złote to było wczoraj... Dziś już jest 7-8 do 30... Ktoś już zapłacze czy dalej się pogotujemy? A jutro też jest dzień... Sprawa była oczywista od dawna i znana choćby z Niemiec, gdzie całe dachy pokryli panelami (za dopłatą). Panelarze robią sobie prąd w coraz większej ilości. W efekcie, za dnia, elektrownie nie sprzedają i nie zarabiają. Nocą panele "nie dają" a panelarze odbierają to co w dzień wepchali w sieć. Taniutko, w prądzie "odpadowym". On-grid to wrzód na doopie energetyki... Nie dało się "nie brać" od panelarzy to trzeba brać od nie-panelarzy. Teraz ta danina (nowa) nazywa się - opłata mocowa. Ktoś szybko wymyśli jak ją na panelarzy - źródła problemu, przerzucić. To tylko kwestia czasu... Adam M. Myślę, że za biedni jesteśmy aby z liczbą paneli kiedykolwiek Niemcy dogonić. W praktyce będzie to zawsze promil rynku, dla wybranych. Aczkolwiek powód do kolejnej daniny wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 07.12.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 (edytowane) B e z e d u ra Mi wyszło że wolniej od inflacji czyli realnie tanieje. 2008 G11 0,5 G12 I 0,6 G12 II 0,25 2015 G11 0,54 G12 I 0,64 G12 II 0,27 2017 G11 0,54 G12 I 0,63 G12 II 0,27 http://www.finanse.mf.gov.pl/budzet-panstwa/kalkulator-inflacji Wychodzi 20,35% od stycznia 2008 do dziś. Po doliczeniu do cen z 2008 inflacji wychodzi na dziś cena: Ceny 2008 + inflacja G11 0,6 G12 I 0,72 G12 II 0,30 Mylisz się czy kłamiesz? Teraz porównaj te ceny do wszystkich sprzedawców i operatorów OSD. To, że może akurat ty masz taniej, wcale nie znaczy, że w całym kraju tak jest. Energia elektryczna jest jednym z niewielu nośnikow energii, ktorą można powiązać z inflacją. W związku z czym jej ceny są bardzo przewidywalne. Edytowane 7 Grudnia 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.12.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Myślę, że za biedni jesteśmy aby z liczbą paneli kiedykolwiek Niemcy dogonić. W praktyce będzie to zawsze promil rynku, dla wybranych. Aczkolwiek powód do kolejnej daniny wystarczający. A jak obciążenia będą znaczne, to poniektórzy sąsiedzi leki wątrobowe będą mogli odstawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts